!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Ρατσισμός κατά των Ελλήνων στα ρωμαϊκά χρόνια

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
Antares
Phorum.gr user: Ακταία

Re: Ρατσισμός κατά των Ελλήνων στα ρωμαϊκά χρόνια

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antares »

Nero έγραψε: 22 Σεπ 2019, 16:40
Antares έγραψε: 22 Σεπ 2019, 16:14 Κάτι μου θυμίζουν όλα αυτά. Την σημερινή εικόνα της Αθήνας και την σημερινή συμπεριφορά των Ελλήνων.
λες για την εκπούστευση και την εκπόρνευση της κοινωνίας ε? Μα δεν είναι τρομερές οι ομοιότητες; :D
Παντού είναι τρομερές. Ιστορικά και σήμερα στις μεγαλουπόλεις. Αλλά δεν νομίζω να ευθύνονται οι Έλληνες. Είναι πολυεθνικές οι πόλεις και πιθανόν και η Ρώμη τότε.
Άβαταρ μέλους
sys3x

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sys3x »

Antares έγραψε: 22 Σεπ 2019, 16:40
sys3x έγραψε: 22 Σεπ 2019, 16:33
Antares έγραψε: 22 Σεπ 2019, 16:14 Κάτι μου θυμίζουν όλα αυτά. Την σημερινή εικόνα της Αθήνας και την σημερινή συμπεριφορά των Ελλήνων.
Γι αυτό το άνοιξε το νήμα ρε, είναι πολύ ύπουλος.
:D

1+ στο νήμα.
Αν ήταν οι Έλληνες όπως περιγράφονται ούτε πολιτισμό θα είχαν δημιουργήσει αλλά ούτε θα είχαν κατακτήσει πολιτισμικά την ρωμαική αυτοκρατορία. Μου φαίνεται περίεργο. :smt017
Κακώς νομίζω σου φαίνεται περίεργο.
Δεν υπήρχε δα και κάνας σπουδαίος ανταγωνισμός τότες πολιτισμικά, έτσι φαίνεται τουλάχιστον εκ των υστέρων.
Ο Ελληνισμός εξάλλου δεν έχει να κάνει μόνο με τους Έλληνες, είναι κάτι σαν αρρώστια ή θεραπεία, όπως θέλεις μπορείς να το πάρεις, βασικά είναι ένας τρόπος να σκέφτεσαι και κατά προέκταση να ζεις, προσωπικά το βρίσκω αρκετά φυσιολογικό επακόλουθο το γεγονός ότι επικράτησε κι ότι ακόμη είναι σχετικός, δεν έχει ξεπεραστεί ουσιαστικά κι αυτό νομίζω γιατί δεν έχει βρεθεί κάτι καλλίτερο, για κάποιους λόγους αμφιβάλλω κι αν βρεθεί ποτέ.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος sys3x την 22 Σεπ 2019, 16:48, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

.
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ »

Antares έγραψε: 22 Σεπ 2019, 16:40
sys3x έγραψε: 22 Σεπ 2019, 16:33
Γι αυτό το άνοιξε το νήμα ρε, είναι πολύ ύπουλος.

1+ στο νήμα.
Αν ήταν οι Έλληνες όπως περιγράφονται ούτε πολιτισμό θα είχαν δημιουργήσει αλλά ούτε θα είχαν κατακτήσει πολιτισμικά την ρωμαική αυτοκρατορία. Μου φαίνεται περίεργο. :smt017
Δεν είναι καθόλου περίεργο.

Υπάρχει ένα ποίημα του Καβάφη στο οποίο περιγράφεται ο ελληνικός γραικυλισμός αλλά οι περισσότεροι το αντιλαμβάνονται ως αποθέωση του ελληνισμού.

Και είναι το αγαπημένο μου ποίημα.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Nero

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nero »

Antares έγραψε: 22 Σεπ 2019, 16:42
λες για την εκπούστευση και την εκπόρνευση της κοινωνίας ε? Μα δεν είναι τρομερές οι ομοιότητες; :D
Παντού είναι τρομερές. Ιστορικά και σήμερα στις μεγαλουπόλεις. Αλλά δεν νομίζω να ευθύνονται οι Έλληνες. Είναι πολυεθνικές οι πόλεις και πιθανόν και η Ρώμη τότε.
Τώρα που το λες, ο Γιουβενάλης εκτός απο τους Έλληνες λαθρό στολίζει και τους εβραίους αλλά όχι τόσο πολύ. Δε λέμε πως τα βλέπουμε εμείς όμως, λέμε τι γράφουν αυτοί που τα ζήσανε :102:
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Nero έγραψε: 22 Σεπ 2019, 16:53

Τώρα που το λες, ο Γιουβενάλης εκτός απο τους Έλληνες λαθρό στολίζει και τους εβραίους αλλά όχι τόσο πολύ. Δε λέμε πως τα βλέπουμε εμείς όμως, λέμε τι γράφουν αυτοί που τα ζήσανε :102:
Σαν τους αγωνιστές του πολυτεχνείου και τους απογόνους τους, ένα πράμα...

