Οκ! Καταλαβα! Οπως το φανταστηκα, για προφορικους ιστορικους λογους.hellegennes έγραψε: 09 Ιούλ 2018, 22:36Αυτός ο κανόνας ίσχυε στην αρχαία ελληνική για φωνητικούς λόγους. Ο άρρωστος γράφεται με δύο ρο, ο εύρωστος με ένα. Δεν έχω αρκετή κατάρτιση να σου πω για ποιον ακριβώς φωνητικό λόγο, όμως.paul25 έγραψε: 09 Ιούλ 2018, 22:25Δηλαδη, η συνενωση ο+ρ στην λεξη υδρορροη εδωσε το δευτερο ρ; Η ερωτηση μου ειναι γιατι; Γιατι αυτος ο συνδυασμος δινει ενα δευτερο ρ; υπαρχει λογος; Μηπως λογω της προφορας; Δεν ακουγοταν καλα το υδροροη με ενα ρ; Απο που προκυπτει ο κανονας, "συνενωση βραχεος φωνηεντος+ρο δινει και δευτερο ρο;" καταλαβες το προβληματισμο μου; ειδαν ιστορικα οτι αυτος ο κανονας επαναλαμβανοταν ιστορικα και το δεχθηκαν η το κατασκευασαν μονοι τους για να εξυπηρετησουν καποιους πρακτικους λογους;hellegennes έγραψε: 09 Ιούλ 2018, 22:15
Ο λόγος είναι η γραμματική διαφάνεια. Όταν γράψω έρρεε, δεν είναι προφανές από πού προέκυψε το δεύτερο ρο. Κατά την σύνθεση, όταν λες π.χ. υδρορροή, το δεύτερο ρο εξηγείται από την συνένωση βραχέος φωνήεντος + ρο.
!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Κόκ(κ)ορας ή περί ορθογραφίας
Re: Κόκ(κ)ορας ή περί ορθογραφίας
«Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».
Για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ η Επιτροπη Αναφορων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου.
Σε συνεχεια αυτου, να πουμε πως η λεξη στο β προσωπο ενικου στον αοριστο ειναι "επεμεινε", συνεπως οποιος χρησιμοποιει τη λεξη " επεμενε" ειτε στη προστακτικη ειτε στον αοριστο, χρησιμοποιει μια ανυπαρκτη λεξη-φαντασμα. Ρε σεις, εχει πολυ πλακα η Ελληνικη γλωσσα, ειναι ο μεγαλυτερος αγνωστος που ολοι νομιζουμε οτι κατεχουμε αλλα δεν, ωστοσο υποστηριζουμε την αποψη για την ιστορικη Ελληνικη μας συνεχεια με σθενος. Ας μαθουμε πρωτα Ελληνικα λεω εγω ( συμπεριλαμβανω και τον εαυτο μου). Αυτη η συγχυση ομως απο που προερχεται; Απο το εκπαιδευτικο μας συστημα; Το γεγονος οτι οι Ελληνες λογιοι πλακωνονταν μεταξυ τους; Η ιστορικη μας γλωσσικη σαλατα που προσπαθουσαν να την κανουν ομοιομορφη και συνεχης;Τι φταιει;
- hellegennes
Ω, η καθαρεύουσα φταίει κάργα. Έχει ενσωματώσει όλην την παθολογική της υστερία στην γλώσσα, με τραγελαφικά αποτελέσματα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
υπαρχει κανονας που λεει,στις συνθετες λεξεις που το δευτερο συνθετικο τους ξεκιναει με συμφωνο,αυτο διπλασιαζεται.paul25 έγραψε: 09 Ιούλ 2018, 22:25Δηλαδη, η συνενωση ο+ρ στην λεξη υδρορροη εδωσε το δευτερο ρ; Η ερωτηση μου ειναι γιατι; Γιατι αυτος ο συνδυασμος δινει ενα δευτερο ρ; υπαρχει λογος; Μηπως λογω της προφορας; Δεν ακουγοταν καλα το υδροροη με ενα ρ; Απο που προκυπτει ο κανονας, "συνενωση βραχεος φωνηεντος+ρο δινει και δευτερο ρο;" καταλαβες το προβληματισμο μου; ειδαν ιστορικα οτι αυτος ο κανονας επαναλαμβανοταν ιστορικα και το δεχθηκαν η το κατασκευασαν μονοι τους για να εξυπηρετησουν καποιους πρακτικους λογους;hellegennes έγραψε: 09 Ιούλ 2018, 22:15
Ο λόγος είναι η γραμματική διαφάνεια. Όταν γράψω έρρεε, δεν είναι προφανές από πού προέκυψε το δεύτερο ρο. Κατά την σύνθεση, όταν λες π.χ. υδρορροή, το δεύτερο ρο εξηγείται από την συνένωση βραχέος φωνήεντος + ρο.
Περισσοτερα δεν γνωριζω να σου πω.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Thor την 10 Ιούλ 2018, 13:01, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Μαλακίαν φυγείν αδύνατον.
Στου Κουνγκφού τη πόρτα, όσο θέλεις βρόντα.
