paul25 έγραψε: 28 Ιουν 2018, 15:29
shrike έγραψε: 26 Ιουν 2018, 13:24
Το δε κοπέλα, επειδή δεν μπορούσα να θυμηθώ αν το έχω δει ποτέ με δύο "λ", μόλις έκανα ένα γρήγορο ψάξιμο (γρήγορο, οπότε αν ισχύει κάτι άλλο συγχώρεσέ με) και είδα ότι είναι σλαβικής προέλευσης (kopylŭ) όπου και γράφεται με ένα "λ" επίσης. Άρα, ποιος ο λόγος για το διπλό "λ";
Νομίζω (και χωρίς να είμαι σίγουρος φυσικά) ότι τα διπλά όμοια σύμφωνα στη λέξη έχουν να κάνουν με την προφορά, για τον ίδιο λόγο που είχαμε και πολυτονία και καταργήθηκε γενικά οι καθαρευουσιάνοι προσπαθούσαν να μιμηθούν και την αρχαία προφορά, αυτό όμως δεν έγινε στη πράξη ποτέ. Παράδειγμα στο κοπέλα που λες το διπλό "λ' υπάρχει ίσως για να προφέρεται παχύ "λ" ή λεπτό μακρύ όπως το εκφέρουν οι Σλάβοι.
Μου φαίνεται λίγο απίθανο να το έκαναν αυτό οι καθαρευουσιάνοι, να βασίστηκαν δηλαδή στην προφορά που
ίσως πέρασε απ' τους Σλάβους σε κάποιους ντόπιους και να το γράψανε με "λλ" γι' αυτόν τον λόγο, αλλά πάλι ποτέ δεν ξέρει κανείς.
Παλαιομνήμων έγραψε: 29 Ιουν 2018, 02:43
Το ότι στο σχολείο θυμάσαι να σας το διδάσκουν με ένα σ, είναι απολύτως λογικό, αφού, όπως σου είπα, η απόφαση για την απολοποίηση πάρθηκε κατά τα τέλη τής δεκαετίας τού '40 (1947 ή 1949, αν θυμάμαι καλά). Φαντάζομαι πως, εσύ σχολείο πήγες μετά (δεν είσαι άλλωστε ο Σαλίβερος!

). Η εξήγηση όμως που έδιδαν για να δικαιολογήσουν αυτήν την απλοποίηση, με... ξεπερνάει!

Νύμφη Λάρισσα υπήρχε, ιδρυτή τής πόλεως Λάρισσο είχαμε (αμφότεροι με δύο σ), τι τσαμπουνάγανε για "απολύτως λογικό" ένα σ και "πελασγικά" (ως τάχα μη Ελληνικά), δεν μπορώ να καταλάβω...
Αυτό που λες είναι αποδεδειγμένο; Εννοώ, ότι η πόλη πήρε το όνομά της από τη νύμφη ή τον ιδρυτή της, και όχι το αντίστροφο;
Το λέω, γιατί και για τη Ρώμη ο θρύλος λέει ότι ονομάστηκε απ' τον (μυθικό;) Ρωμύλο, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ο Ρωμύλος πήρε το όνομά του από τη Ρώμη. Μήπως και στη Λάρισα έγινε κάτι αντίστοιχο; Δεν ξέρω, απορώ απλά. Και αν δεν υπάρχει κάποια ιστορική πηγή γι' αυτό, γιατί να μην ισχύει είτε το ένα, είτε ο άλλο (μια που και τα δυο "παίζουν" σαν θεωρίες).
Thor1 έγραψε: 29 Ιουν 2018, 11:59

και επειδη ειμαστε στη γλωσσολογια,να διορθωσουμε και το συχνο λαθος των πολλαπλων-σχιζοφρενικων εαυτων.
Εναν εαυτο εχουμε ολοι,εκτος των παθολογικων περιπτωσεων.
Οποτε οι αριστεροι στη προκειμενη περιπτωση,λενε
στον εαυτο τους,ότι το χρησιμοποιούν σαν επίρρημα.
Κάτσε, για να καταλάβω. Εννοείς ότι η λέξη "εαυτός" χρησιμοποιείται μόνο στον ενικό; Ισχύει κάτι τέτοιο;...