omg kai 3 lol έγραψε: 07 Σεπ 2024, 04:27
γιατι το μπερδευεις τοσο προσπαθωντας να εξηγησεις την τριβη;
οι δυναμεις ειναι συγκεκριμενες: 200 τονοι απογειωνονται με τελικη ταχυτητα 300χλμ που αυτο επιτυγχανεται σε μια συγκεκριμενη ευθεια 2 χιλιομετρων
το Thrust speed λοιπον ειναι συγκεκριμενο, και το αεροπλανο δεν επιταχυνει απο 0-100 σε warp speed για να εχει τις αδρανειες που αναφερεις με το πατημα ενος κουμπιου στο thrust, μια και μιλαμε για Boeing 200 τονων οχι μαχητικο, ολοι εχουμε μπει σε αεροπλανο και γνωριζουμε τις επιταχυνσεις της απογειωσης
300χλμ τελικη ταχυτητα δεν ειναι κανενα τραγικο μεγεθος που να μην μπορει να ισοφαριστει ακομα κι αν προερχεται απο τουρμπινες
αυτο εδω στο σημειο που το εχω βαλει ειναι τοσο δυσκολο να το φανταστειτε πανω σε κινουμενο ιμαντα; τα 200Χλμ τα επιασε ανετα
https://youtu.be/7k8hgt_ido0?t=396
Μήπως καλά έκανα και τα "μπέρδεψα" τελικά; Γιατί στην απάντηση σου εδώ με το αμάξι ΚΑΙ το μαχητικό, φαίνεται ότι δεν είχες πιάσει ΚΑΘΟΛΟΥ τι κάνει η τριβή την ώρα που στα έγραφα!
Επειδή λοιπόν έχω ελπίδες για σένα, πάμε μια τελευταία φορά στον διάδρομο μου σπίτι και θα προσπαθήσεις να πετάξεις το 50κιλο αεροπλανάκι σου (ΝΑΙ 50κιλο! αφού 2 άτομα μπορούν να σπρώξουν ένα 1500κιλο αμάξι, τότε σίγουρα μπορείς και συ να σπρώξεις 50, I believe in you!).
Σε παρακαλώ λοιπόν να ξεχάσεις για λίγο την ταχύτητα των τροχών και τι κάνουν match (σίγουρα δεν κάνουν match το thrust που έγραψες πριν πάντως, δεν ξέρω που το διάβασες αυτό!). Αυτό το κομματάκι είναι πολύ μπερδευτικό, ο [user]enaon[/user] μιλάει για άπειρες ταχύτητες που εγώ δεν καταλαβαίνω κοκ. Ξέχνα και το αν σκάνε τα λάστιχα (έλεος, θα βάλουμε ειδικά NASA για σένα). Ας σκεφτούμε διαισθητικά και ΠΡΑΚΤΙΚΑ.
Εγώ λέω απλά ότι αν δώσω στον διάδρομο μου τις πιο μαγικές δυνατότητες βάσει του προβλήματος, εσύ ΠΑΛΙ θα καταφέρεις να απογειωθείς απ'τον διάδρομο μου, οκ?
Καταρχήν, θα πετάξουμε το αμαξάκι σου απ'το μπαλκόνι, ΒΖΙΙΙΝ! Όπως θα (πρέπει να) κατάλαβες ως τώρα, το αμάξι βασίζεται ακριβώς στην κίνηση των τροχών, εκεί πάει το thrust για να προχωρήσει, και η τριβή είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ. Έτσι προχωρά. Το αεροπλάνο στην πούτσα του αν έχει τριβή ή όχι, το thrust του πάει στον αέρα και η τριβή είναι κάτι που απλά πρέπει να υπερνικήσει.
Όσο μειώνεται η τριβή του διαδρόμου, τόσο πιο εύκολα απογειώνεται το αεροπλάνο, με ΛΙΓΟΤΕΡΟ thrust. Στην 0% τριβή το αμάξι δεν ξεκινάει ΚΑΝ. Το αεροπλάνο όμως θα απογειωθεί κανονικά (στην πράξη θα μπει πολύ εύκολα σε σβούρα, αλλά καταλαβαίνεις τι εννοώ).
