!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Εργασιακή ζούγκλα

Εδώ συζητάμε οτιδήποτε δεν περιλαμβάνεται στις υπόλοιπες κατηγορίες.
Άβαταρ μέλους
1451
Phorum.gr user: Nikos1451

Re: Εργασιακή ζούγκλα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από 1451 »

Φυσικά και οι ζημιωμένοι της ιστορίας είναι πάντα οι εργαζόμενοι. Όμως εφόσον επιλέγουν να διατηρούν αυτό το σύστημα διαχρονικά, τα θέλουν και τα παθαίνουν.
Άβαταρ μέλους
Naida
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Naida »

ST48410 έγραψε: 11 Μάιος 2019, 12:24
Naida έγραψε: 11 Μάιος 2019, 12:19 Αν και δεν αναφέρθηκα πουθενά στη φορολογία, με την δική σου αναφορά δείχνεις ακριβώς ποια είναι η νοοτροπία για το ποια πρέπει να είναι η ελληνική επιχειρηματικότητα. Αφού μας φορολογεί το κράτος θα κλέψουμε και εμείς τον εργαζόμενο, τον πελάτη και πάλι το κράτος. Άξια :smt038
Νομίζω ότι την αδικείς. Δεν έχει αυτό το νόημα η ανάρτησή της, τουλάχιστον εγώ δεν καταλαβαίνω κάτι τέτοιο.
Καλά ας την αδικώ :lol:
Η απάντηση σε όλα είναι νιάου...

I didn't do it, but If I did, I was drunk.

Que Sera, Sera...
Άβαταρ μέλους
Γαληνός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γαληνός »

“A bird doesn’t sing because it has an answer, it sings because it has a song.”—Joan Walsh Anglund
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ »

Naida έγραψε: 11 Μάιος 2019, 12:19 Αν και δεν αναφέρθηκα πουθενά στη φορολογία, με την δική σου αναφορά δείχνεις ακριβώς ποια είναι η νοοτροπία για το ποια πρέπει να είναι η ελληνική επιχειρηματικότητα. Αφού μας φορολογεί το κράτος θα κλέψουμε και εμείς τον εργαζόμενο, τον πελάτη και πάλι το κράτος. Άξια :smt038
Νομίζω ότι την αδικείς. Δεν έχει αυτό το νόημα η ανάρτησή της, τουλάχιστον εγώ δεν καταλαβαίνω κάτι τέτοιο.
Ναι, δεν έχει αυτό η ανάρτηση μου αλλά δεν παρεξηγώ την Νάιδα.

Έκπληξη θα ήταν αν αντιδρούσε διαφορετικά. :lol:
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Άβαταρ μέλους
Naida
Μέλη που αποχώρησαν

ΓΑΛΗ έγραψε: 11 Μάιος 2019, 12:53
Ναι, δεν έχει αυτό η ανάρτηση μου αλλά δεν παρεξηγώ την Νάιδα.

Έκπληξη θα ήταν αν αντιδρούσε διαφορετικά. :lol:
Νιώθεις αδικημένη kitty?

Que Sera, Sera...
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Γαληνός έγραψε: 11 Μάιος 2019, 12:20 Επίσης, Γαλή, η μαύρη εργασία έχει χτυπηθεί αρκετά (λόγω και εργάνη).
αυτό που δεν χτυπήθηκε είναι η υπεργασία ή το ψεύτικο δήλωμα ωρών και αμοιβών
πχ Σε προσλαμβάνω για 8ωρο/5μερο, αλλά σε πληρώνω για 4ωρο, ενώ στην πράξη εργάζεσαι 12ωρο/7ήμερο
και τα δώρα δικά μου
Συμφωνώ. Πόσες φορές άκουσες ή διάβασες από κάποιον επίσημο εργασιακό φορέα (ανεξαρτήτως κόμματος) να μιλάει για εργοδότες που παρακρατούν δώρα, επιβάλλουν απλήρωτες υπερωρίες κλπ;

Το βασικό κόνσεπτ είναι ότι μειώθηκε κατά 10 μονάδες η ανεργία και όλα πάνε καλά.

