!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Μαθηματικοί Γρίφοι

Άβαταρ μέλους
Φινγκόλφιν
Μέλη που αποχώρησαν

Re: Μαθηματικοί Γρίφοι

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Φινγκόλφιν »

enaon έγραψε: 21 Μάιος 2018, 04:13ναι το έχω καταλάβει, ίσως δεν έχεις καταλάβει τί σε ρωτάω νομίζω. Δεν σε ρωτάω να μάθω πώς το διαβάζεις εσύ, θέλω να μάθω πώς ήταν γραμμένο εκεί που το είδες. Εσύ κατάλαβα οτι αν σε είχα ρωτήσει πριν το ανεβάσεις, θα έκανες την 1 και 4 ίδιες για να μην υπάρχει παρανόηση.

Θα ήθελα να δω και την πηγή αν την έχεις, απο περιέργεια, αν ειναι στα αγγλικά κλπ :)
Έκανα τον υπηρέτη καμαριέρα για να μην υπάρχει μπέρδεμα με τον μπάτλερ:

Εικόνα

Είναι από τις ασκήσεις του πρώτου κεφαλαίου (σελίδα 59) του «Διακριτά Μαθηματικά & Εφαρμογές Τους», 5η έκδοση, Κένεθ Ρόζεν.

Ποτέ δεν υπάρχει τέτοια ασάφεια ανάμεσα στην απλή και τη διπλή συνεπαγωγή. Η διπλή συνεπαγωγή κουβαλάει πάντοτε το «αν και μόνο αν» ή κάτι άλλο που το ξεκαθαρίζει με πολύ σαφή τρόπο. Παντού η σύμβαση όταν γράφουμε λογικές προτάσεις με φυσικό τρόπο είναι αυτή και όλοι οι άλλοι αυτό που εννοούσα κατάλαβαν. Δες τι γράφει το βιβλίο για την έκφραση σε φυσική γλώσσα της συνεπαγωγής και της διπλής συνεπαγωγής:

Εικόνα
Εικόνα

(Τα κάναμε στο πρώτο έτος αυτά, με έπιασε νοσταλγία.)
Άβαταρ μέλους
Φινγκόλφιν
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Φινγκόλφιν »

wooded glade έγραψε: 21 Μάιος 2018, 04:21 Ναι τρεις λύσεις.
Με B=Butler, C=Cook, G=Gardener, W=Waitress και F=false, T=true, οι λύσεις είναι B(F)-C(F)-G(T)-W(T), B(F)-C(F)-G(T)-W(F) και B(F)-C(F)-G(F)-W(T).
Σωστός Γούντεντ. :smt023
Άβαταρ μέλους
enaon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από enaon »

Φινγκόλφιν έγραψε: 21 Μάιος 2018, 04:28
Spoiler
enaon έγραψε: 21 Μάιος 2018, 04:13ναι το έχω καταλάβει, ίσως δεν έχεις καταλάβει τί σε ρωτάω νομίζω. Δεν σε ρωτάω να μάθω πώς το διαβάζεις εσύ, θέλω να μάθω πώς ήταν γραμμένο εκεί που το είδες. Εσύ κατάλαβα οτι αν σε είχα ρωτήσει πριν το ανεβάσεις, θα έκανες την 1 και 4 ίδιες για να μην υπάρχει παρανόηση.

Θα ήθελα να δω και την πηγή αν την έχεις, απο περιέργεια, αν ειναι στα αγγλικά κλπ :)
Έκανα τον υπηρέτη καμαριέρα για να μην υπάρχει μπέρδεμα με τον μπάτλερ:

Εικόνα

Είναι από τις ασκήσεις του πρώτου κεφαλαίου (σελίδα 59) του «Διακριτά Μαθηματικά & Εφαρμογές Τους», 5η έκδοση, Κένεθ Ρόζεν.

