!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Συνταγές, φαγητά, γλυκίσματα, ποτά και cocktails (μόνο για χορτάτους).
Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa »

Sid Vicious έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:51
Communio Sancta έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:46
Sid Vicious έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:41 Η έκφραση αλοιφές είναι σωστή χωρικέ φίλε μου
Ναι, δεν έχω αντίρρηση. Οι αλοιφές είναι σωστές, όπως και η πίτα με σουβλάκι είναι σωστή, κι η πίτα με γύρο. Το κασέρι με ενοχλεί, όχι πολύ, αλλά λίγο.
Εγώ είμαι δίκαιος, η ονομασία κασέρι για όλα τα κίτρινα ημίσκληρα είναι λάθος αλλά είναι ένας τοπικός ιδιωματισμός/γενίκευση που έρχεται από παλιότερα
είσαι περίπτωση... εισαι λάθος ακόμα κι όταν παριστάνεις τον δίκαιο...

άλλο το τύρι κι άλλο το κασέρι...

τσπ; όλοι άσχετοι ;

:102:
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes »

gassim έγραψε: 23 Μαρ 2025, 13:22
hellegennes έγραψε: 22 Μαρ 2025, 23:10
gassim έγραψε: 22 Μαρ 2025, 18:37

Και τώρα για τα λευκά τυριά (και για τα κίτρινα) χρησιμοποιούμε την λέξη τυρί. Φέτα λέμε την φέτα.
Όντως λέμε τυρόπιτα και τυρόψωμο γιατί δεν έχουν απαραίτητα φέτα.
Η φέτα είναι πολύ σύγχρονη έννοια. Μέχρι που έγινε ΠΟΠ δεν υπήρχε μια συγκεκριμένη χρήση της.
Εδώ την ξέραμε απο πιο παλιά την φέτα. Τουλάχιστον απο την δεκαετία του 80 που θυμάμαι εγώ, φέτα λέγαμε την φέτα και όχι όλα τα λευκά τυριά. Ο μόνος διαχωρισμός ήταν στην σκληρή φέτα και στην μαλακή φέτα.
ΠΟΠ έγινε πολύ αργότερα.
Όχι πολύ αργότερα, αρχές 90's. Η σύμφραση "κατσικίσια φέτα" υπάρχει και σήμερα και φανερώνει ότι δεν υπήρχε αυτή η στανταρισμένη εκδοχή του αιγοπρόβειου τυριού αποκλειστικά ως φέτα. Και φυσικά πριν γίνει ΠΟΠ, η αναλογία κατσικίσιου και πρόβειου τυριού έπαιζε. Σήμερα είναι συγκεκριμένη η αναλογία και η υγρασία, είναι ένα τυποποιημένο προϊόν ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά του.

Αν δε, λέγατε "σκληρή" και "μαλακή" φέτα, τότε στάνταρ η σκληρή ήταν ή 100% κατσίκι ή σχεδόν, γιατί αυτό κάνει το τυρί σκληρότερο. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να το ξέρεις αυτό αν δεν είσαι ο παραγωγός. Δεν έχει κάποια χαρακτηριστικά διαφορετική γεύση που να σε κάνει να πεις "α, ναι, αυτό δεν έχει πρόβειο γάλα".
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Άβαταρ μέλους
Σέλευκας
Phorum.gr user: Seleykos

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σέλευκας »

Communio Sancta έγραψε: 21 Μαρ 2025, 16:01 Εντάξει, το καταλαβαίνω όταν είμασταν 15 ετών. Αλλά τώρα όλα είναι γνωστά σε όλους και όλες οι κουζίνες και τα προϊόντα είναι γνωστά. Γιατί ακόμα στον Βορρά λένε κάθε κίτρινο τυρί, κασέρι;
Εσύ τα λες τυριά και σε πειράζει που τα λένε κασερια :smt005:
Ιδιωτικές δομές παιδιών. Πως είναι δυνατόν;
Κοινοβουλευτισμός είναι η εκπροσώπηση των φεουδαρχών απέναντι στον βασιλιά.
Azzurra Carnelos
Εθνικισμός είναι η βούληση για την επιβίωση του έθνους.
Άβαταρ μέλους
Σέλευκας

