Leporello έγραψε: 12 Αύγ 2018, 11:56
Juno έγραψε: 12 Αύγ 2018, 10:34Το θέμα είναι
τι λέξεις περιλαμβάνει αυτή η "γλώσσα". Και η λογική λέει, λέξεις από τη καθημερινότητά τους. Και μιλάμε για τροφοσυλλέκτες -κυνηγούς.
Να σε βοηθήσω με μία εικόνα.
Τι είχαν να πουν σε μελλοντικό χρόνο αυτοί; Του χρόνου θα ρίξω δεύτερο πάτωμα στο σπίτι;
Θέλω να πω πως ακόμα και αν είχατε δίκιο, πόσες και ποιες λέξεις να έδωσαν;
Και αφου το λέει η "λογική" δεν χρειάζεται να το ψάξουμε, ε;
1. Οι πρωτοινδοευρωπαίοι τοποθετούνται, ανάλογα με την θεωρία, περί το 6.000-3.000 π.Χ. Δεν επρόκειτο γιά κυνηγούς - τροφοσυλλέκτες (προφανώς από την φαντασία σου το βρήκες αυτό, κανείς δεν το υποστηρίζει) αλλά γιά κτηνοτρόφους νομάδες. Ακόμη και οι κυνηγοί τροφοσυλλέκτες που ζούσαν μέχρι πρόσφατα μιά χαρά εξελιγμένη γλώσσα είχαν:
https://en.wikipedia.org/wiki/Warlpiri_language
Να και χρόνοι, να και εγκλίσεις, να και απ'όλα.
Κλίσεις, ονομαστική, γενική, δοτική you know? και δεν είδα καμία.
Βλέπω μία πάρα πολύ απλή γλώσσα ανθρώπων που εδώ και κανα-δυο αιώνες έχουν έρθει σε επαφή με τη Δύση.
Πάντως η γλώσσα αυτή πεθαίνει, 3.000 άτομα την μιλούν. Δεν βλέπω να επιβάλλεται σε κανέναν. Τώρα πώς από κάτι ορδές στον Καύκασο επέβαλαν γλώσσα στην μισή Γη λες και δεν είχαν δική τους γλώσσα οι άλλοι, μόνον εσύ το ξέρεις.
Βεβαίως και να το ψάξουμε. Είπα, πάνε στον Καύκασο και ψάξε.
Αναγκάζομαι να πω για κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες επειδή όταν ρωτήσαμε πώς πήγε παντού αυτή η γλώσσα και γιατί δεν αντιστάθηκαν οι γηγενείς λαοί, πήραμε ως απάντηση, παραδείγματα με κατακτήσεις περιοχών. Άρα έπρεπε να είναι κάποιος ευκίνητος (όχι με κοπάδια) και που η επικράτησή του ήταν θέμα επιβίωσης για αυτόν.
Εσύ μου το κάνεις ακόμα πιο εύκολο, πες μου λοιπόν πώς επιβλήθηκαν οι κτηνοτρόφοι-νομάδες σε όλες τις περιοχές από Ινδία, Καύκασο και μέχρι όλη σχεδόν την Ευρώπη;
Ξέρουμε πως υπήρχαν γηγενείς, πώς λοιπόν τους επιβλήθηκε ο τσοπάνης που κουβαλούσε μαζί την οικογένεια και τα γίδια του; Ο γηγενής είναι οργανωμένος στη περιοχή του με οικισμό, προστασία (πρωτόγονα τείχη) κλπ και την περιουσία του προστατευμένη, ο άλλος έρχεται κουβαλώντας όλη την περιουσία του χύμα στον δρόμο. Ο γηγενής τον σφυροκοπάει άνετα.
Ψάξε κάπου στα πρώτα σχόλια να το δεις. Όταν μας είπαν για ορδές βαρβάρων για να δείξουν πώς μπορεί να επιβληθεί κάποιος, είπα και εγώ για κυνηγούς. Μου φάνηκε λογικό. Αν δεν είναι, το ξαναλέω με βοσκούς, ακόμα καλύτερα.
Leporello έγραψε: 12 Αύγ 2018, 11:56
Juno έγραψε: 12 Αύγ 2018, 10:34Leporello έγραψε: 11 Αύγ 2018, 23:11Η γραφή δεν είναι προαπαιτούμενο γιά την γλώσσα. Οι Σλάβοι, πριν πάρουν την γλαγολιτική γραφή δεν είχαν καθόλου γραπτή γλώσσα. Λες να μη μιλούσαν; ....
Φυσικά και μιλούσαν, αλλά όχι περί φιλοσοφίας, αν ακόμα δεν κατάλαβες τι λέω.
Και από τη στιγμή που τα αρχαιολογικά ευρήματα έχουν ταυτοποιηθεί σε συγκεκριμένους λαούς ή παρακλάδια τους, για να πάμε στους λεγόμενους Ινδοευρωπαίους, πάμε τόσο πίσω που οι Σλάβοι που λες, είχαν πολύ πιο ανεπτυγμένο πολιτισμό από αυτούς. Φαντάσου το πλούσιο λεξιλόγιο των Ινδοευρωπαίων που έδωσε ακόμα και τις κλίσεις των σύγχρονων γλωσσών.
Δηλαδή ο κυνηγός-τροφοσυλλέκτης μιλούσε σε αιτιατική και δοτική! Ουάου! (Η δοτική υπάρχει σε τρεις γλώσσες αφού, δεν γίνεται να την δώσαμε εμείς σε Γερμανούς και Ρώσους, οι Ινδοευρωπαίοι τροφοσυλλέκτες την έδωσαν).
Αντε πάλι με τους κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες. Nα όμως πραγματικοί κυνηγοί - τροφοσυλλέκτες που έχουν κλίσεις.
https://en.wikipedia.org/wiki/Northern_Sami#Nouns
Ενδιαφέρον είναι πως ενώ η γλώσσα των Λαπώνων έχει κλίσεις, δεν είναι οι κλίσεις των ΙΕ γλωσσών, ούτε βέβαια οι καταλήξεις μοιάζουν.
Ενδιαφέρον και λογικό: οι αρχαίοι λαοί δεν έφτασαν μέχρι εκεί πάνω, τι να κάνουν εκεί;
Leporello έγραψε: 12 Αύγ 2018, 11:56Juno έγραψε: 12 Αύγ 2018, 10:34Leporello έγραψε: 11 Αύγ 2018, 23:11Γενικά, πριν αποκρυσταλώσεις άποψη γιά ένα θέμα, καλό είναι να διαβάσεις τι είπαν κάποιοι που ασχολήθηκαν με αυτό.
Ελπίζω να μην εννοείς εσένα και κάτι ιατροφιλόσοφους, ποδοσφαιροδικηγόρους, πολυτεχνίτες και ερημοσπίτες,
Ασχολήθηκα σημαίνει, διαβάζοντας διατύπωσα μία θεωρία και μετά προσπαθώ να τη αποδείξω. Πάτε να σκάψετε λοιπόν, Όπως έκανε ο Σλήμαν!
Κατ'αρχήν θα έπρεπε να δείς αν αυτά που θεωρείς δεδομένα και "σύμφωνα με την λογική" έχουν κάποια βάση, όπως οι ιστορίες με τους κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες και την "πρωτόγονη" γλώσσα
Λέω για κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες γιατί ήταν αυτοί που είχαν λόγο να μετακινούνται, την επιβίωσή τους.
Αφού με διευκόλυνες, πες μου πως επιβλήθηκαν οι βοσκοί κουβαλώντας όλα τα υπάρχοντά τους σε οργανωμένους γηγενείς.
Γιατί ξέρουμε πως γηγενείς υπήρχαν και αυτοί έχουν αφήσει στοιχεία πίσω τους, άρα είχαν κάποιον έστω πρωτόγονο πολιτισμό. Και τους καβάλησαν οι νομάδες-κτηνοτρόφοι με το μαχαίρι στο ένα χέρι και την κατσίκα στο άλλο; Και από πίσω να πηγαίνουν τα γυναικόπαιδα;
Οι πολιτισμοί των γηγενών σε όλη την περιοχή που κάποιοι ορίζουν ινδοευρωπαϊκή. μπορεί να έπεσαν και να αφομοιώθηκαν μόνον από κάποιους με ανώτερο πολιτισμό από αυτούς. Άρα θα άφησαν κάτι πίσω τους. Ξαναλέω, σκάψτε να βρείτε όπως έκανε ο Σλήμαν.
