masterridley έγραψε: 07 Σεπ 2024, 03:29
Airman68, mao mao και omg kai 3 lol δώστε βάση εδώ και θα καταλάβετε.
Ας το κάνουμε πιο πιστευτό, έστω ότι αντί για αυτοκινητάκι έχουμε ένα boeing 10 κιλά οκ? Βάζουμε το δάχτυλο μας από πίσω και το κρατάμε ακίνητο. Τι δύναμη ασκούμε? 0 έτσι, αφού ο διάδρομος δεν έχει αρχίσει να κινείται. Ωραία, όταν αρχίζει να κινείται ο διάδρομος, το αεροπλάνο παραμένει ακίνητο αφού δεν κουνάμε το δάχτυλο μας, αλλά τώρα νιώθουμε μια δύναμη προς τα πίσω.
Αυτή η δύναμη είναι η τριβή κύλησης του ελεύθερου τροχού. Έστω ότι διπλασιάζεται η ταχύτητα του διαδρόμου, πόση δύναμη ασκείται τώρα στο ακίνητο δάχτυλο μας? ....
ΠΑΛΙ η ίδια δύναμη, η τριβή κύλησης του τροχού!!
Δλδ με την ίδια δύναμη Χ (thrust), το αεροπλάνο παραμένει στην θέση του, ΟΣΟ και να αυξάνει ο διάδρομος ταχύτητα. Αυτό δεν σας οδηγεί κι εσάς άμεσα στην διαίσθηση ότι αν το γκαζώσω λίγο από X σε Χ+1 (κοινώς μετακινήσω ελαφρώς το δάκτυλο μου προς τα μπρος), τότε ο διάδρομος δεν μπορεί να κάνει ΤΙΠΟΤΑ για να κρατήσει το 10κιλο αεροπλάνο μου στη θέση του?
Και οι τροχοί θα έχουν όποια ταχύτητα θέλουν, δεν με νοιάζει (δεν ξέρω πως οι άλλοι βγάλαν 2x και τέτοια, προφανώς τα γκούγκλισαν οι cheaters

, ενώ εγώ έφτασα τόσο κοντά μόνος μου ήδη στην σελίδα 2

). Ένιγουει, ΠΡΟΣΟΧΗ, οι τροχοί θα κάνουν match την ταχύτητα του διαδρόμου σε κάθε περίπτωση,
εφόσον ρολάρουν και δεν ολισθαίνουν, δεν γίνεται αλλιώς! Και αυτό θα γίνει ακόμα και αν το αεροπλάνο μου προχωράει μπροστά αργά αλλά σταθερά (σκεφτείτε το προσεκτικά).
Αλλά ας μιλήσουμε και για την αμελητέα τριβή που είπε ο enaon, θέλετε να την κάνουμε 500 τόνους, 1000? (λέμε τώρα). Οκ. Τι ξέρουμε όμως για το thrust του αεροπλάνου; Ξέρουμε σίγουρα ότι μπορεί να νικήσει την τριβή κύλισης για την πλάκα, αφού το βλέπουμε κάθε φορά που απογειώνεται στον πραγματικό κόσμο να νικάει την
πολύ μεγαλύτερη αρχική τριβή λόγω αδράνειας!