Ποτέ δεν υπάρχει τέτοια ασάφεια ανάμεσα στην απλή και τη διπλή συνεπαγωγή. Η διπλή συνεπαγωγή κουβαλάει πάντοτε το «αν και μόνο αν» ή κάτι άλλο που το ξεκαθαρίζει με πολύ σαφή τρόπο. Παντού η σύμβαση όταν γράφουμε λογικές προτάσεις με φυσικό τρόπο είναι αυτή και όλοι οι άλλοι αυτό που εννοούσα κατάλαβαν. Δες τι γράφει το βιβλίο για την έκφραση σε φυσική γλώσσα της συνεπαγωγής και της διπλής συνεπαγωγής:

Εικόνα
Εικόνα
(Τα κάναμε στο πρώτο έτος αυτά, με έπιασε νοσταλγία.)
ευχαριστώ, σε έβαλα σε μπελά, αλλά ειχε καλό τέλος :)
Spoiler
ναι δεν ειναι for το 4, ξεκάθαρα, σορυ :)
A detective has interviewed four witnesses to a crime. From the stories of the witnesses the detective has con- cluded that if the butler is telling the truth then so is the cook; the cook and the gardener cannot both be telling the truth; the gardener and the handyman are not both lying; and if the handyman is telling the truth then the cook is lying. For each of the four witnesses, can the detective de- termine whether that person is telling the truth or lying? Explain your reasoning.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος enaon την 21 Μάιος 2018, 04:47, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
MightyMouse
Phorum.gr user: MightyMouse

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από MightyMouse »

Dwarven Blacksmith έγραψε: 21 Μάιος 2018, 02:33
MightyMouse έγραψε: 21 Μάιος 2018, 01:58 Νάνε, επέμεινε κι άλλο! :romance-hearteyes: :smt023

Δεν πας να ρωτήσεις και καμιά Siri να στα πει καλύτερα;
Το να με ειρωνευτείς επειδή παρανόησα το δέχομαι.
Το να αναφερθείς στο ότι κάποτε έκανα ότι μιλάω στη Siri δεν το καταλαβαίνω. Με στεναχωρεί όμως γιατί δεν θυμάμαι να έχω κάτι μαζί σου, ούτε να έχουμε τσακωθεί ποτέ, ενώ φαίνεται ότι σε έχω ενοχλήσει σε βαθμό που να με ακολουθείς για να μου κάνεις επιθέσεις σε άσχετα νήματα.

Οκ, δεν είσαι ο πρώτος χρήστης με τον οποίο έχω κόντρα, απλά αυτό ήταν πολύ ξαφνικό. Αν θες πες μου τι σε ενόχλησε. Αν δε θες δεν πειράζει.
:goodpost: Μωρέ μη στενοχωριέσαι επειδή μάλλον έχεις δίκιο. Εγώ πρέπει να ξεκίνησα να πετάω άσχετες μαλακίες εδώ κι εκεί χωρίς να υπάρχει προηγούμενο. :a108: Για παράδειγμα, εδώ.
Άβαταρ μέλους
Custom_F

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Custom_F »

Φινγκόλφιν έγραψε: 21 Μάιος 2018, 02:38
1. Αν ο μπάτλερ λέει την αλήθεια, τότε και ο μάγειρας λέει την αλήθεια.
2. Ο μάγειρας και ο κηπουρός δεν μπορούν να λένε και οι δύο την αλήθεια.
3. Ο κηπουρός και η καμαριέρα δεν λένε και οι δύο ψέματα.
4. Αν η καμαριέρα λέει την αλήθεια τότε ο μάγειρας λέει ψέματα..

Γνωρίζουμε ήδη πως ο μπάτλερ και ο μάγειρας λένε ψέματα. Με δεδομένα αυτά τότε μπορεί να ισχύει είτε ότι ο κηπουρός και η καμαριέρα λένε αλήθεια, είτε ότι η καμαριέρα λέει ψέματα και ο κηπουρός αλήθεια, είτε ότι η καμαριέρα λέει αλήθεια και ο κηπουρός ψέματα.
Αφού ξέρουμε το 4 και ισχύει σίγουρα όπως λες ότι μάγειρας κ μπάτλερ λένε ψέματα, τότε η καμαριέρα δε μπορεί να λέει ψέματα. Λέει αλήθεια. Όχι;

HaTeRs GoNnA hAtE... :102:
νύχτα έγραψε: 23 Δεκ 2019, 09:51...η φιλία γενικώς μας εξημερώνει
Άβαταρ μέλους
enaon

το απλό με την λάμπα που είναι σε ένα δωμάτιο, και εμείς είμαστε έξω και έχουμε δύο διακόπτες, το ξέρουμε;

μπορούμε παιξουμε με τους διακόπτες κλπ, δεν βλέπουμε μέσα αν ανάβει, και μετά να ανοίξουμε την πόρτα, μην ξανά πειράξουμε τους διακόπτες, και να πούμε ποιος ανάβει το φως.