hellegennes έγραψε: 23 Μαρ 2025, 22:40

Η φέτα είναι πολύ σύγχρονη έννοια. Μέχρι που έγινε ΠΟΠ δεν υπήρχε μια συγκεκριμένη χρήση της.
Εδώ την ξέραμε απο πιο παλιά την φέτα. Τουλάχιστον απο την δεκαετία του 80 που θυμάμαι εγώ, φέτα λέγαμε την φέτα και όχι όλα τα λευκά τυριά. Ο μόνος διαχωρισμός ήταν στην σκληρή φέτα και στην μαλακή φέτα.
ΠΟΠ έγινε πολύ αργότερα.
Όχι πολύ αργότερα, αρχές 90's. Η σύμφραση "κατσικίσια φέτα" υπάρχει και σήμερα και φανερώνει ότι δεν υπήρχε αυτή η στανταρισμένη εκδοχή του αιγοπρόβειου τυριού αποκλειστικά ως φέτα. Και φυσικά πριν γίνει ΠΟΠ, η αναλογία κατσικίσιου και πρόβειου τυριού έπαιζε. Σήμερα είναι συγκεκριμένη η αναλογία και η υγρασία, είναι ένα τυποποιημένο προϊόν ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά του.

Αν δε, λέγατε "σκληρή" και "μαλακή" φέτα, τότε στάνταρ η σκληρή ήταν ή 100% κατσίκι ή σχεδόν, γιατί αυτό κάνει το τυρί σκληρότερο. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να το ξέρεις αυτό αν δεν είσαι ο παραγωγός. Δεν έχει κάποια χαρακτηριστικά διαφορετική γεύση που να σε κάνει να πεις "α, ναι, αυτό δεν έχει πρόβειο γάλα".
Τι ψάχνεις τώρα και συ, διακόσια χρόνια όλη η Ελλάδα ξέρει τι είναι σουβλάκι και ξαφνικά ανακαλύφθηκε ένας πληθυσμός κάπου στο 80 που δεν ήξερε καν.
Azzurra Carnelos
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Beria έγραψε: 23 Μαρ 2025, 13:39 Η κασεροπιτα είναι σφολιάτα με κασέρι
Δεν έχει γραβιέρα, γκούντα (sic), ή εμενταλ (κίτρινα τυριά)
Κυριολεκτικά θα σου αποδείξω πόσο λάθος κάνεις με το πρώτο αποτέλεσμα που θα βρω γράφοντας κασερόπιτα στο google. Για πάμε:

Εικόνα

Συνταγές, συνταγές, συνταγές... οκέι, ο Πετριτζίκης λέει κάτι με γραβιέρες εκεί αλλά δεν είναι και τυποποιημένο προϊόν, ίσως είναι δική του πουτανιά. Ας δούμε παρακάτω... α, ΑΒ Βασιλόπουλος. Για να δούμε συστατικά:

Εικόνα

Α, τυρί ένταμ. Ά, τυρί γκούντα. Ά, ράντομ ημίσκληρο τυρί.

Έχει και 4,4% γνήσιο κασέρι, γιατί το διαφημίζει κυριολεκτικά στο όνομα του προϊόντος. Επίσης ΑΒ ρε φίλε, ίσως τα άλλα προϊόντα της αγοράς είναι πιο τίμια...

Εικόνα

Ωχ, όχι! Τυρί κεφαλοτύρι. Τυρί ράντομ ημίσκληρο τυρί. Τυρί γραβιέρα. Τυρί κεφαλογραβιέρα.

Μαλακίες, μόνο η Χρυσή Ζύμη παίζει να είναι γνήσια...

Ωχ, δεν μ' αρέσει τι λέει στον τίτλο...

Εικόνα

Ωχ, όχι, κεφαλογραβιέρα! Ωχ, όχι, κεφαλοτύρι! Ωχ, όχι, γραβιέρα! Ωχ, όχι, ράντομ ημίσκληρο τυρί!

Τελικά οι μεγάλες εταιρείες είναι απάτες. Σίγουρα οι μικροί παραγωγοί έχουν κασέρι μέσα και εννοούμε κασέρι-κασέρι!

Εικόνα

Α, τους πούστηδες! Τίποτα βλάχοι Θεσσαλονικείς θα είναι.

Εικόνα

Ωχ, όχι!
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Allah έγραψε: 23 Μαρ 2025, 15:12 Φυσικά και είναι. Έχει τυρί μέσα; Έχει. Ε, είναι είδος τυρόπιτας λοιπόν.
:smt005: :smt005: :smt005:

Καλά, όταν μάθεις κάποτε καλά ελληνικά, το ξανασυζητάμε. Έχεις ένα σχετικά καλό επίπεδο αλλά με πολλές ελλείψεις. Επίσης έχεις χοντρά κόμπλεξ. Θα πω το κλασικό ότι θα σου έφαγε κανένα καρντάσι την γκόμενα, γιατί είναι το μόνο που έχει έναν βαθμό δικαιολογησιμότητας για οποιονδήποτε είναι πάνω από 15 χρονών.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
Saturn
Phorum.gr user: Saturn