Με λίγα λόγια το επίσημο κράτος λέει ότι ακριβώς έλεγε και η περιφερειακή διευθύντρια του my market...

Την ίδια καλύβα του χότζα περιγράφουν, αλλά στη μία περίπτωση μοιάζει ένα μικρό αλλά χαριτωμένο κουκλόσπιτο στο δάσος και στην άλλη κάτεργο... ή κάνω λάθος βρε παιδιά; :lol:
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Naida έγραψε: 11 Μάιος 2019, 12:59
Νιώθεις αδικημένη kitty?
Τσ.

Αδικημένα νοιώθουν τα γατάκια.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Άβαταρ μέλους
Naida
Μέλη που αποχώρησαν

ΓΑΛΗ έγραψε: 11 Μάιος 2019, 13:11
Naida έγραψε: 11 Μάιος 2019, 12:59
Νιώθεις αδικημένη kitty?
Τσ.

Αδικημένα νοιώθουν τα γατάκια.
Ε μα είπα και εγώ τι λένε οι από πάνω, Εννοείται αδικημένα νιώθουν τα γατάκια που δεν τους πληρώνουν τις υπερωρίες οι καλοί εργοδότες. Τ' άλλα τα γατάκια είναι τα αγαπημένα των εργοδοτών.

Que Sera, Sera...
Άβαταρ μέλους
Ασέβαστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ασέβαστος »

Naida έγραψε: 11 Μάιος 2019, 12:09
Ναι σωστά αλλά μιλάμε για το ν κανόνα. Όχι τις εξαιρέσεις
δεν μιλαμε για τον κανονα, μιλαμε για μια συγκεκριμμενη περιπτωση. για την οποια δεν ξερουμε και πολλα. αν ειναι οδηγος με ερασιτεχνικο διπλωμα, πραγματι, σε μιση ωρα ο εργοδοτης μπορει να βρει αλλον.

αν ειναι με επαγγελματικο, και μαλιστα για λεοφωρειο, παιζει και να μη βρει μεχρι να τελειωσει η σαιζον, οποτε αμα γουσταρει ο εργαζομενος, τον πηδαει.
To be old and wise, you must first be young and stupid.

https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.
Άβαταρ μέλους
gassim

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gassim »

δεν ξέρω τι γίνεται στην μυτιλήνη που είναι μικρό μέρος αλλά στην αθήνα τα πράγματα δεν είναι καθόλου όπως τα περιγράφει το αρχικό πόστ. Τα πούλμαν τα σταματάει η αστυνομία συχνότατα και ζητάει βιβλιάριο ρεπό, πίνακες εργασίας και τροποποιήσεις ωραρίου για τις περιπτώσεις που ο οδηγός εργάζεται εκτός ωραρίου. Τα πρόστιμα ειναι συχνότατα.
Εχω δει με τα μάτια μου επιθεώρηση εργασίας να μπαίνει σε γραφείο συνοδευόμενοι απο συνδικαλιστή που γνώριζε συγκεκριμένους οδηγούς που έπρεπε να ελεγχθούν τα ωράρια τους και τα πρόστιμα να πέφτουν σαν χαλάζι. Προφανώς η επιθεώρηση έχει τα κονέ της και με την πλευρά των εργαζομένων. Δεν κρίνω αν είναι καλό ή κακό, αλλά συμβαίνει.

