!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Κόκ(κ)ορας ή περί ορθογραφίας

Μελέτη της γλώσσας, γραμματική, συντακτικό, σχολιασμοί και διευκρινίσεις.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Re: Κόκ(κ)ορας ή περί ορθογραφίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes »

paul25 έγραψε: 16 Αύγ 2018, 14:36
Spiros252 έγραψε: 16 Αύγ 2018, 14:33 Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η λέξη τηλε που χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στη σύγχρονη τεχνολογία και τη δανείστηκαν πολλές άλλες γλώσσες. Δεν θα έπρεπε;
Η ιατρικη επιστημη χρησιμοποιει καθαρευουσιανους ορους σε ολο το κοσμο.
Μην μπερδεύεστε. Αυτά δεν είναι καθαρευουσιανισμοί, είναι ξένες συνθέσεις με ελληνικές ρίζες που εμείς δανειστήκαμε κατόπιν. Οι Ευρωπαίοι που συνέθεσαν αυτές τις λέξεις δεν τις αναζήτησαν στην καθαρεύουσα, τις αναζήτησαν στην αρχαία ελληνική κι εμείς απλά τις μεταφέραμε στα ελληνικά, πράγμα που θα συνέβαινε είτε είχαμε καθαρεύουσα είτε όχι. Δηλαδή πώς αλλιώς θα αποδίδαμε το orthopédie στα ελληνικά; Φυσικά αυτό πολλές φορές είχε τραγικά αποτελέσματα, γιατί και οι ίδιοι δεν ήξεραν πώς να χειριστούν τις αρχαίες λέξεις και πώς να συνθέσουν λέξεις με νόημα. Οι λέξεις ελικόπτερο και ορθοπεδική δεν βγάζουν απολύτως κανένα νόημα στα ελληνικά, αλλά μας έμειναν πεσκέσι.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Άβαταρ μέλους
shrike
Phorum.gr user: Isildur

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από shrike »

hellegennes έγραψε: 16 Αύγ 2018, 14:45 Εκτός κι αν ο Κοραής έγραψε το παραπάνω... «ποίημα» όταν ήταν 10 ετών, θα έλεγα ότι η εκδοχή του Σολωμού είναι 1000000 φορές πιο ενήλικη, με νόημα και λογοτεχνικά σημαντική. Δηλαδή, πραγματικά τώρα, ο Αποστολίδης πίστευε ότι η παραπάνω μωρουδίστικη μαλακία είναι όχι μόνο ισάξια αλλά και ανυπέρβλητα καλύτερη από οτιδήποτε έγραψε ο Σολωμός; Σοβαρά;
Δεν έχεις άδικο, απλά παρατηρώ ότι σκόπιμα (φαντάζομαι) έβαλες τους συγκεκριμένους στίχους απ' το έργο του Σολωμού, για να μεγεθύνεις την απόσταση μεταξύ των δύο έργων. Πιστεύω ότι αν έβαζες την πρώτη στροφή του Ύμνου (ίσως και τις δυο πρώτες), θα ήταν λίγο διαφορετικό το αποτέλεσμα. ΟΚ, δεν λέω ότι συγκρίνονται και πάλι, σίγουρα όμως η διαφορά δεν θα ήταν και τόσο χαοτική.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Φυσικά και τους έβαλα σκόπιμα γιατί τούς θεωρώ high point του ποιήματος (υπάρχουν κι άλλα). Περισσότερο όμως τους έβαλα για να δείξω ένα κομμάτι του ποιήματος που δεν είναι άμεσα αναγνωρίσιμο στους περισσότερους κι έτσι η σύγκριση μένει σε λογοτεχνικό επίπεδο κι όχι συναισθηματικό. Θα ήταν ίσως περισσότερο κλεψιά να βάλω τις δυο πρώτες στροφές γιατί είμαστε συναισθηματικά δεμένοι μ' αυτές και δεν μπορούμε το ίδιο εύκολα να κρίνουμε την καλλιτεχνική τους αξία.

