!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Πώς την παλεύετε στο σούπερ μάρκετ μάγκες?

Ειδήσεις, προβλήματα και προτάσεις

απαντήστε με το χέρι στο εξηντάλεπτο

πάω πιο αραιά
19
31%
κάνω δίαιτα
9
15%
δεν με νοιάζει τίποτα, είμαι ερωτευμένος, τρώω αέρα
5
8%
μετακόμισα στο χουριό
7
11%
κάνω υπομονή, 1-2 χρόνια θα κρατήσεις αυτό, είναι παγκόσμιο το πρόβλημα, δεν φταίνε οι αιρετοί μας άρχοντες
18
29%
δεν αγοράζω πράγματα μέχρι να έρθει ο έτσι να μου ανοίγει με τα ηδονικά χέρια του τις συσκευασίες
4
6%

Σύνολο ψήφων: 62

Άβαταρ μέλους
alekhine
Phorum.gr user: alekhine

Re: Πώς την παλεύετε στο σούπερ μάρκετ μάγκες?

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από alekhine »

Ερμής έγραψε: 05 Οκτ 2022, 11:29
Ασέβαστος έγραψε: 05 Οκτ 2022, 11:06
Ερμής έγραψε: 05 Οκτ 2022, 10:50

Πάντως θα με ενδιέφερε να ακούσω το σκεπτικό σου.
Βάζεις δλδ στο πορτοκάλι μια Α τιμή σταθερή όταν το πουλάς στο λιανέμπορα;
να στο εξηγησω μπακαλιστικα, γιατι νομιζω εχει δικιο.

εστω εχεις παρει το προιον 0.50. κρινεις οτι πρεπει να το πουλησεις 1.00

αν στην αγορα για οποιο λογο οι ανταγωνιστες σου πουλανε 2.00, θα εισαι μαλακας να μην πουλησεις κι εσυ καπου εκει.

αν παλι για οποιο λογο πουλανε 0.50, παλι θα εισαι μαλακας να μην πουλησεις κι εσυ 0.50, εστω χωρις κερδος, γιατι αλλιως θα σου σαπισει και θα παρεις το πουλι.

οποτε τελικα δεν κανονιζεις εσυ ποσο θα πουλησεις...
Ώπα περίμενε, άλλο το να πουλάω στο 50% κάτω και άλλο στο 5% κάτω.
Στο 50% θα είμαι όντως μαλάκας αν πουλήσω ενω οι άλλοι έχουν ζήτηση στην ακριβή τιμή. Αν όμως η διαφορά είναι του υψους μέχρι 5% τότε θα το κρατήσω στην τιμή που ήδη έχω και εκεί θα κρίνω (αναλογα με τη ζήτηση) αν με παίρνει η όχι να τσιμπήσω λιγο ακόμη
Στη δική μας δουλειά όμως δε παίζει να βρεθούν τέτοιες διαφορές.
νομιζω οτι ενα ακομα που δεν καταλαβαινουν τα παιδια ειναι οτι αυτα που πουλας ειναι αποκλειστικα για σημερα αυριο το πολυ μια βδομαδα - αν δεν πουληθουν απλα εχασες

οποτε εχει νοημα να πουλησεις με την τιμη που εχεις σταθμισει οτι σου βγαινει το κερδος που θες γιατι μια διορθωση προς τα πανω μπορει να σου αυξησει τις απωλειες
πατησιωτης έγραψε: 10 Μαρ 2021, 20:59 Ο Σημίτης είναι η συνέχεια του Κωνσταντίνου Καραμανλή,στην Ευρώπη,στα ελληνοτουρκικά,στο ανήκομεν εις την Δύσιν,στην οικονομία,παντού.
Άβαταρ μέλους
taliban
Phorum.gr user: Πνεύμα Αντιλογίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taliban »

Ποιος είναι ο λόγος που θέλουν να μειώσουν την παραγωγη πετρελαίου για να αυξηθεί και άλλο η τιμή?

Της προπρογιαγιας τους το πατίνι και όλο τους το αρχαίο σόι που τους έφτιαχνε , καταραμένες μούμιες και βρυκολακαίοι.

