foscilis έγραψε: 07 Σεπ 2024, 20:48
Isildur έγραψε: 07 Σεπ 2024, 19:07
foscilis έγραψε: 07 Σεπ 2024, 17:10
Προφανως και οχι.
Οταν τρεχεις σε διαδρομο σε κλειστο χωρο με 15km/h νιωθεις 15km/h αερα στη μουρη σου; Αρχιδια νιωθεις. Αν δεν εχει ανεμιστηρα ή a/c ιδρωνεις σαν το χασαπογουρουνο.
Δεν παιζει κατι διαφορετικο αν εισαι αεροπλανο.
Όταν τρέχεις στον διάδρομο στο γυμναστήριο, την κίνηση την δίνουν τα πόδια σου. Κι αν αυτή ματσάρεται με τον διάδρομο (που γίνεται, αλλιώς θα καταντήσεις σκετσάκι μόντυ πάιθον) δεν κινείσαι καθόλου μπροστά. Έστω, λίγα εκατοστά μπρος-πίσω, ανάλογα με τον βηματισμό.
Στο αεροπλάνο, οι ρόδες είναι απλά για να τσουλάει κάπου, δεν δίνουν κίνηση. Υπό συνθήκες, θα μπορούσαν να μην υπάρχουν καν και πάλι να φεύγει μπροστά. Το
ζμπρώξιμο έρχεται από αλλού (τουρμπίνες) και είναι άσχετο με τους τροχούς, εκτός φυσικά από την στήριξη που παρέχουν.
Η *ανυψωση* εχει να κανει με την κινηση εντος του ρευστου.
Οταν ειναι οντως στον αερα δεν εχει σημασια. Αλλα για να βρεθει στον αερα πρεπει να τροχιοδρομησει (ή και να κινηθει χωρις τροχους θεωρητικα) μεχρι μια α ταχυτητα (ως προς τον αερα). Η ταχυτητα αυτη στη συγκεκριμενη διαταξη δεν ξεπερνα ποτε το 0. Ο διαδρομος αναιρει την ωθηση. Οι τροχοι οντως δε δινουν κινηση, αλλα ΤΗΝ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ κιολας σε αυτη τη διαταξη.
Ειναι σημαντικο να καταλαβεις οτι το αεροπλανο ανυψωνεται οταν φυσηξει το ατρακτοειδες φτερο αερας με ταχυτητα >Χ οπου Χ ειναι καποια σταθερα εξαρτωμενη απο τα χαρακτηριστικα του αεροπλανου. Δεν εχει σημασια αν αυτο συμβαινει λογω ωθησης απο την τουρμπινα, λογω τροχων, λογω μιας τεραστιας σφεντονας ή λογω 12 μποφορ.
<=> αν το αεροπλανο ειναι ακινητο ως προς τον αερα δεν υπαρχει ανωση.
Με τιποτα ομως.
Ρε συ, μην μου εξηγήσεις τα περί ρευστών κλπ, δεν είναι εκεί το θέμα και το έχουμε παρασυζητήσει αυτό, ξέρω πως δουλεύει το πράγμα, τα έχω πει κι εγώ πιο πάνω λίγο-πολύ.
Όλη η ιστορία είναι: θα κινηθεί ή όχι; Κι εγώ εξ αρχής έλεγα ότι... δεν, γιατί μπερδεύτηκα με την αντίστροφη κίνηση ιμάντα-τροχών, αλλά τελικά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Το γιατί, αναφέρθηκε πολλές φορές ήδη. Είναι άσχετη η κίνηση των τροχών με την όλη ιστορία, γιατί λειτουργούν επικουρικά, δεν προσφέρουν τίποτα στην ώθηση του αεροπλάνου. Δεν είναι αυτοκίνητο. Κάτι άλλο το κινεί, οι τροχοί απλά ρολάρουν. Με την αλληλοεξουδετέρωση τροχών-ιμάντα, είναι σαν οι ρόδες να είναι ακίνητες, να είναι (πχ) πέδιλα πάνω σε μια ολισθηρή επιφάνεια, θες νερό, θες πάγο, θες τεφλόν... ό,τι θες βάλε.