!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Συγχώρεση - η λύση των αρνητικών δεσμών...

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Re: Συγχώρεση - η λύση των αρνητικών δεσμών...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ »

νύχτα έγραψε: 22 Ιούλ 2020, 19:06
ΓΑΛΗ έγραψε: 22 Ιούλ 2020, 18:58
Εμένα αντιθέτως, μου φαίνεται η τέλεια ενότητα όπως εξελίχθηκε το θέμα. :smt005:
εγώ με τους Θεούς έχω τελειώσει

οριακά και με τους ανθρώπους, αλλά η αντάρεςμας γελάει,
ας μη της το χαλάσουμε
Υπάρχουν και θρησκευτικές προσεγγίσεις στο θέμα.

Εκτός από την παραβολή του άσωτου υιού υπάρχει και η οργή του Αχιλλέα.

Και υποθέτω ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα γιατί ο νηματοθέτης θα μας σχωρέσει. :lol: :lol: :lol:
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Άβαταρ μέλους
νύχτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από νύχτα »

πάψε να χαρείς, θα κλάψω

έντιτ διευκρινιστικό: πιθανώς να εκλήφθηκε ως απότομο το ύφος, δεν ήταν
δώστε μου να πεθάνω όλους τους θανάτους
Άβαταρ μέλους
vagabondo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vagabondo »

νύχτα έγραψε: 22 Ιούλ 2020, 19:06 εγώ με τους Θεούς έχω τελειώσει

οριακά και με τους ανθρώπους, κι ανοίγω σχέσεις με ζώα. Εξέλιξη.
fixed
Occasio facit furem
Εγώ δεν είμαι χριστιανός, για να μην πω πως είμαι και άθεος!
Ο κόσμον ασοί γραμματισμέντς θα διαβαίν.
Άβαταρ μέλους
Naida
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Naida »

Antares έγραψε: 22 Ιούλ 2020, 18:46
ΓΑΛΗ έγραψε: 22 Ιούλ 2020, 18:32
Είναι μια πολύ καλή αρχή. Και να σου πω κάτι;

Σταμάτα να ξοδεύεσαι σ' αυτά που έχασες και στους άλλους κι επικεντρώσου σ' αυτά που έχεις εσύ. Γιατί έχεις.

Και δεν εννοώ μόνον τον σταθερό μισθό, έτσι;
Αυτά κάνω. Φεύγω και από την Αθήνα επίσης με μετάθεση. Να έχω ησυχία και να μην χρειάζομαι συγκοινωνίες ατέλειωτες.
Ωραία κίνηση! Μπράβο.
Η απάντηση σε όλα είναι νιάου...

I didn't do it, but If I did, I was drunk.

Que Sera, Sera...
Άβαταρ μέλους
AlienWay
Phorum.gr user: AlienWay

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από AlienWay »

Τι λέτε εδώ, κορίτσια; Βάλτε με στην παρέα σας...
Ζούμε σε ένα σύστημα.
Άβαταρ μέλους
Naida
Μέλη που αποχώρησαν

AlienWay έγραψε: 22 Ιούλ 2020, 21:13 Τι λέτε εδώ, κορίτσια; Βάλτε με στην παρέα σας...
Λέμε για το πως η πατριαρχία την συγχώρεση.

Que Sera, Sera...
Άβαταρ μέλους
AlienWay

Naida έγραψε: 22 Ιούλ 2020, 21:14
AlienWay έγραψε: 22 Ιούλ 2020, 21:13 Τι λέτε εδώ, κορίτσια; Βάλτε με στην παρέα σας...

Τι την κάνει τη συγχώρεση; Τη δίνει ή δεν τη δίνει;
Ζούμε σε ένα σύστημα.
Άβαταρ μέλους
Naida
Μέλη που αποχώρησαν

AlienWay έγραψε: 22 Ιούλ 2020, 21:16

:102:
Δεν είχα τι λέξη να βάλω και το έγραψα έτσι.

