!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Μαύρη ηθοποιος πηρε τον ρολο της θεας Αθηνας στην Οδυσσεια του Νολαν

Κινηματογράφος (κριτικές και προτάσεις), θέατρο, ερμηνεία, χορός, τραγούδι, τηλεόραση, ραδιόφωνο κ.ά.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Re: Μαύρη ηθοποιος πηρε τον ρολο της θεας Αθηνας στην Οδυσσεια του Νολαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes »

nemo έγραψε: 11 Φεβ 2025, 23:19 δεν ειναι σιγουρο οτι ηταν προφορικη παραδοση και οποιος επιμενει για μενα εχει λαθος ας εχει και εκατο πτυχια θα μπορουσε να ηταν σε πολλες περγαμηνες και να τα συγκεντρωσανε κατα καποιο τροπο σε μια

το αλλο που ειπες ειναι οτι δεν γνωριζε απο ανακτορα ..ή απο ιστορια
Αν έχεις τίποτα κείμενα, μην τα κρύβεις. Μέχρι να τα δούμε όμως ήταν προφορική παράδοση, το οποίο δεν στοιχειοθετείται μόνο από την απουσία γραπτών, παρεμπιπτόντως.

Εξάλλου δεν θα είχε εμφανείς αναχρονισμούς το έργο του αν όντως ήξερε.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Άβαταρ μέλους
Polaris3
Phorum.gr user: Polaris3

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Polaris3 »

micmic έγραψε: 11 Φεβ 2025, 21:37 Θέλω να γίνω σκηνοθέτης και να κάνω ταινία για τον Μαντέλα με τον George Clooney.
Ο Μαντέλα υπήρξε, η θεά Αθηνά όχι.

Ταινία είναι, όχι ιστορικό ντοκιμαντερ.
zteo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από zteo »

hellegennes έγραψε: 11 Φεβ 2025, 23:21
Ληστοσυμμορίτης έγραψε: 11 Φεβ 2025, 23:13 Αυτό που θέλω να πω είναι πως τα έργα προσαρμόζονται χωροχρονικά και στο μέσον. Π.χ. για να παιχτεί κάτι σε σχολικό θέατρο πρέπει να υποτάσσεται στην αυστηρότητα δευτερευοντων στοιχείων; Π.χ. η κοπέλα που θα παίξει τηναθηνα είχε στα 16 της παίξει την ιουλιέτα στο ναιρόμπι. Έπρεπε να φέρουν φλωρεντινή;
Φυσικά όχι. Είπα, σε κάποιους τομείς είναι θέμα πρακτικότητας. Θα προτιμούσα ας πούμε να είναι όλο το καστ Έλληνες αλλά δεν υπάρχει τόσο μεγάλη διαθεσιμότητα από Έλληνες ηθοποιούς που να έχουν καλή αγγλική προφορά, γιατί αναγκαστικά η ταινία θα είναι στα αγγλικά, και να είναι της κλάσης που απαιτεί μια τέτοια παραγωγή.

Από την άλλην, διαφορετικές παραγωγές έχουν διαφορετικά κριτήρια. Σε μια σχολική παράσταση τίποτα δεν έχει τόση σημασία. Όπως και φυσικά αν παίζουν σαιξπηρικά έργα στην Νιγηρία θα παίζουν μαύροι ηθοποιοί. Κανείς δεν είπε ότι απαγορεύεται. Άλλωστε και στο ελληνικό αρχαίο θέατρο έπαιζαν μόνο λευκοί Αθηναίοι άντρες όλους τους ρόλους, είτε ήταν γυναίκες είτε ξένοι (Πέρσες, Αιγύπτιοι, κτλ).