2.05 έβαλα το πετρελαιο στο φορτηγό.
Μεθαύριο να πάω να φορτώσω απο χαλκιδική.
Μετά να πάω Άρτα.
Τι ωραία που είναι η ζωή.
stergiosbik

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stergiosbik »

taliban έγραψε: 05 Οκτ 2022, 12:27 Ποιος είναι ο λόγος που θέλουν να μειώσουν την παραγωγη πετρελαίου για να αυξηθεί και άλλο η τιμή?

Της προπρογιαγιας τους το πατίνι και όλο τους το αρχαίο σόι που τους έφτιαχνε , καταραμένες μούμιες και βρυκολακαίοι.

2.05 έβαλα το πετρελαιο στο φορτηγό.
Μεθαύριο να πάω να φορτώσω απο χαλκιδική.
Μετά να πάω Άρτα.
Τι ωραία που είναι η ζωή.
Τι ποιος είναι ο λόγος;
Μαλακες είναι να μην κερδίσουν αφού τους δινεται η ευκαιρία;
Άβαταρ μέλους
Ασέβαστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ασέβαστος »

Ερμής έγραψε: 05 Οκτ 2022, 11:29

αν στην αγορα για οποιο λογο οι ανταγωνιστες σου πουλανε 2.00, θα εισαι μαλακας να μην πουλησεις κι εσυ καπου εκει.

αν παλι για οποιο λογο πουλανε 0.50, παλι θα εισαι μαλακας να μην πουλησεις κι εσυ 0.50, εστω χωρις κερδος, γιατι αλλιως θα σου σαπισει και θα παρεις το πουλι.

Ώπα περίμενε, άλλο το να πουλάω στο 50% κάτω και άλλο στο 5% κάτω.
Στο 50% θα είμαι όντως μαλάκας αν πουλήσω ενω οι άλλοι έχουν ζήτηση στην ακριβή τιμή. Αν όμως η διαφορά είναι του υψους μέχρι 5% τότε θα το κρατήσω στην τιμή που ήδη έχω και εκεί θα κρίνω (αναλογα με τη ζήτηση) αν με παίρνει η όχι να τσιμπήσω λιγο ακόμη
Στη δική μας δουλειά όμως δε παίζει να βρεθούν τέτοιες διαφορές.
ε, ναι, στο +- 5% απο την αγορα μπορεις να παιξεις για οποιους λογους, και σε πολλες περιπτωσεις εκει ειναι ολο το παιχνιδι, απο ενα 2-3% τελικα θα φανει αν θα κονομησεις η οχι, ειδικα στην χοντρικη.

αλλα μονο τοσο μπορεις να παιξεις με την τιμη χωρις να εισαι μαλακας. πολυ σπανια και απιθανο να δωσεις κατι +- 30% ας πουμε και να κανεις σωστη κινηση.
To be old and wise, you must first be young and stupid.

https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes »

Chilloutbuddy έγραψε: 05 Οκτ 2022, 09:40 Απορώ που κανείς δεν έχει πει ακόμα τα αυτονόητα.

Α) οι τιμές δεν έχουν καμμία απολύτως σχέση με το κόστος. Καμμία. Αν εσύ σαν μικροεπιχειρηματίας βάζεις τιμές στα προϊόντα σου με βάση το κόστος, είσαι απλά ο μαλάκας της παρέας. Τόσο απλά. Καμμία εταιρία που έχει ανθρώπους επαγγελματίες που κάνουν αυτή τη δουλειά δεν βάζει τιμές με βάση το κόστος, και σας το λέω υπεύθυνα γιατί είμαι αυτός που κάνει αυτή τη δουλειά εδώ και παρα πολλά χρόνια. Βγάζω τιμές. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να το εξηγώ. Η τιμή είναι η τιμή της αγοράς, τελεία και παύλα. Το κόστος είναι άσχετο, δεν ενδιαφέρει κανέναν. Αν η αγορά πουλάει τα ραπανάκια 1 ευρώ και πας εσύ να τα πουλήσεις ενάμιση, είσαι μαλάκας και θα σου βγει σε κακό. Αν πας να τα πουλήσεις μισό, επίσης είσαι μαλάκας και θα σου βγει σε κακό. Είναι τόσο απλό παιδιά σόρι, η τιμή είναι αυτή που πληρώνει ο πελάτης, και ουσιαστικά την αποφασίζει ο πελάτης, αυτός έχει προαποφασίσει τι είναι διατεθιμένος να πληρώσει, ακόμα κι αν δεν το ξέρει. Εσύ προσπαθείς απλά να τη μαντέψεις και τη βάλεις σωστά στο στικεράκι.

