!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Κόκ(κ)ορας ή περί ορθογραφίας

Μελέτη της γλώσσας, γραμματική, συντακτικό, σχολιασμοί και διευκρινίσεις.
Άβαταρ μέλους
Custom_F

Re: Κόκ(κ)ορας ή περί ορθογραφίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Custom_F »

shrike έγραψε: 02 Οκτ 2018, 20:46
Custom_F έγραψε: 02 Οκτ 2018, 20:44 Σωσταααααααααααααααααααααα...
Απ' το ξυστό το πάθατε κι εσείς;
Α;

HaTeRs GoNnA hAtE... :102:
νύχτα έγραψε: 23 Δεκ 2019, 09:51...η φιλία γενικώς μας εξημερώνει
Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Beria »

Custom_F έγραψε: 02 Οκτ 2018, 20:44 Σωσταααααααααααααααααααααα...

Αρα και σεις πιστευετε οτι το ορθοπαιδικος ειναι το σωστο! Ετσι;

το καταλαβα και χωρις το εντιτ βρε! :lol:
Και η μοτοσικλέτα και το ορθοπεδικός είναι ξένες λέξεις που έχουν την κατασκευή από τα ελληνικά
Δεν είναι ελληνικές

Κάποτε υπήρχε ο κανόνας να τηρείται η ελληνική γραφή των λέξεων προέλευσης. Τα τελευταία χρόνια οι ξένες λέξεις γράφονται με την απλούστερη φωνητική τους γραφή
gassim έγραψε: 07 Σεπ 2021, 14:12 Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.
Άβαταρ μέλους
paul25

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paul25 »

shrike έγραψε: 02 Οκτ 2018, 20:27
Νομίζω το ορθοπαιδικός είναι το σωστό (πλέον), αλλά εγώ έμαθα και γράφω το άλλο και δεν το αλλάζω. :ne8:
Ιστορικα το σωστο ειναι το ορθοπαιδικος, ομως το ορθοπεδικος ειναι μια ορθογραφια που ερχεται πιο κοντα στο σημερινο νοημα που της δινουμε.
«Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».
Για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ η Επιτροπη Αναφορων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου.
Άβαταρ μέλους
Custom_F

Beria έγραψε: 02 Οκτ 2018, 20:47
Και η μοτοσικλέτα και το ορθοπεδικός είναι ξένες λέξεις που έχουν την κατασκευή από τα ελληνικά
Δεν είναι ελληνικές

Κάποτε υπήρχε ο κανόνας να τηρείται η ελληνική γραφή των λέξεων προέλευσης. Τα τελευταία χρόνια οι ξένες λέξεις γράφονται με την απλούστερη φωνητική τους γραφή
Οι ξενες να γραφονται στην πιο απλη μορφη, αλλα οι συγκεκριμενες ξενες προερχονται απο ελληνικες. Δε θα επρεπε να υπαρχει εξαιρεση σαυτες;

Άβαταρ μέλους
shrike
Phorum.gr user: Isildur

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από shrike »

paul25 έγραψε: 02 Οκτ 2018, 20:49
Νομίζω το ορθοπαιδικός είναι το σωστό (πλέον), αλλά εγώ έμαθα και γράφω το άλλο και δεν το αλλάζω. :ne8:
Ιστορικα το σωστο ειναι το ορθοπαιδικος, ομως το ορθοπεδικος ειναι μια ορθογραφια που ερχεται πιο κοντα στο σημερινο νοημα που της δινουμε.
Αν θυμάμαι καλά από κάτι που είχα διαβάσει πριν χρόνια, για τη συγκεκριμένη λέξη η παλιά ορθογραφία ήταν στάνταρ με "ε" και σε κάποια στιγμή άλλαξε το "ε" σε "αι" όταν ψάξαν και βρήκανε ότι προέρχεται από τη λέξη παιδί και όχι από το "πεδ" που σχετίζεται με το πόδι, το πέδιλο κλπ. Κάτι τέτοιο, τέλος πάντων.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes »

Custom_F έγραψε: 02 Οκτ 2018, 20:22 Ορθοπαιδικός ή ορθοπεδικός;

Ξερω απο που προερχεται η λεξη, αλλα διαβαζα προσφατα την αποψη ενος ορθοπαιδικου (ορθοπεδικου) που δε θελει να τον συγχεουν με κατι το παιδικο! Σαν να μειωνει τη σοβαροτητα του ως επιστημονα! Οκ κομπλεξικος μου φανηκε (οπως οι χειρουργοι που εχει παει ο τονος στο οι, για να μην ακουγονται σαν κακουργοι) αλλα ποιο απο τα δυο ειναι τελικα το σωστο;

