Thor έγραψε: 16 Ιούλ 2021, 15:00
hellegennes έγραψε: 15 Ιούλ 2021, 18:05
Thor έγραψε: 15 Ιούλ 2021, 16:32
Για πες πως προστατευεσαι στο κλειστο χωρο που δουλευεις χωρις να φοραει κανεις μασκα;
Εννοω και συ και οι πελατες σου.
Οταν για παραδειγμα μπει ενα κρουσμα χωρις μασκα στο μαγαζι σου πως,θα προστατευτεις;
Αποστάσεις. Επίσης έχω πει ότι δεν είμαι αντίθετος στην ολιγόλεπτη χρήση από πελάτες*. Μπαίνεις, ψωνίζεις, βγαίνεις, την πετάς.
Ξέρεις πόσα κρούσματα έχουν μπει στο μαγαζί μου τον τελευταίο χρόνο; Επιβεβαιωμένα, απ' αυτούς που ξέρω, πάνω από 100. Ξέρεις πόσες φορές κόλλησα εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος στο μαγαζί; 0 φορές. Πρώτον γιατί αποστάσεις και απολύμανση, δεύτερον γιατί δεν είναι το οπτικό φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας να πέφτει πάνω μου μόλις μπαίνει στο οπτικό μου πεδίο. Έχει ένα όριο μεταδοτικότητας που εξαρτάται από το ιικό φορτίο, την απόσταση και πόσα σωματίδια εκτοξεύει σαν άτομο (γιατί ο αριθμός διαφέρει τρελά από άτομο σε άτομο). Πάντως δεν είναι 100% η πιθανότητα, ακόμη κι αν πρόκειται για μέλη της ίδιας οικογένειας.
* και στα ΜΜΜ, υποχρεωτικά με μικρή πληρότητα.
Δεν υπαρχει αυτο που λες.
Ολοι στην αρχη κρατουν μια αποσταση και μετα απο λιγα δευτερολεπτα ως κατι μαγικο να γινεται,ξεχνουν αποστασεις και μονο που δεν γλωσσοφιλουνται.
Ακομα και να διατηρουσες την αποσταση,πραγμα που δεν γινεται γιατι πρεπει να κρατας ενα σκουποξυλο για να μη σε πλησιαζουν,τα σταγονιδια που θα εχουν εκτοξευσει,θα κανουν παρτι στο μαγαζι σου για πολλη ωρα.
Η απολυμανση των χεριων,αν και ειναι ενα μετρο,στην ουσια δεν προσφερει και πολλα.
Μονο αν εχεις τη κακη συνηθεια να χωνεις τα χερια σου στη μουρη και παλι ειναι απιθανο να κολλησεις ετσι.
Ο βασικος τροπος να κολλησεις ειναι,να αναπνευσεις σταγονιδια.
Που σημαινει,μασκα,μασκα,μασκα,μασκα,μασκα,μασκα...
Παπάρια. Ο βασικός τρόπος να κολλήσεις ιό του αναπνευστικού συνεχίζει να είναι τα χέρια σου. Μόνο σε ιούς που μεταδίδονται ως αεροζόλ, όπως η ιλαρά ισχύει αυτό που λες. Κι αυτήν την καταπολεμήσαμε χωρίς μάσκες.
Σε ιούς που δεν μεταδίδονται ως αεροζόλ, πρέπει να είναι άμεση η επαφή των σταγονιδίων με το στόμα, την μύτη ή τα μάτια σου, πράγμα σχετικά δύσκολο με απλή αναπνοή ή λίγη ομιλία κι όλα αυτά για μερικά δευτερόλεπτα που θα είσαι αρκετά κοντά.
Κοντά μου υπάρχει ένα σουβλατζίδικο, οι υπάλληλοι του οποίου είναι όλοι πελάτες μου. Κάποια στιγμή, στους προηγούμενες μήνες, κόλλησαν όλοι ανεξαιρέτως ταυτόχρονα. Όλο το προσωπικό και ο ιδιοκτήτης. Ένας απ' αυτούς νοσηλεύτηκε σε απλή κλίνη για λίγες μέρες. Τρεις από τους υπαλλήλους ήρθαν στο μαγαζί μου την μέρα πριν κλείσει το σουβλατζίδικο. Ο ένας απ' αυτούς κάθισε κάνα 20λεπτο και μιλούσαμε. Μάσκα φορούσε στο πηγούνι. Όταν γύρισε στο σουβλατζίδικο, άρχισε να ακούει τους άλλους να παραπονιούνται ότι τούς πονάει όλο τους το σώμα. Την επόμενη μέρα ήταν κλειστό το σουβλατζίδικο και όλοι συμπτωματικοί. Άλλοι ελαφρύτερα και άλλοι βαρύτερα.
Μιλούσαμε για 20 λεπτά, λοιπόν, αλλά με τουλάχιστον 1 μέτρο απόσταση.
Με τον μέσο πελάτη η επαφή είναι πολύ μικρότερη. Είναι 2 κουβέντες το πολύ, από απόσταση. Η απλή αναπνοή έχει πολύ μικρή εμβέλεια για να παίζει ρόλο, εκτός αν μιλάμε για πάρα πολύ κλειστό χώρο χωρίς καθόλου αερισμό και μεγάλη χρονική έκθεση.
Όσο για την απόσταση, όταν λέμε κρατάς απόσταση δεν εννοούμε ότι δεν περνάς καν από δίπλα τους, αλλά ότι δεν είστε face to face. Δεν μεταδίδεται ο ιός από όλο το σώμα, σαν ακτινοβολία. Μεταδίδεται με μικροσταγονίδια. Τα οποία πρέπει να βρουν την μύτη, το στόμα σου ή τα μάτια σου. Ούτε κολλάει τόσο εύκολα για να αρκούν μερικά δευτερόλεπτα επαφής, εκτός αν μιλάμε για γλωσσόφιλο.