Β) Κάθεστε και εξηγείτε πόσο είναι το κόστος. Τι εξηγείτε, αφού ούτε εσείς ξέρετε. Δε γίνεται να ξέρετε, η δουλειά μου είναι, μην τρελλαθούμε τώρα, σιγά μην έχεις κάτσει εσύ να επιμερίσεις το κόστος του κινητού σου ή της ασφάλειάς σου ή τη βενζίνα σου ή τον υπάλληλο ή την πρόβλεψη πόσα πρέπει να βάλεις στη μπάντα για τη μελλοντική χασούρα σου σε κάθε ραπανάκι που πουλάς. Παπάρια, με το μάτι ό,τι κάνεις χοντρικά, εδώ δε μπορούνε να το κάνουνε σωστά εταιρίες που έχουν ολόκληρο τμήμα κοστολόγησης.

Αυτά σε νόμιμες αγορές. Τώρα αν συννενοούνται όλοι μαζί να ανεβάσουν τιμές άλλο αυτό, αυτό είναι παράνομο και δεν είναι η ειδικότης μου :D
Εν μέρει συμφωνώ, αλλά υπάρχουν εύκολοι τρόποι να υπολογίσεις τι είδους τιμολόγηση θα κάνεις για να έχεις κερδοφορία και βασίζονται, σωστά το λες, όχι στο κόστος, αλλά στην τιμή που προτίθεται να πληρώσει ο καταναλωτής για μια υπηρεσία ή ένα προϊόν. Αν το κόστος λειτουργίας της επιχείρησής σου είναι τέτοιο που δεν σου επιτρέπει να είσαι βιώσιμος με αυτήν την τιμή, σημαίνει ότι ή δεν είναι βιώσιμο το είδος της επιχείρησής σου ή κάνεις κακή διαχείριση των εξόδων σου.

Σε μια επιχείρηση που πουλάει πολλά είδη, η βιωσιμότητα εξαρτάται από το μεσοσταθμικό ποσοστό κέρδους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ένα προϊόν να έχει περιθώριο κέρδους 10% και ένα άλλο 250% αλλά στο σύνολο της επιχείρησης το μεσοσταθμικό κέρδος να ορίζεται π.χ. στο 30%. Αυτό κάνει π.χ. ο δικός μου κλάδος. Υπάρχουν προϊόντα με μικρό περιθώριο και άλλα με μεγάλο. Στα προϊόντα που το περιθώριο είναι μεγάλο δεν μιλάμε για αισχροκέρδεια, είναι το κόστος που πληρώνει ο καταναλωτής για να έχει χιλιάδες προϊόντα όλα μαζεμένα στο ίδιο σημείο.

Επιπροσθέτως, το σκέτο ποσοστό κέρδους από μόνο του δεν λέει τίποτα. Μεγαλύτερη σημασία έχει το περιθώριο κέρδους (εκεί μπαίνει ο παράγοντας φύρα) αλλά ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει το απόλυτο νούμερο ως προς τα απόλυτα νούμερα λειτουργίας της επιχείρησης. Δηλαδή δεν τρέχει τίποτα αν έχεις περιθώριο κέρδους 500% από τσίχλες, γιατί το απόλυτο κέρδος είναι εξωφρενικά μικρό. Αυτό που έχει σημασία είναι το γινόμενο του αριθμού τεμαχίων επί το περιθώριο κέρδους, δηλαδή το τελικό απόλυτο νούμερο που μπορείς να βγάλεις από ένα προϊόν σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Εγώ διαφωνώ, γιατί η αγορά αποφασίζει αν το δικό σου προϊόν είναι εφάμιλλο με του άλλου και πόσο πρέπει να το κοστολογήσεις. Αν η αγορά αποφασίσει ότι το δικό σου αξίζει 1 και του άλλου 2, έτσι είναι. Και αυτήν την απόφαση την βλέπεις στους όγκους πώλησης. Πουθενά στον κόσμο δεν είναι ίδιες οι τιμές για ομοειδή αλλά όχι πανομοιότυπα προϊόντα, ειδικά αν παίζει ρόλο η φίρμα στο προϊόν, που παίζει ρόλο σχεδόν παντού.