Ισως να το εχετε συζητησει ξανα και ξανα... αλλα ετσι, με λιγα λογια, πειτε μου αν δε βαριεστε.
Το γλωσσικά σωστό είναι ορθοπεδικός, γιατί η λέξη ορθοπαιδικός δεν σημαίνει τίποτα στα ελληνικά. Είναι μια βλακεία. Πέραν τούτου, είναι και το ιστορικά σωστό. Η γραφή με άλφα-γιώτα είναι πρόσφατη. Τέλος, είναι ξένη λέξη με ελληνικά σύνθετα και άρα θα έπρεπε να απλογραφηθεί έτσι κι αλλιώς. Οπότε υπάρχουν ακριβώς μηδέν λόγοι να γραφτεί έτσι, πέρα από το ότι έτσι κάπνισε στους ορθοπεδικούς.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Άβαταρ μέλους
paul25

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paul25 »

shrike έγραψε: 02 Οκτ 2018, 20:52
Αν θυμάμαι καλά από κάτι που είχα διαβάσει πριν χρόνια, για τη συγκεκριμένη λέξη η παλιά ορθογραφία ήταν στάνταρ με "ε" και σε κάποια στιγμή άλλαξε το "ε" σε "αι" όταν ψάξαν και βρήκανε ότι προέρχεται από τη λέξη παιδί και όχι από το "πεδ" που σχετίζεται με το πόδι, το πέδιλο κλπ. Κάτι τέτοιο, τέλος πάντων.
Ενδεχομενως να συνεβει αυτο που λες. Η λεξη ειναι δημιουργια Γαλλων ιατρων που ανεπτυξαν την επιστημη με σκοπο να βοηθησουν στη σωστη αναπτυξη των παιδιων. Οποτε συνδυασαν τις λεξεις ορθος+παις, καποια στιγμη θεωρηθηκε λανθασμενα (απο το ευρυ αμυητο κοινο) οχι μονο απο Ελληνες αλλα και απο τους ιδιους τους Γαλλους οτι προερχεται απο τη λατινικη λεξη pedis που σημαινει ποδι και κατα διαολικη συμπτωση μοιαζει με καποιες ασθενειες που αντιμετωπιζει αυτη η επιστημη (αποκατασταση σπασμενων ποδιων κλπ) με αποτελεσμα να πιστευεται πως το "ορθοπεδικος" ειναι το σωστο. Θεωρω οτι στη συγχυση συνεβαλε και το γεγονος οτι εκεινες τις εποχες οι επιστημες στην Ευρωπη χρησιμοποιουσαν Λατινικα κυριως αλλα και Αρχαια Ελληνικα. Οπως και να εχει, νομιζω σημερα πρεπει να εχει υιοθετηθει το ορθοπεδικος με "ε" λογω απλουστευσης (αλλα δεν ειμαι πολυ σιγουρος). Παντως οπως ειπα, το ορθοπεδικος με "ε" ερχεται πιο κοντα στη σημερινη πραγματικοτητα οταν εκφραζουμε αυτη τη λεξη. Σημερα ενας τετοιος ιατρος ασχολειτε πιο πολυ με σπασμενα ακρα και ευτυχως, διοτι ο πολιτισμος καλυτερεψε και το βιοτικο επιπεδο επισης και δεν υπαρχουν πολλα αιτια για δημιουργια δυσπλασιων στα παιδια πλεον.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος paul25 την 02 Οκτ 2018, 21:11, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
«Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».
Για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ η Επιτροπη Αναφορων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου.
Άβαταρ μέλους
Νταρνάκας
Phorum.gr user: Νταρνάκας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Νταρνάκας »

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.
Εικόνα

https://www.palladas.gr/%CE%9F%CF%81%CE ... pedic.html
Μοιρίδιοι κλωστῆρες, πανάφυκτον ἀνάγκῃ ζεῦγμ’ ἐπὶ δυστήνοις παισὶ βροτῶν θέμενοι, ἠγάγετο με ποτέ ἱμερτοῦ πρὸς φάος ἠελίου.
Άβαταρ μέλους
shrike

paul25 έγραψε: 02 Οκτ 2018, 21:08
Μπράβο, πάνω-κάτω αυτά που λες θυμάμαι κι εγώ.

Όπως είπα βέβαια, ενώ γενικά είμαι υπέρ του να γράφονται οι λέξεις με την ελληνική τους ορθογραφία (εφόσον υπάρχει βέβαια), στη συγκεκριμένη λέξη κι εγώ προτιμώ το "ε", ίσως από συνήθεια.