Que Sera, Sera...
Άβαταρ μέλους
AlienWay

Naida έγραψε: 22 Ιούλ 2020, 21:18
AlienWay έγραψε: 22 Ιούλ 2020, 21:16

:102:
Δεν είχα τι λέξη να βάλω και το έγραψα έτσι.
Εγώ δεν είμαι πατριάρχης, αλλά σε συγχωρώ.
Ζούμε σε ένα σύστημα.
Άβαταρ μέλους
AlienWay

Η συγχώρεση είναι κάτι που δίδεται όταν κάποιος κρίνει ότι το να συγχωρέσει είναι λιγότερο φασαρία ή επιβλαβές από το να μη συγχωρέσει.
Ζούμε σε ένα σύστημα.
Άβαταρ μέλους
Antares
Phorum.gr user: Ακταία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antares »

Όσον αφορά αυτά που λέει ο νηματοθέτης προυποθέτουν πρώτα την εφαρμογή της ιατρικής (Έλληνες είμαστε, εδώ γεννήθηκε η ιατρική), από γιατρούς που σέβονται τον όρκο τους φυσικά, για μη φυσιολογικά ευρήματα στον εγκέφαλο (όγκοι κλπ., λέμε τώρα, οτιδήποτε θα μπορούσε να είναι στην εποχή μας).
stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr »

Ομελέτιος Δανιμαρκίας έγραψε: 21 Ιούλ 2020, 02:17 Όμορφο ποστ, αλλά θέλω να ρωτήσω κάτι εξ' αφορμής πρόσφατης προσωπικής εμπειρίας. Η συγχώρεση όπως την εννοείς νομίζω (και γενικά όπως την καταλαβαίνω) επιτελεί τη θεραπευτική λειτουργία της,
όταν π.χ. ο Α συγχωρεί τον Β, ο οποίος Β αναγνωρίζει ότι έχει κάνει μαλακία στον Α και αισθάνεται τύψεις. Έτσι ο Α συγχωρώντας τον Β, τον λυτρώνει από τις ενοχές του και παράλληλα λυτρώνεται και ο ίδιος από αρνητικά συναισθηματικά κατάλοιπα (και μπορούν έτσι και οι δύο να προχωρήσουν με τη ζωή τους).
Τι γίνεται σε περίπτωση που ο Β όχι μόνο δεν αισθάνεται τύψεις, αλλά υποκρίνεται πως δεν αντιλαμβάνεται καν τι κακό έκανε στον Α (φούλ κακοπροαίρετα και σκατόψυχα)? Τι οφείλει να πράξει εδώ ο Α?
Το θέμα είναι ότι η συγχώρεση ,όπως την αντιλαμβάνομαι, μπορεί να οδηγήσει σε αποκατάσταση της ισορροπίας μόνο όταν και τα δύο μέρη αναγνωρίζουν ότι έλαβε χώρα αδικία, και επιθυμούν, συνεργαζόμενα ουσιαστικά, να ξεπεράσουν το σημείο αυτό. Όταν ο Β ούτε αξίζει, ούτε και επιζητεί συγχώρεση, τι θέση μπορεί να λάβει ο Α?
AlienWay έγραψε:Η συγχώρεση είναι κάτι που δίδεται όταν κάποιος κρίνει ότι το να συγχωρέσει είναι λιγότερο φασαρία ή επιβλαβές από το να μη συγχωρέσει.
Νύχτα έγραψε:είναι αδύνατο να καταφέρεις να συγχωρέσεις κάποιον ο οποίος
δεν θέλει να συγχωρεθεί
Η συγχώρεση δεν γίνεται για τον άλλο. Γίνεται για τον εαυτό μας. Είναι η δραστηριότητα με την οποία διώχνουμε κάθε ίχνος κακού προς κάποιο πρόσωπο από μέσα μας. Εξοικονομούμε χώρο στο καλό αντί να γεμίζουμε κακές σκέψεις και συναισθήματα.
Στη χριστιανική θεολογία αυτός που σώζει τον εαυτό του σώζεται. Μιλάμε για τη σωτηρία της ψυχής του καθενός. Την κάθαρση. Την προσωπική ευθύνη καθενός να διώξει τα πάθη.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος stavmanr την 23 Ιούλ 2020, 09:18, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
nowhere

