!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Το "ποιος" είναι μονοσύλλαβο ή δισύλλαβο;
Re: Το "ποιος" είναι μονοσύλλαβο ή δισύλλαβο;
απο περιέργεια παιδιά, δεχόμαστε οτι το σωστό είναι να μην βάζουμε τόνο στο ποιος όσο έτσι είναι το σωστό, αλλά άσχετα με αυτό, όταν το εκφωνούμε χωρίς να βαριόμαστε, τονίζουμε το όμικρον που το τραβάμε ή όχι;
-
ritzeri
Σωστό.enaon έγραψε: 29 Δεκ 2018, 10:43
ριτζερί ο απερκατ απλά ειναι ο πιανίστας, και να τον φας έχει άλλους, δεν έφτιαξε εκείνος τους κανόνες.
Από την άλλη, ο Απερκατ δεν είναι αυτός που λέει ότι η γλώσσα είναι ζωντανή και αλλάζει;
Ε, όσοι έχουμε πρόβλημα με το παράλογο ας το αναγνωρίσουμε, για αρχή, μπας και αναγκαστεί ο κάθε Τριανταφυλλίδης να το ξαναματαλλαξει.
Και δεν είναι θέμα αντίληψης τελικά.
Πες κάποιος δεν στροφαρει και τα βλέπει όλα λογικά, συμβαίνει κι αυτό.
Εδώ όμως του δείχνεις τον παραλογισμό και εκείνος εξακολουθεί να κάνει ότι δεν καταλαβαινει.
Επομένως είναι θέμα χαρακτήρα.
Κοπαδια
είναι λίγο περίεργο πράγματι νομίζω πόσο χαλαρά εξήγησαν οτι είναι θέμα ήχου, και μετά αγνόησαν οτι δεν υπήρχε κοινός ήχος τότε για να βγάζει νόημα ο κανόνας, ο χέλης δηλαδή έδωσε ρεσιτάλ πάλι.
αλλά όσο μερικοί αγαπάνε να ακολουθούν έναν κανόνα αρκεί να λέει κανόνας πάνω με μεγάλα γράμματα, τόσο μερικοί δυσκολευόμαστε να τον ακολουθήσουμε ακόμα και αν τον γράψαμε εμείς.
οπότε κάτσε να μάθουμε τίποτα για τους κανόνες, ευκαιρία ειναι
αλλά όσο μερικοί αγαπάνε να ακολουθούν έναν κανόνα αρκεί να λέει κανόνας πάνω με μεγάλα γράμματα, τόσο μερικοί δυσκολευόμαστε να τον ακολουθήσουμε ακόμα και αν τον γράψαμε εμείς.
οπότε κάτσε να μάθουμε τίποτα για τους κανόνες, ευκαιρία ειναι
Και γιατί το ήλιος πρέπει να έχει διαφορετική προφορά από το ήλιο είπαμε;Uppercut έγραψε: 28 Δεκ 2018, 23:29 O Sharp λέει μάτια όπως λέμε φυλάκια. Εδώ ο άλλος ο Chainis λέει τον Ήλιο όπως το στοιχείο ήλιο απ' ότι λέει.
Αλήθεια το ήλιο έχει 3 ή 2 συλλαβές;
Μήπως τώρα επηρεάζει και το τελικό "ς" τον χωρισμό των συλλαβών;
Ρωτάω γιατί φαίνεται ότι είμαι τελείως αγράμματος.
Όπου δεν κατάφερε να επικρατήσει ο ΕΛΑΣ εξοντωνοντας τις άλλες αντιστασιακες οργανώσεις δεν υπήρξαν και τάγματα ασφαλείας
Μάργκαρετ Θάτσερ:
Ο σοσιαλισμός είναι πολύ καλός μέχρι να τελειώσουν τα λεφτά των αλλων
Uppercut έγραψε: 28 Δεκ 2018, 23:55Ποιοι είστε εσείς; Άμα μιλάς όπως οι Sharp και Chainis εσύ λες τρεις συλλαβές. Εμείς κι οι υπόλοιποι ομιλητές της κοινής νεοελληνικής λέμε δύο. Για αυτό δεν προφέρουμε τον Ήλιο (δύο) σαν το χημικό στοιχείο ήλιο (τρεις).ritzeri έγραψε: 28 Δεκ 2018, 23:51Άρα, σύμφωνα με τα λεγόμενα σας, η λέξη ήλιος είναι δισυλλαβη για εσάς και τρισυλλαβη για εμάς.Uppercut έγραψε: 28 Δεκ 2018, 23:29 O Sharp λέει μάτια όπως λέμε φυλάκια. Εδώ ο άλλος ο Chainis λέει τον Ήλιο όπως το στοιχείο ήλιο απ' ότι λέει.
