!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Το "ποιος" είναι μονοσύλλαβο ή δισύλλαβο;

Μελέτη της γλώσσας, γραμματική, συντακτικό, σχολιασμοί και διευκρινίσεις.
Άβαταρ μέλους
enaon

Re: Το "ποιος" είναι μονοσύλλαβο ή δισύλλαβο;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από enaon »

sharp έγραψε: 29 Δεκ 2018, 16:23
Το μάτια είναι αρχαία λέξη;
όμμα, από την οπή μάλλον.
Άβαταρ μέλους
Νταρνάκας
Phorum.gr user: Νταρνάκας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Νταρνάκας »

sharp έγραψε: 29 Δεκ 2018, 16:23
Νταρνάκας έγραψε: 29 Δεκ 2018, 11:44
Chainis έγραψε: 29 Δεκ 2018, 11:24

Και γιατί το ήλιος πρέπει να έχει διαφορετική προφορά από το ήλιο είπαμε;
Αλήθεια το ήλιο έχει 3 ή 2 συλλαβές;
Μήπως τώρα επηρεάζει και το τελικό "ς" τον χωρισμό των συλλαβών;

Ρωτάω γιατί φαίνεται ότι είμαι τελείως αγράμματος.
Δεν έχει σχέση με το τελικό ς αλλά με το αν η συγκεκριμένη λέξη υπάρχει μόνο στην αρχαία/λόγια μορφή της ελληνικής ή έχει επιβιώσει και στη δημοτική. Όταν λέω "έχει επιβιώσει στη δημοτική" εννοώ όσες αρχαίες λέξεις δεν έπαψαν ποτέ να λέγονται στο στόμα του λαού κι όχι αυτές που εισήλθαν στο λεξιλόγιο της κοινής νεοελληνικής επειδή τις νεκρανάστησαν ή επινόησαν οι λόγιοι του 19ου αιώνα για να το εμπλουτίσουν ή να εξαλείψουν τα ξένα δάνεια (και πολύ καλά έκαναν βέβαια). Ο ήλιος ανήκει στην πρώτη περίπτωση, είναι μια αρχαία λέξη που επιβίωσε στο στόμα του λαού ανά τους αιώνες και οι λέξεις αυτές με κατάληξη -ια, -ιος, καλώς ή κακώς υπέστησαν συνίζηση στην προφορά της δημοτικής και γι΄αυτό προφέρουμε "μάτχια", "χέργια" κ.τ.λ. Το ήλιο από την άλλη είναι λέξη που επινόησαν οι λόγιοι (κι αν δεν κάνω λάθος πρέπει να ήταν ξένοι αυτοί που το έκαναν) και γι' αυτό προφέρεται με την αρχαία προφορά.
Το μάτια είναι αρχαία λέξη;
Όχι βέβαια, είναι νεότερος τύπος και γι' αυτό προφέρεται με συνίζηση. Δες τι γράφω στο επόμενό μου σχόλιο περί ομματίων και ματιών.
Μοιρίδιοι κλωστῆρες, πανάφυκτον ἀνάγκῃ ζεῦγμ’ ἐπὶ δυστήνοις παισὶ βροτῶν θέμενοι, ἠγάγετο με ποτέ ἱμερτοῦ πρὸς φάος ἠελίου.
Άβαταρ μέλους
enaon

ναι αλλά γιατί πήραμε την κατάληξη του υποκοριστικού και κάναμε νέα λέξη;

δηλαδή το δώμα αντί δωμάτιο θα μπορούσαμε να το λέμε και αυτό μάτι;
Άβαταρ μέλους
Leporello
Phorum.gr user: Leporello

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Leporello »

ritzeri έγραψε: 29 Δεκ 2018, 16:02
ritzeri έγραψε: 29 Δεκ 2018, 15:39
Uppercut έγραψε: 29 Δεκ 2018, 15:26Ναι, η λαρισαϊκή διάλεκτος στις λέξεις της έχει λιγότερες συλλαβές. Άμα πεις "Δεσπότ" έχει λιγότερες συλλαβές απ' ότι αν πεις "Δεσπότη". Πού είναι η δυσκολία σ' αυτό;
Αμα πεις "Δεσποτ" αλλά γράφεις "δεσποτη", δεν μπορείς να ισχυριστείς ότι είναι δισυλλαβη η λέξη, δλδ δε-σποτη

Να μάθεις να μιλάς σαν άνθρωπος, είναι η λυση
Ή στην τελική ας αλλάξει η γραφή της λέξης, να τον γράφουμε δεσποτ, όπως τον λέμε.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν γίνεται να είναι γραμμένο δεσπότη και εμείς να λέμε α, να μία δισυλλαβη λέξη.

