!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Κόκ(κ)ορας ή περί ορθογραφίας
- hellegennes
Re: Κόκ(κ)ορας ή περί ορθογραφίας
Δεν είμαι θυμωμένος και δεν είναι του Μπαμπινιώτη η ετυμολόγηση. Οι γλωσσολόγοι συμφωνούν, δεν αναιρεί ο ένας τον άλλον. Εκτός κι αν ονομάζεις γλωσσολόγο τον κάθε ράντομ πολίτη που σου λέει πώς γράφει το αβγό.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
paul25 έγραψε: 07 Ιούλ 2018, 21:13 Επίσης να πούμε ότι τελευταία γίνετε μια προσπάθεια εισαγωγής και της λέξεως "Επίλεξε" αντί του "Επέλεξε", έχει αρχίσει να τη χρησιμοποιεί και ο Γερμανός στις τηλεοπτικές του διαφημίσεις και το έχω δει αναγραμμένο σε μερικά διαφημιστικά φυλλάδια. Αργά αλλά σταθερά αλλάζουν τα πράγματα.
ειναι και το σωστο.
Η προστακτικη δεν παιρνει φωνηεντικη αυξηση.
Οποτε το ''επιλεξε'',ειναι και το σωστο.
Μαλακίαν φυγείν αδύνατον.
Στου Κουνγκφού τη πόρτα, όσο θέλεις βρόντα.
Στου Κουνγκφού τη πόρτα, όσο θέλεις βρόντα.
- hellegennes
Αν και δεν μ' αρέσει ο πληθυντικός σε οδηγίες, πιστεύω ότι θα έλυνε για πάντα αυτό το πρόβλημα, γιατί ενώ πολύς κόσμος θα πει «επέλεξέ το», κανείς δεν θα πει «επελέξτε το».
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Με την περίπτωση του "έρεε" και "έρρεε" τι ακριβώς παίζει; Σύμφωνα με την Ιστορική ορθογραφία θα έπρεπε να γράφαμε "έρρεε" όπως προέρχεται από τα αρχαιοελληνικά, όμως οι κανόνες της νεοελληνικής γλώσσας δεν το επιτρέπουν και το γράφουμε ως "έρεε". Εδώ γιατί δεν ακολουθούμε την ιστορικότητα;
«Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».
Για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ η Επιτροπη Αναφορων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου.
Στη Νέα Ελληνική γλώσσα το ρ αντιμετωπίζεται ως σύμφωνο, άρα ούτε πνεύμα παίρνει, ούτε διπλασιάζεταιpaul25 έγραψε: 09 Ιούλ 2018, 15:44 Με την περίπτωση του "έρεε" και "έρρεε" τι ακριβώς παίζει; Σύμφωνα με την Ιστορική ορθογραφία θα έπρεπε να γράφαμε "έρρεε" όπως προέρχεται από τα αρχαιοελληνικά, όμως οι κανόνες της νεοελληνικής γλώσσας δεν το επιτρέπουν και το γράφουμε ως "έρεε". Εδώ γιατί δεν ακολουθούμε την ιστορικότητα;
Στην Αρχαία ελληνική δασυνόταν γιατί πρίν το Ρ πάντα προηγούνταν το δίγαμμα F, το οποίο κατέληξε σε δασεία
gassim έγραψε: 07 Σεπ 2021, 14:12 Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.
Οκ! Το απορροη γιατι το γραφουμε τοτε με δυο ρ; Το κρατησαμε απο τα αρχαια Ελληνικα; Γιατι ετσι επιλεκτικα;Beria έγραψε: 09 Ιούλ 2018, 17:29 Στη Νέα Ελληνική γλώσσα το ρ αντιμετωπίζεται ως σύμφωνο, άρα ούτε πνεύμα παίρνει, ούτε διπλασιάζεται
Στην Αρχαία ελληνική δασυνόταν γιατί πρίν το Ρ πάντα προηγούνταν το δίγαμμα F, το οποίο κατέληξε σε δασεία
- hellegennes
Περίπου. Όλες οι λέξεις που σχηματίζονται με λόγιο τρόπο διατηρούν τον διπλασιασμό, ακόμα κι αν δεν είναι αρχαίες*. Αυτό αφορά σύνθετες και μόνο. Δεν ισχύει ο κανόνας αν η λέξη προέρχεται από την αρχαία αλλά στην αρχαία δεν άρχιζε από ρο (π.χ. το «αναρωτιέμαι» γράφεται με ένα ρο, γιατί στην αρχαία ελληνική ήταν ερωτώ, όχι ρωτώ).