Αφου εμείς την προφέρουμε με δύο και σεις με τρεις συλλαβές.
Σόρυ, από ένα σημείο και μετά είναι μόνο για γέλια.
Όπου δεν κατάφερε να επικρατήσει ο ΕΛΑΣ εξοντωνοντας τις άλλες αντιστασιακες οργανώσεις δεν υπήρξαν και τάγματα ασφαλείας
Μάργκαρετ Θάτσερ:
Ο σοσιαλισμός είναι πολύ καλός μέχρι να τελειώσουν τα λεφτά των αλλων
Re: Λένιν: O μεγαλύτερος δωσίλογος των Γερμανών
αυτή μου μοιάζει μια λογική τοποθέτηση, αφήνει χώρο για το παράλογο, μια χαρά.Professor έγραψε: 27 Δεκ 2018, 11:23 Κανονικά θα έπρεπε να τονίζεται βέβαια γιατί υπάρχει φωνολογικός τόνος ενώ από την άλλη υπάρχουν δισύλλαβες λέξεις που στην πραγματικότητα δεν τονίζονται, αλλά οι κανόνες της γραμματικής δεν είναι πάντα λογικοί.
- Νταρνάκας
- Phorum.gr user: Νταρνάκας
Δεν έχει σχέση με το τελικό ς αλλά με το αν η συγκεκριμένη λέξη υπάρχει μόνο στην αρχαία/λόγια μορφή της ελληνικής ή έχει επιβιώσει και στη δημοτική. Όταν λέω "έχει επιβιώσει στη δημοτική" εννοώ όσες αρχαίες λέξεις δεν έπαψαν ποτέ να λέγονται στο στόμα του λαού κι όχι αυτές που εισήλθαν στο λεξιλόγιο της κοινής νεοελληνικής επειδή τις νεκρανάστησαν ή επινόησαν οι λόγιοι του 19ου αιώνα για να το εμπλουτίσουν ή να εξαλείψουν τα ξένα δάνεια (και πολύ καλά έκαναν βέβαια). Ο ήλιος ανήκει στην πρώτη περίπτωση, είναι μια αρχαία λέξη που επιβίωσε στο στόμα του λαού ανά τους αιώνες και οι λέξεις αυτές με κατάληξη -ια, -ιος, καλώς ή κακώς υπέστησαν συνίζηση στην προφορά της δημοτικής και γι΄αυτό προφέρουμε "μάτχια", "χέργια" κ.τ.λ. Το ήλιο από την άλλη είναι λέξη που επινόησαν οι λόγιοι (κι αν δεν κάνω λάθος πρέπει να ήταν ξένοι αυτοί που το έκαναν) και γι' αυτό προφέρεται με την αρχαία προφορά.Chainis έγραψε: 29 Δεκ 2018, 11:24Και γιατί το ήλιος πρέπει να έχει διαφορετική προφορά από το ήλιο είπαμε;Uppercut έγραψε: 28 Δεκ 2018, 23:29 O Sharp λέει μάτια όπως λέμε φυλάκια. Εδώ ο άλλος ο Chainis λέει τον Ήλιο όπως το στοιχείο ήλιο απ' ότι λέει.
Μοιρίδιοι κλωστῆρες, πανάφυκτον ἀνάγκῃ ζεῦγμ’ ἐπὶ δυστήνοις παισὶ βροτῶν θέμενοι, ἠγάγετο με ποτέ ἱμερτοῦ πρὸς φάος ἠελίου.
πάντως ρε παιδιά κάτι νομίζω δεν κάνουμε καλά με την γλώσσα, καλά μπορεί να με συμφέρει να το λέω γιατί αποφάσισα κάποτε να μην δώσω σημασία, αλλά θυμάμαι ότι άκουγα πώς κρύβει μέσα μυστικά, είναι πολύ σημαντική και ανοίγει δρόμους λογικής, αλλά κοιτούσα γύρω μου τους πιο μεγάλους και δεν έβλεπα να συμβαίνει στα αλήθεια.
Νομίζω οι κανόνες θα έπρεπε να τονίζουν κάτι άλλο, όχι το τεχνικό μέρος μόνο που για να σταθεί αναγκαστικά πλέον έχει γίνει περίεργη κατασκευή.