Δεν θα τρελαθούμε, ούτε θα τυφλωθουμε εμείς για χάρη σας
Σπάνιο είναι κάποια γλώσσα να έχει καθαρά φωνητική ορθογραφία, ώστε να περιμένεις να γίνει αυτό που λες. Δεν μου λες, η λέξη "Leicester", πόσες συλλαβές έχει; Τέσσερεις; Εγραψα προηγουμένως ότι η λέξη développement είναι τρισύλλαβη.
1.
hellegennes έγραψε: 13 Οκτ 2022, 21:35Γνωρίζω πολύ καλύτερα στατιστική από σένα
2. Η λέξη υδρόφιλος είναι σύνθετη από δύο ελληνικές λέξεις το ύδωρ που σήμαινε νερό και το φίλος που σήμαινε φίλος.
Άβαταρ μέλους
Leporello
Phorum.gr user: Leporello

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Leporello »

Dwarven Blacksmith έγραψε: 29 Δεκ 2018, 14:31Για τον ριτζέρι έχω μια ελπίδα ότι είναι τρολ, γιατί δεν γίνεται να έχει συνέχεια άδικο με αστείο τρόπο στα πάντα.
Όλοι λένε κάτι σωστό που και που.
Μπα, εγώ το μόνο θέμα που τον έπιασα να έχει δίκιο, ήταν γιά την ΑΕΚ.
1.
hellegennes έγραψε: 13 Οκτ 2022, 21:35Γνωρίζω πολύ καλύτερα στατιστική από σένα
2. Η λέξη υδρόφιλος είναι σύνθετη από δύο ελληνικές λέξεις το ύδωρ που σήμαινε νερό και το φίλος που σήμαινε φίλος.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes »

Uppercut έγραψε: 29 Δεκ 2018, 14:12 Απάντα σ' αυτό που σε ρώτησα. Τι είναι το "πως" συντακτικά στην πρόταση "Πώς βαριέμαι τους βλάκες" που είπες ότι δεν είναι ερωτηματική;

Συντακτικό Δημοτικού ξέρεις;
Όχι, δεν δίδασκαν τέτοια μπανάλ πράγματα στην MENSA.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

sharp έγραψε: 29 Δεκ 2018, 15:21 Η δημοτική είναι σαν διάλεκτος. Η λέξη είναι ποίος και είναι δισύλλαβη. Επειδή ακούγεται ποιός δεν σημαίνει ότι έγινε μονοσύλλαβη. Όπως έγραψε και κάποιος τότε στα λαρσινά όλα είναι μονοσύλλαβα.
Ναι, όλα είναι μονοσύλλαβα σε κάποιες διαλέκτους. Και όταν θα τα αποτυπώσεις στον λόγο θα τα γράψεις μονοσύλλαβα. Πού θες να καταλήξεις μ' αυτό;

Πάμε πάλι: συλλαβή είναι το ελάχιστο λεκτικό σύνολο. Δεν έχει καμμία σχέση με γράμματα και με τον αριθμό τους, που είναι εντελώς αυθαίρετο σύστημα αποτύπωσης του λόγου, δηλαδή δεν έχει φυσική σχέση με τον ίδιον τον λόγο, γι' αυτό υπάρχουν 100 συστήματα γραφής και όχι ένα.

Όταν λοιπόν κάτι προφέρεται σε έναν χρόνο είναι ΜΙΑ συλλαβή και δεν έχει αυτό σχέση με το με πόσα συμβολάκια αναπαρίσταται γραπτά. Ο αριθμός των συλλαβών μιας λέξης περιγράφει τον αριθμό των διακριτών ελάχιστων λεκτικών συνόλων.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
Νταρνάκας

enaon έγραψε: 29 Δεκ 2018, 17:34 ναι αλλά γιατί πήραμε την κατάληξη του υποκοριστικού και κάναμε νέα λέξη;

δηλαδή το δώμα αντί δωμάτιο θα μπορούσαμε να το λέμε και αυτό μάτι;
Μάλλον μπερδεύτηκες. Η κατάληξη στο ομμάτιον είναι το -ιον κι όχι το "μάτιον", γιατί το θέμα της λέξης είναι όμματ- (γενική "του όμματος").
Κατά τα άλλα, ακόμα και ολόκληρη υποκοριστική κατάληξη της νεοελληνικής προέρχεται από μια τέτοια παρεξήγηση: από τα αρχαία σκύλαξ, μείραξ κ.τ.λ. σχηματίστηκαν τα μεταγενέστερα υποκοριστικά σκυλάκιον, μειράκιον (από τις γενικές του σκύλακος, του μείρακος κ.ο.κ.) και επειδή κάποιοι υπέθεσαν ότι η πραγματική υποκοριστική κατάληξη είναι -άκιον και όχι -ιον, μας προέκυψε κατ' αναλογία η νεοελληνική υποκοριστική κατάληξη -άκης και -άκι.
Μοιρίδιοι κλωστῆρες, πανάφυκτον ἀνάγκῃ ζεῦγμ’ ἐπὶ δυστήνοις παισὶ βροτῶν θέμενοι, ἠγάγετο με ποτέ ἱμερτοῦ πρὸς φάος ἠελίου.
Άβαταρ μέλους
enaon

θα ήταν τυχερή βολή που λέμε αν δεν είχα μπερδευτεί, μου αρέσει να τα διαβάζω αλλά δεν έχω ιδέα.