Επίσης ένας λόγος για να πουλήσεις χαμηλότερα ή υψηλότερα έχει να κάνει με το πόσο ανταγωνιστικός πρέπει να είσαι. Ένας μικρότερος έμπορος, ιδιαίτερα αν εμπλέκεται μέσα διαφήμιση στον τομέα και αυτός δεν έχει την δυνατότητα διαφήμισης, πάντα παίζει με μειονέκτημα και αν δεν έχει μικρότερες τιμές δεν γίνεται να επιβιώσει.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
Ασέβαστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ασέβαστος »

hellegennes έγραψε: 05 Οκτ 2022, 14:01

Εγώ διαφωνώ, γιατί η αγορά αποφασίζει αν το δικό σου προϊόν είναι εφάμιλλο με του άλλου και πόσο πρέπει να το κοστολογήσεις. Αν η αγορά αποφασίσει ότι το δικό σου αξίζει 1 και του άλλου 2, έτσι είναι. Και αυτήν την απόφαση την βλέπεις στους όγκους πώλησης. Πουθενά στον κόσμο δεν είναι ίδιες οι τιμές για ομοειδή αλλά όχι πανομοιότυπα προϊόντα, ειδικά αν παίζει ρόλο η φίρμα στο προϊόν, που παίζει ρόλο σχεδόν παντού.

Επίσης ένας λόγος για να πουλήσεις χαμηλότερα ή υψηλότερα έχει να κάνει με το πόσο ανταγωνιστικός πρέπει να είσαι. Ένας μικρότερος έμπορος, ιδιαίτερα αν εμπλέκεται μέσα διαφήμιση στον τομέα και αυτός δεν έχει την δυνατότητα διαφήμισης, πάντα παίζει με μειονέκτημα και αν δεν έχει μικρότερες τιμές δεν γίνεται να επιβιώσει.
προφανως μιλαμε για ιδια προοιντα, αν υπαρχουν διαφοροποιησεις, ακομη και ελαχιστες, μπορει να διαφερει η τιμη, ακομη και πολυ.

η διαφημιση δεν ειναι παντα θετικο, εχει και κοστος. ειναι συζητησιμο αν "δινει" περισσοτερα απο οσα "παιρνει" για καθε ξεχωριστη περιπτωση.
To be old and wise, you must first be young and stupid.

https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Ακόμα και για ίδια προϊόντα δεν θα βρεις την ίδια τιμή. Πάρε ένα στάνταρ βιομηχανοποιημένο προϊόν που μπορείς να βρεις σε ΣΜ, πήγαινε σε 50 καταστήματα και πες μου αν είναι ίδια η τιμή. Η μόνη περίπτωση να είναι ίδια η τιμή είναι να έχει προκαθορισμένη τιμή λιανικής.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Στύγιος
Phorum.gr user: C'est fini

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Στύγιος »

Από πέρυσι αναγκαστικά σε προσφορές και προϊόντα ετικέτας, χαμηλότερης ποιότητας βεβαίως.
Εμπεδοκλής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Εμπεδοκλής »

hellegennes έγραψε: 05 Οκτ 2022, 14:36 Ακόμα και για ίδια προϊόντα δεν θα βρεις την ίδια τιμή. Πάρε ένα στάνταρ βιομηχανοποιημένο προϊόν που μπορείς να βρεις σε ΣΜ, πήγαινε σε 50 καταστήματα και πες μου αν είναι ίδια η τιμή. Η μόνη περίπτωση να είναι ίδια η τιμή είναι να έχει προκαθορισμένη τιμή λιανικής.
Γάλα ΔΕΛΤΑ. Από το lidl έως το βασιλόπουλο, το mymarket και τον σκλαβενίτη η ίδια τιμή. 1,79 το ένα λίτρο και 3,29 τα δύο λίτρα. Δεν ξέρω αν την τιμή την καθορίζει η γαλακτοβιομηχανία αλλά στα ίδια επώνυμα προϊόντα η τιμή είναι ίδια παντού.
Άβαταρ μέλους
Gherschaagk
Συντονίστρια