Η ελπίδα είναι παγίδα.
Άβαταρ μέλους
Antares

ΓΑΛΗ έγραψε: 22 Σεπ 2019, 16:47

Υπάρχει ένα ποίημα του Καβάφη στο οποίο περιγράφεται ο ελληνικός γραικυλισμός αλλά οι περισσότεροι το αντιλαμβάνονται ως αποθέωση του ελληνισμού.

Ποιο το "Φιλέλλην";
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Antares έγραψε: 22 Σεπ 2019, 17:00
ΓΑΛΗ έγραψε: 22 Σεπ 2019, 16:47

Ποιο το "Φιλέλλην";
Όχι. Αυτό.
Στα 200 π.Χ.

«Αλέξανδρος Φιλίππου και οι Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων–»

Μπορούμε κάλλιστα να φανταστούμε
πως θ' αδιαφόρησαν παντάπασι στην Σπάρτη
για την επιγραφήν αυτή. «Πλην Λακεδαιμονίων»,
μα φυσικά. Δεν ήσαν οι Σπαρτιάται
για να τους οδηγούν και για να τους προστάζουν
σαν πολυτίμους υπηρέτας. Άλλωστε
μια πανελλήνια εκστρατεία χωρίς
Σπαρτιάτη βασιλέα γι' αρχηγό
δεν θα τους φαίνονταν πολλής περιωπής.
Α βεβαιότατα «πλην Λακεδαιμονίων».

Είναι κι αυτή μια στάσις. Νιώθεται.

Έτσι, πλην Λακεδαιμονίων στον Γρανικό·
και στην Ισσό μετά· και στην τελειωτική
την μάχη, όπου εσαρώθη ο φοβερός στρατός
που στ' Άρβηλα συγκέντρωσαν οι Πέρσαι:
που απ' τ' Άρβηλα ξεκίνησε για νίκην, κι εσαρώθη.

Κι απ' την θαυμάσια πανελλήνιαν εκστρατεία
την νικηφόρα, την περίλαμπρη,
την περιλάλητη, την δοξασμένη
ως άλλη δεν δοξάσθηκε καμιά,
την απαράμιλλη: βγήκαμ' εμείς·
ελληνικός καινούριος κόσμος, μέγας.

Εμείς· οι Αλεξανδρείς, οι Αντιοχείς,
οι Σελευκείς, κι οι πολυάριθμοι
επίλοιποι Έλληνες Αιγύπτου και Συρίας,
κι οι εν Μηδία, κι οι εν Περσίδι, κι όσοι άλλοι.
Με τες εκτεταμένες επικράτειες,
με την ποικίλη δράση των στοχαστικών προσαρμογών.
Και την Κοινήν Ελληνική Λαλιά
ως μέσα στην Βακτριανή την πήγαμεν, ως τους Ινδούς.

Για Λακεδαιμονίους να μιλούμε τώρα!

Τον έχω λατρέψει στην κυριολεξία γι' αυτό το ποίημα.

Όσο για τις φιλολογικές -και όχι μόνον- αναλύσεις που έχω διαβάσει, κανένα σχόλιο.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Nero

ΓΑΛΗ έγραψε: 22 Σεπ 2019, 16:57
Nero έγραψε: 22 Σεπ 2019, 16:53

Σαν τους αγωνιστές του πολυτεχνείου και τους απογόνους τους, ένα πράμα...

Βέβαια τα λέγανε μεταξύ του, όχι για να τα ακούσει κάποιος άλλος 22 αιώνες μετά. Το να μην παίρνεις φάρμακα απο Έλληνα γιατρό γιατί έχουν βαλθεί να μας σκοτώσουν ήταν συμβουλή στον γιο του :102:
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Όλως συμπτωματικώς, η εποχή στην οποία αναφέρεται το ποίημα "Στα 200 π.Χ" είναι η φάση "ενηλικίωσης" του Κάτωνα.

Πλην Λακεδαιμονίων στις Θερμοπύλες, πλην Αθηναίων στο Μαραθώνα και πλην Αθηναίων και Λακεδαιμονίων στις Πλαταιές.

Μετά από αυτούς τους ...γραικύλους, εθριάμβευσε ο ρωμαϊκός καινούργιος κόσμος ο μέγας*.

*Και αυτοδημιούργητος μην ξεχνιόμαστε. :003:
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Nero

ΓΑΛΗ έγραψε: 22 Σεπ 2019, 17:30 Όλως συμπτωματικώς, η εποχή στην οποία αναφέρεται το ποίημα "Στα 200 π.Χ" είναι η φάση ενηλικίωσης του Κάτωνα.

Πλην Λακεδαιμονίων στις Θερμοπύλες, πλην Αθηναίων στο Μαραθώνα και πλην Αθηναίων και Λακεδαιμονίων στις Πλαταιές.

Μετά από αυτούς τους ...γραικύλους, εθριάμβευσε ο ρωμαϊκός καινούργιος κόσμος ο μέγας*.

Ο ίδιος πάντως θεωρούσε στην εποχή του, με την πολιτισμική αλλοίωση που έφεραν οι Έλληνες, πάει, τελείωσαν οι Ρωμαίοι σαν έθνος. Παλιότερα έλεγε ήμασταν σπουδαίοι αλλά τώρα μπήκαμε σε παρακμή. Δεν είχε στο μυαλό του ούτε τους Αντωνίνους ούτε τίποτα :003:
jimdenin

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από jimdenin »

Ποιά η ομοιότητα της τότε με την σημερινή εποχή που τόσο διατυμπανίζει ο νηματοθέτης, τουλάχιστον στο κομμάτι που εστιάζει;
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Nero έγραψε: 22 Σεπ 2019, 17:37
ΓΑΛΗ έγραψε: 22 Σεπ 2019, 17:30 Όλως συμπτωματικώς, η εποχή στην οποία αναφέρεται το ποίημα "Στα 200 π.Χ" είναι η φάση ενηλικίωσης του Κάτωνα.

Ο ίδιος πάντως θεωρούσε στην εποχή του, με την πολιτισμική αλλοίωση που έφεραν οι Έλληνες, πάει, τελείωσαν οι Ρωμαίοι σαν έθνος. Παλιότερα έλεγε ήμασταν σπουδαίοι αλλά τώρα μπήκαμε σε παρακμή. Δεν είχε στο μυαλό του ούτε τους Αντωνίνους ούτε τίποτα :003:
Ροδόκωλες λόγιες, που βασίστηκαν στους στρατηγούς της Ρώμης.

Καμμία σχέση με το ρίαλ σταφ των... γραικύλων.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Άβαταρ μέλους
Antares

ΓΑΛΗ έγραψε: 22 Σεπ 2019, 17:17
Τον έχω λατρέψει στην κυριολεξία γι' αυτό το ποίημα.

Όσο για τις φιλολογικές -και όχι μόνον- αναλύσεις που έχω διαβάσει, κανένα σχόλιο.
Πολύ ωραίο, όπως όλα άλλωστε του Καβάφη.
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Nero έγραψε: 22 Σεπ 2019, 17:29 Το να μην παίρνεις φάρμακα απο Έλληνα γιατρό γιατί έχουν βαλθεί να μας σκοτώσουν ήταν συμβουλή στον γιο του :102:
Να υποθέσω ότι εννοείς ότι η συνωμοσιολογική τάση είναι παιδί της παγκοσμιοποιητικής νοοτροπίας και όχι το αντίθετο;

Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γέννούν οι κότες;

Τιναφταρε;

:P :P :P
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Nero

ΓΑΛΗ έγραψε: 22 Σεπ 2019, 17:55
Nero έγραψε: 22 Σεπ 2019, 17:29 Το να μην παίρνεις φάρμακα απο Έλληνα γιατρό γιατί έχουν βαλθεί να μας σκοτώσουν ήταν συμβουλή στον γιο του :102:
Να υποθέσω ότι εννοείς ότι η συνωμοσιολογική τάση είναι παιδί της παγκοσμιοποιητικής νοοτροπίας και όχι το αντίθετο;

Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γέννούν οι κότες;

Τιναφταρε;

:P :P :P
δεν ξερω τι εννοείς μιλάω γι'αυτό που λέει στο κείμενο
:102:
Ο Κάτων είχε τρόμο για τους γιατρούς, οι οποίοι ήταν κυρίως Έλληνες. Τους αποκαλούσε περιφρονητικά mendici (αγύρτες) αντί medici (ιατροί).

..

Στο “Praecepta ad Filium”, επιβιώνει το απόσπασμα, όπου o Maxim (Μέγιστος) απευθύνεται στον γιο του : “Εν ευθέτω χρόνω, γιε μου Marcus, θα εξηγήσω τι έμαθα στην Αθήνα για αυτούς τους Έλληνες, και θα αποδείξω τι όφελος μπορεί να προκύψει εξετάζοντας τα γραπτά τους (αν και χωρίς να τους παίρνεις πολύ στα σοβαρά). Είναι μια άχρηστη και ανυπόφορη φυλή. Πάρε το αυτό σαν μια προφητεία: όταν αυτοί οι λαοί μας δίνουν τα γραπτά τους, θα διαφθείρουν τα πάντα. Ακόμα περισσότερο αν στείλουν τους γιατρούς τους εδώ. Ορκίστηκαν να σκοτώσουν όλους τους βαρβάρους με φάρμακα – ενώ χρεώνουν και αμοιβή για να το κάνουν αυτό, ώστε να είναι έμπιστοι και να δουλεύουν πιο εύκολα. Μας αποκαλούν βάρβαρους επίσης, φυσικά, αλλά και Οπικούς*, το πιο βρώμικο όνομα από τα υπόλοιπα. Σου απαγορεύω να ασχοληθείς με τους γιατρούς.”
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”