Άβαταρ μέλους
Custom_F

από το "πεδ" που σχετίζεται με το πόδι, το πέδιλο κλπ. Κάτι τέτοιο, τέλος πάντων.
Αυτο που διαβασα ελεγε πως εννοουν το Πεδιον. Δηλαδη να σταθει καποιος σωστα στο δαπεδο.

Εμενα μου μοιαζει ασεβεια να μην το γραφουμε με αι. Μας εκαναν τιμη, κατα μια εννοια, και μεις την απορριπτουμε...

Άβαταρ μέλους
shrike

Custom_F έγραψε: 02 Οκτ 2018, 21:14

από το "πεδ" που σχετίζεται με το πόδι, το πέδιλο κλπ. Κάτι τέτοιο, τέλος πάντων.
Αυτο που διαβασα ελεγε πως εννοουν το Πεδιον. Δηλαδη να σταθει καποιος σωστα στο δαπεδο.

Εμενα μου μοιαζει ασεβεια να μην το γραφουμε με αι. Μας εκαναν τιμη, κατα μια εννοια, και μεις την απορριπτουμε...
Πίστεψέ με, όλοι αυτοί οι Ευρωπαίοι επιστήμονες των προηγούμενων (κυρίως) αιώνων που χρησιμοποιήσαν κατά κόρον ελληνική ορολογία, σ' εμάς τους συγκεκριμένους δεν κάνανε καμία απολύτως τιμή. Στους αρχαίους Έλληνες ίσως, εμάς μας θεωρούν κάτι μαμελούκους που απλά τυχαίνει να ζούμε στα ίδια χώματα με εκείνους τους αρχαίους.

Άβαταρ μέλους
Custom_F

shrike έγραψε: 02 Οκτ 2018, 21:17

Πίστεψέ με, όλοι αυτοί οι Ευρωπαίοι επιστήμονες των προηγούμενων (κυρίως) αιώνων που χρησιμοποιήσαν κατά κόρον ελληνική ορολογία, σ' εμάς τους συγκεκριμένους δεν κάνανε καμία απολύτως τιμή. Στους αρχαίους Έλληνες ίσως, εμάς μας θεωρούν κάτι μαμελούκους που απλά τυχαίνει να ζούμε στα ίδια χώματα με εκείνους τους αρχαίους.
Εστω...

Αν ειναι καποιοι να εχουν μεγαλυτερη σχεση ομως, ειμαστε εμεις...

Τεσπα, εγω απλως θελω να γραφω κατι που να εχει εξηγηση και να ειναι κοινως αποδεκτο.

Να το κλεισουμε στο Ορθοπεδικος λοιπον;

Άβαταρ μέλους
shrike

Custom_F έγραψε: 02 Οκτ 2018, 21:20
shrike έγραψε: 02 Οκτ 2018, 21:17

Εστω...

Αν ειναι καποιοι να εχουν μεγαλυτερη σχεση ομως, ειμαστε εμεις...

Τεσπα, εγω απλως θελω να γραφω κατι που να εχει εξηγηση και να ειναι κοινως αποδεκτο.

Να το κλεισουμε στο Ορθοπεδικος λοιπον;
Έκλεισε λοιπόν! Rien ne va plus.

Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Beria »

Νταρνάκας έγραψε: 02 Οκτ 2018, 21:10 Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.
Εικόνα

Αυτός πάντως που εφηύρε τον όρο το παιδί είχε κατα νου:

Nicholas Andry coined the word in French as orthopédie, derived from the Ancient Greek words ὀρθός orthos ("correct", "straight") and παιδίον paidion ("child"), even he published Orthopedie (translated as Orthopædia: Or the Art of Correcting and Preventing Deformities in Children) in 1741
gassim έγραψε: 07 Σεπ 2021, 14:12 Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.
Άβαταρ μέλους
Custom_F

Beria έγραψε: 02 Οκτ 2018, 21:24
Νταρνάκας έγραψε: 02 Οκτ 2018, 21:10 Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.
Εικόνα

Αυτός πάντως που εφηύρε τον όρο το παιδί είχε κατα νου:

Nicholas Andry coined the word in French as orthopédie, derived from the Ancient Greek words ὀρθός orthos ("correct", "straight") and παιδίον paidion ("child"), even he published Orthopedie (translated as Orthopædia: Or the Art of Correcting and Preventing Deformities in Children) in 1741
:p6: Αρα; Τι; Θα παρεις μια αποφαση; :p1:

Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Γλωσσολογία”