Εδώ μιλάμε συγκεκριμένα για μια χολιγουντιανή παραγωγή, που έχει τις δυνατότητες να κάνει ό,τι θέλει και ΕΠΙΛΕΓΕΙ να βάλει μια μαύρη ηθοποιό στον ρόλο λευκής Ελληνίδας θεάς. Δεν είναι σύμβαση, είναι επιλογή.
Διότι αυτό είναι ο μύθος η επιλογή της απόλυτης ελευθερίας να τον κάνεις ότι θέλεις.
Γιαυτό στην Ελληνική μυθολογία υπάρχουν τόσες παραλαγες για τους μύθους.
Εάν θέσουμε όρια ιστορικής ακριβείας στον μύθο ουσιαστικά στερούμε από τον καλλιτέχνη την ελευθερία της έκφρασης και τον εξαναγκαζουμε να πει την ίδια ιστορία ξανά και ξανά.
Με αποτέλεσμα οι καλλιτέχνες να μην ξανά ασχοληθούν με κάτι τόσο περιοριστικο.
Θέλουμε λοιπόν η Ελληνική μυθολογία να αποτελεί πηγή έμπνευσης ακόμα και για το Χόλιγουντ η την θέλουμε να σαπίζει ξεχασμένη στις βιβλιοθήκες.
Κουλης για Τέμπη
Και εγω υπάλληλος ειμαι
Άβαταρ μέλους
Ληστοσυμμορίτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ληστοσυμμορίτης »

zteo έγραψε: 12 Φεβ 2025, 00:27
hellegennes έγραψε: 11 Φεβ 2025, 23:21
Ληστοσυμμορίτης έγραψε: 11 Φεβ 2025, 23:13 Αυτό που θέλω να πω είναι πως τα έργα προσαρμόζονται χωροχρονικά και στο μέσον. Π.χ. για να παιχτεί κάτι σε σχολικό θέατρο πρέπει να υποτάσσεται στην αυστηρότητα δευτερευοντων στοιχείων; Π.χ. η κοπέλα που θα παίξει τηναθηνα είχε στα 16 της παίξει την ιουλιέτα στο ναιρόμπι. Έπρεπε να φέρουν φλωρεντινή;
Φυσικά όχι. Είπα, σε κάποιους τομείς είναι θέμα πρακτικότητας. Θα προτιμούσα ας πούμε να είναι όλο το καστ Έλληνες αλλά δεν υπάρχει τόσο μεγάλη διαθεσιμότητα από Έλληνες ηθοποιούς που να έχουν καλή αγγλική προφορά, γιατί αναγκαστικά η ταινία θα είναι στα αγγλικά, και να είναι της κλάσης που απαιτεί μια τέτοια παραγωγή.

Από την άλλην, διαφορετικές παραγωγές έχουν διαφορετικά κριτήρια. Σε μια σχολική παράσταση τίποτα δεν έχει τόση σημασία. Όπως και φυσικά αν παίζουν σαιξπηρικά έργα στην Νιγηρία θα παίζουν μαύροι ηθοποιοί. Κανείς δεν είπε ότι απαγορεύεται. Άλλωστε και στο ελληνικό αρχαίο θέατρο έπαιζαν μόνο λευκοί Αθηναίοι άντρες όλους τους ρόλους, είτε ήταν γυναίκες είτε ξένοι (Πέρσες, Αιγύπτιοι, κτλ).

Εδώ μιλάμε συγκεκριμένα για μια χολιγουντιανή παραγωγή, που έχει τις δυνατότητες να κάνει ό,τι θέλει και ΕΠΙΛΕΓΕΙ να βάλει μια μαύρη ηθοποιό στον ρόλο λευκής Ελληνίδας θεάς. Δεν είναι σύμβαση, είναι επιλογή.
Διότι αυτό είναι ο μύθος η επιλογή της απόλυτης ελευθερίας να τον κάνεις ότι θέλεις.
Γιαυτό στην Ελληνική μυθολογία υπάρχουν τόσες παραλαγες για τους μύθους.
Εάν θέσουμε όρια ιστορικής ακριβείας στον μύθο ουσιαστικά στερούμε από τον καλλιτέχνη την ελευθερία της έκφρασης και τον εξαναγκαζουμε να πει την ίδια ιστορία ξανά και ξανά.
Με αποτέλεσμα οι καλλιτέχνες να μην ξανά ασχοληθούν με κάτι τόσο περιοριστικο.
Θέλουμε λοιπόν η Ελληνική μυθολογία να αποτελεί πηγή έμπνευσης ακόμα και για το Χόλιγουντ η την θέλουμε να σαπίζει ξεχασμένη στις βιβλιοθήκες.
Η ζηνα ήταν πιο τραγικό ακόμα και την μαύρη Αθηνά
Καπιταλισμός ένα σύστημα που σαπίζει

