Κατ'αρχήν, εγώ δεν έχω διαβάσει -και μάλιστα ΟΛΟΥΣ-τους σύγχρονους ιστορικούς στο τί έχουν απορρίψει από τις πληροφορίες του Ηρόδοτου, δεν λέω οτι δεν έχουν απορριφθεί πράγματα που θεωρούνται υπερβολές, σε αυτό είμαι ενημερωμένη, δεν ξέρω σε τί ποσοστό και αναλογίες και κυριότερο από όλα, το οποίο ΑΦΟΡΑ και την κουβέντα, είναι κατά πόσο οι αμφισβητήσεις αυτές οδηγούν σε συμπεράσματα του στυλ: οι Έλληνες νίκησαν κατα τύχη σε όσες μάχες νίκησαν, οι Πέρεσες ήταν ανώτεροι των Ελλήνων-σε τί άραγε ήταν ανώτεροι? γιατί αν το πάρει κανείς μεμονωμένα πχ και μιλήσει για το ιππικό τους από ό,τι πληροφορούμαι οκ, οι Έλληνες δεν είχαν καν ιππικό, οι Έλληνες δεν έδειξαν καμιά ιδιαίτερη ικανότητα στις μάχες, δεν υπήρξει κάτι το οποίο αξίζει αναφορας κτλ.stavmanr έγραψε: 30 Ιούλ 2020, 13:12Οι ίδιοι οι σύγχρονοι ιστορικοί απορρίπτουν τα νούμερα και τις ημερομηνίες του Ηροδότου κατηγορηματικά.Σουβλίτσα έγραψε: 30 Ιούλ 2020, 13:11 Επίσης να ρωτήσω, για να κάνει κάποιος κριτική κατηγορηματική σε ιστορικό και στην ιστοριογραφία του και να αποτιμήσει και να αξιολογήσει και το επιμέρους και το συνολικό έργο του, πρέπει να είναι ο ίδιος ιστορικός και να έχει διαβάσει εκτός από όλες τις πηγές μαζί και τις νεότερες αναλύσεις και εκτιμήσεις ιστορικών.
Επομένως, αντιστρέφω το σχόλιο αυτό και ρωτώ: ποιος εδώ μέσα είναι ιστορικός τέτοιος που να αμφισβητεί τους σύγχρονους ιστορικούς;
Εσύ, ο Χελετζές, ο ακατονόμαστος, (ο) η Γαλή, ο sharp, ο ....;
Επειδή όλα από τα παραπάνω τα έχετε υπαινιχθεί έμμεσα ή άμεσα με τον νηματοθέτη, μπορώ κι εγώ με την σειρά μου, με λίγα λόγια και σαφή (γιατί δυσκολεύομαι να κατανοήσω μακροσκελή κείμενα και τα πιάνω λίγο αργά) να ζητήσω μια απάντηση, ποιά ακριβώς είναι η θέση σου για το θέμα που συζητείται στο νήμα? Δεν είναι αν ο Ηρόδοτος έχει υπερβολές στα νούμερα ή αν έτρεξαν 1500 μετρα σε φάλαγγα αυτά τα συζητήσαμε, είναι σε ποιό ακριβώς συμπέρασμα εσύ θέλεις να καταλήξεις. Οτι συμφωνείς με τον τίτλο του νήματος πως οι νίκες των Ελλήνων κατα των Περσών ήταν θέμα τύχης?