Μου φαίνεται ότι οι ομάδες αυτές πάνε πολύ πιο παλιά. Π.χ. το R1a δεν έχει σχέση με την σλαβική κοιτίδα, αλλά με την πολύ παλαιότερη ινδοευρωπαϊκή κοιτίδα ( ποντοκασπικές στέπες ) . Απ' την ινδοευρωπαϊκή κοιτίδα έφυγαν πρώτα οι Ινδουρωπαίοι της Ανατολικής ομάδας ( Χετταίοι και Λούβιοι ) , έπειτα οι Τόχαροι , μετά οι Ιταλοκέλτες , μετά οι Ελληνοφρύγες , μετά οι Ινδοϊρανοί και τελευταίοι διασπάστηκαν οι ΓερμανοΒαλτοΣλάβοι. Το R1a υπάρχει πολύ και στους Νορβηγούς και στους Σουηδούς, στις περιοχές των οποίων δεν εγκαταστάθηκαν ποτέ μαζικά Σλάβοι. Συνεπώς το R1a ανάγεται το λιγότερο σε μια εποχή που οι Γερμανοί και οι ΒαλτοΣλάβοι ζούσαν πολύ κοντά.Σπύρος έγραψε: 17 Αύγ 2019, 12:36Ζαποτέκος έγραψε: 17 Αύγ 2019, 11:36 Τα R1 πρέπει να είναι τα ινδοευρωπαϊκά. Τα I είναι τα παλαιολιθικά. Τα Ε και J είναι τα νεολιθικά. Το N μοιάζει ουραλικό και το G καυκασιανό.
Εμείς δηλαδή μοιάζει να είμαστε 39 % νεολιθικοί, 25 % Ινδοευρωπαίοι, 12 % παλαιολιθικοί και 24 % άλλα. Λέω , δεν κατέχω.
Αν η ΙΕ θεωρία είναι σωστή άτομα με R1 μετέδωσαν των γλώσσα τους από την κεντρική Ασία προς την Ευρώπη. Όμως, απ' ότι ξέρω στην Ελλάδα ζούσαν άτομα με R1b από την Νεολιθική ή και Παλαιολιθική εποχή. Έτσι το R1b δεν το συσχετίζω αναγκαστικά με την Ασία, παρόλο που πολύ παλιά μπορεί να ξεκίνησαν από εκεί. Με την ομάδα R1a νομίζω τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά διότι την βρίσκουμε σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στην Ανατολική Ευρώπη αλλά και στην Ασία. Έτσι δεν μπορώ να την θεωρήσω μία "Ἑυρωπαϊκή" απλοομάδα. Επίσης δεν είναι σίγουρο ότι η Ι είναι παλαιολιθική. Είναι πιθανό η μεγάλη συγκέντρωση της I2*/I2a στην Βοσνία να σχετίζεται με τον Νεολιθικό πολιτισμό Vinca.
Υπάρχει όμως πρόβλημα και με το να θεωρήσουμε το J νεολιθικό. Το J1 είναι σημιτικό, και η Αραβία δεν είχε πολύ σχέση με τον νεολιθικό πολιτισμό. Η μεγάλη συγκέντρωση του J1 στο κάτω Ιράκ πιθανόν να τους συνδέει με τους Σουμέριους οι οποίοι όμως ήταν της εποχής τους χαλκού. Δεν μπορώ να εκτιμήσω αν προήλθαν από το προηγούμενο νεολιθικό Ουμπάιντιο πολιτισμό. Από την άλλη η J2 είναι προασιάτικη ομάδα που φαίνεται να αναπτύχθηκε την εποχή του χαλκού στην Κρήτη την Ανατολία(βλέπε Χετταίους κλπ) και την Άνω Μεσοποταμία. Τις απλοομάδες λοιπόν εγώ τις χωρίζω σε Ευρωπαϊκές, Μεσανατολικές, Αφρικανικές, την R1a και τις λοιπές(Ωκεάνιες, Αμερικανικές, Ασιατικές). Το Ν που ανέφερες φαίνεται στην Ελλάδα να είναι μηδενικό.
Ομοίως και το J2 πάει πολύ παλαιότερα από την εμφάνιση των ιστορικών σημιτικών λαών. Πηγαίνει την εποχή όπου οι πληθυσμοί της Μεσοποταμίας μετέφεραν την αγροτοκαλλιέργεια και το νεολιθικό πολιτισμό στην Ελλάδα και από εκεί εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη Βαλκανική.
Το I είναι παλαιολιθικό. Οι πληθυσμοί του I ήρθαν και αυτοί από την Μέση Ανατολή στην Ελλάδα και από εκεί εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη. Το ότι είναι η πλειοψηφία στην περιοχή που αναπτύχθηκε ο πολιτισμός Βίντσα - νεολιθικός πολιτισμός και χρονικά μεταγενέστερος του Σέσκλου - δεν σημαίνει ότι τον δημιούργησαν αυτοί οι ίδιοι χωρίς να δανειστούν τεχνογνωσία από τους νεοφερμένους πληθυσμούς της J ομάδας.