* απορρυπαντικό, απορριμματοφόρο, κ.α.
* απορρυπαντικό, απορριμματοφόρο, κ.α.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Το απορροή δεν είναι λέξη της Νέας Ελληνικής, είναι κατασκευή της Καθαρεύουσας. Όπως και το απορριματοφόρο κλπpaul25 έγραψε: 09 Ιούλ 2018, 18:13Οκ! Το απορροη γιατι το γραφουμε τοτε με δυο ρ; Το κρατησαμε απο τα αρχαια Ελληνικα; Γιατι ετσι επιλεκτικα;Beria έγραψε: 09 Ιούλ 2018, 17:29 Στη Νέα Ελληνική γλώσσα το ρ αντιμετωπίζεται ως σύμφωνο, άρα ούτε πνεύμα παίρνει, ούτε διπλασιάζεται
gassim έγραψε: 07 Σεπ 2021, 14:12 Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.
- hellegennes
Δεν είναι λέξη της ΚΝΕ· της νεοελληνικής είναι, αφού η καθαρεύουσα νεοελληνική είναι.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Εγω δε καταλαβαινω βρε χελι γιατι υπαρχει κανονας για τα συνθετα που να τα εξαιρει και να διπλασιαζει το συμφωνο. Οι κανονες απο που ερχονται; ειναι φυσικη εξελιξη προηγουμενων κανονων (ιστορικη ορθογραφια) η επινοηθηκαν απο τους συγχρονους λογιους ασχετα απο την ιστορια της γλωσσας για να την εξυπηρετησουν σε κατι αλλο με αποτελεσμα να παρουσιαζονται τετοιου ειδους ιδιοτροπιες οπου μονη της η λεξη γραφεται με ενα συμφωνο ενω σε συνθεση με διπλο;
-
Nameless Ghoul
Σωστότατος τε και ωραιότατος.Thor1 έγραψε: 09 Ιούλ 2018, 13:04paul25 έγραψε: 07 Ιούλ 2018, 21:13 Επίσης να πούμε ότι τελευταία γίνετε μια προσπάθεια εισαγωγής και της λέξεως "Επίλεξε" αντί του "Επέλεξε", έχει αρχίσει να τη χρησιμοποιεί και ο Γερμανός στις τηλεοπτικές του διαφημίσεις και το έχω δει αναγραμμένο σε μερικά διαφημιστικά φυλλάδια. Αργά αλλά σταθερά αλλάζουν τα πράγματα.
ειναι και το σωστο.
Η προστακτικη δεν παιρνει φωνηεντικη αυξηση.
Οποτε το ''επιλεξε'',ειναι και το σωστο.
