Εμεις για τον 19ο αιωνα μιλάμε οχι για σήμερα...εδω μεχρι πριν λίγα χρονια οι Μπερατιωτες λεγανε τους Μουζακαραιους ως Αρμπερεσους..Giorgos 574 έγραψε: 20 Νοέμ 2019, 12:24 Αφού το αρμπερ ήδη από το 19ο αιώνα είχε ξεχαστεί, στο Αργυροκαστρο μόνο σε ένα τραγουδι επιβιώνει σήμερα.
!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Τελικα οι αρβανιτες ειναι Αλβανοί
Re: Τελικα οι αρβανιτες ειναι Αλβανοί
-
Giorgos 574
Κορυτσά; Πολύ περίεργο...Ρουμ έγραψε: 20 Νοέμ 2019, 12:27Εμ δεν ισχυει απόλυτα...
Αυτό σου λέω...
Π χ στη Νταρδα Κορυτσας σε εκπομπη της ΕΡΤ ειχε πει μια γραια εις απταιστον αλβανικη
Γεμι Γκρεκετ , γιο Σκιπεταρετ
Ισως πρόκειται για κάποιο χωριο που αλβανοφωνισε πρόσφατα στην ιστορία. Για το Λαμποβο ή αλλά χωριά όμως δε μαρτυρείται κάτι τέτοιο σήμερα.
Δεν μπορω να καταλάβω κατι...
Ειχες γραψει οτι οι αλβανοφωνοι της Χειμαρας δεν χρησιμοποιουσανε τον ορο Σκιπεταρ
αλλα τον χρησιμοποιουσανε οι Λουντζιωτες...
Δεν ειναι παραξενο αυτό;;
Ειχες γραψει οτι οι αλβανοφωνοι της Χειμαρας δεν χρησιμοποιουσανε τον ορο Σκιπεταρ
-
Giorgos 574
Προσωπικά πιστεύω ότι το αρμπερ ξεχάστηκε οριστικά κατά τα μέσα του 18ου αιώνα.Ρουμ έγραψε: 20 Νοέμ 2019, 12:28Εμεις για τον 19ο αιωνα μιλάμε οχι για σήμερα...εδω μεχρι πριν λίγα χρονια οι Μπερατιωτες λεγανε τους Μουζακαραιους ως Αρμπερεσους..Giorgos 574 έγραψε: 20 Νοέμ 2019, 12:24 Αφού το αρμπερ ήδη από το 19ο αιώνα είχε ξεχαστεί, στο Αργυροκαστρο μόνο σε ένα τραγουδι επιβιώνει σήμερα.
-
Giorgos 574
Βασικά δεν είμαι σιγουρος για τους Χειμαριωτες. Πάντως αυτοί ήταν δίγλωσσοι όχι αμιγώς αλβανόφωνοι όπως αυτοί της Κορυτσάς ή του Αργυροκάστρου.Ρουμ έγραψε: 20 Νοέμ 2019, 12:36 Δεν μπορω να καταλάβω κατι...
Κανεις λαθος.....Giorgos 574 έγραψε: 20 Νοέμ 2019, 12:40Βασικά δεν είμαι σιγουρος για τους Χειμαριωτες. Πάντως αυτοί ήταν δίγλωσσοι όχι αμιγώς αλβανόφωνοι όπως αυτοί της Κορυτσάς ή του Αργυροκάστρου.Ρουμ έγραψε: 20 Νοέμ 2019, 12:36 Δεν μπορω να καταλάβω κατι...
Υπηρχανε χωρια ελληνοφωνα
χωρια διγλωσσα
χωρια αλβανοφωνα
Με ελληνικο γλωσσικο και τοπονυμιακό υπόστρωμα σε όλη τα παραλιο περιοχη ....
Re: Τελικα οι αρβανιτες ειναι Αλβανοι
Γιατι να επιβιωσει παραπάνω;;Giorgos 574 έγραψε: 20 Νοέμ 2019, 11:34
Αφού είπαμε δεν έχει επιβιώσει το αρμπερ σήμερα. Το πόιντ μου είναι ότι σε αυτές τις περιοχές επιβίωσε για λίγο καιρό παραπάνω. Διάβασε πάλι εδώ:
viewtopic.php?f=11&t=5375&p=959456#p956069
Μπορεί η επιβίωση του όρου να έχει να κάνει με την θρησκεία.
και γιατι να καλουν οι Μπερατιανοι τους Μουζακεραιους ως Αρμπερες;;
Εδω μιλάμε για ετεροπροσδιορισμό
-
Giorgos 574
Δεν έχω ιδέα. Οπως έχω ήδη αποδείξει ομως το ίδιο έγινε και με αλλους:Ρουμ έγραψε: 20 Νοέμ 2019, 12:57Γιατι να επιβιωσει παραπάνω;;Giorgos 574 έγραψε: 20 Νοέμ 2019, 11:34
Αφού είπαμε δεν έχει επιβιώσει το αρμπερ σήμερα. Το πόιντ μου είναι ότι σε αυτές τις περιοχές επιβίωσε για λίγο καιρό παραπάνω. Διάβασε πάλι εδώ:
viewtopic.php?f=11&t=5375&start=2100#p956069
-
Giorgos 574
Εικασία δίκη μου: Ας πούμε ότι το Σκιπεταρ υιοθετείται από τη μια ομάδα στα μέσα του 17ου αιώνα. Αν η άλλη ομάδα συνέχισε να χρησιμοποιηθεί το αρμπερ για 50-100 χρόνια πριν το εγκαταλείψει και αυτή λογικό είναι να της μείνει ως εξωνυμιο.Ρουμ έγραψε: 20 Νοέμ 2019, 12:57γιατι να καλουν οι Μπερατιανοι τους Μουζακεραιους ως Αρμπερες;;Giorgos 574 έγραψε: 20 Νοέμ 2019, 11:34
Εδω μιλάμε για ετεροπροσδιορισμό![]()
Αυτή είναι η πιο λογική εξήγηση.
