!!! DEVELOPMENT MODE !!!

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΓΗ ΣΛΑΒΙΚΗ

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
nyxtovios

Re: ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΓΗ ΣΛΑΒΙΚΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nyxtovios »

Fluffy έγραψε: 01 Νοέμ 2019, 07:28
Leporello έγραψε: 31 Οκτ 2019, 23:00
Giorgos 574 έγραψε: 31 Οκτ 2019, 22:40Για τους Σαρακατσάνους παίζει να είναι εξελληνισμενοι Θρακες;
Συγνώμη, αλλά αυτό που λες είναι παπαριά. Οι Θράκες είναι λαός που εξαφανίσθηκε το πολύ τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Δεν μπορεί να υπάρχει συνέχεια με λαό που εμφανίσθηκε 1500 χρόνια μετά. Αλλιώς θα μιλούσαμε γιά εκτουρκισμένους Χετταίους, εξελληνισμένους Μινωϊτες, εξιταλισμένους Ετρούσκους και εξαραβισμένους Σουμέριους.
και οι έλληνες λίγο αργότερα, αυτό δεν εμπόδισε κάθε καρυδιάς καρύδι του ελλαδικού χώρου να διεκδικεί κληρονομιές.
Κάτι σαν αυτό το τσίρκο φαντάζομαι εννοείς.

Εικόνα

Εμφανέστατα μογγολικων χαρακτηριστικών οι συγκεκριμένοι ''Μακεδόνες''
Άβαταρ μέλους
Juno

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Juno »

Giorgos 574 έγραψε: 26 Σεπ 2019, 23:12 ...... (κάτι βλακείες)
Πηγή: elefthero.net
Καλά βρε Διάδοχε Κιμ, βάζεις πηγή το Άσυλο για να δημιουργήσεις βιβλιογραφία;
Αν έβαζε την "πηγή" στην αρχή, θα μας γλίτωνες από χάσιμο χρόνου.

Κατά τα άλλα αυτά τα τοπωνύμια πότε προέκυψαν; Πιο πριν πώς έλεγαν τις περιοχές; Τα αρχαία που έχουν εκεί, σε ποιον πολιτισμό ανήκουν και σε τι γλώσσα είναι οι επιγραφές; :8)
How are Albanians distorting history
Leporello έγραψε: 24 Ιαν 2019, 18:07 Nέα τζουνιά! Ο Αβέρωφ με αυτά που δήλωνε το ... 1962 θα διαψεύσει ΕΜΕΝΑ που μιλάω την γλώσσα.
Leporello: γιατί ο Αβέρωφ δεν ήξερε τι έλεγε!
Gouerino 4

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Gouerino 4 »

Ζαποτέκος έγραψε: 01 Νοέμ 2019, 20:13
Gouerino 4 έγραψε: 01 Νοέμ 2019, 19:32
Ζαποτέκος έγραψε: 01 Νοέμ 2019, 11:16
Ακριβώς ! :smt023
Εξελληνισμενοι λελεγες ειναι
:smt018
Εξελληνισμένοι Πελασγοί.
Θαθελες
Άβαταρ μέλους
LOUROS

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από LOUROS »

@Gouerino που χάθηκες ρε συ!

Για πες, η Ζάγορα της Παφλαγονίας, απo τον Περίπλου του Ευξείνου Πόντου ,του Αρριανού, περι το 130 μ.Χ ήταν Σλάβικη λες;

Zagorum, Zagora, Zageira
We're on a mission from God 777
Gouerino 4

Ε δεν τα εμαθες τα γραμματα τοσο καιρο ρε συ λουρε;
Οι σλαβοι ηρθαν απο τις μητροπολεις τους και εδω ολες οι πολεις τους φαινονταν μικρες για συτο εβαζαν το ιτσα
Άβαταρ μέλους
LOUROS

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από LOUROS »

Gouerino 4 έγραψε: 02 Νοέμ 2019, 01:08 Ε δεν τα εμαθες τα γραμματα τοσο καιρο ρε συ λουρε;
Οι σλαβοι ηρθαν απο τις μητροπολεις τους και εδω ολες οι πολεις τους φαινονταν μικρες για συτο εβαζαν το ιτσα
Έτσι φίλε, αστα.
We're on a mission from God 777
Giorgos 574

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Giorgos 574 »