Το να τηρηθεί η νομοθεσία απόλυτα στον κλάδο των τουριστικών λεωφορείων είναι απο δύσκολο έως αδύνατο. Για παράδειγμα ο νόμος προβλέπει υποχρεωτικό ρεπό κάθε 5 (νομίζω) ημέρες συνεχόμενης εργασίας. Ωστόσο υπάρχουν τουριστικά πακέτα που διαρκούν παραπάνω απο 5 ημέρες και ο οδηγός βρίσκεται ξέρω γω στην κωνσταντινούπολη. Σε περιπτώσεις υπερωριών ο εργοδότης οφείλει να μπει σε ενα σύστημα του υπουργείου την προηγούμενη ημέρα και να δηλώσει την τροποποίηση ωραρίου, ωστόσο σε επιχειρήσεις που έχουν δεκάδες ή και εκατοντάδες λεωφορεία αυτό δεν είναι και τόσο απλό. Το πράγμα περιπλέκεται απο το γεγονός οτι το εν λόγο σύστημα κάθε τετάρτη κλείνει στις 4 το απόγευμα. Δηλαδή την τετάρτη το πρωί το τμήμα κίνησης του γραφείου πρέπει να έχει εικόνα του τι ανάγκες έχει για τις επόμενες 48 ώρες. Και μιλάμε για τουριστικά λεωφορεία, δηλαδή τουρίστες που κάνουν διακοπές. Αν ο τουρίστας που κάνει διακοπές χαθεί στην Αράχωβα στο χιονοδρομικό και καθυστερήσει 2 ώρες το πούλμαν, μπορεί αυτόματα ο οδηγός να βγεί εκτός ωραρίου και το γραφείο παράνομο και έκθετο σε κάθε έλεγχο. Αν αργήσει μια πτηση, τα ίδια. Αν ο οδηγός νιώσει αδιαθεσία και αναγκαστεί το γραφείο να τον αντικαταστήσει εκτάκτως, αυτόματα θα σπάσει το ρεπό κάποιου άλλου και δεν θα έχει γίνει και η υποχρεωτική δήλωση τροποποίησης ωραρίου που πρέπει να έχει γινει απο την προηγουμενη ημέρα. Ολα αυτά συμβαίνουν συχνότατα.
Τώρα αν ο εργοδότης κοιτάει με εναν οδηγό να βγάλει όλη την σεζόν, είναι άλλη περίπτωση.

Με τα παραπάνω δεν θέλω να υπερασπιστώ τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων ούτε φυσικά να πω οτι δεν υπάρχουν λαμόγια. Απλά τα πράγματα δεν είναι ασπρο μαύρο.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος gassim την 11 Μάιος 2019, 14:03, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
Άβαταρ μέλους
Naida
Μέλη που αποχώρησαν

Ασέβαστος έγραψε: 11 Μάιος 2019, 13:24
Naida έγραψε: 11 Μάιος 2019, 12:09
Ναι σωστά αλλά μιλάμε για το ν κανόνα. Όχι τις εξαιρέσεις
δεν μιλαμε για τον κανονα, μιλαμε για μια συγκεκριμμενη περιπτωση. για την οποια δεν ξερουμε και πολλα. αν ειναι οδηγος με ερασιτεχνικο διπλωμα, πραγματι, σε μιση ωρα ο εργοδοτης μπορει να βρει αλλον.

αν ειναι με επαγγελματικο, και μαλιστα για λεοφωρειο, παιζει και να μη βρει μεχρι να τελειωσει η σαιζον, οποτε αμα γουσταρει ο εργαζομενος, τον πηδαει.
Νομίζω την επεκτείναμε την συζήτηση και εκτός της συγκεκριμένης περίπτωσης. Οπότε παρ' το αλλιώς και ξαναπες.

Que Sera, Sera...
Άβαταρ μέλους
Bipsco

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Bipsco »

Γραφικός έγραψε: 10 Μάιος 2019, 21:34 Βάζω το νήμα στο "περί ανέμων και υδάτων" διότι θα μεταφέρω διάλογο. Δεν μπορώ να βάλω πηγή και δεν είμαι καν σίγουρος ότι αυτά που θα γράψω είναι αληθή. Ένας από τους λόγους που το γράφω είναι και να σχολιάσετε το κατά πόσον αυτά που ειπώθηκαν θα μπορούσαν να είναι ψέμματα. Αν κι ο άθρωπος που μου τα είπε είναι έμπιστος, φοβάμαι να τα πιστέψω.

