alexandroso έγραψε: 08 Αύγ 2019, 12:47
ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε: 08 Αύγ 2019, 12:40
Δεν έχω καταλάβει κάτι
Ψάχνουμε για την αλήθεια πάνω στο 1821 πάνω στα γεγονότα εάν έχουν γίνει έτσι όπως θεωρούμε ότι έγιναν ;
Η το προβλημμα είναι το τι υποκειμενικές απόψεις και αξιολογικές κρίσεις έχουμε πάνω σε αυτά ;
Ο οποιοσδήποτε ιστορικός αναθεωρητισμός στην σημερινή εποχή πάνω σε γεγονότα του ιστορικού παρελθόντος εξυπηρετεί σημερινές σύγχρονες πολιτικές ιδεολογικές ανάγκες
Καλά, και η ιστορία του παρελθόντος (πχ του εθνικού μας ιστορικού κύριου Παπαρηγόπουλου) που διαβάζαμε, πολιτικοιδεολογικές ανάγκες του τότε εξυπηρετούσε.
Αλλο πράγμα είναι η ψυχρή περιγραφή ιστορικών γεγονότων και καταστάσεων με επιστημονικό τρόπο για να βρούμε την αλήθεια για το ΤΙ έγινε
Και
Άλλο πράγμα το ΠΩΣ αξιολογούμε από ηθικής ιδεολογικής πλευράς αυτό που έγινε
Το να διερευνούμε το ΤΙ έγινε είναι επιστήμη το να αξιολογούμε αυτό που έγινε δεν είναι επιστήμη
Μπορεί να είναι άλλος γνωστικός κλάδος πχ φιλοσοφία της ιστορίας κλπ αλλά δεν είναι η ιστορία σαν επιστήμη
Εν προκειμένω το θέμα δεν είναι η ιστορική αλήθεια για το 1821 αλλά το τι ιδεολογικές απόψεις θα πρέπει να έχουν οι σημερινοί μαθητές για το 1821
Και αυτό το τελευταίο αφορά ιδεολογικές πολιτικές ανάγκες του σήμερα και όχι την ιστορική αλήθεια πάνω στα γεγονότα ..
Άλλο πράγμα η αλήθεια
Άλλο πράγμα η άποψη μας πάνω στην αλήθεια
Και άλλο πράγμα η γενικότερη προσωπική μας στάση και ο ρόλος πάνω στο όλο θέμα
Πχ
Ξέρω την αλήθεια για την εισβολή στην Κύπρο
Έχω την άποψη ότι οι Τούρκοι είχαν δίκιο που είχαν εισβάλει στην Κυορο
Σαν Έλληνας όμως υποστηρίζω την χώρα μου στο δίκιο και στο αδικο .