σας μερσω.Nameless Ghoul έγραψε: 09 Ιούλ 2018, 21:56Σωστότατος τε και ωραιότατος.Thor1 έγραψε: 09 Ιούλ 2018, 13:04paul25 έγραψε: 07 Ιούλ 2018, 21:13 Επίσης να πούμε ότι τελευταία γίνετε μια προσπάθεια εισαγωγής και της λέξεως "Επίλεξε" αντί του "Επέλεξε", έχει αρχίσει να τη χρησιμοποιεί και ο Γερμανός στις τηλεοπτικές του διαφημίσεις και το έχω δει αναγραμμένο σε μερικά διαφημιστικά φυλλάδια. Αργά αλλά σταθερά αλλάζουν τα πράγματα.
ειναι και το σωστο.
Η προστακτικη δεν παιρνει φωνηεντικη αυξηση.
Οποτε το ''επιλεξε'',ειναι και το σωστο.
Ο Παυλος επεμενε στην αποψη του,ο,τι και να του ελεγα.
Επιμενε περισσοτερο στη προσπαθεια σου Παυλο,αλλιως δεν θα σου δωσει κανεις σημασια.
H προστακτική ρημάτων με προθέσεις είναι καταστροφή στα Νέα Ελληνικά
Αυτά τα επίλεξε, επίστρεφε είναι σόλοικα
Η ρέουσα γλώσσα τα έχει αντικαταστήσει με πολύ πιο όμορφες προστακτικές:
διάλεξε ό,τι σου αρέσει
γύρνα ό,τι ώρα θες
Τραγουδάει ο Πρόδρομος σε ωραία ελληνικά:
Γύρνα μόνος μέσ’ στη νύχτα
γύρισε να ξεχαστείς
Κι αν σε πλήγωσε μια πονηρή
άσ’ την να υποφέρει την τρελή
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Beria την 10 Ιούλ 2018, 13:09, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
gassim έγραψε: 07 Σεπ 2021, 14:12 Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.
- shrike
- Phorum.gr user: Isildur
Ναι, αλλά εδώ το "επέμενε" είναι παρατατικός, όχι αόριστος. Ο αόριστος είναι "επέμεινε".
(Νομίζω, δηλαδή...).
ας μας πουν οι πιο ειδικοι.
Σωστός! Το έψαξα λίγο παραπάνω και μόνο στον Παρατατικό (past imperfect) ισχύει. Τέλοσπαντων, ποτέ δεν ήμουν καλός στη γλώσσα, από μικρός στο σχολείο δεν τη γούσταρα, μου ήταν ανέκαθεν παντελώς αδιάφορη.shrike έγραψε: 10 Ιούλ 2018, 13:08Ναι, αλλά εδώ το "επέμενε" είναι παρατατικός, όχι αόριστος. Ο αόριστος είναι "επέμεινε".
(Νομίζω, δηλαδή...).
- Νταρνάκας
- Phorum.gr user: Νταρνάκας
Εγώ γιατί έχω την εντύπωση ότι το δεύτερο ρ σε όλες τις σύνθετες που το δεύτερο συνθετικό αρχίζει από ρ δεν έχει σχέση με το αν είναι βραχύ το προηγούμενο φωνήεν αλλά προέρχεται απ' τη δασεία που στα αρχαία ελληνικά έμπαινε πάντα στο ρ όταν βρίσκεται στην αρχή της λέξης;paul25 έγραψε: 09 Ιούλ 2018, 22:25Δηλαδη, η συνενωση ο+ρ στην λεξη υδρορροη εδωσε το δευτερο ρ; Η ερωτηση μου ειναι γιατι; Γιατι αυτος ο συνδυασμος δινει ενα δευτερο ρ; υπαρχει λογος; Μηπως λογω της προφορας; Δεν ακουγοταν καλα το υδροροη με ενα ρ; Απο που προκυπτει ο κανονας, "συνενωση βραχεος φωνηεντος+ρο δινει και δευτερο ρο;" καταλαβες το προβληματισμο μου; ειδαν ιστορικα οτι αυτος ο κανονας επαναλαμβανοταν ιστορικα και το δεχθηκαν η το κατασκευασαν μονοι τους για να εξυπηρετησουν καποιους πρακτικους λογους;hellegennes έγραψε: 09 Ιούλ 2018, 22:15
Μοιρίδιοι κλωστῆρες, πανάφυκτον ἀνάγκῃ ζεῦγμ’ ἐπὶ δυστήνοις παισὶ βροτῶν θέμενοι, ἠγάγετο με ποτέ ἱμερτοῦ πρὸς φάος ἠελίου.
- hellegennes
Εύρωστος - άρρωστος, εύρυθμος - αρρυθμία. Έχει σημασία.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- Νταρνάκας
Και το α όμως δεν είναι μακρόχρονο στις περιπτώσεις αυτές;
Μοιρίδιοι κλωστῆρες, πανάφυκτον ἀνάγκῃ ζεῦγμ’ ἐπὶ δυστήνοις παισὶ βροτῶν θέμενοι, ἠγάγετο με ποτέ ἱμερτοῦ πρὸς φάος ἠελίου.
Έχει σημασία ο χρόνος των φωνηέντων στην περίπτωση αυτή;
gassim έγραψε: 07 Σεπ 2021, 14:12 Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.
- Νταρνάκας
Ο Χέλης ισχυρίζεται ότι ο διπλασιασμός του ρ οφείλεται στο ότι προηγείται βραχύ φωνήεν.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 6 Απαντήσεις
- 358 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από George_V
-
- 10 Απαντήσεις