Λοιπόν, είχα όρεξη σήμερα και κοίταξα στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αυτή είναι η ετήσια διαφορά νεκρών στους κάτω των 40, από το 2001 ως το 2019. Έχω σημειώσει τις χρονιές όπου το κυρίαρχο στέλεχος σε κυκλοφορία ήταν η γρίπη H1N1, που έχει υψηλότερη θνητότητα για τους νεαρότερους σε ηλικία.Leporello έγραψε: 13 Ιούλ 2021, 23:57Αλήθεια; "Ασφαλώς", "λογικά" αλλά δεν μπόρεσες να τους βρείς στα στοιχεία θανάτων σαν υπερβάλλοντες. Σε έχω προκαλέσει τόσες φορές, που φαίνεται ότι έχεις κάποια δυσκολία να τους εντυπώσεις.hellegennes έγραψε: 13 Ιούλ 2021, 23:308-12 επιβεβαιωμένοι. Στο σύνολο των νεκρών είναι ασφαλώς αρκετά περισσότεροι.
Για την ιστορία, κυρίαρχο στέλεχος ήταν η Η1Ν1 και το 2010 και το 2011, αλλά η δραστηριότητα ήταν εξαιρετικά χαμηλή, κυρίως μάλλον γιατί έπιασε peak μέσα στο 2009. Εντούτοις το 2010 η θνησιμότητα ήταν υψηλότερη από το επίπεδο 2000-2008 κατά 23 άτομα και κατά 83 άτομα από τον μέσο όρο πενταετίας.
Έχω αφαιρέσει, από το σύνολο των θανάτων, όσους θανάτους προέκυψαν από ανθρωποκτονία/βίαιη ενέργεια, αυτοκτονία και ατυχήματα, δηλαδή τροχαία, εργατικά, πνιγμό, φωτιά, πτώση, τυχαία δηλητηρίαση (αλκοόλ, ναρκωτικές ουσίες, κτλ).

Δεν μπορώ να ξέρω τι συνέβη σε εκείνα τα σκαμπανεβάσματα προ 2009 και δεν υπάρχουν δεδομένα γρίπης για να κάνω ανάλογη συσχέτιση, αλλά είναι φανερό ότι υπάρχει μια βασική καθοδική τάση στους νεκρούς (η μέση ετήσια τάση είναι -2,3%), η οποία έχει τάση φρεναρίσματος, που υποψιάζομαι ότι οφείλεται σε αύξηση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Κατόπιν μαρσάρει απότομα το 2009 με την πανδημία. Η απόλυτη διαφορά μεταξύ 2008 και 2009 είναι +194 άτομα. Η αναμενομένη, βάσει τάση πενταετίας, είναι -23 ή υπερβάλλουσα θνησιμότητα 217 ατόμων. Αντίστοιχα για το 2014 η υπερβάλλουσα θνησιμότητα είναι 77 άτομα και για το 2019 είναι 61, αν και αυτό μπορείς να το αγνοήσεις.
Για το 2019, η ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει αναλυτικά δεδομένα αιτιών θανάτων και ο τρόπος που αφαίρεσα τους βίαιους θανάτους είναι η τάση τους την τελευταία τριετία. Η τάση τους είναι αυξητική εδώ και 5 χρόνια αλλά επέλεξα την τριετία ως πιο συντηρητική εκτίμηση (διαφορετικά οι θάνατοι της γρίπης βγαίνουν περισσότεροι).