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Saturn »

ρε αλήθεια τώρα? μπήκα να ρωτήσω τί στα κομμάτια γράφετε ακόμα για τα κασέρια
και πέφτω πάνω σε φώτο με τυροπιτάκια :smt005: :smt005: :smt005:
δὸς αὐτοῖς, Κύριε, κατὰ τὰ ἔργα αὐτῶν ... κατὰ τὰ ἔργα τῶν χειρῶν αὐτῶν δὸς αὐτοῖς, ἀπόδος τὸ ἀνταπόδομα αὐτῶν αὐτοῖς
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Allah έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:37 Ναι, είναι κι αυτό. Δεν έχουνε μάθει ακόμα ότι οι αλοιφές είναι για τα εγκαύματα και για τις αιμορροΐδες. Ό,τι βάζουν στον κώλο τους βάζουν και στο πιάτο τους.
Για μια ακόμα φορά επιδεικνύεις την ένδειά σου στην χρήση της ελληνικής γλώσσας (και όχι μόνο, αλλά ας μην πάμε παρακάτω).

Οι λέξεις σημαίνουν αυτό για το οποίο τις χρησιμοποιούμε, δεν μας τις παρέδωσε καμμιά θρησκεία, θρησκόληπτε φίλε μου, που κατά τα άλλα είσαι άθεος αλλά οι αντιλήψεις σου είναι πιο κοντόθωρες και αμετακίνητες από δόγματα φονταμενταλιστών.

Η λέξη κρέμα, που χρησιμοποιείται πανευρωπαϊκά, και έρχεται από την βυζαντινή λέξη χρίσμα, σημαίνει επίσης αλοιφή και μπορεί να είναι οποιοσδήποτε φαγώσιμος ή μη φαγώσιμος πολτός. Κρέμα γάλακτος, κρέμα φρούτων, κρέμα επιδόρπιο, κρέμα για τα χέρια, κρέμα για το σώμα, κρέμα ξυρίσματος, κρέμα σαπουνιού.

Όταν λοιπόν βάλεις στον πάτο σου κρέμα για τις αιμορροΐδες, που σίγουρα έχεις με βάση τα ποστ σου, θυμήσου ότι κρέμα έχεις βάλει και στο πιάτο σου και σκέψου τι μαλακίες έγραφες.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
Communio Sancta

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Communio Sancta »

Saturn έγραψε: 23 Μαρ 2025, 23:13 ρε αλήθεια τώρα? μπήκα να ρωτήσω τί στα κομμάτια γράφετε ακόμα για τα κασέρια
:smt005:
ΕΙΔΟΝ ΕΓΩ ΤΑΣ ΠΑΓΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ HΠΛΩΜΕΝΑΣ ΕΠΙ ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΑΙ ΗΡΩΤΗΘΗΝ : ΑΡΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΑΙ ΕΚΦΥΓΕΙΝ ΤΑΥΤΑΣ; ΚΑΙ ΗΚΟΥΣΑ ΦΩΝΗΝ ΛΕΓΟΥΣΑΝ ΜΟΙ : "Ο ΤΑΠΕΙΝΟΣ".
ΕXODUS!
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Saturn έγραψε: 23 Μαρ 2025, 23:13 ρε αλήθεια τώρα? μπήκα να ρωτήσω τί στα κομμάτια γράφετε ακόμα για τα κασέρια
Καλοπροαίρετος χιουμοριστικός σοδομισμός είναι. Επειδή είμαι αισιόδοξος, θέλω να πιστεύω ότι η αντίδραση του Beria θα είναι:

Χαχα! Ωραίο, ρε φίλε! Δίκιο είχες τελικά.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
gassim

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gassim »

ΠΟΠ έγινε πολύ αργότερα.

Το κατσικίσιο τυρί έχει πολύ διαφορετική γεύση από την φέτα.
Αλλά και αν υποθέσουμε ότι πριν γίνει ΠΟΠ η φέτα την έφτιαχναν με κατσικίσιο γάλα ή αναμίγνυαν κατσικίσιο με πρόβειο κτλ πάλι δεν προκύπτει από κάπου ότι λέμε ή λέγαμε ποτέ όλα τα λευκά τυριά φέτα.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος gassim την 23 Μαρ 2025, 23:39, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
Καραμελίτσα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καραμελίτσα »

Εγώ πάντως κασερόπιτα με άλλα τυριά δεν την αναγνωρίζω.
Σήμερα φτιάνουμε μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή, μια κασερόπιτα που μοσχοβολάει Θεσσαλονίκη. Η συνταγή είναι ενός αγαπημένου φούρναρη που μου την έδωσε την τελευταία φορά που ταξίδεψα στην πόλη!

