hellegennes έγραψε: 05 Ιούλ 2018, 00:08
Ας αρχίσουμε από την αλφαβήτα. Τα κοκκινισμένα είναι αντιφατικά. Δεν γίνεται να έχω ισχυριστεί και το άλφα και το βήτα και είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνεις την διαφορά ανάμεσα στο πρωτίστως και το μόνο.
Αρνούμαι ότι η γλώσσα είναι φορέας ουσιαστικών ιστορικών και πολιτισμικών στοιχείων που να μεταφέρονται
με την γραφή. Έγραψα ότι μεταφέρει τέτοιες πληροφορίες μεν, είναι ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος μόνο δε.
Εντάξει χέλλης, δεν θα μαλώσουμε για αυτό. "Πρωτίστως, μόνο" ... εσύ διαλέγεις τι από τα δύο σε βολεύει. Εγώ το point μου στο πέρασα.
Δεν θα ξανανοίξω την ίδια συζήτηση γιατί την έχουμε ξανακάνει στο παρελθόν και θα αρχίσουμε να λέμε τα ίδια πάλι.
hellegennes έγραψε: 05 Ιούλ 2018, 00:08Απ' την στιγμή όμως που δεν έχουμε καταργήσει την ορθογραφία, σαφώς και πρέπει να χρησιμοποιούμε ένα συνεπές σύστημα γραφής κι όχι ό,τι καπνίσει στον καθένα. Οπότε μόνο ασυνέπεια δεν δείχνουν οι θέσεις μου. Αντιθέτως, απ' την στιγμή που εσύ θεωρείς ουσιώδες να μεταφέρονται ιστορικές και πολιτισμικές πληροφορίες μέσω της γραφής, είναι ασυνεπές να γράφεις λέξεις όπως έχεις συνηθίσει, γιατί έτσι τις έχεις συνηθίσει.
Δεν είναι ό,τι καπνίσει στον καθένα έτσι αυθαίρετα. Έτσι διδάσκονταν.
Είναι σαν να έρθεις να μου πεις ότι αύριο θα πρέπει να οδηγάμε όλοι από τα αριστερά. Κάποιες αλλαγές θέλουν τον χρόνο τους.
Και να σου πω και την αλήθεια μίλησα για μια προσωπική συνήθεια. Δεν εκφράζω όλο το εκπαιδευτικό σύστημα. Επισήμως, ναι, όποιες ορθογραφικές αστοχίες υπάρχουν πρέπει να αποκατασταθούν.
hellegennes έγραψε: 05 Ιούλ 2018, 00:08Ναι, γι' αυτήν την σημασία μιλάω. Να το ξαναπώ: είναι προσβλητικό αυτό που γράφεις για τα εργαλεία επικοινωνίας. Το ότι η γλώσσα είναι εργαλείο επικοινωνίας είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της. Είναι προσβλητικό να υπονοείς ότι υποβαθμίζεται η σημασία της αν δεν έχει κι άλλους ρόλους.
Ούτε καν το υπονόησα αυτό. Στο μυαλό σου όλα.
Αυτό που λέω είναι ότι όλοι οι ρόλοι της είναι σημαντικοί και χρήσιμοι.
Μην βγάζεις άλλα συμπεράσματα από αυτά που λέω.
hellegennes έγραψε: 05 Ιούλ 2018, 00:08Αν δεν είχες απορία, τότε ακόμη δεν καταλαβαίνεις τι έγραψα για τον ΠΜ. Υπενθυμίζω πως είπα ότι είναι άξιο απορίας γιατί θεωρεί ο ΠΜ σημαντικό να διαιωνίζουμε παρελθοντικά -και δη πρόσφατα- ορθογραφικά λάθη κι εσύ απάντησες ότι είναι θέμα συνήθειας. Όμως ο ΠΜ δεν είπε πουθενά ότι τα γράφει αυτός έτσι γιατί έτσι έχει συνηθίσει αλλά ότι είναι καλύτερο να τα γράφουμε έτσι, δηλαδή να διαιωνίζουμε αυτά τα παλιά λάθη. Ελπίζω τώρα να είναι αρκετά σαφές.
Εγώ άλλο ξεκίνησα να λέω και εσύ έχωσες τον ΠΜ στη συζήτηση. Δεν μιλάω εκ μέρους του ΠΜ.
Πρέπει να απολογηθώ για αυτόν;
Σου είπα ότι είναι και θέμα συνήθειας μιας και με ρώτησες. Σωστό ή λάθος είναι άλλο κεφάλαιο. Λάθος κατά τη γνώμη σου, ήσσονος σημασίας κατά τη δική μου γνώμη.