Έγκλημα της Πύλου: ο θάνατος διακοπές στη μεσόγειο πάει.
nemo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nemo »

Ληστοσυμμορίτης έγραψε: 12 Φεβ 2025, 00:30
τι ακυρους συσχετισμους κανεις ;και δεν το σκεφτεσαι!
Άβαταρ μέλους
Saturn
Phorum.gr user: Saturn

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Saturn »

micmic έγραψε: 11 Φεβ 2025, 21:26 Θεϊκοί μαλάκες. Αλλά αφού το έχουν που το έχουν ξεμπουρδελέψει, θα έπρεπε να βρεθεί κάποιος που να τρολάρει με μια σειρά για τους Zulu όπου ο Shaka θα ήταν λευκός.
Τζουντ Λο -στα νιάτα του-θα ήταν επικό τρολάρισμα
δὸς αὐτοῖς, Κύριε, κατὰ τὰ ἔργα αὐτῶν ... κατὰ τὰ ἔργα τῶν χειρῶν αὐτῶν δὸς αὐτοῖς, ἀπόδος τὸ ἀνταπόδομα αὐτῶν αὐτοῖς
zteo

Παιδάκια αντιστοιχία της μαύρης Αθήνας είναι ο Λευκός Οθελος και όχι ο Μαντέλα. Που τον έχει παίξει ο Λευκός Όρσον Ουέλς.
Εάν φτιάξετε μια φανταστική ιστορία με τον Μαντέλα βάλτε τον ότι χρώμα θέλετε. Όχι όμως σε ιστορική ταινία.
Κουλης για Τέμπη
Και εγω υπάλληλος ειμαι
zteo

nemo έγραψε: 12 Φεβ 2025, 00:36
Ληστοσυμμορίτης έγραψε: 12 Φεβ 2025, 00:30
τι ακυρους συσχετισμους κανεις ;και δεν το σκεφτεσαι!
Εάν δεν το πήρες πρέφα η Ζηνα στην σειρά είναι στην ουσία η Αθήνα.
Όταν ήμουν νέος θεωρούσα ότι η σειρά γελοιοποιουσε την Ελληνική μυθολογία και ήμουν αντιδραστικός ζητώντας την απαγορευση της.
Τώρα ποιο ώριμος θεωρώ ότι είναι μια καλιτεχνικη δημιουργία που δεν την νιώθω χωρίς να με ενοχλεί.
Οι άνθρωποι και οι πολιτισμοί ωριμαζουν
Κουλης για Τέμπη
Και εγω υπάλληλος ειμαι
Άβαταρ μέλους
Allah
Phorum.gr user: Άγιος Παπάριος, Άγιος, Έσχατόγερος
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Allah »