Επίσης δεν μας λεει κανεις τι ειναι εισαγωμενο και τι οχι , πχ οι ελληνοφωνοι της Κατω Ιταλιας λενε Γραικ χωρις να το λεγανε οι προγονοι τουςGiorgos 574 έγραψε: 20 Νοέμ 2019, 12:59Δεν έχω ιδέα. Οπως έχω ήδη αποδείξει ομως το ίδιο έγινε και με αλλους:Ρουμ έγραψε: 20 Νοέμ 2019, 12:57Γιατι να επιβιωσει παραπάνω;;Giorgos 574 έγραψε: 20 Νοέμ 2019, 11:34
Γιωργη Σκιπεταρ επισης ειναι εδω και αιωνες οι καθολικοι
αρα δεν εχει να κανει με το θρησκευμα
Για τους Σουλιωτες που ειπες να και τι χρησιμοποιουσανε υπαρχει και η συμφωνια τους με τους Αλβανος Αγαδες
Εμενα με παραξενευειGiorgos 574 έγραψε: 20 Νοέμ 2019, 13:02Εικασία δίκη μου: Ας πούμε ότι το Σκιπεταρ υιοθετείται από τη μια ομάδα στα μέσα του 17ου αιώνα. Αν η άλλη ομάδα συνέχισε να χρησιμοποιηθεί το αρμπερ για 50-100 χρόνια πριν το εγκαταλείψει και αυτή λογικό είναι να της μείνει ως εξωνυμιο.Ρουμ έγραψε: 20 Νοέμ 2019, 12:57γιατι να καλουν οι Μπερατιανοι τους Μουζακεραιους ως Αρμπερες;;Giorgos 574 έγραψε: 20 Νοέμ 2019, 11:34
Εδω μιλάμε για ετεροπροσδιορισμό![]()
Αυτή είναι η πιο λογική εξήγηση.
α] Το οτι φαινεται να εχει πορεια απο τα βορειοανατολικα στα νοτιοδυτικα
β]Να εχει ''' διαδωση ''' στην ορεινη Γκεκαρια και οχι στη πεδινη Μουζακιά
γ]Να ονομαζουν οι Ελληνες ως Αρβανιτες τους νοτιους και οχι τους βορειους Αλβανους [ χωρις να ονομαζουν αυτους ως Σκιπεταρ]
-
Giorgos 574
Μα ούτε οι καθολικοί το υιοθέτησαν ολοι ταυτόχρονα οπότε ισως έχει να κάνει.Ρουμ έγραψε: 20 Νοέμ 2019, 13:04Γιωργη Σκιπεταρ επισης ειναι εδω και αιωνες οι καθολικοιGiorgos 574 έγραψε: 20 Νοέμ 2019, 12:59Δεν έχω ιδέα. Οπως έχω ήδη αποδείξει ομως το ίδιο έγινε και με αλλους:
αρα δεν εχει να κανει με το θρησκευμα
Αντιστοίχως ενώ σε Ιταλό-Αλβανικό λεξικό του 1702 οι Αλβανοι αναφέρονται ως Σκιπεταρ οι Γκεγκηδες που μετανάστευσαν στην Κροατια το 1726 λένε Αρμπεν. Αυτό επιβεβαιώνει ότι ο νεος ορος δεν υιοθετήθηκε από ολους ταυτόχρονα.
Κάτι αλλο ειναι Γιωργη
Ειναι πολλα τα ερωτηματα που παραμενουν ανεξηγητα
Ειναι πολλα τα ερωτηματα που παραμενουν ανεξηγητα
-
Giorgos 574
Και στη Γκεκαρια όπως είδες από αυτό που ποσταρα πιο πάνω ο ορος δεν διαδόθηκε σε ολους ταυτόχρονα. Σε τι διαφέρει από τη Μουζακια;
-
Giorgos 574
Το Λαμποβο για παράδειγμα ήταν σίγουρα αλβανόφωνο γιατί μητρική γλωσσα ήταν τα αλβανικά. Τα ελληνικά τα μάθαιναν μόνο οι άντρες.Ρουμ έγραψε: 20 Νοέμ 2019, 12:50Κανεις λαθος.....Giorgos 574 έγραψε: 20 Νοέμ 2019, 12:40Βασικά δεν είμαι σιγουρος για τους Χειμαριωτες. Πάντως αυτοί ήταν δίγλωσσοι όχι αμιγώς αλβανόφωνοι όπως αυτοί της Κορυτσάς ή του Αργυροκάστρου.Ρουμ έγραψε: 20 Νοέμ 2019, 12:36 Δεν μπορω να καταλάβω κατι...
Υπηρχανε χωρια ελληνοφωνα
χωρια διγλωσσα
χωρια αλβανοφωνα
Με ελληνικο γλωσσικο και τοπονυμιακό υπόστρωμα σε όλη τα παραλιο περιοχη ....![]()

Με βάση τα παραπάνω συν όλα τα άλλα που έχουν παρατεθεί δε βλέπω λόγο να μην ισχύουν τα γραφόμενα του πρόξενου Αργυροκάστρου για τους Λαμποβιωτες.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Giorgos 574 την 21 Νοέμ 2019, 02:50, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση