Κανονικά αν θες να ψωνίσεις φτηνά πρέπει να πας με τη γυναίκα σου και τα παιδιά σου με γουόκι τόκι σε 10 διαφορετικά μάρκετ (μίνι και σούπερ) να συγκρίνεις τιμές και να πάρεις το κάθε τι που θες από διαφορετικό μέρος . Το οποίο φυσικά δεν κάνει κανένας. Και επειδή δεν το κάνει κανένας οι μαγαζάτορες πουλάνε μερικά προϊόντα κράχτες στο κόστος η και με ζημιά, απλά για να μπεις μέσα, και άμα μπεις μέσα βασίζονται ότι θα κάνεις και τα υπόλοιπα ψώνια σου από εκεί και θα βγάλουν τα λεφτά τους από άλλα προϊόντα με καλό περιθώριο κέρδους.
Aυτές οι τακτικές τιμολόγησης είναι δοκιμασμένες και σχεδιασμένες να σε ξεγελάνε, πχ βγαίνεις απ'το μαγαζί ικανοποιημένος γιατί πήρες την 24άδα κοκακόλες σε τιμές νερού, ακριβώς όπως έλεγε το φυλλάδιο, αλλά δε θυμάσαι καθόλου πόσο κότσο σε πιάσανε στο ζαμπόν, τη μαρμελαδίτσα μπόν μαμμάν και το μπρελόκ/αναπτήρα/σοκολάτα δίπλα στο ταμείο
Άρα δεν έχει σημασία ποιος είναι φτηνότερος σε μερικά προϊόντα, έχει σημασία μόνο ποιος είναι φτηνότερος συνολικά και σε βάθος χρονου. Το οποίο νομίζεις ότι το ψιλοκόβεις με το ματι, αλλά για να το επιβεβαιώσεις θες ολόκληρη αναλογιστική μελέτη γιατί αλλάζουν συνεχεια και οι τιμές και το μίγμα προϊόντων που αγοράζεις. Αλλά και να το επιβεβαιώσεις αύριο μπορεί να αλλάξει.
Τεμπελιά μας είναι βασικά και έλλειψη χρόνου για τους περισσότερους. Αν είχες την υπομονή να πηγαίνεις από μαγαζί σε μαγαζί να αγοράζεις μόνο τα προϊόντα κράχτες αυστηρά και τίποτα άλλο θα τους πιάσεις εσύ κότσο, αλλά δεν το κάνει κανένας μας. Είναι και αγγαρεία τα γαμημένα τα ψώνια, θες να τα κάνεις όσο πιό γρήγορα γίνεται να τελειώνεις.
Εγώ το ξέρω ότι πληρώνω παραπάνω πηγαίνοντας πάντα στο πιό κοντινό και ως ένα βαθμό δε με νοιάζει, φτάνει να μη με σκίσουν εντελώς. Αν μου τον ακουμπάς λιγάκι κάθε μέρα θα ξανάρθω, αν με βιάσεις δεν ξαναπατάω
Χρόνος * Χρήμα = 1
<=>
Χρόνος = 1 / Χρήμα
<=>
Χρήμα = 1 / Χρόνος
που σημαίνει όσο αυξάνεται το ένα μειώνεται το άλλο.