εκλεισε με εψιλον λαιμαι, το πχωρουμ μίλησε
!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Κόκ(κ)ορας ή περί ορθογραφίας
Re: Κόκ(κ)ορας ή περί ορθογραφίας
Νήφε και μέμνησο απιστείν
Α! Σας παρακαλώ, δεν θα με αγχώσετε εσείςCustom_F έγραψε: 02 Οκτ 2018, 21:27Beria έγραψε: 02 Οκτ 2018, 21:24Αυτός πάντως που εφηύρε τον όρο το παιδί είχε κατα νου:Νταρνάκας έγραψε: 02 Οκτ 2018, 21:10 Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.
https://www.palladas.gr/%CE%9F%CF%81%CE ... pedic.html
Nicholas Andry coined the word in French as orthopédie, derived from the Ancient Greek words ὀρθός orthos ("correct", "straight") and παιδίον paidion ("child"), even he published Orthopedie (translated as Orthopædia: Or the Art of Correcting and Preventing Deformities in Children) in 1741Αρα; Τι; Θα παρεις μια αποφαση;
![]()
Η απάντησή μου είναι ίσως και αυτό είναι οριστικό
gassim έγραψε: 07 Σεπ 2021, 14:12 Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.
- hellegennes
Ναι, αλλά καταλάβαινε πώς λειτουργεί η σύνθεση στην ελληνική γλώσσα όσο καταλαβαίνω εγώ πώς λειτουργεί στην γερμανική. Βασικά χειρότερα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- Νταρνάκας
- Phorum.gr user: Νταρνάκας
Το ξέρω.Beria έγραψε: 02 Οκτ 2018, 21:24Αυτός πάντως που εφηύρε τον όρο το παιδί είχε κατα νου:Νταρνάκας έγραψε: 02 Οκτ 2018, 21:10 Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.
Nicholas Andry coined the word in French as orthopédie, derived from the Ancient Greek words ὀρθός orthos ("correct", "straight") and παιδίον paidion ("child"), even he published Orthopedie (translated as Orthopædia: Or the Art of Correcting and Preventing Deformities in Children) in 1741
Κάποτε πίστευα ότι το σωστό ήταν με αι. Αργότερα διάβασα για την ετυμολογία με ε. Μετά ξαναδιάβασα ότι δεν ισχύει το ε γιατί o Γάλλος γιατρός που επινόησε τον όρο είχε κατά νου το "παιδίον" ως δεύτερο συνθετικό. Αν το καλοσκεφτείς όμως, δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τα παιδιά αλλά όλο το φάσμα των ηλικιών, επομένως πιο λογικό μου φαίνεται να αντικαταστήσουμε το "παιδίον" με το "πέδον" κι ας μην εννοούσε αυτό ο Γάλλος. Τι ξέρουν κι αυτοί οι κουτόφραγκοι στο κάτω-κάτω;
Μοιρίδιοι κλωστῆρες, πανάφυκτον ἀνάγκῃ ζεῦγμ’ ἐπὶ δυστήνοις παισὶ βροτῶν θέμενοι, ἠγάγετο με ποτέ ἱμερτοῦ πρὸς φάος ἠελίου.
Οταν ομως εδωσε το ονομα, αφορουσε κυριως παιδια.Νταρνάκας έγραψε: 02 Οκτ 2018, 22:24Το ξέρω.Beria έγραψε: 02 Οκτ 2018, 21:24Αυτός πάντως που εφηύρε τον όρο το παιδί είχε κατα νου:Νταρνάκας έγραψε: 02 Οκτ 2018, 21:10 Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.
Nicholas Andry coined the word in French as orthopédie, derived from the Ancient Greek words ὀρθός orthos ("correct", "straight") and παιδίον paidion ("child"), even he published Orthopedie (translated as Orthopædia: Or the Art of Correcting and Preventing Deformities in Children) in 1741Κάποτε πίστευα ότι το σωστό ήταν με αι. Αργότερα διάβασα για την ετυμολογία με ε. Μετά ξαναδιάβασα ότι δεν ισχύει το ε γιατί o Γάλλος γιατρός που επινόησε τον όρο είχε κατά νου το "παιδίον" ως δεύτερο συνθετικό. Αν το καλοσκεφτείς όμως, δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τα παιδιά αλλά όλο το φάσμα των ηλικιών, επομένως πιο λογικό μου φαίνεται να αντικαταστήσουμε το "παιδίον" με το "πέδον" κι ας μην εννοούσε αυτό ο Γάλλος. Τι ξέρουν κι αυτοί οι κουτόφραγκοι στο κάτω-κάτω;![]()
πολύ καλή ανάλυση της διαμάχης εδώ
https://sarantakos.wordpress.com/2014/0 ... hop8dikos/
Συμπτωματικά την εποχή που άρχισε η διαμάχη (δεκαετία 90)
ξεκίνησε και η αλλαγή της μονής Βατοπεδίου σε Βατοπαιδίου.
'Όλα για το παιδί.
https://sarantakos.wordpress.com/2014/0 ... hop8dikos/
Συμπτωματικά την εποχή που άρχισε η διαμάχη (δεκαετία 90)
ξεκίνησε και η αλλαγή της μονής Βατοπεδίου σε Βατοπαιδίου.
'Όλα για το παιδί.