Με έναν φίλο μου μείναμε ταυτόχρονα άνεργοι, τρεις μήνες τώρα, αλλά κατάφερε να βρει δουλειά ως οδηγός σε ένα τουριστικό γραφείο. Σήμερα που βγήκαμε μου παραπονιόταν:
- Με έχουν γαμήσει στη δουλειά. Όταν τους κατεβαίνει με φωνάζουνε και υπερωρίες ούτε που να το φανταστώ. Χθες με στείλανε πενήντα χιλιόμετρα μακριά από εκεί που μένουμε τέσσερις ώρες νωρίτερα από ότι έπρεπε και δεν θα πληρώσουν τίποτα. Δουλεύω δώδεκα ώρες την ημέρα και πληρώνομαι για οχτώ.
- Και γιατί δεν παραιτείσαι να βρεις άλλη δουλειά;
- Γιατί αν παραιτηθώ τόσο γρήγορα δεν θα δικαιούμαι πια επίδομα ανεργίας;
- Γιατί δεν του κάνεις καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας;
- Από την επιθεώρηση εργασίας παίρνουν τηλέφωνο αυτόν για τον οποίο έγινε η καταγγελία, τον ενημερώνουν ποιος την έκανε και πάντα καταλήγουν να λένε να μην κάνουν τίποτα και να λένε "βρείτε τα". Άντε μετά να βρω άλλη δουλειά στην Μυτιλήνη. Μόνο στο να με απολύσει μπορώ να ποντάρω, αλλά δεν θα το κάνει τώρα που αρχίζει η σεζόν; Θα έψαχνα για τίποτα άλλο, αλλά άντε να ψάξεις για δουλειά όταν δουλεύεις δώδεκα ώρες την ημέρα.
Κι ενώ καθόμασταν και αράζαμε χτύπησε το κινητό του. Τον στείλανε κάπου έκτακτα". Γκρίνιαξε λίγο, αλλά στ' αρχίδια τους.

Ρωτώ λοιπόν
1) Κατά πόσον ισχύει αυτό που λέει για την επιθεώρηση εργασίας;
2) Γίνεται εν έτη 2019, ο εργαζόμενος να είναι τόσο απροστάτευτος;
3) Υπάρχει κάποιος τρόπος που μπορεί να ενεργήσει έτσι ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη; Υπάρχει κανένας τρόπος να ενεργήσει ώστε να έχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες;
4) Από πότε οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να είναι όσο τσουτσέκια τους αρέσει;
5) Εσείς τι θα κάνατε στην θέση του;
6) Το να υπάρχει τόση πολλή καταπίεση, με τις ευλογίες στην ουσία των θεσμών, σε τόσο μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, δεν είναι αιτία για επανάσταση;
7) Θα ήθελα να δω και τα επιχειρήματα κάποιου που θεωρεί ότι ορθώς πράττει ο εργοδότης, ότι ορθώς δεν υπάρχει τρόπος να τιμωρηθεί κι ότι δεν θα ήταν δίκαιο να πάει κανείς να του κάψει το μαγαζί.
Οι νόμος ορίζει ότι οι οδηγοί μπορούν να δουλεύουν μέχρι 8 ώρες. Είναι επικίνδυνο να δουλεύουν περισσότερες ώρες. Πολλοί οδηγοί δέχονται να δουλεύουν περισσότερες ώρες για να παίρνουν περισσότερα λεφτά. Γιατί τον στείλανε 4 ώρες νωρίτερα; Άλλαξε το πρόγραμμα των τουριστών;
Άβαταρ μέλους
Bipsco