Νομίζω οι κανόνες θα έπρεπε να τονίζουν κάτι άλλο, όχι το τεχνικό μέρος μόνο που για να σταθεί αναγκαστικά πλέον έχει γίνει περίεργη κατασκευή.
Τα έχεις μπερδέψει. Δεν διαπραγματευόμαστε τώρα γιά το πώς πρέπει να προφέρεται η λέξη "Ηλιος". Διαπιστώνουμε απλώς ότι προφέρεται όπως προφέρεται.Chainis έγραψε: 29 Δεκ 2018, 11:24Και γιατί το ήλιος πρέπει να έχει διαφορετική προφορά από το ήλιο είπαμε;Uppercut έγραψε: 28 Δεκ 2018, 23:29O Sharp λέει μάτια όπως λέμε φυλάκια. Εδώ ο άλλος ο Chainis λέει τον Ήλιο όπως το στοιχείο ήλιο απ' ότι λέει.
1.
2. Η λέξη υδρόφιλος είναι σύνθετη από δύο ελληνικές λέξεις το ύδωρ που σήμαινε νερό και το φίλος που σήμαινε φίλος.
- hellegennes
Στην ακόμη πιο βλακώδη συνέχεια της βλακώδους ερώτησής σου, θα απολυόταν ο γραφίστας που έκανε τόσο μεγάλη την γραμματοσειρά. Ακόμη όμως κι αν υπήρχε λόγος για κάτι τέτοιο, εσύ μπορεί να μην γνωρίζεις σε τι αναφέρεται ο τίτλος, γνωρίζει όμως ο εκδότης, ο επιμελητής, ο διορθωτής και ο συγγραφέας, δηλαδή όλοι οι υπόλοιποι.ritzeri έγραψε: 29 Δεκ 2018, 01:17Ε πως δεν έχει;hellegennes έγραψε: 29 Δεκ 2018, 01:06 Η απάντηση στην βλακώδη ερώτησή σου είναι ότι δεν έχει κανένα νόημα να μετρήσεις συλλαβές σε έναν τίτλο.
Αυτό δεν είναι ερώτηση του εκατομμυρίου, είναι ερώτηση της πενταροδεκάρας.
Μπορεί να είναι γραμμένο με μια τεράστια γραμματοσειρά και να πρέπει να κόψεις τη λέξη στη μέση και να συνεχίσεις από κάτω.
Εσύ πρέπει να είσαι εντελώς βλακας
Ελπίζω να απάντησα αρκούντως ικανοποιητικά στον πακτωλό βλακείας.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- hellegennes
Τι σχέση έχουν οι καταλήξεις με τις συλλαβές; Δηλαδή στην λέξη «συλλαβές» οι συλλαβές είναι συλ-λαβ-ες ή μήπως η κατάληξη της λέξης είναι -βες;sharp έγραψε: 29 Δεκ 2018, 01:22 Αφού λοιπόν μάτι, ματιού, μάτια, ματιών είναι όλα δισύλλαβα, πώς μαθαίνει το παιδί στο δημοτικό να το κλίνει; Δεν υπάρχουν πια καταλήξεις, που είναι ξεχωριστές συλλαβές; Δηλ. ματι-ών, μάτι-α, ματι-ού;
Ρε, τι βλακείες διαβάζουμε; Ήμαρτον! Τι σκατά σας έμαθαν σ' αυτό το τριγαμημένο σχολείο;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
να ένα ωραίο παράδειγμα, τι σημασία έχει να ξέρεις καλά τους κανόνες, όταν βάζεις την λέξη γάμος με αυτή την έννοια στο κείμενο και δεν χτυπάει τίποτα σε κανέναν, όλα καλά;
Κανένα δεν είναι σωστό ή λάθος. Η κάθε διάλεκτος έχει φωνητικό σύστημα που διαφέρει σε κάποια σημεία. Πριν μήνες είχαμε διαφωνήσει με τον mec γιά το αν είναι απαραίτητη η οξεία στην γαλλική λέξη développement. Εγώ που μιλάω την διάλεκτο του Παρισιού την βρίσκω απαραίτητη, γιατί δείχνει το μόνο e που προφέρεται σαν ε, αφού την λέξη την προφέρω σαν ντεβλοπμάν (3 συλλαβές). Αυτός που μιλάει την διάλεκτο του midi την προφέρει σαν ντεβελοπεμάν (5 συλλαβές) οπότε δεν καταλάβαινε γιατί να τονίζεται το πρώτο e και όχι τα υπόλοιπα.enaon έγραψε: 29 Δεκ 2018, 10:43επίσης ρε παιδιά, οι Άγγλοι τί κάνουν; Προσπαθώ να σκεφτώ έναν της Οξφόρδης για να μοιάζει σαν τις ταινίες, έναν του Εδιμβούργου και έναν του Καρντιφ να μου λένε: this is my guitar. Ο καρντιφιανός θα κάνει το μιγικταρ μία συλλαβή, ο Οξφορδέζος 4-5, ποιο είναι το σωστό;
ριτζερί ο απερκατ απλά ειναι ο πιανίστας, και να τον φας έχει άλλους, δεν έφτιαξε εκείνος τους κανόνες.
