Δεν είναι προσωπικό το θέμα και το καταλαβαίνεις. Οποιοσδήποτε φεύγει από την Ελλάδα ως οικονομικός μετανάστης, φεύγει για να έχει ένα καλύτερο εργασιακό πλαίσιο και για να ζήσει σε μια χώρα όπου θα παρέχει καλύτερες συνθήκες στην οικογένειά του (υγεία, παιδεία, ασφάλεια). Υπάρχουν και άνθρωποι που θα αλλάξουν χώρα αναζητώντας την περιπέτεια ή ένα άλλο μέρος για να περάσουν τα γεράματά τους αλλά είναι η εξαίρεση και προφανώς δεν μιλάμε για αυτό. Ρώτα φίλους και γνωστούς να σου πουν που συνήθως πηγαίνουν όσοι άφησαν την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία. Η συντριπτική πλειοψηφία δεν πηγαίνει Κούβα, Β. Κορέα και Ρωσία.-71 έγραψε: 27 Ιαν 2019, 00:38 Δε φαντάζομαι τίποτα σχετικά με τη ζωή σου,δε σε ξέρω και ούτε με αφορά.Αυτά είναι προσωπικά ζητήματα.Εγώ όταν έρθει η ώρα να μεταναστεύσω έχω στο μυαλό μου τρεις χώρες προορισμού.Η μία βρίσκεται στην μέση ανατολή,η άλλη στη λατινική αμερική και η τρίτη στην ωκεανία.Δε μπορώ εγώ να ξέρω τι ζωή θες να κάνεις επομένως είναι άτοπο το ερώτημα.Τώρα σχετικά με το τι θα ήθελα να δω στην Ελλάδα...αυτό είναι μια καλή ερώτηση αλλά δυστυχώς η Ελλάδα είναι χώρα-περίπτωση μοναδική.Ειλικρινά δίχως να θέλω να αποφύγω την απάντηση δε μπορώ να βρω κάτι όμοιο.Σα χώρες προσωπικά που θεωρώ ότι μπορεί να πάρει στοιχεία η χώρα είναι οι σκανδιναβικές,οι ιβηρικές,οι ανατολικές ορθόδοξες και οι απωανατολικές.Μια σύνθεση με τα καλά στοιχεία των παραπάνω θα έκανα αν ήμουν κυβερνήτης.Ο Τσίπρας αδερφέ προσπαθεί να φτιάξει μια σκανδιναβία κατά τη γνώμη μου και γι'αυτό το ψηφίζω.Μεγάλο μειονέκτημα όμως είναι οι προδότες στο εσωτερικό,πράγμα που δε συναντάς σε τέτοιο βαθμό σε καμία χώρα έξω.Είναι χαρακτηριστικό του ρωμέικου υποβάθρου των ντόπιων αστών.
Αν ο Τσίπρας θέλει να κάνει Σκανδιναβία την Ελλάδα και νομίζει ότι θα το πετύχει αυξάνοντας τους φόρους και τον δημόσιο τομέα στα επίπεδα αυτών των χωρών μας δουλεύει και κακώς τον εμπιστεύεσαι. Πρέπει να γίνει σειρά μεταρρυθμίσεων σε πολλούς τομείς μαζί και πάλι είναι συζητήσιμο αν αυτό το μοντέλο είναι το καλύτερο για την χώρα μας. Εγώ θα έβλεπα ειλικρινή προσπάθεια για κάτι τέτοιο αν για παράδειγμα άλλαζε την νομοθεσία αναζητώντας λύσεις στο πως επιλέγονται δημόσιοι υπάλληλοι σε πιο προηγμένες χώρες, πως αξιολογούνται, πότε και με τι κριτήρια απολύονται οι ανίκανοι, πότε κλείνουν υπηρεσίες χωρίς αντικείμενο, πως μηχανογραφούνται οι δημόσιες υπηρεσίες, πως γίνεται πιο εύκολη και γρήγορη η διαδικασία για το άνοιγμα επιχείρησης, πως απονέμεται γρηγορότερα η δικαιοσύνη εκεί κλπ κλπ.
Άκουσες ποτέ κάτι τέτοιο; Όχι, δεν άκουσες παρά μόνο αποσπασματικά. Η επίκληση του Σκανδιναβικού μοντέλου είναι απλά μια πρόφαση για να διατηρήσουμε έναν μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων και να χώνουμε μετακλητούς κολλητούς και ψηφοφόρους προκειμένου να υπάρχει μια κρίσιμη μάζα των οποίων η ψήφος εξαρτάται από το κόμμα. Φυσικά δεν είναι εφεύρεση του Τσίπρα αυτό, αλλά δυστυχώς έκανε ακριβώς ότι κατηγορούσε ως αντιπολίτευση.