Επομενως και το "επιμενε" αντι του "επεμενε" ετσι;
- hellegennes
Ο λόγος είναι η γραμματική διαφάνεια. Όταν γράψω έρρεε, δεν είναι προφανές από πού προέκυψε το δεύτερο ρο. Κατά την σύνθεση, όταν λες π.χ. υδρορροή, το δεύτερο ρο εξηγείται από την συνένωση βραχέος φωνήεντος + ρο.paul25 έγραψε: 09 Ιούλ 2018, 21:42 Εγω δε καταλαβαινω βρε χελι γιατι υπαρχει κανονας για τα συνθετα που να τα εξαιρει και να διπλασιαζει το συμφωνο. Οι κανονες απο που ερχονται; ειναι φυσικη εξελιξη προηγουμενων κανονων (ιστορικη ορθογραφια) η επινοηθηκαν απο τους συγχρονους λογιους ασχετα απο την ιστορια της γλωσσας για να την εξυπηρετησουν σε κατι αλλο με αποτελεσμα να παρουσιαζονται τετοιου ειδους ιδιοτροπιες οπου μονη της η λεξη γραφεται με ενα συμφωνο ενω σε συνθεση με διπλο;
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την δασεία, όταν μιλάμε για κ, τ και π. Στην αρχαία ελληνική, όταν συναντούσαν δασεία τρέπονταν σε χ, θ και φ αντίστοιχα, κυριολεκτικά γιατί η προφορά τους ήταν κh, τh και πh, αντίστοιχα, γι' αυτό και μεταγράφηκαν έτσι στα λατινικά (ch, th, ph). Επειδή όμως η δασεία μάς άφησε χρόνους εδώ και πολλούς αιώνες, στις σύγχρονες σύνθετες δεν εμφανίζεται το φαινόμενο. Έτσι έχουμε αυτοκινητάμαξα, αντιήρωες, απ' όλα, υπογλυκαιμία, πενταήμερη, οκταήμερη, κτλ.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Δηλαδη, η συνενωση ο+ρ στην λεξη υδρορροη εδωσε το δευτερο ρ; Η ερωτηση μου ειναι γιατι; Γιατι αυτος ο συνδυασμος δινει ενα δευτερο ρ; υπαρχει λογος; Μηπως λογω της προφορας; Δεν ακουγοταν καλα το υδροροη με ενα ρ; Απο που προκυπτει ο κανονας, "συνενωση βραχεος φωνηεντος+ρο δινει και δευτερο ρο;" καταλαβες το προβληματισμο μου; ειδαν ιστορικα οτι αυτος ο κανονας επαναλαμβανοταν ιστορικα και το δεχθηκαν η το κατασκευασαν μονοι τους για να εξυπηρετησουν καποιους πρακτικους λογους;hellegennes έγραψε: 09 Ιούλ 2018, 22:15
Ο λόγος είναι η γραμματική διαφάνεια. Όταν γράψω έρρεε, δεν είναι προφανές από πού προέκυψε το δεύτερο ρο. Κατά την σύνθεση, όταν λες π.χ. υδρορροή, το δεύτερο ρο εξηγείται από την συνένωση βραχέος φωνήεντος + ρο.
- hellegennes
Αυτός ο κανόνας ίσχυε στην αρχαία ελληνική για φωνητικούς λόγους. Ο άρρωστος γράφεται με δύο ρο, ο εύρωστος με ένα. Δεν έχω αρκετή κατάρτιση να σου πω για ποιον ακριβώς φωνητικό λόγο, όμως.paul25 έγραψε: 09 Ιούλ 2018, 22:25Δηλαδη, η συνενωση ο+ρ στην λεξη υδρορροη εδωσε το δευτερο ρ; Η ερωτηση μου ειναι γιατι; Γιατι αυτος ο συνδυασμος δινει ενα δευτερο ρ; υπαρχει λογος; Μηπως λογω της προφορας; Δεν ακουγοταν καλα το υδροροη με ενα ρ; Απο που προκυπτει ο κανονας, "συνενωση βραχεος φωνηεντος+ρο δινει και δευτερο ρο;" καταλαβες το προβληματισμο μου; ειδαν ιστορικα οτι αυτος ο κανονας επαναλαμβανοταν ιστορικα και το δεχθηκαν η το κατασκευασαν μονοι τους για να εξυπηρετησουν καποιους πρακτικους λογους;hellegennes έγραψε: 09 Ιούλ 2018, 22:15
Ο λόγος είναι η γραμματική διαφάνεια. Όταν γράψω έρρεε, δεν είναι προφανές από πού προέκυψε το δεύτερο ρο. Κατά την σύνθεση, όταν λες π.χ. υδρορροή, το δεύτερο ρο εξηγείται από την συνένωση βραχέος φωνήεντος + ρο.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 6 Απαντήσεις
- 358 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από George_V
-
- 10 Απαντήσεις