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Gherschaagk »

Chilloutbuddy έγραψε: 05 Οκτ 2022, 10:06
Gherschaagk έγραψε: 05 Οκτ 2022, 10:04 Την έχουμε ξανακάνει την συζήτηση.
Δεν πειράζει άσε να τα ξαναπούμε μπας και σωθεί κανένας. Ένα πράμα χρήσιμο έχω μάθει σ'αυτη τη σκατοδουλειά ας το πώ τουλάχιστον γιατί έχω βαρεθεί να βλέπω κόσμο να δουλεύει σαν αράπης και να μπαίνει μέσα, και να μην καταλαβαίνει γιατί.

Η δερμάτινη τσάντα Hermes Kelly που την πληρώνουν κάτι κυριούλες 15 έως 35 χιλιάρικα ξέρεις πόσο κοστίζει;
Πωλήθηκε τώρα τελευταία μία από κρίστις η σοθεμπις κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, δεν θυμάμαι ακριβές ποσό αλλά πρέπει να ήταν γύρω στα 300Κ γιατί ήταν από σπάνιο κροκοδειλίσιο δέρμα. Ήταν από τις μικρές κιόλας, 25 εκατοστά μήκος, δλδ πιο μικρή από την πιθαμή σου.

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κοστίζει πάνω από ένα χιλιάρικο για να φτιαχτεί, εκτός κι αν μιλάμε για την Himalayan crocodile που είναι κανονικός κροκόδειλος του οποίου το δέρμα το περνάνε από κάποιου είδους χλωρίνη για να γίνει σχεδόν άσπρο. Δεν ξέρω που βρίσκουν τον κροκόδειλο και αν τον εκτρέφουν.

Σκέψου όμως πως για να σε βάλουν στη λίστα να αγοράσεις την τσάντα θα πρέπει να έχεις πρώτα αγοράσει το ίδιο ποσό σε άλλες χαζομάρες που μπορεί να χρειάζεσαι ή μπορεί και να μην χρειάζεσαι. Γενικά πρέπει να έχεις λεφτά για ξόδεμα κι αν η Kelly έχει 15Κ εσύ πρέπει να δώσεις άλλα τόσα πριν σου πούνε, οκ σε βάζω στην λίστα για μια Kelly σαν αυτή που θες αλλά δεν υπόσχομαι τίποτα, μπορεί να την πάρεις, μπορεί να μην την πάρεις, θα δείξει. Συνέχιζε όμως να ψωνίζεις από εμάς κορόιδο.
Στες τρεις πήρα κι αράχνιασα, εις τες εννιά μυρίζω,
κι απʼ τες σαράντα κʼ ύστερα αρμούς αρμούς χωρίζω.
Άβαταρ μέλους
Αρχέλαος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρχέλαος »

hellegennes έγραψε: 04 Οκτ 2022, 20:43
nostromos έγραψε: 04 Οκτ 2022, 18:46 και το νερο στο περιπτερο 0.5 ευρω αισχροκερδια ειναι ...ο περιπτερας το αγοραζει περιπου 0,10 ευρω εμφιαλωμενο απο τον διανομεα ... για υπολογισε λιγο το ποσοστο κερδους ...
Το νερό πάει από 0,10 ως 0,20 γι' αυτούς που μπορούν να το αγοράζουν σε ποσότητες. Το περίπτερο το αγοράζει 0,15-0,30, ανάλογα την μάρκα.

Ας πούμε ότι είναι 0,15. Με 50 λεπτά πώληση, είναι 0,35 κέρδος. Μείον 0,10 ο φόρος και η συντήρηση, 0,25 κέρδος. Σαν ποσοστό κέρδους είναι καλό, σαν απόλυτο νούμερο είναι πολύ μικρό. Με 6 ευρώ ωρομίσθιο, χρειάζεται να πουλάς 24 νερά την ώρα αν είσαι ο ίδιος και δεν έχεις υπάλληλο. Ρεαλιστικά πρέπει να έχεις τουλάχιστον έναν υπάλληλο για να είναι ανοιχτό 16 ώρες. Άρα χρειάζεται να πουλάς 36 νερά την ώρα για να καλύψεις τον εαυτό σου και τον υπάλληλο.

