Chilloutbuddy έγραψε: 05 Οκτ 2022, 09:40
Απορώ που κανείς δεν έχει πει ακόμα τα αυτονόητα.
Α) οι τιμές δεν έχουν καμμία απολύτως σχέση με το κόστος. Καμμία. Αν εσύ σαν μικροεπιχειρηματίας βάζεις τιμές στα προϊόντα σου με βάση το κόστος, είσαι απλά ο μαλάκας της παρέας. Τόσο απλά. Καμμία εταιρία που έχει ανθρώπους επαγγελματίες που κάνουν αυτή τη δουλειά δεν βάζει τιμές με βάση το κόστος, και σας το λέω υπεύθυνα γιατί είμαι αυτός που κάνει αυτή τη δουλειά εδώ και παρα πολλά χρόνια. Βγάζω τιμές. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να το εξηγώ. Η τιμή είναι η τιμή της αγοράς, τελεία και παύλα. Το κόστος είναι άσχετο, δεν ενδιαφέρει κανέναν. Αν η αγορά πουλάει τα ραπανάκια 1 ευρώ και πας εσύ να τα πουλήσεις ενάμιση, είσαι μαλάκας και θα σου βγει σε κακό. Αν πας να τα πουλήσεις μισό, επίσης είσαι μαλάκας και θα σου βγει σε κακό. Είναι τόσο απλό παιδιά σόρι, η τιμή είναι αυτή που πληρώνει ο πελάτης, και ουσιαστικά την αποφασίζει ο πελάτης, αυτός έχει προαποφασίσει τι είναι διατεθιμένος να πληρώσει, ακόμα κι αν δεν το ξέρει. Εσύ προσπαθείς απλά να τη μαντέψεις και τη βάλεις σωστά στο στικεράκι.
Β) Κάθεστε και εξηγείτε πόσο είναι το κόστος. Τι εξηγείτε, αφού ούτε εσείς ξέρετε. Δε γίνεται να ξέρετε, η δουλειά μου είναι, μην τρελλαθούμε τώρα, σιγά μην έχεις κάτσει εσύ να επιμερίσεις το κόστος του κινητού σου ή της ασφάλειάς σου ή τη βενζίνα σου ή τον υπάλληλο ή την πρόβλεψη πόσα πρέπει να βάλεις στη μπάντα για τη μελλοντική χασούρα σου σε κάθε ραπανάκι που πουλάς. Παπάρια, με το μάτι ό,τι κάνεις χοντρικά, εδώ δε μπορούνε να το κάνουνε σωστά εταιρίες που έχουν ολόκληρο τμήμα κοστολόγησης.
Αυτά σε νόμιμες αγορές. Τώρα αν συννενοούνται όλοι μαζί να ανεβάσουν τιμές άλλο αυτό, αυτό είναι παράνομο και δεν είναι η ειδικότης μου
Εν μέρει συμφωνώ, αλλά υπάρχουν εύκολοι τρόποι να υπολογίσεις τι είδους τιμολόγηση θα κάνεις για να έχεις κερδοφορία και βασίζονται, σωστά το λες, όχι στο κόστος, αλλά στην τιμή που προτίθεται να πληρώσει ο καταναλωτής για μια υπηρεσία ή ένα προϊόν. Αν το κόστος λειτουργίας της επιχείρησής σου είναι τέτοιο που δεν σου επιτρέπει να είσαι βιώσιμος με αυτήν την τιμή, σημαίνει ότι ή δεν είναι βιώσιμο το είδος της επιχείρησής σου ή κάνεις κακή διαχείριση των εξόδων σου.
Σε μια επιχείρηση που πουλάει πολλά είδη, η βιωσιμότητα εξαρτάται από το μεσοσταθμικό ποσοστό κέρδους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ένα προϊόν να έχει περιθώριο κέρδους 10% και ένα άλλο 250% αλλά στο σύνολο της επιχείρησης το μεσοσταθμικό κέρδος να ορίζεται π.χ. στο 30%. Αυτό κάνει π.χ. ο δικός μου κλάδος. Υπάρχουν προϊόντα με μικρό περιθώριο και άλλα με μεγάλο. Στα προϊόντα που το περιθώριο είναι μεγάλο δεν μιλάμε για αισχροκέρδεια, είναι το κόστος που πληρώνει ο καταναλωτής για να έχει χιλιάδες προϊόντα όλα μαζεμένα στο ίδιο σημείο.
Επιπροσθέτως, το σκέτο ποσοστό κέρδους από μόνο του δεν λέει τίποτα. Μεγαλύτερη σημασία έχει το περιθώριο κέρδους (εκεί μπαίνει ο παράγοντας φύρα) αλλά ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει το απόλυτο νούμερο ως προς τα απόλυτα νούμερα λειτουργίας της επιχείρησης. Δηλαδή δεν τρέχει τίποτα αν έχεις περιθώριο κέρδους 500% από τσίχλες, γιατί το απόλυτο κέρδος είναι εξωφρενικά μικρό. Αυτό που έχει σημασία είναι το γινόμενο του αριθμού τεμαχίων επί το περιθώριο κέρδους, δηλαδή το τελικό απόλυτο νούμερο που μπορείς να βγάλεις από ένα προϊόν σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα.