Αρα λες ότι μπορεί να προκύψει ένα παράλληλο σύμπαν και το υπάρχον να μην εκλείψει; Οκ, το λαμβάνω υπόψη ως θεωρία!hellegennes έγραψε: 05 Νοέμ 2024, 18:02Ναι, υπήρξε. Στην αρχή της Μεγάλης Έκρηξης. Ο χρόνος δεν θα ξεκινήσει απ' το μηδέν ποτέ για το υπάρχον σύμπαν. Μπορεί όμως να ξεπηδήσει ένα νέο σύμπαν μέσα από το παρόν και για εκείνο το νέο σύμπαν ο χρόνος ξεκινάει από το μηδέν.Γράφων έγραψε: 05 Νοέμ 2024, 17:05Οσον αφορά το επισημασμένο έχω κάποιες ερωτήσεις: Τι πάει να πει "θα ξεκινήσει πάλι από το μηδέν"; Υπήρξε ποτέ αρχή του χρόνου; Εν τέλει, τι συνέβαινε πριν αρχίσει ο χρόνος; Και τι σημαίνουν το "πριν" και το "μετά" εφόσον μιλάμε για ανυπαρξία χρόνου;hellegennes έγραψε: 04 Νοέμ 2024, 13:09 [...]
Σημαντικό είναι ότι η αρχή της απροσδιοριστίας του Χάιζενμπεργκ συνεπάγεται ότι σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να υπάρξει διαταραχή τόσο μεγάλη που να ξεκινήσει ένα ολόκληρο σύμπαν. Σε εκείνο το σημείο ο χρόνος θα ξεκινήσει πάλι από το μηδέν.
Τα μοντέλα big bounce έχουν λίγο-πολύ εγκαταλειφθεί λόγω εξελίξεων στις παρατηρήσεις μας και τις θεωρίες της εξέλιξης του σύμπαντος.
Βέβαια όλο αυτό είναι θεωρητικό. Υπάρχουν πολλά πράγματα που ακόμα δεν είναι ξεκάθαρα, όπως αν τα πρωτόνια είναι σταθερά για πάντα ή διασπώνται σε ελαφρύτερα υποατομικά σωματίδια.
Εχω, βέβαια, αμφιβολίες, όσον αφορά την αρχή του χρόνου και για αυτό είμαι οπαδός του Big Bounce, μολονότι, όπως λες, δεν έχει επιβεβαιωθεί ως θεωρία. Θεωρώ ότι το σύμπαν αενάως διαστέλλεται και συστέλλεται