!!! DEVELOPMENT MODE !!!

3 ερωτήσεις προς Χριστιανούς

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
shrike
Phorum.gr user: Isildur

Re: 3 ερωτήσεις προς Χριστιανούς

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από shrike »

ΟΥΤΙΣ έγραψε: 05 Απρ 2019, 11:08 Θέλει να τους σώσει, αλλά πρέπει να διαφυλάξει και την ελευθερία του καθενός. Υπάρχουν όμως και Πατέρες της Εκκλησίας, οπως ο Νυσσης που θεωρεί ότι είναι αδύνατον να μην σωθούν στο τέλος όλοι. Θα ήταν ως να επικρατούσε το κακό σε μέρος της Δημιουργίας για πάντα! Πράγμα για αυτόν αδύνατο, αφού το μη ον, η κακία, είναι αδύνατον να επικρατήσει έναντι του Όντως.
Λοιπόν, αυτήν την απορία την είχα κι εγώ πολύ παλιά (την εποχή που μπαινόβγαινα στα κατηχητικά), αλλά παραδόξως δεν μου την απάντησε ποτέ κανείς. Ούτε κατηχητής, ούτε ιερέας, ούτε κανείς. Όπως και πολλές άλλες απορίες βέβαια, αλλά τέλος πάντων...

Ρωτούσα για παράδειγμα, "μα καλά, αφού μας αγαπάει τόσο και μας έφτιαξε κατ' εικόνα Του κλπ κλπ, γιατί μαθαίνουμε ότι θα σωθεί μια χούφτα μόνο, κι ότι οι πολλοί θα χαθούν; δεν δείχνει αδυναμία στο σχέδιο του Θεού αυτό;" και διάφορα τέτοια. Συνήθως έπαιρνα απαντήσεις του τύπου "πολλοί εισίν οι κλητοί" ή "άγνωσται αι βουλαί" ή ξανάκουγα όλα τα γνωστά περί ελευθερίας της βούλησης και τα ρέστα. Κι όσο ρωτούσα, τόσο περισσότερες απαντήσεις (δεν) έπαιρνα.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος shrike την 05 Απρ 2019, 15:11, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
ΟΥΤΙΣ
Μέγας Ιεροσυντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΟΥΤΙΣ »

shrike έγραψε: 05 Απρ 2019, 15:09
ΟΥΤΙΣ έγραψε: 05 Απρ 2019, 11:08 Θέλει να τους σώσει, αλλά πρέπει να διαφυλάξει και την ελευθερία του καθενός. Υπάρχουν όμως και Πατέρες της Εκκλησίας, οπως ο Νυσσης που θεωρεί ότι είναι αδύνατον να μην σωθούν στο τέλος όλοι. Θα ήταν ως να επικρατούσε το κακό σε μέρος της Δημιουργίας για πάντα! Πράγμα για αυτόν αδύνατο, αφού το μη ον, η κακία, είναι αδύνατον να επικρατήσει έναντι του Όντως.
Λοιπόν, αυτήν την απορία την είχα κι εγώ πολύ παλιά (την εποχή που μπαινόβγαινα στα κατηχητικά), αλλά παραδόξως δεν μου την απάντησε ποτέ κανείς. Ούτε κατηχητής, ούτε ιερέας, ούτε κανείς. Όπως και πολλές άλλες απορίες βέβαια, αλλά τέλος πάντων...

Ρωτούσα για παράδειγμα, "μα καλά, αφού μας αγαπάει τόσο και μας έφτιαξε κατ' εικόνα Του κλπ κλπ, γιατί μαθαίνουμε ότι θα σωθεί μια χούφτα μόνο, κι ότι οι πολλοί; δεν δείχνει αδυναμία στο σχέδιο του Θεού αυτό;" και διάφορα τέτοια. Συνήθως έπαιρνα απαντήσεις του τύπου "πολλοί εισίν οι κλητοί" ή "άγνωσται αι βουλαί" ή ξανάκουγα όλα τα γνωστά περί ελευθερίας της βούλησης και τα ρέστα. Κι όσο ρωτούσα, τόσο περισσότερες απαντήσεις (δεν) έπαιρνα.
Σε βοήθησε η τοποθέτηση μου ή όχι;
«Δεν σου μιλώ για περασμένα, μιλώ για την αγάπη", Γιώργος Σεφέρης, Κίχλη.
Άβαταρ μέλους
shrike
Phorum.gr user: Isildur

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από shrike »

ΟΥΤΙΣ έγραψε: 05 Απρ 2019, 15:11

Ρωτούσα για παράδειγμα, "μα καλά, αφού μας αγαπάει τόσο και μας έφτιαξε κατ' εικόνα Του κλπ κλπ, γιατί μαθαίνουμε ότι θα σωθεί μια χούφτα μόνο, κι ότι οι πολλοί; δεν δείχνει αδυναμία στο σχέδιο του Θεού αυτό;" και διάφορα τέτοια. Συνήθως έπαιρνα απαντήσεις του τύπου "πολλοί εισίν οι κλητοί" ή "άγνωσται αι βουλαί" ή ξανάκουγα όλα τα γνωστά περί ελευθερίας της βούλησης και τα ρέστα. Κι όσο ρωτούσα, τόσο περισσότερες απαντήσεις (δεν) έπαιρνα.
Αν εννοείς το σχόλιό σου για τον Γρηγόριο, σίγουρα είναι μια απάντηση που έχει λογική βάση. Ή τέλος πάντων, θέτει βάσεις για αναζήτηση. Και σίγουρα, είναι επιτέλους μια απάντηση...