ST48410 έγραψε: 10 Μάιος 2019, 21:54 Και η δική μου πείρα λέει ότι στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα. Δεν σου λέω ότι καλό είναι να κλείσουν και να γίνουν όλοι υπάλληλοι αλλά έχω γνωρίσει αρκετούς "αφέντες" επιχειρηματίες της πλάκας που συστηματικά αφήνουν προσωπικό απλήρωτο με διάφορα τεχνάσματα προκειμένου να προσλάβουν κάποιον άλλο και να επωφεληθούν του χρόνου που εργάστηκε απλήρωτος ο προηγούμενος. Δεν φαντάζεται πόσο εφευρετικοί μπορεί να γίνουν.
Μην είσαι απόλυτος. Ξέρω μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων που δεν πληρώνουν τις υπερωρίες.
Άβαταρ μέλους
Bipsco

Ασέβαστος έγραψε: 11 Μάιος 2019, 10:45
Naida έγραψε: 10 Μάιος 2019, 23:54
ST48410 έγραψε: 10 Μάιος 2019, 23:50

Δεν το βλέπω έτσι. Και τους εργοδότες τους ζορίζει με χίλιους τρόπους. Απλώς είναι ανοργάνωτο και σαχλό με έλλειψη συνέχειας σε ότι αφορά την εφαρμογή πολιτικής. Ο κάθε ένας κάνει κατά καιρούς ότι νομίζει και ο Έλληνας είτε επιχειρηματίας είναι είτε υπάλληλος δεν το σέβεται.
Όταν είσαι υπάλληλος θέλοντας και μη θα κάνεις αυτό που σου ζητούν γιατί θα αντικατασταθείς. Δηλαδή υπάρχει ο πιο "ισχυρός" που λόγω συνθηκών θα σου επιβάλει τους όρους του. Αν από την άλλη είσαι εργοδότης δεν σε αγγίζει κανείς στα εργασιακά. Κάνεις ότι θες.
προσφορα και ζητηση. δεν ειναι παντα ο εργοδοτης ο ισχυρος.

π.χ. αν ο αναφερομενος οδηγος ειναι για λεοφωρειο, και μιλα και κινεζικα, ειναι μαλλον ενας απο τους ελαχιστους στην επικρατεια. εφοσον ο εργοδοτης εχει κινεζους πελατες και χρειαζεται καποιον που να μιλα τη γλωσσα και να εχει και το διπλωμα, θα τον πληρωσει χρυσο, και αθ του κανει ολλα τα χατηρια.
Ο οδηγός δεν χρειάζεται να μιλά δυο γλώσσες. Υπάρχουν και οι συνοδοί.
Άβαταρ μέλους
ST48410

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 »

Bipsco έγραψε: 11 Μάιος 2019, 16:30
ST48410 έγραψε: 10 Μάιος 2019, 21:54 Και η δική μου πείρα λέει ότι στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα. Δεν σου λέω ότι καλό είναι να κλείσουν και να γίνουν όλοι υπάλληλοι αλλά έχω γνωρίσει αρκετούς "αφέντες" επιχειρηματίες της πλάκας που συστηματικά αφήνουν προσωπικό απλήρωτο με διάφορα τεχνάσματα προκειμένου να προσλάβουν κάποιον άλλο και να επωφεληθούν του χρόνου που εργάστηκε απλήρωτος ο προηγούμενος. Δεν φαντάζεται πόσο εφευρετικοί μπορεί να γίνουν.
Μην είσαι απόλυτος. Ξέρω μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων που δεν πληρώνουν τις υπερωρίες.
Προφανώς θα συμβαίνει και αυτό. Απλά σε μικρά μαγαζιά δεν έχω δει σχεδόν ποτέ ελέγχους για δεκαετίες. Και αυτό αποθρασύνει όσους σκέφτονται να παρανομήσουν.
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Περί ανέμων και υδάτων”