1.
2. Η λέξη υδρόφιλος είναι σύνθετη από δύο ελληνικές λέξεις το ύδωρ που σήμαινε νερό και το φίλος που σήμαινε φίλος.
Καν’τε ένα tl;dr αν βγήκε άκρη, διότι είναι 18 σελίδες.
Χαῖρε, τὸ τῶν Δαιμόνων πολυθρύλητον θαῦμα·
χαῖρε, τὸ τῶν αγγέλων πολυθρήνητον τραῦμα.
χαῖρε, τὸ τῶν αγγέλων πολυθρήνητον τραῦμα.
FUCK DONALD TRUMP
- Νταρνάκας
- Phorum.gr user: Νταρνάκας
Κλασικό παράδειγμα των όσων γράφω πιο πάνω αποτελεί η λόγια έκφραση "πήρε των ομματιών του". Η κατάληξη -ιών στη λέξη "ομματιών" προφέρεται χωρίς συνίζηση ακριβώς επειδή η λέξη αυτή δεν επιβίωσε στο στόμα του λαού. Ενώ όταν λέμε "των ματιών", το προφέρουμε με συνίζηση αφού είναι καθαρά λέξη της δημοτικής.Νταρνάκας έγραψε: 29 Δεκ 2018, 11:44Δεν έχει σχέση με το τελικό ς αλλά με το αν η συγκεκριμένη λέξη υπάρχει μόνο στην αρχαία/λόγια μορφή της ελληνικής ή έχει επιβιώσει και στη δημοτική. Όταν λέω "έχει επιβιώσει στη δημοτική" εννοώ όσες αρχαίες λέξεις δεν έπαψαν ποτέ να λέγονται στο στόμα του λαού κι όχι αυτές που εισήλθαν στο λεξιλόγιο της κοινής νεοελληνικής επειδή τις νεκρανάστησαν ή επινόησαν οι λόγιοι του 19ου αιώνα για να το εμπλουτίσουν ή να εξαλείψουν τα ξένα δάνεια (και πολύ καλά έκαναν βέβαια). Ο ήλιος ανήκει στην πρώτη περίπτωση, είναι μια αρχαία λέξη που επιβίωσε στο στόμα του λαού ανά τους αιώνες και οι λέξεις αυτές με κατάληξη -ια, -ιος, καλώς ή κακώς υπέστησαν συνίζηση στην προφορά της δημοτικής και γι΄αυτό προφέρουμε "μάτχια", "χέργια" κ.τ.λ. Το ήλιο από την άλλη είναι λέξη που επινόησαν οι λόγιοι (κι αν δεν κάνω λάθος πρέπει να ήταν ξένοι αυτοί που το έκαναν) και γι' αυτό προφέρεται με την αρχαία προφορά.Chainis έγραψε: 29 Δεκ 2018, 11:24Και γιατί το ήλιος πρέπει να έχει διαφορετική προφορά από το ήλιο είπαμε;Uppercut έγραψε: 28 Δεκ 2018, 23:29 O Sharp λέει μάτια όπως λέμε φυλάκια. Εδώ ο άλλος ο Chainis λέει τον Ήλιο όπως το στοιχείο ήλιο απ' ότι λέει.
Μοιρίδιοι κλωστῆρες, πανάφυκτον ἀνάγκῃ ζεῦγμ’ ἐπὶ δυστήνοις παισὶ βροτῶν θέμενοι, ἠγάγετο με ποτέ ἱμερτοῦ πρὸς φάος ἠελίου.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 0 Απαντήσεις
- 577 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από tanipteros
-
- 5 Απαντήσεις