Juno έγραψε: 01 Νοέμ 2019, 21:06
Giorgos 574 έγραψε: 26 Σεπ 2019, 23:12 ...... (κάτι βλακείες)
Πηγή: elefthero.net
Κατά τα άλλα αυτά τα τοπωνύμια πότε προέκυψαν;
Το μεσαίωνα
Άβαταρ μέλους
Arisvilla

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Arisvilla »

Ρουμ έγραψε: 01 Νοέμ 2019, 20:33 Αρισ Βιλλα
θα εξηγησειςε καμια
φορα γιατι το Βυζαντιο και η εκκλησια
που εξελληνιζαν τους Σλαβους της Ηπειρου
μαθανε το βορειο ελλαδικο ιδιωμα στους Γιαννιωτες και τους Αρτινους
και το νοτιο στους Βορειοηπειρωτες Δροπολιτες;;;

Ποιος ο λογος;;

Για να δινουν αντεπιχειρηματα στα κοτσανες των εθνομηδενιων του σημερα;;;

Αληθεια οτι η καταληξη -αινα ειναι ..ξενικη :smt005:
που το ακουσες και μας το πασαρες;; :102:
Στο Μπουλγκαρ Μακ;
;; :blm: :blm: :blm:
Αγαπητέ Ρουμ (bacardi?) Αυτά για τους Γιαννιώτες που μιλούν το βορειοελλαδικό ιδίωμα και τους Βορειοηπειρώτες που μιλούν το νότιο που τα διάβασες? Και τι είναι αυτό το βόρειο ελλαδικό ιδίωμα και τι είναι το νότιο? Είναι μετεξέλιξη καμιάς αρχαίας ελληνικής διαλέκτου? Απαντήσεις θέλω με σοβαρές πηγές όχι εθνικιστικά site της πλάκας. Και ποιος σου είπε οτι οι κάτοικοι των Ιωαννίνων και της βόρειας Ηπείρου είναι μόνο εξελληνισθέντες Σλάβοι? Από όλα είναι, όπως χαρακτηριστικά αποκαλούνταν ο Μπογκόης ο ηγεμόνας της Αρτας το 1400 Σερβοβουλγαροβλαχοαρβανίτης. Οσον αφορά το -αίνα είναι χαρακτηριστικό των Σλάβων να αποκαλούν τις γυναίκες τους με το επίθετο ή το όνομα του συζύγου (πχ η γυναίκα του Πούτιν, Πούτινα). Εγώ θέλω εσύ που είσαι και αρχαιολάτρης να μου αναφέρεις μια σοβαρή ιστορική πηγή που να δείχνει οτι οι Αρχαίοι Ελληνες αποκαλούσαν τις γυναίκες με το όνομα του συζύγου συν το επίθεμα αινα πχ Περικλαινα, Αριστοτέλαινα κτλ.
Gouerino 4

Οσον αφορά το -αίνα είναι χαρακτηριστικό των Σλάβων να αποκαλούν τις γυναίκες τους με το επίθετο ή το όνομα του συζύγου (πχ η γυναίκα του Πούτιν, Πούτινα). Εγώ θέλω εσύ που είσαι και αρχαιολάτρης να μου αναφέρεις μια σοβαρή ιστορική πηγή που να δείχνει οτι οι Αρχαίοι Ελληνες αποκαλούσαν τις γυναίκες με το όνομα του συζύγου συν το επίθεμα αινα πχ Περικλαινα, Αριστοτέλαινα κτλ.
Κουφαλα λουρε δες τι μαθαινεις παλι στο φορουμ αυτο
Το αρχαιο λυκαινα σλαβικο και αυτο
Άβαταρ μέλους
Leporello
Phorum.gr user: Leporello

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Leporello »

Gouerino 4 έγραψε: 02 Νοέμ 2019, 12:45
Οσον αφορά το -αίνα είναι χαρακτηριστικό των Σλάβων να αποκαλούν τις γυναίκες τους με το επίθετο ή το όνομα του συζύγου (πχ η γυναίκα του Πούτιν, Πούτινα). Εγώ θέλω εσύ που είσαι και αρχαιολάτρης να μου αναφέρεις μια σοβαρή ιστορική πηγή που να δείχνει οτι οι Αρχαίοι Ελληνες αποκαλούσαν τις γυναίκες με το όνομα του συζύγου συν το επίθεμα αινα πχ Περικλαινα, Αριστοτέλαινα κτλ.
Να που φθανω στο σημείο να συμφωνώ με τον γκουερίνο. Ο λόγος είναι ότι εν τω μεταξύ έχουν εμφανισθεί ψεκασμένοι με άλλου τύπου αέρια (συριζαϊκά; ). Οντως υπάρχουν οι Ελληνικές λέξεις λύκαινα, λέαινα, θέαινα, ύαινα που σημαίνουν το θηλυκό κάποιου.