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nowhere »

σταβργρμ αν ζητήσεις συγνώμη για όλες τις φορές που μου έχεις σπάσει ταρχίδια θα την δεχτώ

:xena: κάτι πάει στραβά σ αυτή την πρόταση
Άβαταρ μέλους
omg kai 3 lol

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από omg kai 3 lol »

ΓΑΛΗ έγραψε: 22 Ιούλ 2020, 18:04
omg kai 3 lol έγραψε: 22 Ιούλ 2020, 16:36
ΓΑΛΗ έγραψε: 21 Ιούλ 2020, 22:35

Το πρόβλημα δεν είναι η αξία της έννοιας σε θεωρητικό επίπεδο αλλά η λειτουργικότητα της υπεράνω :) οπτικής στην καθημερινότητα.

Σαφώς και η καλή διάθεση είναι κάτι που έχει αποτελεσματικότητα γιατί αμβλύνει τις αμυντικές διαθέσεις. Σαφώς μπορούν να προκύψουν παρεξηγήσεις και εντάσεις λόγω εγωϊστικής προσέγγισης των πραγμάτων και αν υπάρξει προσπάθεια να βρεις και την οπτική γωνία του άλλου, πιθανόν να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Σαφώς και μια αγκαλιά ή ένα χάδι μπορούν να έχουν μεγαλύτερη δύναμη από μια γροθιά.

Αλλά επίσης σαφώς κάποιοι βλέπουν την όποια θετική προσέγγιση ως παθητικότητα, φόβο ή αδυναμία. Και κάνουν ένα βήμα παραπάνω διεκδικώντας περισσότερο χώρο από αυτόν που κατέκτησαν με το "σπαθί τους".

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ενίοτε η συγγνώμη μπορεί να υποδηλώνει γενναιοδωρία/μεγαλείο ψυχής και όποια άλλη πομπώδη έκφραση γουστάρεις αλλά ενίοτε είναι και εφαλτήριο/δικαίωση για τη μικροψυχία και τη μιζέρια.

η απαντηση ειναι πολυ απλη και δεν εχει καμια σχεση με τον εκαστοτε αλλο,

θα πρεπει να ρωτησεις τον εαυτο σου εαν ειχες την ευκαιρια ποιον απο τους δυο δρομους θα ηθελες να ακολουθησεις στη ζωη σου:

1) να ζησεις με ευτυχια, ζωντανια, ευλογια, χαρα και αρμονια
ή
2) να ζησεις με την εκδικηση, το θυμο, το μισος τη μιζερια

αυτη την ευκαιρια την εχεις καθε μερα,

κι οτι εμποδιο κι αν συναντας μικρο ή μεγαλο, αδιαφορο ή εκνευριστικο θα αντιμετωπιζεται βασει της συνειδητης επιλογης που εχεις κανει πιο πανω..

πχ μπορει να ξυπνησεις μια μερα και να εχεις ολη την καλη διαθεση να δημιουργησεις μια ομορφη ευχαριστη κατασταση για τον εαυτο σου η οποια ομως σχεδον παντα ειναι καταδικασμενη να χαλασει απο αμετρητους εξωγενεις παραγοντες..

για την ευτυχια του σωματος, της ψυχης και του νου ο απολυτος κυριαρχος εισαι εσυ και κανεις αλλος...
Mάλλον έβγαλες διαφορετικό συμπέρασμα από αυτό που εννοώ.