Φυσικά δεν παίζουν αυτά τα νούμερα. Ρεαλιστικά, το νερό στα περίπτερα έχει 0,50 για να μπορεί ο περιπτεράς να αντισταθμίσει το ανύπαρκτο κέρδος από τσιγάρα, περιοδικά, εφημερίδες και εισιτήρια. Τα σνακ έχουν περίπου 25-30% κέρδος.
Για αναψυκτικά, καραμέλες, τσίχλες, κρουασάν κλπ ισχύουν τα ίδια;
"Πως μπορεί να είμαστε 20 χρόνια πίσω από την Αμερική, χωρίς αυτή να είναι 20 χρόνια μπροστά από εμάς;"
Άβαταρ μέλους
Αρχέλαος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρχέλαος »

hellegennes έγραψε: 05 Οκτ 2022, 13:53
Chilloutbuddy έγραψε: 05 Οκτ 2022, 09:40 Απορώ που κανείς δεν έχει πει ακόμα τα αυτονόητα.

Α) οι τιμές δεν έχουν καμμία απολύτως σχέση με το κόστος. Καμμία. Αν εσύ σαν μικροεπιχειρηματίας βάζεις τιμές στα προϊόντα σου με βάση το κόστος, είσαι απλά ο μαλάκας της παρέας. Τόσο απλά. Καμμία εταιρία που έχει ανθρώπους επαγγελματίες που κάνουν αυτή τη δουλειά δεν βάζει τιμές με βάση το κόστος, και σας το λέω υπεύθυνα γιατί είμαι αυτός που κάνει αυτή τη δουλειά εδώ και παρα πολλά χρόνια. Βγάζω τιμές. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να το εξηγώ. Η τιμή είναι η τιμή της αγοράς, τελεία και παύλα. Το κόστος είναι άσχετο, δεν ενδιαφέρει κανέναν. Αν η αγορά πουλάει τα ραπανάκια 1 ευρώ και πας εσύ να τα πουλήσεις ενάμιση, είσαι μαλάκας και θα σου βγει σε κακό. Αν πας να τα πουλήσεις μισό, επίσης είσαι μαλάκας και θα σου βγει σε κακό. Είναι τόσο απλό παιδιά σόρι, η τιμή είναι αυτή που πληρώνει ο πελάτης, και ουσιαστικά την αποφασίζει ο πελάτης, αυτός έχει προαποφασίσει τι είναι διατεθιμένος να πληρώσει, ακόμα κι αν δεν το ξέρει. Εσύ προσπαθείς απλά να τη μαντέψεις και τη βάλεις σωστά στο στικεράκι.

Β) Κάθεστε και εξηγείτε πόσο είναι το κόστος. Τι εξηγείτε, αφού ούτε εσείς ξέρετε. Δε γίνεται να ξέρετε, η δουλειά μου είναι, μην τρελλαθούμε τώρα, σιγά μην έχεις κάτσει εσύ να επιμερίσεις το κόστος του κινητού σου ή της ασφάλειάς σου ή τη βενζίνα σου ή τον υπάλληλο ή την πρόβλεψη πόσα πρέπει να βάλεις στη μπάντα για τη μελλοντική χασούρα σου σε κάθε ραπανάκι που πουλάς. Παπάρια, με το μάτι ό,τι κάνεις χοντρικά, εδώ δε μπορούνε να το κάνουνε σωστά εταιρίες που έχουν ολόκληρο τμήμα κοστολόγησης.