hellegennes έγραψε: 11 Φεβ 2025, 22:52
zteo έγραψε: 11 Φεβ 2025, 22:41
hellegennes έγραψε: 11 Φεβ 2025, 22:38 Όχι, δεν την καταλαβαίνω. Καταλαβαίνω ότι το ένα πρόσωπο υπήρξε και το άλλο όχι, αλλά τι αλλάζει αυτό;
Ότι την μυθολογία μπορείς να την διαμορφώσεις όπως θες την ιστορική ακρίβεια όχι.
Η ιστορική ακρίβεια αφορά και την μυθολογία, εκτός αν πρόκειται για σύγχρονη μυθοπλασία. Αν έχεις ένα σύγχρονο φανταστικό πρόσωπο, μπορείς να το κάνεις όπως θες. Αλλά είναι ιστορικά ανακριβές να παρουσιάζεις την Αθηνά ως μαύρη, ακριβώς όσο ιστορικά ανακριβές είναι να παρουσιάζεις τον Μαντέλα σαν λευκό. Δεν υπάρχει διαφορά.
Ναι, με την ίδια ακριβώς λογική που δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα κίτρινα τυριά, είναι όλα κασέρια.
Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Phorum.gr user: Jimmy81

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 »

Δεν ικανοποιήθηκε εντελώς η γουκ μπάρα μου. Εκτός από μαύρη έπρεπε να είναι λεσβία και βίγκαν.

Τέλος πάντων, όταν έρθει ο Τράμπας θα σταματήσουν αυτά... :giggle:
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes »

Allah έγραψε: 12 Φεβ 2025, 00:58
hellegennes έγραψε: 11 Φεβ 2025, 22:52
zteo έγραψε: 11 Φεβ 2025, 22:41
Ότι την μυθολογία μπορείς να την διαμορφώσεις όπως θες την ιστορική ακρίβεια όχι.
Η ιστορική ακρίβεια αφορά και την μυθολογία, εκτός αν πρόκειται για σύγχρονη μυθοπλασία. Αν έχεις ένα σύγχρονο φανταστικό πρόσωπο, μπορείς να το κάνεις όπως θες. Αλλά είναι ιστορικά ανακριβές να παρουσιάζεις την Αθηνά ως μαύρη, ακριβώς όσο ιστορικά ανακριβές είναι να παρουσιάζεις τον Μαντέλα σαν λευκό. Δεν υπάρχει διαφορά.
Ναι, με την ίδια ακριβώς λογική που δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα κίτρινα τυριά, είναι όλα κασέρια.
Πρέπει να είναι πολύ χοντροκέφαλος κανείς για να μην καταλαβαίνει λέξεις που έχουν εξηγηθεί εκατοντάδες φορές. Καταλαβαίνω αν είναι κάποιος 15 χρονών και συναντάει μια διαφορετική χρήση να μην την καταλαβαίνει αρχικά, αλλά ένας μαντράχαλος 50 χρονών είναι υπεργελοίο να λέει την μαλακία που λες.

Ναι, συνολικά όλα τα κίτρινα τυριά λέγονται κασέρια και αυτή ήταν η ορολογία στην υπόλοιπη Ελλάδα ανέκαθεν γι' αυτό έχουμε κασερόπιτα και κασεροκροκέτες, που σχεδόν ποτέ ΔΕΝ περιέχουν κασέρι γιατί το κασέρι είναι ακριβό. Κάποια στιγμή κάποιοι ψωνίστηκαν και είπαν να το διαχωρίσουν σε "κίτρινα τυριά", ένας όρος που δεν υπήρχε πριν 50 χρόνια. Το οποίο δεν είναι προβληματικό φυσικά, αλλά είσαι καθυστερημένος αν στα 50 σου κάνεις σαν έφηβος που άκουσες πρώτη φορά μια διαφορετική χρήση ενός όρου.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
pylothess
Phorum.gr user: pylothess

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pylothess »

Ληστοσυμμορίτης έγραψε: 11 Φεβ 2025, 21:26 δεν κατάλαβα, οι μαυρες δεν πρέπει να παίζουν θέατρο/κινηματογράφο;
πάντως είναι ωραία γυναίκα.
Άβαταρ μέλους
Λίνο Βεντούρα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λίνο Βεντούρα »

Polaris3 έγραψε: 11 Φεβ 2025, 23:47
micmic έγραψε: 11 Φεβ 2025, 21:37 Θέλω να γίνω σκηνοθέτης και να κάνω ταινία για τον Μαντέλα με τον George Clooney.

«Ταινία εποχής» είναι ουσιαστικά. Υποτίθεται πως θέλει μα σε μεταφέρει στην εποχή των μύθων αυτών. Γι αυτό ο Οδυσσέας δεν έχει άιφων ξέρω γω και δεν οδηγάει μπεμβέ.
Επιπλέον βασίζεται σε συγκεκριμένο έργο, σε ποιητικό κείμενο, και όχι απλά κείμενο αλλά ιερό, τρόπος του λέγειν, κείμενο που περιέχει όλην το μυθολογικό φαντασιακό ενός πολιτισμού.
Αυτή η καραμέλα που μάθατε απ’ όξω καθώς την διαβάσατε σε κάποιο περιοδικό μιας καπιταλιστικής πολυεθνικής αμερικλάνικης εταιρίας για να δικαιολογήσει την υποχρεωτική (εκ μερους τους) «συμπερίληψη» μαύρων στις ταινίες τους δεν πείθει ούτε πεντάχρονα αφρικανακια
Fluffy έγραψε: 25 Αύγ 2021, 12:22 Στον καπιταλισμό κυριαρχεί η αντίληψη της κυρίαρχης τάξης, γιαυτό είναι και κυρίαρχη.
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ »

pylothess έγραψε: 12 Φεβ 2025, 01:40
Ληστοσυμμορίτης έγραψε: 11 Φεβ 2025, 21:26 δεν κατάλαβα, οι μαυρες δεν πρέπει να παίζουν θέατρο/κινηματογράφο;
πάντως είναι ωραία γυναίκα.
Eίναι πανέμορφη αλλά αυτό δεν έχει σημασία.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
zteo

Λίνο Βεντούρα έγραψε: 12 Φεβ 2025, 08:31
Polaris3 έγραψε: 11 Φεβ 2025, 23:47

«Ταινία εποχής» είναι ουσιαστικά. Υποτίθεται πως θέλει μα σε μεταφέρει στην εποχή των μύθων αυτών. Γι αυτό ο Οδυσσέας δεν έχει άιφων ξέρω γω και δεν οδηγάει μπεμβέ.
Επιπλέον βασίζεται σε συγκεκριμένο έργο, σε ποιητικό κείμενο, και όχι απλά κείμενο αλλά ιερό, τρόπος του λέγειν, κείμενο που περιέχει όλην το μυθολογικό φαντασιακό ενός πολιτισμού.
Αυτή η καραμέλα που μάθατε απ’ όξω καθώς την διαβάσατε σε κάποιο περιοδικό μιας καπιταλιστικής πολυεθνικής αμερικλάνικης εταιρίας για να δικαιολογήσει την υποχρεωτική (εκ μερους τους) «συμπερίληψη» μαύρων στις ταινίες τους δεν πείθει ούτε πεντάχρονα αφρικανακια
Ο όρος ταινία εποχής δεν υπάρχει ουσιαστικά. Εάν θες να μεταφέρεις σε ταινία μια εποχή κάνεις μια ιστορική ταινία. Ο μύθος επειδή είναι διαχρονικος και άχρονο ταυτόχρονα δεν εκφράζει καμία εποχή και εκφράζει όλες τις εποχές ταυτόχρονα.
Το ότι βασίζεται σε ένα κείμενο δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να το αλλάξει ο καλλιτέχνης. Η Οδύσσεια δεν περιέχει όλη την μυθολογική φαντασιακή αντίληψη ενός πολιτισμού. Υπάρχουν πολλά επικά ποιήματα εκείνης της περιόδου και πολλές παραλαγες των μύθων.
Όσο για τα DEI και συμπερίληψης στην συγκεκριμένη περίπτωση τα θεωρώ παπαριες.
Ο Νολαν είναι δεξιών αντιληψεων και δεν επηρεάζεται από αυτά.
Κουλης για Τέμπη
Και εγω υπάλληλος ειμαι
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “7η τέχνη και Ηλ. ΜΜΕ”