300 ml φρέσκο γάλα
500 γρ. κασέρι, τριμμένο στο λεπτό
2 αυγά, ελευθέρας βοσκής
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

https://coolartisan.gr/?recipe-post=the ... essaloniki
Κασερόπιτα Θεσσαλονίκης

Αν υπάρχει ένα τυρί που να παραπέμπει κατευθείαν στη Θεσσαλονίκη, αυτό είναι ένα και είναι ΠΟΠ: το κασέρι Σοχού. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να λείπει μια πίτα με γέμιση από το βουτυράτο αυτό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα. Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε φύλλο, χρησιμοποιούμε δύο φύλλα σφολιάτα καλής ποιότητας.

300 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
15 ml τσίπουρο
500 γρ. κασέρι της αρεσκείας μας, χονδροτριμμένο
1 τσιμπιά πιπέρι
2 αυγά

https://www.gastronomos.gr/syntagh/kase ... is/101877/
Κασερόπιτα με τραγανό φύλλο κρούστας και 4 υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι. Αυγά, γάλα, κασέρι και φύλλο κρούστας, τόσο απλά γίνεται.

1/3 φλ. ελαιόλαδο
4 μεγάλα αυγά
3½ φλ. γάλα
1 συσκευασία φύλλο κρούστας
650 γραµ. κασέρι τριμμένο
λίγο πιπέρι
https://www.argiro.gr/recipe/kaseropita ... as-argyro/
Απλά με εκπλήσσει που όλοι λένε ως πατρίδα της κασερόπιτας τη Θεσσαλονίκη.
Z
Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa »

hellegennes έγραψε: 23 Μαρ 2025, 23:13
Allah έγραψε: 23 Μαρ 2025, 15:12 Φυσικά και είναι. Έχει τυρί μέσα; Έχει. Ε, είναι είδος τυρόπιτας λοιπόν.
:smt005: :smt005: :smt005:

Καλά, όταν μάθεις κάποτε καλά ελληνικά, το ξανασυζητάμε. Έχεις ένα σχετικά καλό επίπεδο αλλά με πολλές ελλείψεις. Επίσης έχεις χοντρά κόμπλεξ. Θα πω το κλασικό ότι θα σου έφαγε κανένα καρντάσι την γκόμενα, γιατί είναι το μόνο που έχει έναν βαθμό δικαιολογησιμότητας για οποιονδήποτε είναι πάνω από 15 χρονών.
φίλος,

το «ελληνικα» μην το ορκιστείς... θα αμαρτήσεις...

και οι δυο λεξεις ειναι στις δυτικές διαλέκτους της αρχαίας γλώσσας (που συμβατικά λέγω Πελασγικιά) και φαίνεται πως έμειναν στην αιωνομετέπειτα ελληνιστική κοινή ως ουσιαστικά χάνοντας τις άλλες ιδιότητες της λεκτικής ρίζας...

περατούτου ξες πως συνφωνω πως αλλο πράγμα είναι του τουργιά και αλλό πράγμα είναι τα κασέργια και άλλο πράγμα τα γιαούρτια και άλλο πραγμα το γάλα... βεβαια όλα ειναι απο γάλα αλλά δεν τα λέμε όλα γάλα... το καθετι εχει τονομα του που σημαίνει κάτιτις...
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.
Άβαταρ μέλους
Σέλευκας

Την λέξη φέτα για το τυρί ξέρουμε ποιος μαλάκας την εφηύρε κάπου στα 70;
Azzurra Carnelos
Άβαταρ μέλους
hellegennes

gassim έγραψε: 23 Μαρ 2025, 23:29

ΠΟΠ έγινε πολύ αργότερα.

Το κατσικίσιο τυρί έχει πολύ διαφορετική γεύση από την φέτα.
Διαφορετική υφή έχει, γι' αυτό το ξέρατε ως "σκληρή φέτα". Δεν παίζει να καταλαβαίνεις την αναλογία κατσικίσιου-πρόβειου λευκού τυριού. Ελαφρώς διαφορετική γεύση έχει φυσικά αλλά ελαφρώς διαφορετικές γεύσεις έχουν και όλες οι φέτες μεταξύ τους. Άλλο να έχουν δυο πράγματα διαφορετική γεύση και άλλο να έχουν χαρακτηριστική γεύση. Το κατσικίσιο τυρί δεν έχει χαρακτηριστική γεύση που να σε κάνει να το ξεχωρίζεις από το πρόβειο.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Μαγειρική”