Είμαι πολύ πιο γελαστό άτομο απ' ό,τι νομίζεις. Και φορτίζω πανεύκολα. :lol:

δεν γνωριζω τι ατομο εισαι,

απλα εξηγησα με το δικο μου τροπο την υποτιθεμενη παθητικοτητα που ειρωνευτικες στα προηγουμενα ποστ του νηματοθετη
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ »

stavmanr έγραψε: 23 Ιούλ 2020, 09:12
Ομελέτιος Δανιμαρκίας έγραψε: 21 Ιούλ 2020, 02:17 Όμορφο ποστ, αλλά θέλω να ρωτήσω κάτι εξ' αφορμής πρόσφατης προσωπικής εμπειρίας. Η συγχώρεση όπως την εννοείς νομίζω (και γενικά όπως την καταλαβαίνω) επιτελεί τη θεραπευτική λειτουργία της,
όταν π.χ. ο Α συγχωρεί τον Β, ο οποίος Β αναγνωρίζει ότι έχει κάνει μαλακία στον Α και αισθάνεται τύψεις. Έτσι ο Α συγχωρώντας τον Β, τον λυτρώνει από τις ενοχές του και παράλληλα λυτρώνεται και ο ίδιος από αρνητικά συναισθηματικά κατάλοιπα (και μπορούν έτσι και οι δύο να προχωρήσουν με τη ζωή τους).
Τι γίνεται σε περίπτωση που ο Β όχι μόνο δεν αισθάνεται τύψεις, αλλά υποκρίνεται πως δεν αντιλαμβάνεται καν τι κακό έκανε στον Α (φούλ κακοπροαίρετα και σκατόψυχα)? Τι οφείλει να πράξει εδώ ο Α?
Το θέμα είναι ότι η συγχώρεση ,όπως την αντιλαμβάνομαι, μπορεί να οδηγήσει σε αποκατάσταση της ισορροπίας μόνο όταν και τα δύο μέρη αναγνωρίζουν ότι έλαβε χώρα αδικία, και επιθυμούν, συνεργαζόμενα ουσιαστικά, να ξεπεράσουν το σημείο αυτό. Όταν ο Β ούτε αξίζει, ούτε και επιζητεί συγχώρεση, τι θέση μπορεί να λάβει ο Α?
AlienWay έγραψε:Η συγχώρεση είναι κάτι που δίδεται όταν κάποιος κρίνει ότι το να συγχωρέσει είναι λιγότερο φασαρία ή επιβλαβές από το να μη συγχωρέσει.
Νύχτα έγραψε:είναι αδύνατο να καταφέρεις να συγχωρέσεις κάποιον ο οποίος
δεν θέλει να συγχωρεθεί
Η συγχώρεση δεν γίνεται για τον άλλο. Γίνεται για τον εαυτό μας. Είναι η δραστηριότητα με την οποία διώχνουμε κάθε ίχνος κακού προς κάποιο πρόσωπο από μέσα μας. Εξοικονομούμε χώρο στο καλό αντί να γεμίζουμε κακές σκέψεις και συναισθήματα.
Στη χριστιανική θεολογία αυτός που σώζει τον εαυτό του σώζεται. Μιλάμε για τη σωτηρία της ψυχής του καθενός. Την κάθαρση. Την προσωπική ευθύνη καθενός να διώξει τα πάθη.
Kαι η "διαγραφή" του άλλου από τη ζωή μας για τον εαυτό μας γίνεται. :lol:
Είναι η αποτοξίνωση που περιγράφεις.

Γιατί ακόμη και από την πλευρά της ενσυναίσθησης να το δεις, αυτός που θέλει να συγχωρεθεί, εκπέμπει σήματα. Αν αυτό που εκπέμπεται δεν είναι σήμα για συγχώρεση, δηλαδή συνειδητοποίηση του κακού που έκανε αλλά επιμονή, η τοξικότητα και ο χώρος για το κακό -ή ανάξιο για περισσότερη χαμένη ενέργεια- θα διευρυνθεί.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”