Αν εννοείς το link που έδωσες, το είδα μεν αλλά (φυσικά) δεν πρόλαβα να το διαβάσω ακόμα. Πριν λίγα λεπτά το είδα και είναι τεράστιο. :lol:

Άβαταρ μέλους
tanipteros

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από tanipteros »

ΟΥΤΙΣ έγραψε: 05 Απρ 2019, 15:00
tanipteros έγραψε: 05 Απρ 2019, 14:56
Αυτό μου θυμίζει Πρόκλο που αναφέρει ότι το κακό δεν έχει υπόσταση ως Ον. Είναι παρυπόσταση.
Κεντρική διδασκαλία στον χριστιανισμό.

Διάβασε αυτό εδώ: http://ikee.lib.auth.gr/record/114774/f ... 0-4257.pdf

Είναι καταπληκτικό!
Να συμπληρώσω και εγώ αυτό:
«Περί της των κακών υποστάσεως» – Πρόκλος

https://hellenictheologyandplatonicphil ... %BB%CE%BF/

:8)
δεν βγαίνουνε...δεν βγαίνουνε, τα δόλια τα κατσίκια μας...
και μεις θα παλαβωσουμε..με όλα μας τα δίκια μας...!!!
:smt005:
Άβαταρ μέλους
ΟΥΤΙΣ
Μέγας Ιεροσυντονιστής

shrike έγραψε: 05 Απρ 2019, 15:16
ΟΥΤΙΣ έγραψε: 05 Απρ 2019, 15:11

Αν εννοείς το σχόλιό σου για τον Γρηγόριο, σίγουρα είναι μια απάντηση που έχει λογική βάση. Ή τέλος πάντων, θέτει βάσεις για αναζήτηση. Και σίγουρα, είναι επιτέλους μια απάντηση...

Αν εννοείς το link που έδωσες, το είδα μεν αλλά (φυσικά) δεν πρόλαβα να το διαβάσω ακόμα. Πριν λίγα λεπτά το είδα και είναι τεράστιο. :lol:
Διάβασε το. Αξίζει.

Όμως, το επιχείρημα της ελευθερίας της βούλησης, γιατί δεν σε καλύπτει;
Άβαταρ μέλους
ΟΥΤΙΣ
Μέγας Ιεροσυντονιστής

tanipteros έγραψε: 05 Απρ 2019, 15:18
ΟΥΤΙΣ έγραψε: 05 Απρ 2019, 15:00
tanipteros έγραψε: 05 Απρ 2019, 14:56

Αυτό μου θυμίζει Πρόκλο που αναφέρει ότι το κακό δεν έχει υπόσταση ως Ον. Είναι παρυπόσταση.
Κεντρική διδασκαλία στον χριστιανισμό.

Διάβασε αυτό εδώ: http://ikee.lib.auth.gr/record/114774/f ... 0-4257.pdf

Είναι καταπληκτικό!
Να συμπληρώσω και εγώ αυτό:
«Περί της των κακών υποστάσεως» – Πρόκλος

https://hellenictheologyandplatonicphil ... %BB%CE%BF/

:8)

:smt023

Άλλο ένα.

Ιωάννης Δαμασκηνός:

http://ikee.lib.auth.gr/record/285117/f ... -17451.pdf

Ενδιαφέρουσα εργασία.
Άβαταρ μέλους
Ιωάννης Ειρηναίος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ιωάννης Ειρηναίος »

Όλοι οι Πατέρες και θεολόγοι υποστηρίζουν ότι το κακό είναι μη ον. Δηλαδή δεν υπάρχει από τη φύση, αλλά οι άνθρωποι το δημιουργούμε λόγω της στρεβλής χρήσης του αυτεξουσίου μας.

π.χ. τα όπλα τα οποία δημιουργούν οι άνθρωποι σκοτώνουν άλλους ανθρώπους. Για αυτό το κακό δεν ευθύνεται ο Θεός αλλά οι άνθρωποι που αποφασίζουν να σκοτώσουν και δημιουργούν όπλα.
Ο παλαιός των ημερών...
Άβαταρ μέλους
Nandros
Phorum.gr user: Nandros
Τοποθεσία: Όπου συχνάζουν ναυτικοί και λοιπά κακοποιά στοιχεία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nandros »

jey_pap έγραψε: 05 Απρ 2019, 00:38
Nandros έγραψε: 05 Απρ 2019, 00:30
jey_pap έγραψε: 05 Απρ 2019, 00:28Δηλαδή ο Ισαάκ δεν αμάρτησε.
Πες μας για τον Αβραάμ!
Γιατί συκοφαντήσατε τον Ισαάκ πιο πριν;
Σου συκοφαντήσαμε τον προπάτορα;
Ο προπάτορας σου πήγε να εφαρμόσει το σχέδιο του πατέρα του, του άλλου προπάτορα σας του Αβραάμ, να πασάρει την γυναίκα του στον Μελχισεδέκ, αλλά το υποψήφιο θύμα τον πήρε είδηση και τον σουτάρισε.
Από όσα ξέρω ΚΑΙ οι βρώμικες σκέψεις, οι βρώμικες προθέσεις είναι αμαρτία για σας. Αυτά ισχύουν για όλους σας ή ο προτιθέμενος νταβατζής Ισαάκ εξαιρείται;
Επειδή πας να το κάνεις γαργάρα, νταβατζής είναι ΚΑΙ ο Αβραάμ, που πάσαρε την γυναίκα του στον Φαραώ, ΄έναντι μεγάλου πλούτου, αλλά ο θεός σου τιμώρησε το θύμα της απάτης και όχι τον νταβατζή!
Για να μην σου θυμίσω τον αιμομείκτη Λωτ, τον αρσενοκοίτη, δολοφόνο και μοιχό Δαβίδ, κλπ λελούδια προπάτορες σας.
Να τους χαίρεστε!
.
ΚΚΕ 6η Ολομέλεια: Κάναμε το διεθνιστικό μας καθήκον (εννοεί τον Συμμοριτοπόλεμο)
ΧΑ: Είμαστε η σπορά των ηττημένων του '45. Οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!
Άβαταρ μέλους
Nandros