Αυτά σε νόμιμες αγορές. Τώρα αν συννενοούνται όλοι μαζί να ανεβάσουν τιμές άλλο αυτό, αυτό είναι παράνομο και δεν είναι η ειδικότης μου :D
Εν μέρει συμφωνώ, αλλά υπάρχουν εύκολοι τρόποι να υπολογίσεις τι είδους τιμολόγηση θα κάνεις για να έχεις κερδοφορία και βασίζονται, σωστά το λες, όχι στο κόστος, αλλά στην τιμή που προτίθεται να πληρώσει ο καταναλωτής για μια υπηρεσία ή ένα προϊόν. Αν το κόστος λειτουργίας της επιχείρησής σου είναι τέτοιο που δεν σου επιτρέπει να είσαι βιώσιμος με αυτήν την τιμή, σημαίνει ότι ή δεν είναι βιώσιμο το είδος της επιχείρησής σου ή κάνεις κακή διαχείριση των εξόδων σου.

Σε μια επιχείρηση που πουλάει πολλά είδη, η βιωσιμότητα εξαρτάται από το μεσοσταθμικό ποσοστό κέρδους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ένα προϊόν να έχει περιθώριο κέρδους 10% και ένα άλλο 250% αλλά στο σύνολο της επιχείρησης το μεσοσταθμικό κέρδος να ορίζεται π.χ. στο 30%. Αυτό κάνει π.χ. ο δικός μου κλάδος. Υπάρχουν προϊόντα με μικρό περιθώριο και άλλα με μεγάλο. Στα προϊόντα που το περιθώριο είναι μεγάλο δεν μιλάμε για αισχροκέρδεια, είναι το κόστος που πληρώνει ο καταναλωτής για να έχει χιλιάδες προϊόντα όλα μαζεμένα στο ίδιο σημείο.

Επιπροσθέτως, το σκέτο ποσοστό κέρδους από μόνο του δεν λέει τίποτα. Μεγαλύτερη σημασία έχει το περιθώριο κέρδους (εκεί μπαίνει ο παράγοντας φύρα) αλλά ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει το απόλυτο νούμερο ως προς τα απόλυτα νούμερα λειτουργίας της επιχείρησης. Δηλαδή δεν τρέχει τίποτα αν έχεις περιθώριο κέρδους 500% από τσίχλες, γιατί το απόλυτο κέρδος είναι εξωφρενικά μικρό. Αυτό που έχει σημασία είναι το γινόμενο του αριθμού τεμαχίων επί το περιθώριο κέρδους, δηλαδή το τελικό απόλυτο νούμερο που μπορείς να βγάλεις από ένα προϊόν σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα.
Σωστά τα λέτε και οι δύο.
Βέβαια αν ένα μαγαζί έχει προνομιακή πρόσβαση και ο πελάτης δεν διαθέτει πολύ χρόνο ή δεν έχει διάθεση ή οτιδήποτε, μπορεί να πληρώσει ένα τσακ παραπάνω σε μινι-μαρκετ αντί να πάει στο σουπερμαρκετ.
Ο πελάτης είναι διατεθειμένος να ανταλλάξει λίγο μεγαλύτερη τιμή με λιγότερη αναμονή ως προς το χρόνο ή με ευελιξία στο ωράριο(κυριακές, βράδυ κλπ.)
"Πως μπορεί να είμαστε 20 χρόνια πίσω από την Αμερική, χωρίς αυτή να είναι 20 χρόνια μπροστά από εμάς;"
Στύγιος
Phorum.gr user: C'est fini

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Στύγιος »

Τσίπουρο άνευ και με γλυκάνισο : 8 ευρώ το λίτρο στο συνοικιακό μαγαζί και καλή ποιότητα . Η ίδια ποσότητα στο σούπερ κοστίζει 13-14 ευρώ.

Τα νερά στα περίπτερα είναι μεγάλη απάτη για 50 λεπτά . Κάποιες καφετέριες δίνουν τζάμπα και το νερό με τον καφέ ,μια και τους κοστίζει 10-12 λεπτά.
Εμπεδοκλής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Εμπεδοκλής »

Στύγιος έγραψε: 06 Οκτ 2022, 14:26 Τσίπουρο άνευ και με γλυκάνισο : 8 ευρώ το λίτρο στο συνοικιακό μαγαζί και καλή ποιότητα . Η ίδια ποσότητα στο σούπερ κοστίζει 13-14 ευρώ.
Χύμα; Ίδια μάρκα; Δεν πιστεύω να παίζει νοθεία ή αφορολόγητο;
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Οικονομία”