Από την άλλην, από του Κοραή διάλεξα την αρχή, αλλά οποιοδήποτε άλλο κομμάτι είναι εξίσου άθλιο ή και χειρότερο. Ας πούμε:

Πού νυν τέχνη; Πού 'πιστήμη;
Πού Γραικών η τόση φήμη;
Kατηργήθησαν, φευ! όλα·
K' αντ' αυτών πάσχομεν τώρα

Ήμαρτον, ρε Κοραή! Ήμαρτον!
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
paul25

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paul25 »

shrike έγραψε: 16 Αύγ 2018, 14:38
Spiros252 έγραψε: 16 Αύγ 2018, 14:33 Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η λέξη τηλε που χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στη σύγχρονη τεχνολογία και τη δανείστηκαν πολλές άλλες γλώσσες. Δεν θα έπρεπε;
Καθαρευουσιάνικους ή αρχαϊκούς;
Αν και οι αρχαικοι οροι ιστορικα ειναι πιο αληθης εφοσον η ιατρικη προυπηρχε, νομιζω χρησιμοποιηθηκαν και καθαρευουσιανοι οροι εφοσον υπηρχαν νεες ανακαλυψεις. Αυτο που λεω ομως δεν ειναι και πολυ σιγουρο, απλα θυμαμαι να ειχε παρει το ματι μου καπου οτι χρησιμοποιηθηκαν και καθαρευουσιανοι οροι.
«Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».
Για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ η Επιτροπη Αναφορων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου.
Άβαταρ μέλους
shrike

hellegennes έγραψε: 16 Αύγ 2018, 14:56 Φυσικά και τους έβαλα σκόπιμα γιατί τούς θεωρώ high point του ποιήματος (υπάρχουν κι άλλα). Περισσότερο όμως τους έβαλα για να δείξω ένα κομμάτι του ποιήματος που δεν είναι άμεσα αναγνωρίσιμο στους περισσότερους κι έτσι η σύγκριση μένει σε λογοτεχνικό επίπεδο κι όχι συναισθηματικό. Θα ήταν ίσως περισσότερο κλεψιά να βάλω τις δυο πρώτες στροφές γιατί είμαστε συναισθηματικά δεμένοι μ' αυτές και δεν μπορούμε το ίδιο εύκολα να κρίνουμε την καλλιτεχνική τους αξία.

Από την άλλην, από του Κοραή διάλεξα την αρχή, αλλά οποιοδήποτε άλλο κομμάτι είναι εξίσου άθλιο ή και χειρότερο. Ας πούμε:

Πού νυν τέχνη; Πού 'πιστήμη;
Πού Γραικών η τόση φήμη;
Kατηργήθησαν, φευ! όλα·
K' αντ' αυτών πάσχομεν τώρα

Ήμαρτον, ρε Κοραή! Ήμαρτον!
Εγώ ως (δηλωμένος) άσχετος πάντως, τα στιχάκια που βάζεις του Κοραή τα κόβω κατάλληλα μόνο για μαντινάδες σε κρητικά μαχαίρια.
Δεν το ξέρω το έργο του γενικά, μπορεί να 'χει γράψει και ωραία πράματα, αλλά αυτά που παραθέτεις εδώ είναι επιπέδου... άντε μην πω και παρεξηγηθεί κανείς.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

paul25 έγραψε: 16 Αύγ 2018, 15:00

Αν και οι αρχαικοι οροι ιστορικα ειναι πιο αληθης εφοσον η ιατρικη προυπηρχε, νομιζω χρησιμοποιηθηκαν και καθαρευουσιανοι οροι εφοσον υπηρχαν νεες ανακαλυψεις. Αυτο που λεω ομως δεν ειναι και πολυ σιγουρο, απλα θυμαμαι να ειχε παρει το ματι μου καπου οτι χρησιμοποιηθηκαν και καθαρευουσιανοι οροι.
Εγώ δεν έχω υπόψη κανέναν καθαρευουσιάνικο όρο σε ξένες γλώσσες. Μπορεί βέβαια και να υπάρχουν. Θέλει έρευνα αυτό.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
shrike