tanipteros έγραψε: 05 Απρ 2019, 00:40 παλιότερα πίστευα και γω ότι ήταν κοπροφαγία το Ιεζ 4:12.
Βέβαια μετά κάποιος απολογητής μου είπε ότι χρησιμοποιούσαν τα κόπρανα σαν καύσιμη ύλη όπως έκανε και ο Ρωμαϊκός στρατός στην έρημο.
Όλες/οι οι φυλές/λαοί που δεν έχουν ξυλεία κοντά τους ή την κατανάλωσαν, κατέφευγαν και καταφεύγουν στα αποξηραμένα κόπρανα ως καύσιμα.
ΚΚΕ 6η Ολομέλεια: Κάναμε το διεθνιστικό μας καθήκον (εννοεί τον Συμμοριτοπόλεμο)
Άβαταρ μέλους
Nandros

taliban έγραψε: 05 Απρ 2019, 00:43
tanipteros έγραψε: 05 Απρ 2019, 00:40
taliban έγραψε: 05 Απρ 2019, 00:36

Του έφυγε και το ψάχνει! :003:
παλιότερα πίστευα και γω ότι ήταν κοπροφαγία το Ιεζ 4:12.
Βέβαια μετά κάποιος απολογητής μου είπε ότι χρησιμοποιούσαν τα κόπρανα σαν καύσιμη ύλη όπως έκανε και ο Ρωμαϊκός στρατός στην έρημο.
Τι εννοείς μάνα μου ? Έκαιγαν κουραδες ως καύσιμη ύλη? :o
Feces can be used as fertilizer or soil conditioner in agriculture. It can also be burned and used as a fuel source or dried and used as a construction material.
https://en.wikipedia.org/wiki/Feces
jey_pap
Phorum.gr user: j_pap

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από jey_pap »

Nandros έγραψε: 05 Απρ 2019, 00:04
jey_pap έγραψε: 05 Απρ 2019, 00:02
Nandros έγραψε: 05 Απρ 2019, 00:00
Ο Ισαάκ τί αμαρτία διέπραξε είπαμε;
Πες μας για τον Αβραάμ!
Ο Ισαάκ πήγε να τον αντιγράψει, αλλά τον πήραν είδηση!
Όχι, Μηδέν στα 5.
Ο Ισαάκ πρώτα απ όλα ακολουθεί εντολή του Θεού του κι όχι δική του γνώμη ή ιδέα του πατέρα του. Η πείνα στα μέρη του ήταν αιτία της ανάγκης για μετακίνηση.
Όπως οι Γραφές μας λέν η Ρεββέκα ήταν καλλίμορφος γυνή.
Κατόπιν έχουμε στους Φιλισταίους την λατρεία του Βαάλ και Αστάρτης (σύζυγοι).
Ύστερα οι Ισραηλίτες και οι Φιλισταίοι δεν είχαν καλές σχέσεις.
Με αυτά τα στοιχεία σαν εισαγωγή μπορούμε να δικαιολογήσουμε τον φόβο του Ισαάκ στην πόλη των Γερράρων.
Spoiler
Γεν. 26,1 Ἐγένετο δὲ λιμὸς ἐπὶ τῆς γῆς χωρὶς τοῦ λιμοῦ τοῦ πρότερον, ὃς ἐγένετο ἐν τῷ καιρῷ τοῦ Ἁβραάμ· ἐπορεύθη δὲ Ἰσαὰκ πρὸς Ἀβιμέλεχ βασιλέα Φυλιστιεὶμ εἰς Γέραρα.

Γεν. 26,1 Επεσε κατά την εποχήν εκείνην πείνα, ωσάν εκείνην η οποία είχε γίνει προηγουμένως κατά τους χρόνους του Αβραάμ. Δια την εξεύρεσιν δε τροφίμων ανεχώρησεν ο Ισαάκ εις Γέραρα προς τον Αβιμέλεχ, βασιλέα των Φιλισταίων, δια να μεταβή από εκεί εις την Αίγυπτον.

Γεν. 26,2 ὤφθη δὲ αὐτῷ Κύριος καὶ εἶπε· μὴ καταβῇς εἰς Αἴγυπτον· κατοίκησον δὲ ἐν τῇ γῇ, ᾗ ἄν σοι εἴπω.

Γεν. 26,2 Παρουσιάσθη όμως εις αυτόν ο Κυριος και του είπε· “μη μεταβής εις Αίγυπτον, αλλά να κατοικήσης εις την χώραν, την οποίαν εγώ θα σου είπω.

Γεν. 26,3 καὶ παροίκει ἐν τῇ γῇ ταύτῃ, καὶ ἔσομαι μετὰ σοῦ καὶ εὐλογήσω σε· σοὶ γὰρ καὶ τῷ σπέρματί σου δώσω πᾶσαν τὴν γῆν ταύτην καὶ στήσω τὸν ὅρκον μου, ὃν ὤμοσα τῷ Ἁβραὰμ τῷ πατρί σου.

Γεν. 26,3 Μείνε προσωρινώς εις την γην αυτήν των Φιλισταίων, και εγώ θα είμαι μαζή σου και θα σε ευλογήσω· διότι εις σε και στους απογόνους σου θα δώσω όλην αυτήν την γώραν και θα εκπληρώσω έτσι την ένορκον υπόσχεσιν, την οποίαν έδωκα στον Αβραάμ τον πατέρα σου.

Γεν. 26,4 καὶ πληθυνῶ τὸ σπέρμα σου ὡς τοὺς ἀστέρας τοῦ οὐρανοῦ καὶ δώσω τῷ σπέρματί σου πᾶσαν τὴν γῆν ταύτην, καὶ εὐλογηθήσονται ἐν τῷ σπέρματί σου πάντα τὰ ἔθνη τῆς γῆς,

Γεν. 26,4 Θα πληθύνω δε τους απογόνους σου ωσάν τα αστέρια του ουρανού και θα δώσω όλην αυτήν την χώραν στους απογόνους σου. Δι' ενός δε εκ των Απογόνων σου θα ευλογηθούν όλοι οι λαοί της γης.

Γεν. 26,5 ἀνθ᾿ ὧν ὑπήκουσεν Ἁβραὰμ ὁ πατήρ σου τῆς ἐμῆς φωνῆς καὶ ἐφύλαξε τὰ προστάγματά μου καὶ τὰς ἐντολάς μου καὶ τὰ δικαιώματά μου καὶ τὰ νόμιμά μου.

Γεν. 26,5 Και ταύτα προς χάριν του πατρός σου του Αβραάμ, ο οποίος υπήκουσεν εις την εντολήν μου, εφύλαξε τα προστάγματά μου και τας εντολάς μου, τα δικαιώματά μου και τον νόμον μου”.

Γεν. 26,6 κατῴκησε δὲ Ἰσαὰκ ἐν Γεράροις.

Γεν. 26,6 Πράγματι δε ο Ισαάκ εγκατεστάθη εις τα Γέραρα.

Γεν. 26,7 Ἐπηρώτησαν δὲ οἱ ἄνδρες τοῦ τόπου περὶ Ῥεβέκκας τῆς γυναικὸς αὐτοῦ, καὶ εἶπεν· ἀδελφή μου ἐστίν· ἐφοβήθη γὰρ εἰπεῖν ὅτι γυνή μου ἐστί, μήποτε ἀποκτείνωσιν αὐτὸν οἱ ἄνδρες τοῦ τόπου περὶ Ῥεβέκκας, ὅτι ὡραία τῇ ὄψει ἦν.

Γεν. 26,7 Καθ' ον χρόνον όμως έμενεν εκεί, οι άνδρες της πόλεως του εζήτησαν πληροφορίας δια την γυναίκα του την Ρεβέκκαν, ποίαν δηλαδή προς αυτήν συγγένειαν και σχέσιν έχει. Εκείνος απήντησεν ότι είναι αδελφή μου. Εφοβήθη να είπη ότι είναι σύζυγός μου, μήπως και τον φονεύσουν οι άνδρες της πόλεως εκείνης ένεκα της Ρεβέκκας, διότι αυτή ήτο ωραία κατά την εμφάνισιν.

Γεν. 26,8 ἐγένετο δὲ πολυχρόνιος ἐκεῖ· καὶ παρακύψας Ἀβιμέλεχ ὁ βασιλεὺς Γεράρων διὰ τῆς θυρίδος, εἶδε τὸν Ἰσαὰκ παίζοντα μετὰ Ῥεβέκκας τῆς γυναικὸς αὐτοῦ.

Γεν. 26,8 Εμεινε δε εκεί ο Ισαάκ επί πολύ χρονικόν διάστημα. Καποιαν ημέραν ο βασιλεύς των Γεράρων Αβιμέλεχ έσκυψε από τα ανάκτορά του και είδε από την ανοικτήν θύραν της σκηνής τον Ισαάκ να χαριεντίζεται με την Ρεβέκκαν την σύζυγόν του.

Γεν. 26,9 ἐκάλεσε δὲ Ἀβιμέλεχ τὸν Ἰσαὰκ καὶ εἶπεν αὐτῷ· ἆρά γε γυνή σου ἐστί; τί ὅτι εἶπας, ἀδελφή μου ἐστίν; εἶπε δὲ αὐτῷ Ἰσαάκ· εἶπα γάρ, μήποτε ἀποθάνω δι᾿ αὐτήν.

Γεν. 26,9 Εκάλεσε τότε τον Ισαάκ και του είπε· “ώστε λοιπόν είναι γυναίκα σου η Ρεβέκκα; Διατί είπες ότι είναι αδελφή σου;” Ο Ισαάκ απήντησεν εις αυτόν· “Είπα ότι είναι, αδελφή μου, διότι εφοβήθηκα μήπως εξ αιτίας της φονευθώ”.

Γεν. 26,10 εἶπε δὲ αὐτῷ Ἀβιμέλεχ· τί τοῦτο ἐποίησας ἡμῖν; μικροῦ ἐκοιμήθη τις ἐκ τοῦ γένους μου μετὰ τῆς γυναικός σου, καὶ ἐπήγαγες ἂν ἐφ᾿ ἡμᾶς ἄγνοιαν.

Γεν. 26,10 Ο δε Αβιμέλεχ του είπε· “τι είναι αυτό που μας έκαμες; Παρ' ολίγον και να εκοιμάτο μαζή της κάποιος από την φυλήν μου, και θα εγίνεσο συ αιτιά να πέση επάνω μας αμαρτία και ενοχή δια την άγνοιάν μας αυτήν”.

Γεν. 26,11 συνέταξε δὲ Ἀβιμέλεχ παντὶ τῷ λαῷ αὐτοῦ, λέγων· πᾶς ὁ ἁψάμενος τοῦ ἀνθρώπου τούτου ἢ τῆς γυναικὸς αὐτοῦ, θανάτῳ ἔνοχος ἔσται.

Γεν. 26,11 Εβγαλε δε διαταγήν ο Αβιμέλεχ προς όλον τον λαόν του και είπεν· “Εκείνος ο οποίος θα τολμήση να εγγίση τον άνθρωπον αυτόν η την σύζυγόν του, θα είναι ένοχος θανάτου”.

Γεν. 26,12 ἔσπειρε δὲ Ἰσαὰκ ἐν τῇ γῇ ἐκείνῃ καὶ εὗρεν ἐν τῷ ἐνιαυτῷ ἐκείνῳ ἑκατοστεύουσαν κριθήν· εὐλόγησε δὲ αὐτὸν Κύριος.

Γεν. 26,12 Ο Ισαάκ εκαλλιέργησε και έσπειρε εις την χώραν εκείνην και εθέρισε κριθάρι εκατονταπλάσιον. Ο δε Θεός τον ευλόγησε πλουσίως.

Γεν. 26,13 καὶ ὑψώθη ὁ ἄνθρωπος. καὶ προβαίνων μείζων ἐγίνετο, ἕως οὗ μέγας ἐγένετο σφόδρα·

Γεν. 26,13 Δι' αυτό και έγινε πλούσιος. Οσον δε επερνούσεν ο καιρός, τόσον και πλουσιότερος εγίνετο, μέχρις ότου έγινε μέγας δια τα πολλά του πλούτη και την δόξαν του.

Γεν. 26,14 ἐγένετο δὲ αὐτῷ κτήνη προβάτων καὶ κτήνη βοῶν καὶ γεώργια πολλά. ἐζήλωσαν δὲ αὐτὸν οἱ Φυλιστιείμ,

Γεν. 26,14 Απέκτησε δε κοπάδια πρόβατα και βόδια, όπως επίσης και πολλά χωράφια. Ενεκα τούτου οι Φιλισταίοι τον εζήλευσαν και τον εφθόνησαν.
«...γιατί σκοπός μας δεν είναι να μάθουμε πολλά. Σκοπός μας είναι μέσα από την εξάσκησή μας να φέρουμε σε κατάσταση κβαντισμού τον ίδιο το νου μας...»
Άβαταρ μέλους
Nandros

jey_pap έγραψε: 05 Απρ 2019, 18:17
Nandros έγραψε: 05 Απρ 2019, 00:04
jey_pap έγραψε: 05 Απρ 2019, 00:02
Ο Ισαάκ τί αμαρτία διέπραξε είπαμε;
Πες μας για τον Αβραάμ!
Ο Ισαάκ πήγε να τον αντιγράψει, αλλά τον πήραν είδηση!
Όχι, Μηδέν στα 5.
Ο Ισαάκ πρώτα απ όλα ακολουθεί εντολή του Θεού του κι όχι δική του γνώμη ή ιδέα του πατέρα του. Η πείνα στα μέρη του ήταν αιτία της ανάγκης για μετακίνηση.
Όπως οι Γραφές μας λέν η Ρεββέκα ήταν καλλίμορφος γυνή.
Κατόπιν έχουμε στους Φιλισταίους την λατρεία του Βαάλ και Αστάρτης (σύζυγοι).
Ύστερα οι Ισραηλίτες και οι Φιλισταίοι δεν είχαν καλές σχέσεις.
Με αυτά τα στοιχεία σαν εισαγωγή μπορούμε να δικαιολογήσουμε τον φόβο του Ισαάκ στην πόλη των Γερράρων.

Spoiler
Γεν. 26,1 Ἐγένετο δὲ λιμὸς ἐπὶ τῆς γῆς χωρὶς τοῦ λιμοῦ τοῦ πρότερον, ὃς ἐγένετο ἐν τῷ καιρῷ τοῦ Ἁβραάμ· ἐπορεύθη δὲ Ἰσαὰκ πρὸς Ἀβιμέλεχ βασιλέα Φυλιστιεὶμ εἰς Γέραρα.

Γεν. 26,1 Επεσε κατά την εποχήν εκείνην πείνα, ωσάν εκείνην η οποία είχε γίνει προηγουμένως κατά τους χρόνους του Αβραάμ. Δια την εξεύρεσιν δε τροφίμων ανεχώρησεν ο Ισαάκ εις Γέραρα προς τον Αβιμέλεχ, βασιλέα των Φιλισταίων, δια να μεταβή από εκεί εις την Αίγυπτον.

Γεν. 26,2 ὤφθη δὲ αὐτῷ Κύριος καὶ εἶπε· μὴ καταβῇς εἰς Αἴγυπτον· κατοίκησον δὲ ἐν τῇ γῇ, ᾗ ἄν σοι εἴπω.

Γεν. 26,2 Παρουσιάσθη όμως εις αυτόν ο Κυριος και του είπε· “μη μεταβής εις Αίγυπτον, αλλά να κατοικήσης εις την χώραν, την οποίαν εγώ θα σου είπω.

Γεν. 26,3 καὶ παροίκει ἐν τῇ γῇ ταύτῃ, καὶ ἔσομαι μετὰ σοῦ καὶ εὐλογήσω σε· σοὶ γὰρ καὶ τῷ σπέρματί σου δώσω πᾶσαν τὴν γῆν ταύτην καὶ στήσω τὸν ὅρκον μου, ὃν ὤμοσα τῷ Ἁβραὰμ τῷ πατρί σου.

Γεν. 26,3 Μείνε προσωρινώς εις την γην αυτήν των Φιλισταίων, και εγώ θα είμαι μαζή σου και θα σε ευλογήσω· διότι εις σε και στους απογόνους σου θα δώσω όλην αυτήν την γώραν και θα εκπληρώσω έτσι την ένορκον υπόσχεσιν, την οποίαν έδωκα στον Αβραάμ τον πατέρα σου.

Γεν. 26,4 καὶ πληθυνῶ τὸ σπέρμα σου ὡς τοὺς ἀστέρας τοῦ οὐρανοῦ καὶ δώσω τῷ σπέρματί σου πᾶσαν τὴν γῆν ταύτην, καὶ εὐλογηθήσονται ἐν τῷ σπέρματί σου πάντα τὰ ἔθνη τῆς γῆς,

Γεν. 26,4 Θα πληθύνω δε τους απογόνους σου ωσάν τα αστέρια του ουρανού και θα δώσω όλην αυτήν την χώραν στους απογόνους σου. Δι' ενός δε εκ των Απογόνων σου θα ευλογηθούν όλοι οι λαοί της γης.

Γεν. 26,5 ἀνθ᾿ ὧν ὑπήκουσεν Ἁβραὰμ ὁ πατήρ σου τῆς ἐμῆς φωνῆς καὶ ἐφύλαξε τὰ προστάγματά μου καὶ τὰς ἐντολάς μου καὶ τὰ δικαιώματά μου καὶ τὰ νόμιμά μου.

Γεν. 26,5 Και ταύτα προς χάριν του πατρός σου του Αβραάμ, ο οποίος υπήκουσεν εις την εντολήν μου, εφύλαξε τα προστάγματά μου και τας εντολάς μου, τα δικαιώματά μου και τον νόμον μου”.

Γεν. 26,6 κατῴκησε δὲ Ἰσαὰκ ἐν Γεράροις.

Γεν. 26,6 Πράγματι δε ο Ισαάκ εγκατεστάθη εις τα Γέραρα.

Γεν. 26,7 Ἐπηρώτησαν δὲ οἱ ἄνδρες τοῦ τόπου περὶ Ῥεβέκκας τῆς γυναικὸς αὐτοῦ, καὶ εἶπεν· ἀδελφή μου ἐστίν· ἐφοβήθη γὰρ εἰπεῖν ὅτι γυνή μου ἐστί, μήποτε ἀποκτείνωσιν αὐτὸν οἱ ἄνδρες τοῦ τόπου περὶ Ῥεβέκκας, ὅτι ὡραία τῇ ὄψει ἦν.

Γεν. 26,7 Καθ' ον χρόνον όμως έμενεν εκεί, οι άνδρες της πόλεως του εζήτησαν πληροφορίας δια την γυναίκα του την Ρεβέκκαν, ποίαν δηλαδή προς αυτήν συγγένειαν και σχέσιν έχει. Εκείνος απήντησεν ότι είναι αδελφή μου. Εφοβήθη να είπη ότι είναι σύζυγός μου, μήπως και τον φονεύσουν οι άνδρες της πόλεως εκείνης ένεκα της Ρεβέκκας, διότι αυτή ήτο ωραία κατά την εμφάνισιν.

Γεν. 26,8 ἐγένετο δὲ πολυχρόνιος ἐκεῖ· καὶ παρακύψας Ἀβιμέλεχ ὁ βασιλεὺς Γεράρων διὰ τῆς θυρίδος, εἶδε τὸν Ἰσαὰκ παίζοντα μετὰ Ῥεβέκκας τῆς γυναικὸς αὐτοῦ.

Γεν. 26,8 Εμεινε δε εκεί ο Ισαάκ επί πολύ χρονικόν διάστημα. Καποιαν ημέραν ο βασιλεύς των Γεράρων Αβιμέλεχ έσκυψε από τα ανάκτορά του και είδε από την ανοικτήν θύραν της σκηνής τον Ισαάκ να χαριεντίζεται με την Ρεβέκκαν την σύζυγόν του.

Γεν. 26,9 ἐκάλεσε δὲ Ἀβιμέλεχ τὸν Ἰσαὰκ καὶ εἶπεν αὐτῷ· ἆρά γε γυνή σου ἐστί; τί ὅτι εἶπας, ἀδελφή μου ἐστίν; εἶπε δὲ αὐτῷ Ἰσαάκ· εἶπα γάρ, μήποτε ἀποθάνω δι᾿ αὐτήν.

Γεν. 26,9 Εκάλεσε τότε τον Ισαάκ και του είπε· “ώστε λοιπόν είναι γυναίκα σου η Ρεβέκκα; Διατί είπες ότι είναι αδελφή σου;” Ο Ισαάκ απήντησεν εις αυτόν· “Είπα ότι είναι, αδελφή μου, διότι εφοβήθηκα μήπως εξ αιτίας της φονευθώ”.

Γεν. 26,10 εἶπε δὲ αὐτῷ Ἀβιμέλεχ· τί τοῦτο ἐποίησας ἡμῖν; μικροῦ ἐκοιμήθη τις ἐκ τοῦ γένους μου μετὰ τῆς γυναικός σου, καὶ ἐπήγαγες ἂν ἐφ᾿ ἡμᾶς ἄγνοιαν.

Γεν. 26,10 Ο δε Αβιμέλεχ του είπε· “τι είναι αυτό που μας έκαμες; Παρ' ολίγον και να εκοιμάτο μαζή της κάποιος από την φυλήν μου, και θα εγίνεσο συ αιτιά να πέση επάνω μας αμαρτία και ενοχή δια την άγνοιάν μας αυτήν”.

Γεν. 26,11 συνέταξε δὲ Ἀβιμέλεχ παντὶ τῷ λαῷ αὐτοῦ, λέγων· πᾶς ὁ ἁψάμενος τοῦ ἀνθρώπου τούτου ἢ τῆς γυναικὸς αὐτοῦ, θανάτῳ ἔνοχος ἔσται.

Γεν. 26,11 Εβγαλε δε διαταγήν ο Αβιμέλεχ προς όλον τον λαόν του και είπεν· “Εκείνος ο οποίος θα τολμήση να εγγίση τον άνθρωπον αυτόν η την σύζυγόν του, θα είναι ένοχος θανάτου”.

Γεν. 26,12 ἔσπειρε δὲ Ἰσαὰκ ἐν τῇ γῇ ἐκείνῃ καὶ εὗρεν ἐν τῷ ἐνιαυτῷ ἐκείνῳ ἑκατοστεύουσαν κριθήν· εὐλόγησε δὲ αὐτὸν Κύριος.

Γεν. 26,12 Ο Ισαάκ εκαλλιέργησε και έσπειρε εις την χώραν εκείνην και εθέρισε κριθάρι εκατονταπλάσιον. Ο δε Θεός τον ευλόγησε πλουσίως.

Γεν. 26,13 καὶ ὑψώθη ὁ ἄνθρωπος. καὶ προβαίνων μείζων ἐγίνετο, ἕως οὗ μέγας ἐγένετο σφόδρα·

Γεν. 26,13 Δι' αυτό και έγινε πλούσιος. Οσον δε επερνούσεν ο καιρός, τόσον και πλουσιότερος εγίνετο, μέχρις ότου έγινε μέγας δια τα πολλά του πλούτη και την δόξαν του.

Γεν. 26,14 ἐγένετο δὲ αὐτῷ κτήνη προβάτων καὶ κτήνη βοῶν καὶ γεώργια πολλά. ἐζήλωσαν δὲ αὐτὸν οἱ Φυλιστιείμ,

Γεν. 26,14 Απέκτησε δε κοπάδια πρόβατα και βόδια, όπως επίσης και πολλά χωράφια. Ενεκα τούτου οι Φιλισταίοι τον εζήλευσαν και τον εφθόνησαν.
5 στα 5! και οι άσχετες μπουρδολογίες με το θέμα διαγράφονται.

Ο ίδιος παραθέτεις το κομμάτι που σε διαψεύδει!

Γεν. 26,7 Καθ' ον χρόνον όμως έμενεν εκεί, οι άνδρες της πόλεως του εζήτησαν πληροφορίας δια την γυναίκα του την Ρεβέκκαν, ποίαν δηλαδή προς αυτήν συγγένειαν και σχέσιν έχει. Εκείνος απήντησεν ότι είναι αδελφή μου. Εφοβήθη να είπη ότι είναι σύζυγός μου, μήπως και τον φονεύσουν οι άνδρες της πόλεως εκείνης ένεκα της Ρεβέκκας, διότι αυτή ήτο ωραία κατά την εμφάνισιν. Τάχα μου, τάχα μου! Τα ίδια παραμύθια- δικαιολογίες είπε και ο συνταβατζής μπαμπάς του!

:g030:
Άβαταρ μέλους
Κουρκούας
Phorum.gr user: Κουρκούας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κουρκούας »

shrike έγραψε: 05 Απρ 2019, 14:51
Cavaliere έγραψε: 05 Απρ 2019, 14:20 Ο Χριστιανός δεν πιστεύει στον θάνατο, για αυτό έχει εντολή από τον Χριστό να μην τον φοβάται. Ο Χριστός αναστήθηκε, και ε΄δωσε το μήνυμα της ανάστασης όλων μας. Ο θάνατος για τον Ορθόδοξο είναι κοίμηση, είναι ένα βήμα κοντίτερα στον Πατέρα, επιστροφή στον Παράδεισο. Για αυτό και οι αρχαίοι Μάρτυρες χαιρόντουσαν όταν πεθαίνανε. Τώρα, η Πίστη έχει υποχωρήσει, και όλοι φοβόμαστε.
Οι αρχαίοι Μάρτυρες πιστεύω ότι χαιρόντουσαν και δεν φοβόντουσαν τον θάνατο, κυρίως λόγω φανατισμού. Δεν είναι κάτι μοναδικό στους Χριστιανούς αυτό, το βλέπουμε σε πολλές ομάδες (θρησκευτικές ή μη) στις οποίες ο φανατισμός είναι η κύρια συνδετική ουσία.
Δε νομίζω ότι η ταμπέλα "φανατισμός" είναι χρήσιμη σ' αυτήν την περίπτωση. Φανατικός αυτός που πέφτει στους δίδυμους πύργους, φανατικός αυτός που ανατινάζεται για να μην τον συλλάβουν, φανατικός αυτός που αρνείται να υπογράψει (ή να θυσιάσει) και τον σκοτώνουν, φανατικός αυτός που βγαίνει στο πχόρουμ και βρίζει τις διαφορετικές απόψεις, φανατικός αυτός που βγαίνει σε συλλαλητήρια και πετάει πέτρες, αυτά είναι πολύ διαφορετικές συμπεριφορές και αναφέρονται σε διαφορετικές ψυχοσυνθέσεις.
jey_pap
Phorum.gr user: j_pap

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από jey_pap »

Παρά του ότι διαβάσατε το κείμενο, που ξαναπαραθέτω , διαγράψατε το σχόλιο που κατέθεσα: «ο Ισαάκ πρώτα απ΄ όλαακολουθεί εντολή του Θεού του κι όχι δική του γνώμη ή ιδέα του πατρός του. Η πείθνα στα μέρητου ήταναιτία της ανάγκης για μετακίνηση»
Διαγράψατε τα άλλα επίσης για την θρησκεία των Φιλισταίων που κατοικούσαν την Γεραρρα. Γιατί;
Επίσης διαγράψατε το σχόλιο για τις κακές σχέσεις φιλισταίων και Ισραηλιτών. Γιατί;
Διαγράψατε τέλος και το σχόλιο για τον φόβο που κατείχε τον Ισαάκ. Γιατί;
Μηδέν λοιπόν στα 5 μέχρι να αιυιολογήσετε τη διαγραφή που κάνατε.
«...γιατί σκοπός μας δεν είναι να μάθουμε πολλά. Σκοπός μας είναι μέσα από την εξάσκησή μας να φέρουμε σε κατάσταση κβαντισμού τον ίδιο το νου μας...»
Άβαταρ μέλους
Nandros

jey_pap έγραψε: 05 Απρ 2019, 19:11 Γεν. 26,1 Ἐγένετο δὲ λιμὸς ἐπὶ τῆς γῆς χωρὶς τοῦ λιμοῦ τοῦ πρότερον, ὃς ἐγένετο ἐν τῷ καιρῷ τοῦ Ἁβραάμ· ἐπορεύθη δὲ Ἰσαὰκ πρὸς Ἀβιμέλεχ βασιλέα Φυλιστιεὶμ εἰς Γέραρα.

Παρά του ότι διαβάσατε το κείμενο, που ξαναπαραθέτω , διαγράψατε το σχόλιο που κατέθεσα: «ο Ισαάκ πρώτα απ΄ όλαακολουθεί εντολή του Θεού του κι όχι δική του γνώμη ή ιδέα του πατρός του. Η πείθνα στα μέρητου ήταναιτία της ανάγκης για μετακίνηση»
Διαγράψατε τα άλλα επίσης για την θρησκεία των Φιλισταίων που κατοικούσαν την Γεραρρα. Γιατί;
Επίσης διαγράψατε το σχόλιο για τις κακές σχέσεις φιλισταίων και Ισραηλιτών. Γιατί;
Διαγράψατε τέλος και το σχόλιο για τον φόβο που κατείχε τον Ισαάκ. Γιατί;
Μηδέν λοιπόν στα 5 μέχρι να αιυιολογήσετε τη διαγραφή που κάνατε.
15 στα 5!
Nandros έγραψε: 05 Απρ 2019, 15:54 Σου συκοφαντήσαμε τον προπάτορα;
Ο προπάτορας σου πήγε να εφαρμόσει το σχέδιο του πατέρα του, του άλλου προπάτορα σας του Αβραάμ, να πασάρει την γυναίκα του στον Μελχισεδέκ, αλλά το υποψήφιο θύμα τον πήρε είδηση και τον σουτάρισε.
Από όσα ξέρω ΚΑΙ οι βρώμικες σκέψεις, οι βρώμικες προθέσεις είναι αμαρτία για σας. Αυτά ισχύουν για όλους σας ή ο προτιθέμενος νταβατζής Ισαάκ εξαιρείται;

Επειδή πας να το κάνεις γαργάρα, νταβατζής είναι ΚΑΙ ο Αβραάμ, που πάσαρε την γυναίκα του στον Φαραώ, έναντι μεγάλου πλούτου, αλλά ο θεός σου τιμώρησε το θύμα της απάτης και όχι τον νταβατζή!
Για να μην σου θυμίσω τον αιμομείκτη Λωτ, τον αρσενοκοίτη, δολοφόνο και μοιχό Δαβίδ, κλπ λελούδια προπάτορες σας.
Να τους χαίρεστε!
Η απόπειρα σου να περάσεις ντούκου, χωρίς απάντηση, απέτυχε!
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”