Από την άλλη, δεν είναι αλήθεια ότι οι Σλάβοι αποκαλούν την γυναίκα τους με το όνομα του συζύγου συν κάποια κατάληξη. Αυτό το Πούτινα, Πέτροβα, Σκλεναρίκοβα δεν είναι παρά η κατάληξη τής γενικής του αρσενικού. Το ίδιο δηλαδή όπως και στα Ελληνικά επίθετα. Πετρίδης/Πετρίδου.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Leporello την 02 Νοέμ 2019, 14:13, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
1.
hellegennes έγραψε: 13 Οκτ 2022, 21:35Γνωρίζω πολύ καλύτερα στατιστική από σένα
2. Η λέξη υδρόφιλος είναι σύνθετη από δύο ελληνικές λέξεις το ύδωρ που σήμαινε νερό και το φίλος που σήμαινε φίλος.
bolek

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από bolek »

στο χωριο μου στην θεσσαλια ακομα τις γυναικες τις λενε με το ονομα του συζυγου τους. πχ χριστενα η βασιλενα.
Gouerino 4

Leporello έγραψε: 02 Νοέμ 2019, 13:53
Να που φθανω στο σημείο να συμφωνώ με τον γκουερίνο. Ο λόγος είναι ότι εν τω μεταξύ έχουν εμφανισθεί ψεκασμένοι με άλλου τύπου αέρια (συριζαϊκά; ). Οντως υπάρχουν οι Ελληνικές λέξεις λύκαινα, λέαινα, θέαινα, ύαινα που σημαίνουν το θηλυκό κάποιου.

Από την άλλη, δεν είναι αλήθεια ότι οι Σλάβοι αποκαλούν την γυναίκα τους με το όνομα του συζύγου συν κάποια κατάληξη. Αυτό το Πούτινα, Πέτροβα, Σκλεναρίκοβα δεν είναι παρά η κατάληξη τής γενικής του αρσενικού. Το ίδιο δηλαδή όπως και στα Ελληνικά επίθετα. Πετρίδης/Πετρίδου.
Εισαι σλαβολογος ρε κουφαλα
Άβαταρ μέλους
Arisvilla

Leporello έγραψε: 02 Νοέμ 2019, 13:53

Ποια γενική του αρσενικού και Πετρίδης κτλ. Την γυναίκα του Πούτιν που την αποκαλούν πούτινα, του μενβεντεφ μεντβέντεβα, του Γιέλτσιν Γιέλτσινα. Αν εσύ δεν βλέπεις κάποιες αναλογίες με αυτό που γίνεται στα ελληνικά χωριά πάω πάσο. Αν πάλι θεωρείς οτι η συνήθεια να αποκαλούμε τις γυναίκες με τα ονόματα του συζύγου πχ Γιώργαινα η Βασίλαινα, η Μητσοτάκαινα είναι αρχαιοελληνικό κατάλοιπο και προέρχεται από το λύκαινα και την ύαινα (lol) οκ έγω είμαι ψεκασμένος. θέλω όμως να μου παραθέσεις πηγές που αποδεικνύουν οτι η συνήθεια αυτή είναι αρχαία και οτι και οι Αρχαίοι Ελληνες αποκαλούσαν τις συζύγους τους με τα ονόματα των ανδρών τους συν την κατάληξη -αινα. Εγώ δεν ξέρω αν η συνήθεια αυτή στους νεοέλληνες έχει σλαβικές ρίζες ή αρβανίτικες ή ρωμαικές κτλ απλώς βλέπω τις αναλογίες με τη συνήθεια των Σλάβων. Εσύ που δεν είσαι ψεκασμένος και είσαι τόσο σίγουρος οτι δεν είναι και είναι "αρχαιοελληνική" περιμένω να μου παραθέσεις και τις πηγές που το αποδεικνύουν.
Άβαταρ μέλους
Leporello
Phorum.gr user: Leporello

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Leporello »

Arisvilla έγραψε: 02 Νοέμ 2019, 15:40Ποια γενική του αρσενικού και Πετρίδης κτλ. Την γυναίκα του Πούτιν που την αποκαλούν πούτινα, του μενβεντεφ μεντβέντεβα, του Γιέλτσιν Γιέλτσινα. Αν εσύ δεν βλέπεις κάποιες αναλογίες με αυτό που γίνεται στα ελληνικά χωριά πάω πάσο.
Το ότι βλέπεις αναλογίες εκεί που δεν υπάρχουν και δεν βλέπεις τις προφανείς οφείλεται σε άγνοια των σλαβικών γλωσσών. Еπαναλαμβάνω ότι αυτό που εσύ βλέπεις σαν κατάληξη που δείχνει την γυναίκα κάποιου, όπως οι Ελληνικές καταλήξεις σε -αίνα, είναι απλώς η κατάληξη τής γενικής πτώσης. Π.χ. παίρνουμε μία απλή ρώσικη λέξη όπως город (=πόλη) και βλέπουμε ότι στην γενική είναι города. Προφανώς αυτό δεν σημαίνει την γυναίκα τής πόλης:
https://en.wiktionary.org/wiki/%D0%B3%D ... B4#Russian
Αρα, καμμία σχέση δεν έχει η κατάληξη -α των Σλάβων με την Ελληνική -αίνα. Η σωστή αναλογία είναι Πετρόβα - Πετρίδου. Γενική του αρσενικού και στις δύο περιπτώσεις.
Arisvilla έγραψε: 02 Νοέμ 2019, 15:40προέρχεται από το λύκαινα και την ύαινα (lol) οκ έγω είμαι ψεκασμένος.
Αφού είσαι, πώς να το κάνουμε. Αν κοίταγες ένα λεξικό, θα απέφευγες τις κακοτοπιές:
https://en.wiktionary.org/wiki/%E1%BD%9 ... ient_Greek
Arisvilla έγραψε: 02 Νοέμ 2019, 15:40θέλω όμως να μου παραθέσεις πηγές που αποδεικνύουν οτι η συνήθεια αυτή είναι αρχαία και οτι και οι Αρχαίοι Ελληνες αποκαλούσαν τις συζύγους τους με τα ονόματα των ανδρών τους συν την κατάληξη -αινα. Εγώ δεν ξέρω αν η συνήθεια αυτή στους νεοέλληνες έχει σλαβικές ρίζες ή αρβανίτικες ή ρωμαικές κτλ απλώς βλέπω τις αναλογίες με τη συνήθεια των Σλάβων. Εσύ που δεν είσαι ψεκασμένος και είσαι τόσο σίγουρος οτι δεν είναι και είναι "αρχαιοελληνική" περιμένω να μου παραθέσεις και τις πηγές που το αποδεικνύουν.
Δεν χρειάζεται να είναι σε χρήση συνεχή από την αρχαιότητα γιά να αποδεικνύεται η ελληνικότητα τής κατάληξης. Π.χ. η κατάληξη -κλής είναι τυπική Ινδοευρωπαϊκή και ως εκ τούτου αρχαιότατη. Ωστόσο, στα μυθικά ονόματα την συναντούμε μόνο στο Ηρακλής και Ετεοκλής. Αντίθετα, κατά την κλασσική περίοδο γίνεται χαμός, είναι η πιό συνηθισμένη κατάληξη γιά ανδρικά ονόματα. Αργότερα, στα ελληνιστικά χρόνια, χάνεται και πάλι.

Αλλά να, ας σου κάνω την χάρη:
http://www.perseus.tufts.edu/hopper/mor ... ek#lexicon
1.
hellegennes έγραψε: 13 Οκτ 2022, 21:35Γνωρίζω πολύ καλύτερα στατιστική από σένα
2. Η λέξη υδρόφιλος είναι σύνθετη από δύο ελληνικές λέξεις το ύδωρ που σήμαινε νερό και το φίλος που σήμαινε φίλος.
Άβαταρ μέλους
Arisvilla

