Ναι αλλά οι λόγοι είναι σύνθετοι.axilmar έγραψε: 22 Δεκ 2020, 16:0070 και 100 χρονια πριν δεν ειχανε παπουτσια, κοιμονταν σε ενα δωματιο και δεν ειχαν τουαλετα/κουζινα (την μοιραζονταν με αλλες οικογενειες). Αλλα εκαναν ενα σωρο παιδια.mao mao έγραψε: 22 Δεκ 2020, 13:05 Σε ποιο παράλληλο σύμπαν ζεις αγαπητέ; Οι μισοί κάτω των 35 έχουν φύγει το εξωτερικό και οι άλλοι μισοί φυτοζωούν στην Ελλάδα.
Ας προσπεράσουμε ιδεολογικούς, εθιμικους και άλλους τέτοιους λόγους μολονότι είναι σημαντικοί
Εγώ θα παρατηρήσω απλά οτι *έκαναν* ένα σωρό παιδιά αλλά η μέση οικογένεια *είχε* λίγο λιγότερα από 3. Διότι η βρεφική και παιδική θνησιμότητα ήταν τεράστιες αλλά και συνολικά η ζωή σύντομη οπότε ήταν ελκυστικό να εισαι R strategist. Δεν είχε θα ζήσω τη ζωή μου ως τα τριάντα γιατί στα τριάντα ήσουν ήδη μεσηλικας.
https://www.cs.montana.edu/webworks/pro ... ge003.html
Η γιαγιά μου είχε πάνω από δέκα αδέρφια. Μια δίδυμή της που πέθανε στη γέννα. Πέντε έξι ακομα που πέθαναν πολύ μικρά από διάφορες αρρωστιες. Μια 5-6 χρονια μεγαλύτερη αδερφή που 17 χρόνων κάηκε με το νερό της κατσαρόλας στο μπούτι και η πληγή μολύνθηκε και πέθανε. Τελικά ενώ η προγιαγιά μου γενναγε κάθε 1-2 χρόνια, ενηλικιώθηκε μόνο η γιαγιά μου, ένας μικρότερος αδερφός και η πρωτότοκη αδερφή της. Δλδ το πρώτο, το δέκατο και το δωδέκατο ή κάτι τέτοιο.
Δεύτερον πριν έναν αιώνα δεν υπήρχε η έννοια της παιδικοτητας. Τα παιδιά με εξαίρεση τα πολύ μικρά ήταν εργατικά χέρια. Στο χωράφι, στο εργοστάσιο, στο νοικοκυριό, στην ανατροφή των μικρότερων.
Αυτά ισχύουν και σήμερα σε πολλές τριτοκοσμικές χώρες.