θα το δουλεύετε σκληρά το εξηνταράκι σας
- hellegennes
Ο Σαραντάκος αναλύει πολύ καλά την κατάσταση και είχα πει τότε, σε κάποιο άλλο άρθρο του, όμως, πως τα επιχειρήματα των «ορθοπαιδιστών» στην ουσία συνοψίζονται στο «αφού έκανε λάθος ένας μη ελληνόγλωσσος προσπαθώντας να συνθέσει ελληνικές λέξεις πριν από 150 χρόνια, ποιοι είμαστε εμείς οι Έλληνες να τον διορθώσουμε;»
Γλωσσικά, νοηματικά και ιστορικά είναι λάθος η ορθογράφηση με άλφα-γιώτα.
Γλωσσικά, νοηματικά και ιστορικά είναι λάθος η ορθογράφηση με άλφα-γιώτα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Δεν είναι λάθος αφού παιδιά ήθελε να πει.
Σήμερα πήγα στον ορθοπαιδικό (ορθοπεδικό) κ πριν φύγω τον ρώτησα την άποψή του. Μου είπε πως στην ορθοπαιδική (ορθοπεδική) εταιρεία, έχουν αποφασίσει πως το σωστό είναι με αι. Επειδή όμως ο κόσμος δεν το ξέρει κ τους περνάνε για ανορθογραφους, ακόμη κ κεινος, που υποστηρίζει το αι, στην κάρτα του το έχει με ε. Ίσως σε πενήντα χρόνια, μουπε, να το δεχθεί ο κόσμος.
Σήμερα πήγα στον ορθοπαιδικό (ορθοπεδικό) κ πριν φύγω τον ρώτησα την άποψή του. Μου είπε πως στην ορθοπαιδική (ορθοπεδική) εταιρεία, έχουν αποφασίσει πως το σωστό είναι με αι. Επειδή όμως ο κόσμος δεν το ξέρει κ τους περνάνε για ανορθογραφους, ακόμη κ κεινος, που υποστηρίζει το αι, στην κάρτα του το έχει με ε. Ίσως σε πενήντα χρόνια, μουπε, να το δεχθεί ο κόσμος.
- hellegennes
Είναι λάθος γιατί η λέξη «ορθοπαιδική» δεν βγάζει κανένα νόημα.
Είναι σαν να δημιουργώ στα αγγλικά την λέξη erectchildology εννοώντας την διόρθωση μυοσκελετικών προβλημάτων σε παιδιά.
Είναι σαν να δημιουργώ στα αγγλικά την λέξη erectchildology εννοώντας την διόρθωση μυοσκελετικών προβλημάτων σε παιδιά.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος hellegennes την 03 Οκτ 2018, 12:54, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Γι αυτό και όταν ήρθε στην Ελλάδα, ως ειδικότητα, γράφτηκε (εύκολα) με εhellegennes έγραψε: 03 Οκτ 2018, 12:51 Είναι λάθος γιατί η λέξη «ορθοπαιδική» δεν βγάζει κανένα νόημα.
Διότι η προέλευση από το παιδί ούτε υπονοήθηκε, ούτε έβγαζε νόημα
Και παρόλο που υπήρχε (όχι σε όλες τις γλώσσες) τη γραφή με ae (orthopaedics) που σίγουρα θα τους τσίγκλησε να το αποδώσουν με αι
gassim έγραψε: 07 Σεπ 2021, 14:12 Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.
Κ τα αυγά κ τα αυτιά λάθος είναι, αλλά έτσι τα γράφουν. Όχι ότι αφού είναι λάθος αυτά, μπορούμε να γράφουμε ότι ναναι, αλλά έκανε ότι καλύτερο τότε για να αποδώσει σωστά το νόημα. Τιμητικά κ μόνο, θα προτιμούσα το αι, κ ας παθαίνω εγκεφαλικό όταν το βλέπω. Ήθελε να πει παιδια, είπε παιδιά.
- hellegennes
Ναι, βρε καλό μου, αλλά εδώ μιλάς για ορθογραφικά λάθη, εκείνο το λάθος όμως είναι νοηματικό. Τι σημασία έχει τι ήθελε να πει αφού δεν ήξερε πώς να το πει σωστά και γιατί να είμαστε δέσμιοι του λάθος του, ειδικότερα από την στιγμή που η ειδικότητα αυτή έπαψε να αφορά παιδιά σχεδόν αμέσως;Custom_F έγραψε: 03 Οκτ 2018, 12:59 Κ τα αυγά κ τα αυτιά λάθος είναι, αλλά έτσι τα γράφουν. Όχι ότι αφού είναι λάθος αυτά, μπορούμε να γράφουμε ότι ναναι, αλλά έκανε ότι καλύτερο τότε για να αποδώσει σωστά το νόημα. Τιμητικά κ μόνο, θα προτιμούσα το αι, κ ας παθαίνω εγκεφαλικό όταν το βλέπω. Ήθελε να πει παιδια, είπε παιδιά.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Έτυχε όμως κ μοιάζει φωνητικά με λέξη που μας κάνει κ κομπλέ. Αν δεν είχαμε το πεδον; Θαλλαζε;
Ο ορθοπαιδική εταιρεία σου είπα τι αποφάσισε. Αν αυτοί δεν έχουν πρόβλημα...
Ο ορθοπαιδική εταιρεία σου είπα τι αποφάσισε. Αν αυτοί δεν έχουν πρόβλημα...
- hellegennes
Και αν οι πολιτικοί αποφασίσουν ότι πρέπει να γράφουμε πωλιτικοί, θα πρέπει να το ακολουθήσουμε;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 6 Απαντήσεις
- 358 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από George_V
-
- 10 Απαντήσεις