Τόση τεμπελιά πια!
Leporello έγραψε: 12 Αύγ 2018, 11:56Juno έγραψε: 12 Αύγ 2018, 10:34Leporello έγραψε: 11 Αύγ 2018, 23:16
Μου αρέσει που ενώ έχουν απαντηθεί αυτές οι "απορίες" σου, εσύ ακόμη αναρωτιέσαι. Προφανώς δεν είναι δυνατόν κάποια από τις γνωστές γλώσσες να δημιούργησε όλες τις ΙΕ γλώσσες, αφού καμμία δεν έχει ΟΛΑ τα χαρατκηριστικά που έχουν πολλές από αυτές.
1ον, δεν μίλησα για αρχαία γλώσσα ακριβώς όπως την μιλούσαν στους ιστορικούς χρόνους. Πχ η "Αντιγόνη" του Σοφοκλή είναι γραμμένη σε διάλεκτο που ουσιαστικά είναι τα αρχαία ελληνικά των αρχαίων Ελλήνων. Είναι όμως ξεκάθαρα αρχαία ελληνικά.
Αφού όμως η γλώσσα τής Αντιγόνης δεν έχει ΟΛΑ τα στοιχεία που έχουν οι ΙΕ γλώσσες, ούτε η Ομηρική γλώσσα, ούτε η Μυκηναϊκή, άρα κι'εσύ αναφέρεσαι σε κάποια άγνωστη γλώσσα πριν από αυτές. Απλώς θέλεις ντε και καλά να την ονομάσεις Ελληνική.
Και αυτό που λες ότι η γλώσσα τής "Αντιγόνης" είναι αρχαϊζουσα γιά τα δεδομένα τής εποχής, θα έπρεπε να το αποδείξεις, αλλά κάτι τέτοιο θα αποπροσανατόλιζε την συζήτηση.
Για να μην την αποπροσανατολίσουμε λοιπόν, ρώτα κανέναν γνωστό σου συνταξιούχο φιλόλογο εκεί στο καφενείο να σου πει.
Leporello έγραψε: 12 Αύγ 2018, 11:56Juno έγραψε: 12 Αύγ 2018, 10:342ον, βρε παππούλη μόλις έκανες λογαριασμό μου επιτέθηκες με τέσσερα απανωτά posts; Τόση εμμονή; Κλείσαμε το θέμα στο παλιό και ανοίγεις καινούρια βεντέτα εδώ;
Χαλάρωσε λίγο. Ασχολήσου και με κανέναν άλλον, παίξε λίγο τάβλι.
Ή επειδή κατάλαβες πως δεν προλαβαίνω να μπαίνω συνεχώς, βρήκες κορόιδο να μην σου απαντά και να αισθάνεσαι πως είχες τον τελευταίο λόγο;
Και τώρα που μπήκες, δεν βλέπω να είπες κάτι που να στέκει. Βασικά, φαίνεται ότι θα προτιμούσες να γράφεις τα παραμύθια σου και να μη σου απαντάει κανένας.
Θέλω να μου απαντάει λογικός άνθρωπος χωρίς εμμονές.
Κατά προτίμηση, για τεχνικούς λόγους, να έχει και άλλα πράγματα να κάνει για να μην μπαίνω και βλέπω 15 σεντόνια και με την ατάκα "φυσικά δεν έχει τι να πει γι' αυτό θα αποφύγει να απαντήσει" γιατί το πρόβλημα δεν είναι αν έχω κάτι να πω. Είναι ότι δεν έχω τον χρόνο να απαντάω σε χασομέρηδες που όλη μέρα είναι στο PC γράφοντας σεντόνια ενώ εγώ τρέχω να κάνω και άλλα πράγματα.