πώς το κάνουμε; όποιος δεν το ξέρει δηλαδή ;)
Άβαταρ μέλους
enaon

Custom_F έγραψε: 21 Μάιος 2018, 07:09 Αφού ξέρουμε το 4 και ισχύει σίγουρα όπως λες ότι μάγειρας κ μπάτλερ λένε ψέματα, τότε η καμαριέρα δε μπορεί να λέει ψέματα. Λέει αλήθεια. Όχι;
μπορεί να λέει ψέμματα, και τότε ο μάγειρας μπορεί να λέει αλήθεια ή ψέμματα.

απλά όταν λέει αλήθεια, ο μάγειρας λέει ψέμματα.
Άβαταρ μέλους
Custom_F

enaon έγραψε: 21 Μάιος 2018, 07:31
Custom_F έγραψε: 21 Μάιος 2018, 07:09 Αφού ξέρουμε το 4 και ισχύει σίγουρα όπως λες ότι μάγειρας κ μπάτλερ λένε ψέματα, τότε η καμαριέρα δε μπορεί να λέει ψέματα. Λέει αλήθεια. Όχι;

Τοχα ρωτήσει, ναι. Αλλά λέει, γνωρίζουμε ήδη ότι λέει ψέματα ο μάγειρας...

Άβαταρ μέλους
enaon

Custom_F έγραψε: 21 Μάιος 2018, 07:38
enaon έγραψε: 21 Μάιος 2018, 07:31

Τοχα ρωτήσει, ναι. Αλλά λέει, γνωρίζουμε ήδη ότι λέει ψέματα ο μάγειρας...
σωστά, αλλά διάβασε το απο πάνω, άν ο μάγειρας λέει ψέματα, η υπηρέτρια μπορεί να λεέι αλήθεια ή ψέμματα.

ειναι μονόδρομη η σχέση, από την υπηρέτρια προς τον μάγειρα, δεν μας δίνει πληροφορία για την υπηρέτρια αν ξέρουμε τον μάγειρα, μόνο απο την υπηρέτρια προς τον μάγειρα ξέρουμε τί γίνεται.
Άβαταρ μέλους
enaon

σκέψου αυτό με την λάμπα, είναι πιο ωραίο αν δεν το ξέρεις :)

εννοώ έχει πλάκα, και έχει και λύση :)
Άβαταρ μέλους
Custom_F

Δεν τοχω κοιτάξει ακόμη. Έχω κολλήσει με το υπηρετικο προσωπικό.

Εντιτ... Αυτό από πάνω έλεγες; χα!
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Custom_F την 21 Μάιος 2018, 08:15, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Custom_F

enaon έγραψε: 21 Μάιος 2018, 07:26 το απλό με την λάμπα που είναι σε ένα δωμάτιο, και εμείς είμαστε έξω και έχουμε δύο διακόπτες, το ξέρουμε;

μπορούμε παιξουμε με τους διακόπτες κλπ, δεν βλέπουμε μέσα αν ανάβει, και μετά να ανοίξουμε την πόρτα, μην ξανά πειράξουμε τους διακόπτες, και να πούμε ποιος ανάβει το φως.

πώς το κάνουμε; όποιος δεν το ξέρει δηλαδή ;)
Να κάνω ότι δεν το ξέρω κ να πω ότι το βρήκα;

Άβαταρ μέλους
enaon

ναι αλλά κάνε λάθος :)
Άβαταρ μέλους
Custom_F

enaon έγραψε: 21 Μάιος 2018, 08:21 ναι αλλά κάνε λάθος :)
Πάλι; :smt005:

Απάντηση

Επιστροφή στο “Μαθηματικοί Γρίφοι”