Leporello έγραψε: 02 Νοέμ 2019, 16:18
Arisvilla έγραψε: 02 Νοέμ 2019, 15:40Ποια γενική του αρσενικού και Πετρίδης κτλ. Την γυναίκα του Πούτιν που την αποκαλούν πούτινα, του μενβεντεφ μεντβέντεβα, του Γιέλτσιν Γιέλτσινα. Αν εσύ δεν βλέπεις κάποιες αναλογίες με αυτό που γίνεται στα ελληνικά χωριά πάω πάσο.
Το ότι βλέπεις αναλογίες εκεί που δεν υπάρχουν και δεν βλέπεις τις προφανείς οφείλεται σε άγνοια των σλαβικών γλωσσών. Еπαναλαμβάνω ότι αυτό που εσύ βλέπεις σαν κατάληξη που δείχνει την γυναίκα κάποιου, όπως οι Ελληνικές καταλήξεις σε -αίνα, είναι απλώς η κατάληξη τής γενικής πτώσης. Π.χ. παίρνουμε μία απλή ρώσικη λέξη όπως город (=πόλη) και βλέπουμε ότι στην γενική είναι города. Προφανώς αυτό δεν σημαίνει την γυναίκα τής πόλης:
https://en.wiktionary.org/wiki/%D0%B3%D ... B4#Russian
Αρα, καμμία σχέση δεν έχει η κατάληξη -α των Σλάβων με την Ελληνική -αίνα. Η σωστή αναλογία είναι Πετρόβα - Πετρίδου. Γενική του αρσενικού και στις δύο περιπτώσεις.
Arisvilla έγραψε: 02 Νοέμ 2019, 15:40προέρχεται από το λύκαινα και την ύαινα (lol) οκ έγω είμαι ψεκασμένος.
Αφού είσαι, πώς να το κάνουμε. Αν κοίταγες ένα λεξικό, θα απέφευγες τις κακοτοπιές:
https://en.wiktionary.org/wiki/%E1%BD%9 ... ient_Greek
Arisvilla έγραψε: 02 Νοέμ 2019, 15:40θέλω όμως να μου παραθέσεις πηγές που αποδεικνύουν οτι η συνήθεια αυτή είναι αρχαία και οτι και οι Αρχαίοι Ελληνες αποκαλούσαν τις συζύγους τους με τα ονόματα των ανδρών τους συν την κατάληξη -αινα. Εγώ δεν ξέρω αν η συνήθεια αυτή στους νεοέλληνες έχει σλαβικές ρίζες ή αρβανίτικες ή ρωμαικές κτλ απλώς βλέπω τις αναλογίες με τη συνήθεια των Σλάβων. Εσύ που δεν είσαι ψεκασμένος και είσαι τόσο σίγουρος οτι δεν είναι και είναι "αρχαιοελληνική" περιμένω να μου παραθέσεις και τις πηγές που το αποδεικνύουν.
Δεν χρειάζεται να είναι σε χρήση συνεχή από την αρχαιότητα γιά να αποδεικνύεται η ελληνικότητα τής κατάληξης. Π.χ. η κατάληξη -κλής είναι τυπική Ινδοευρωπαϊκή και ως εκ τούτου αρχαιότατη. Ωστόσο, στα μυθικά ονόματα την συναντούμε μόνο στο Ηρακλής και Ετεοκλής. Αντίθετα, κατά την κλασσική περίοδο γίνεται χαμός, είναι η πιό συνηθισμένη κατάληξη γιά ανδρικά ονόματα. Αργότερα, στα ελληνιστικά χρόνια, χάνεται και πάλι.

Αλλά να, ας σου κάνω την χάρη:
http://www.perseus.tufts.edu/hopper/mor ... ek#lexicon
Ολο χαρακτηρισμοί και τίποτε από την ουσία αποφεύγοντας την ταμπακιέρα. Αλλο το ύαιανα και λύκαινα και άλλο το Βασίλενα και Γιώργενα (που δεν γράφεται με αίνα πάντα) και που σε κάποιες περιοχές της Ηπείρου είναι -οβα και εβα. Εσύ επιμένεις να θεωρείς ψεκασμένα τα δικά μου γραφόμενα αλλά οταν σε ρωτώ αν είναι σε συνεχή χρήση από την αρχαιότητα μου απαντάς άλλα λόγια να αγαπιόμαστε γιατί ξέρεις πολύ καλά οτι δεν είναι. Το να ονομάζουν τις γυναίκες με τα ονόματα-επίθετα των ανδρών τους είναι μια συνήθεια που δεν υπήρχε στην Αρχαία Ελλάδα και πρωτοεμφανίζεται εδώ στον ύστερο Μεσαίωνα.
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”