ευχαριστώ για την απάντηση :)
Άβαταρ μέλους
Νταρνάκας

hellegennes έγραψε: 29 Δεκ 2018, 23:04
sharp έγραψε: 29 Δεκ 2018, 15:21 Η δημοτική είναι σαν διάλεκτος. Η λέξη είναι ποίος και είναι δισύλλαβη. Επειδή ακούγεται ποιός δεν σημαίνει ότι έγινε μονοσύλλαβη. Όπως έγραψε και κάποιος τότε στα λαρσινά όλα είναι μονοσύλλαβα.
Ναι, όλα είναι μονοσύλλαβα σε κάποιες διαλέκτους. Και όταν θα τα αποτυπώσεις στον λόγο θα τα γράψεις μονοσύλλαβα. Πού θες να καταλήξεις μ' αυτό;

Πάμε πάλι: συλλαβή είναι το ελάχιστο λεκτικό σύνολο. Δεν έχει καμμία σχέση με γράμματα και με τον αριθμό τους, που είναι εντελώς αυθαίρετο σύστημα αποτύπωσης του λόγου, δηλαδή δεν έχει φυσική σχέση με τον ίδιον τον λόγο, γι' αυτό υπάρχουν 100 συστήματα γραφής και όχι ένα.

Όταν λοιπόν κάτι προφέρεται σε έναν χρόνο είναι ΜΙΑ συλλαβή και δεν έχει αυτό σχέση με το με πόσα συμβολάκια αναπαρίσταται γραπτά. Ο αριθμός των συλλαβών μιας λέξης περιγράφει τον αριθμό των διακριτών ελάχιστων λεκτικών συνόλων.
Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί μπερδεύουν και τις διαλέκτους που η προφορά τους αποκλίνει από αυτήν της ΚΝΕ και τι προσπαθούν να αποδείξουν μ' αυτό. Ναι, τα σκλί, γρουν', μλάρ' κ.τ.λ είναι μονοσύλλαβα στις διαλέκτους που τα προφέρουν έτσι, τι μ' αυτό; Να πούμε με το ζόρι πώς όταν λες "μλαρ'' αντί για "μουλάρι" προφέρεις πάλι τρεις συλλαβές;
Άβαταρ μέλους
Νταρνάκας

Ρε συ, πότε ήταν "ποίος" η λέξη, πριν από κάτι χιλιετίες; Έχεις ακούσει ποτέ κανέναν να χρησιμοποιεί στην καθημερινή του ομιλία το "ποίος" αντί για το "ποιος"; Άκουσες ποτέ τους παππούδες και τις γιαγιάδες σου να λένε "ποίος"; :smt017
Άβαταρ μέλους
enaon

Νταρνάκας έγραψε: 29 Δεκ 2018, 23:16
hellegennes έγραψε: 29 Δεκ 2018, 23:04

Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί μπερδεύουν και τις διαλέκτους που η προφορά τους αποκλίνει από αυτήν της ΚΝΕ και τι προσπαθούν να αποδείξουν μ' αυτό. Ναι, τα σκλί, γρουν', μλάρ' κ.τ.λ είναι μονοσύλλαβα στις διαλέκτους που τα προφέρουν έτσι, τι μ' αυτό; Να πούμε με το ζόρι πώς όταν λες "μλαρ'' αντί για "μουλάρι" προφέρεις πάλι τρεις συλλαβές;
πάντως σαν παρατήρηση που μπορεί να κάνω και λάθος, οι ΚΝΕ είμαστε εμείς, οι κανονικοί, οι Αθηναίοι που την γλώσσα την σιδερώσαμε, έτσι νομίζω δηλαδή. Ηχητικά υπάρχουν άλλοι που μοιάζουν πιο πλούσιοι, σαν να τα λέμε λίγο ανάποδα νομίζω.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Για όποιον ενδιαφέρεται στ' αλήθεια για την ιστορία της γλώσσας και πώς καταλήξαμε στην σημερινή μορφή της δημοτικής -που όχι, δεν είναι η αθηναϊκή διάλεκτος-, η πύλη του ιδρύματος νεοελληνικών σπουδών (Ίδρυμα Τριανταφυλλίδη) έχει μπόλικα κείμενα και μελέτες των Χόφμαν, Μπράουνινγκ, Ανδριώτη, Μπαμπινιώτη, Αδράδος και πολλών άλλων.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
enaon

hellegennes έγραψε: 29 Δεκ 2018, 23:39 Για όποιον ενδιαφέρεται στ' αλήθεια για την ιστορία της γλώσσας και πώς καταλήξαμε στην σημερινή μορφή της δημοτικής -που όχι, δεν είναι η αθηναϊκή διάλεκτος-, η πύλη του ιδρύματος νεοελληνικών σπουδών (Ίδρυμα Τριανταφυλλίδη) έχει μπόλικα κείμενα και μελέτες των Χόφμαν, Μπράουνινγκ, Ανδριώτη, Μπαμπινιώτη, Αδράδος και πολλών άλλων.
χέλη πες αφού ξέρεις, ποια διάλεκτος είναι;
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Καμμιά. Λέγεται Κοινή ΝεοΕλληνική (ΚΝΕ) για κάποιον λόγο.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Γλωσσολογία”