Πάμε λοιπόν, εγώ πιάνω τα κοντρόλ του διαδρόμου και συ απιθώνεις το 50κιλο "αεροπλανάκι" σου στην άλλη άκρη του διαδρόμου. Ο διάδρομος θα είναι μακρύς όσο σε κλίμακα για να απογειωθείς στατικά οκ? Θα δώσω την μαγική ικανότητα στον διάδρομο να αντιδρά στον ελάχιστο χρόνο, πχ χρόνο Planck
αλλά όχι t=0s, διότι αυτό θα παρέβαινε τους νόμους του σύμπαντος, δεν μπορώ να αντιδράσω σε ένα αίτιο που δεν έχει συμβεί, οκ?
Λοιπόν, σου φωνάζω "Start your engines" και αρχίζεις να ζμπρώχνεις. Ώση 1, 5... 10... 100 (ακόμα ακίνητο το αεροπλανάκι, εγώ περιμένω), 200... ΩΠ έχουμε ελάχιστη κύλιση,
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ, μόλις κέρδισες το παιχνίδι. Παρόλο που άνοιξα ακαριαία για να σε κρατήσω ακίνητο(?) στην αρχή του διαδρόμου, εσύ τώρα έχεις νικήσει την αδράνεια και βρίσκεσαι σε κύλιση. Ευκολάκι δεν ήτανε; Τι μου λες λοιπόν για μαχητικά; ΒΖΙΙΝ και το μαχητικό απ'το μπαλκόνι.
2η φάση, επειδή είμαι μαλακάκος, λέω να δυσκολέψω το παιχνίδι και αρχίζω να αυξάνω την ταχύτητα του διαδρόμου μου σε 10, 20, 30χλμ ΧΩΡΙΣ να κάνεις εσύ κάτι πρώτα. Σε ξαναρωτάω, τι δύναμη νιώθεις να σε σπρώχνει προς τα πίσω στα χέρια σου εκεί που σπρώχνεις;
Απάντηση: σπρώχνεις το ίδιο χαλαρά με thrust 200 σφυρίζοντας καθώς εγώ αφρίζω... για την ακρίβεια σπρώχνεις με λιγότερο(!) αν σκεφτείς τι γίνεται όταν πας να σπρώξεις ένα πολύ βαρύ αντικείμενο irl, όπου κινδυνεύεις να φας τα μούτρα σου πέφτοντας μπροστά όταν αυτό μπαίνει σε κύλιση. Η αυξανόμενη θερμότητα, κραδασμοί κτλ μέσα στους ελεύθερους τροχούς σου που αυξάνουν την αντίσταση καθώς εγώ επιταχύνω είναι ΑΜΕΛΗΤΕΑ μπρος στην αποπάνω διαφορά. Αλλά οκ, ας πούμε ότι σπρώχνεις ακόμα με 200 σταθερά, οκ.
(εδώ αν είχες αμάξι, θα έπρεπε να αυξάνεις συνεχώς το γκάζι για να μένεις ακίνητος και να μην σε πάρει σβάρνα, το πιάσαμε αυτό; Είναι σαν να έβαζες τα χέρια σου στους τροχούς να τους γυρνάς κυκλικά, και όχι να κρατάς απλά το αεροπλάνο σου από πίσω όπως κάνεις τώρα)
Καταλαβαίνεις τώρα ότι την στιγμή που αποφασίσεις εσύ να αυξήσεις το thrust σου σε X+1, X+2 κτλ, το αεροπλάνο σου θα ξεκινήσει να ανεβαίνει τον διάδρομο μου; Διαισθητικά εγώ λέω ότι θα το κάνει σαν να βρίσκεται σε στατικό διάδρομο, αφού σου έδειξα ότι όσο και να αυξάνω την ταχύτητα δεν μπορώ να σε επηρεάσω, άσχετα τι κάνουν οι ελεύθεροι τροχοί σου από κάτω. Είπαμε σκέψου σαν Άινσταιν, διασθητικά ΚΑΙ πρακτικά.
Οπότε διατείνομαι τελικά (με λιγότερη σιγουριά) ότι το αεροπλάνο σου θα χρειαστεί ακριβώς το ίδιο χώρο που θα χρειαζόταν στην στατική περίπτωση και θα καταφέρει να απογειωθεί ΠΡΙΝ φτάσει στο τέλος του διαδρόμου. Εδώ χρειάζομαι ένα check από [user]enaon[/user], [user]hellegennes[/user] για το αν η διαίσθηση μου είναι σωστή...
Αυτά. Ελπίζω να βοήθησα.