Είναι ξεκάθαρο ότι κάποια πράγματα είναι συνάρτηση συνήθειας και περιβάλλοντος που ζει κάποιος. Δεν είμαι εναντίον του να υπάρχει η δυνατότητα να πληρώνεις παντού και πάντα ηλεκτρονικά αλλά είμαι εναντίον του να μην υπάρχουν μετρητά.Chilloutbuddy έγραψε: 05 Αύγ 2023, 09:40 Ε ντάξει τα κυκλώματά σας είναι ακόμα λίγο πίσω, θα βελτιωθούνε.
Έχω πολλά χρόνια να αγγίξω μετρητά και δε μου έχει συμβεί ποτέ τίποτα τέτοιο.
Αυτό που μου συνέβαινε πριν ήταν ότι μαζεύονταν κέρματα από ρέστα. Κάθε βράδυ τα έβγαζα απ'τα παντελόνια και τα έβαζα σε ένα τεράστιο γυάλινο βάζο, και 2-3 φορές το χρόνο το έσκαγα απ'τη δουλειά και πήγαινα σε μία συγκεκριμένη τράπεζα που είχε μηχάνημα, με το βάζο μου παραμάσχαλα σα μαλάκας, άδειαζα το βάζο στο μηχάνημα, το μηχάνημα μου έβγαζε μια απόδειξη, και μετά στηνόμουνα στην ουρά με την απόδειξη και το άδειο βάζο, και όλα αυτά για να καταθέσω 100 γαμωδολάρια στο λογαριασμό μου. Σα μαλάκας.
Εξηγώ.
* Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί υπάλληλοι που ο μισθός τους είναι αστείος επειδή ξέρει η επιχείρηση ότι θα βγάλουν κάποια χρήματα από φιλοδωρήματα, πχ οι ντελιβεράδες. Όσες φορές χρειάστηκε να δώσω φιλοδώρημα σε μαγαζί μέσω κάρτας το έκανα με μισή καρδιά. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι το αφεντικό θα το δώσει στον υπάλληλο.
* Αρκετές υπηρεσίες χρεώνουν λάθος λογαριασμούς. ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ. Οι τελευταίοι 6 λογαριασμοί μου στη voda είναι και οι 6 λάθος και από ότι φάνηκε θα αργήσει να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του συστήματός τους. Όπως καταλαβαίνεις αποφεύγω να γίνονται αυτόματα οι πληρωμές και περνάω χρόνο να τις ελέγχω και να τις κάνω μία μία ηλεκτρονικά. Πληρώνω έτσι κινητά, ΔΕΚΟ κοκ και τρώω κάνα δίωρο κάθε μήνα. Γιατί να αυξήσω τέτοιου είδους πληρωμές σε παραπάνω υπηρεσίες. Διόδια χρησιμοποιώ 3 φορές το χρόνο. Μια χαρά βολεύουν για ξεφόρτωμα των ψιλών.
* Ψιλά υπάρχουν πάντα στο αμάξι. Πας να βάλεις βενζίνη και πριν προλάβεις να βγεις έχει αρχίσει ο πιτσιρικάς να σου καθαρίζει τα τζάμια. Ε, κάτι θα δώσεις.
* Αν κινηθείς στην Αθήνα θα σε πιάσει η ψυχή σου από το πόσοι άνθρωποι είναι σε ανέχεια και ζητιανεύουν. Προφανώς αρκετοί είναι απατεώνες ή το κάνουν εκ συστήματος αλλά πάντα βοηθάει να έχεις λίγα ψιλά για αυτούς που δεν είναι
* Σε κάποια μέρη όπως στη λαϊκή, απλά δεν θα μπορέσεις να ψωνίσεις. Ακόμα κι αν γίνει υποχρεωτικό το POS οι μισοί θα σου λένε ότι έχει βλάβη. Το ίδιο κι οι ταξιτζήδες.
* Όποιος πάει εκκλησία τι θα κάνει; Θα βγαίνει ο νεωκόρος με POS αντί για δίσκο;
Συμφωνώ με κάτι που έχει γράψει σε άλλο νήμα ο foscilis νομίζω, ότι οι περισσότεροι αντιδρούν στο πλαστικό χρήμα, γιατί κλέβουν το κράτος. Ωστόσο από την άλλη μεριά κι αυτά που γράφει εδώ ο sharp είναι απολύτως λογικά. Λίγο, λίγο, τα προσωπικά μας δεδομένα γίνονται φύλλο και φτερό και με βάση αυτά που ακούω να συμβαίνουν μέσα στις τράπεζες, δεν μου αρέσει καθόλου η ιδέα ότι θα έχουν πλήρες οικονομικό προφίλ μας.
Στο διά ταύτα. Δεν βλέπω πως θα καταργηθούν τα μαύρα αν γίνουν υποχρεωτικές οι πληρωμές με πλαστικό χρήμα. Ο Έλληνας δεν εμπιστεύεται το κράτος και θα κρατάει πάντα μια καβάτζα μετρητών. Ούτε την φοροδιαφυγή θα πατάξουν στο βαθμό που νομίζουν. Θα πηγαίνεις στο γιατρό ή το δικηγόρο, θα σου κόβει ένα μίνιμουμ με κάρτα και θα σου ζητάει τα υπόλοιπα μετρητά. Κι αν αυτός δεν μπορεί να τα κυκλοφορήσει και να αγοράσει κάτι εδώ (επειδή όλες οι αγορές θα γίνονται ηλεκτρονικά), θα τα χρησιμοποιεί πχ στα ταξίδια του σε χώρες του εξωτερικού που επιτρέπεται. Στην καλύτερη περίπτωση θα αναγκάσεις μία ομάδα εργαζομένων να εμφανίσει κάποια εισοδήματα. Προσωπικά όμως δεν έχω δει καμία πολιτική βούληση να στριμώξουν γιατρούς και δικηγόρους από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Οπότε αν είναι να την πληρώσει κυρίως το γκαρσόνι και ο ταξιτζής, είμαι επιφυλακτικός.
Έχεις δει κανέναν να ψωνίζει σήμερα με χρυσές λίρες; Εγώ όχι. Έχω ακούσει ανθρώπους 2 γενιές πίσω να το κάνουν. Καταργήθηκαν; Όχι. Ακόμα σε γάμους και σε γλέντια θα δεις να δίνουν.