paul25 έγραψε: 16 Αύγ 2018, 15:00

Όχι, ο λόγος που το ρώτησα είναι επειδή κι εγώ υποστηρίζω αυτό που γράφει ο Χέλης πιο πάνω.
Η ορολογία δεν εξαπλώθηκε κάποιους Έλληνες φαντάζομαι (σκέψου την εποχή για την οποία μιλάμε), οπότε αποκλείεται ο δανεισμός να ήταν από την καθαρεύουσα.

Άβαταρ μέλους
paul25

Συμφωνω μαζι σας, η λογικη δεν το οριζει και οταν το πρωτοανεφερα φανηκα σαν να ειμαι απολυτος και λαθος μου. Ωστοσο πρεπει να το επανελεγξω.

Τον Αποστολιδη δεν τον συμπαθουσα ιδιαιτερα, δε μου αρεσε ποτε ο τροπος του. Ωστοσο για καποιους θεωρειται σπουδαιος, οπως ειπα δεν μπορω να εχω γνωμη, αυτα τα ειχε εκφρασει και μπροστα στο Μπαμπινιωτη και δεν του ειπε τιποτα, ισως απο ευγενεια. Υπαρχουν παντως και αλλοι πολλοι νοσταλγοι της καθαρευουσας

http://www.kathimerini.gr/817434/opinio ... a8areyoysa
Άβαταρ μέλους
paul25

Βρηκα αυτο:

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Με τα ενδεικτικά αυτά παραδείγματα γίνεται φανερό ότι οι αρχαίοι ιατρικοί όροι ανταποκρίνονταν στο σημαινόμενο και όπως χαρακτηριστικά ο Γαληνός παρατηρεί με τους ιατρικούς όρους «οι παλαιοί… εχρώντο του δηλώσαι το νοούμενον ένεκα»[113]. Οι αρχαίοι ιατρικοί όροι, οι οποίοι καθιερώθηκαν από τους συγγραφείς των ιατρικών θεμάτων κατά την εποχή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και μετά την ίδρυση της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, το 1837, αποτέλεσαν τη βάση για την σημερινή ελληνική ιατρική ορολογία, και γενικότερα για την διεθνή ιατρική ορολογία.

http://gnorizes.blogspot.com/2011/12/bl ... 2.html?m=1
Άβαταρ μέλους
Thor
Phorum.gr user: Thor

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Thor »

hellegennes έγραψε: 16 Αύγ 2018, 14:49 Οι λέξεις ελικόπτερο και ορθοπεδική δεν βγάζουν απολύτως κανένα νόημα στα ελληνικά, αλλά μας έμειναν πεσκέσι.
το ελικοπτερο,γιατι δεν βγαζει νοημα;
Τι απ΄τα δυο δεν εχει,πτερυγια ή ελικα;
Μαλακίαν φυγείν αδύνατον.
Στου Κουνγκφού τη πόρτα, όσο θέλεις βρόντα.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Thor1 έγραψε: 16 Αύγ 2018, 15:57
hellegennes έγραψε: 16 Αύγ 2018, 14:49 Οι λέξεις ελικόπτερο και ορθοπεδική δεν βγάζουν απολύτως κανένα νόημα στα ελληνικά, αλλά μας έμειναν πεσκέσι.
Τίποτα απ' τα δύο. Ούτε πτερύγια έχει ούτε έλικα. Έχει λεπίδες που κινούνται από μοτέρ. Αναδρομικά κι αφού πλέον το λάθος καθιερώθηκε, ονομάσαμε έλικα τις λεπίδες, που μοιάζουν με έλικα όσο ένας κύβος μοιάζει με κώνο. Τα πτερύγια πού τα βλέπεις;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
hellegennes

paul25 έγραψε: 16 Αύγ 2018, 15:41 Βρηκα αυτο:

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Με τα ενδεικτικά αυτά παραδείγματα γίνεται φανερό ότι οι αρχαίοι ιατρικοί όροι ανταποκρίνονταν στο σημαινόμενο και όπως χαρακτηριστικά ο Γαληνός παρατηρεί με τους ιατρικούς όρους «οι παλαιοί… εχρώντο του δηλώσαι το νοούμενον ένεκα»[113]. Οι αρχαίοι ιατρικοί όροι, οι οποίοι καθιερώθηκαν από τους συγγραφείς των ιατρικών θεμάτων κατά την εποχή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και μετά την ίδρυση της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, το 1837, αποτέλεσαν τη βάση για την σημερινή ελληνική ιατρική ορολογία, και γενικότερα για την διεθνή ιατρική ορολογία.

http://gnorizes.blogspot.com/2011/12/bl ... 2.html?m=1
Δεν βλέπω πώς μπορεί να είναι αληθές αυτό. Έκανα μια γρήγορη αναζήτηση ξένων ιατρικών όρων και δεν βρήκα ούτε έναν που να μην είναι σχηματισμένος εκ νέου από τα αρχαία και αντ' αυτού να είναι δάνειο από νεοελληνική λέξη. Αρκεί φυσικά έστω και ένα αντιπαράδειγμα. Αν υπάρχει έστω ένα, μπορεί να υπάρχουν κι άλλα. Εγώ δεν βρήκα αλλά δεν κάθισα να ξεφυλλίσω κι ολόκληρο εγχειρίδιο ιατρικής ορολογίας.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Διορθώνω: τα ελικόπτερα έχουν πτερύγια· στην ουρά. Αλλά φυσικά ο όρος δεν αναφέρεται στα πτερύγια -πλοήγησης;- της ουράς αλλά στον κινητήριο μηχανισμό.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
Thor
Phorum.gr user: Thor

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Thor »

hellegennes έγραψε: 16 Αύγ 2018, 17:06
Thor1 έγραψε: 16 Αύγ 2018, 15:57
Τίποτα απ' τα δύο. Ούτε πτερύγια έχει ούτε έλικα. Έχει λεπίδες που κινούνται από μοτέρ. Αναδρομικά κι αφού πλέον το λάθος καθιερώθηκε, ονομάσαμε έλικα τις λεπίδες, που μοιάζουν με έλικα όσο ένας κύβος μοιάζει με κώνο. Τα πτερύγια πού τα βλέπεις;

εδω τι βλεπεις;
Εικόνα

2 ελικες και 4 πτερυγια εγω βλεπω.
Ελικα ονομαζεται,γιατι η εντυπωση που σου δινει η κινηση των λεπιδων,ειναι ελικοειδης.
Μαλακίαν φυγείν αδύνατον.
Στου Κουνγκφού τη πόρτα, όσο θέλεις βρόντα.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Δεν ονομάζεται έλικα γι' αυτόν τον λόγο και δεν θα έλεγα ότι δίνουν εντύπωση ελικοειδούς κίνησης. Καθόλου, βασικά. Η αρχική έννοια του ελικοπτέρου ήταν ένα όχημα που θα μπορούσε να ανυψωθεί χρησιμοποιώντας ένα ελικοειδές σχήμα φτερών, όπως αυτό του Λεονάρντο Ντα Βίντσι:

Εικόνα

Αυτό το πράγμα είναι και πτερύγιο και έλικα.

Όμως ο Γουσταύος Ντ' Αμεκούρ βάφτισε ελικόπτερο ετούτη την συσκευή, που θα παρατηρείς ότι έχει πτερύγια κι όχι λεπίδες:

Εικόνα

Την βάφτισε έτσι γιατί πίστευε ότι η περιστροφή των πτερυγίων θα δημιουργούσε ένα ρεύμα ελικοειδούς προώθησης, όπως πίστευε και ο Ντα Βίντσι.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Γλωσσολογία”