!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Ότι μαλακία μας έρθει.
- hellegennes
Re: Ότι μαλακία μας έρθει.
Cecily Anne έγραψε: 26 Απρ 2018, 00:08 Λοιπόν, βαρέθηκα και μπήκα και το έψαξα.
Οι ιταλοί γράφουν ότι έχει προέλθει από ινδοευρωπαϊκή (ρίζα) *ǵʰer- (λαχταρώ) και το τραβάνε και λένε ότι κατέληξε στο heart των άγγλων και Herz των γερμανών.
*Τα ίδια λέει και η ελληνική γουικι.
https://el.wiktionary.org/wiki/%CF%87%C ... E%B4%CE%AE
Ποιοι Ιταλοί το γράφουν αυτό; Είναι άσχετες μεταξύ τους λέξεις. Το λατινικό cor, καταφανώς ομόρριζο με το ελληνικό καρδιά και το αγγλικό heart, έρχονται σαφέστατα από κοινή ΠΙΕ ρίζα. Άλλη ρίζα όμως: *kerd-.
Αν κάποιος Ιταλός γράφει ότι το λατινικό chorda δεν είναι δάνειο από τα ελληνικά, είναι καραάσχετος. Εξάλλου αυτό γράφουν όλες οι έγκυρες πηγές, όπως το λεξικό της Οξφόρδης.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- Cecily Anne
Mα εδώ το βρήκα στο ελληνικό γουίκι ρε, το ιταλικό σε μάρανε;
Καλά θα μου πεις, γουίκι είναι αυτό. Το ψάχνω και στα αγγλικά και μου βγάζει το ίδιο.
Εδώ πχ https://www.etymonline.com/word/cord
και εδώ στα δεξιά (μοιάζει με το αποπάνω λινκ)
http://www.thesaurus.com/browse/cord
Εδώ πχ https://www.etymonline.com/word/cord
και εδώ στα δεξιά (μοιάζει με το αποπάνω λινκ)
http://www.thesaurus.com/browse/cord
“I ought to of shot that dog myself, George. I shouldn't ought to of let no stranger shoot my dog.”
- hellegennes
Το etymonline λέει ακριβώς αυτό που είπα. Ότι τα λατινικά το δανείστηκαν από τα ελληνικά. Φυσικά στα ελληνικά είναι από ΠΙΕ αρχική ρίζα. Αφού η ελληνική είναι ΙΕ γλώσσα. Ό,τι δεν είναι δάνειο είναι από ΙΕ ρίζα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ίδια ρίζα έδωσε την ίδια λέξη στα λατινικά. Για την ακρίβεια, το etymonline λέει ότι η ίδια ρίζα έδωσε το λατινικό hernia, όχι κάτι σχετικό με κορδόνια.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- Cecily Anne
Ε και η αρχική πηγή αυτό έλεγε, ότι η αρχική ρίζα από'κει ρε συ.hellegennes έγραψε: 26 Απρ 2018, 00:25 Το etymonline λέει ακριβώς αυτό που είπα. Ότι τα λατινικά το δανείστηκαν από τα ελληνικά. Φυσικά στα ελληνικά είναι από ΠΙΕ αρχική ρίζα. Αφού η ελληνική είναι ΙΕ γλώσσα. Ό,τι δεν είναι δάνειο είναι από ΙΕ ρίζα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ίδια ρίζα έδωσε την ίδια λέξη στα λατινικά. Για την ακρίβεια, το etymonline λέει ότι η ίδια ρίζα έδωσε το λατινικό hernia, όχι κάτι σχετικό με κορδόνια.
“I ought to of shot that dog myself, George. I shouldn't ought to of let no stranger shoot my dog.”
- hellegennes
Ναι, αλλά δεν λέει ότι το λατινικό chorda και το ελληνικό χορδή είναι από κοινή ρίζα, λέει ότι το chorda είναι από την ελληνική χορδή και ότι η ελληνική χορδή είναι από μια ΙΕ ρίζα από την οποία βγαίνει και το hernia.
Τα περί καρδιάς και cor ανήκουν σε εντελώς άλλη ρίζα και δεν έχουν σχέση με το chord, το cord, το κορδόνι, την χορδή και το chorda.
Εκτός κι αν δεν διαφωνούμε και γράφω άσκοπα. Δεν έχω καταλάβει!
Τα περί καρδιάς και cor ανήκουν σε εντελώς άλλη ρίζα και δεν έχουν σχέση με το chord, το cord, το κορδόνι, την χορδή και το chorda.
Εκτός κι αν δεν διαφωνούμε και γράφω άσκοπα. Δεν έχω καταλάβει!
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- Cecily Anne
Εγώ σε τι να διαφωνώ; Χέστηκα, απλά όποτε μπλέκονται ελληνικά-λατινικά, δεν ξέρω ποιό προϋπάρχει και το ψάχνω. Ε τώρα το'ψαξα και μου βγήκε η αρχική ρίζα. Τώρα για το άλλο κομμάτι με το καρδιά κλπ σου λέω και η ελληνική γουίκι έχει πετάξει μέσα το ποθώ σαν μετάφραση της ρίζας αντί το έντερο που έχει η αγγλικη.hellegennes έγραψε: 26 Απρ 2018, 00:37 Ναι, αλλά δεν λέει ότι το λατινικό chorda και το ελληνικό χορδή είναι από κοινή ρίζα, λέει ότι το chorda είναι από την ελληνική χορδή και ότι η ελληνική χορδή είναι από μια ΙΕ ρίζα από την οποία βγαίνει και το hernia.
Εκτός κι αν δεν διαφωνούμε και γράφω άσκοπα. Δεν έχω καταλάβει!![]()
Ε η κοίλη λογικό να βγήκε από την αντεριά, δεν είναι παράλογο, αφού κάμει τρύπα και βγαίνει το σκατό απ'τ'άντερο, έχει νόημα.
- hellegennes
Υπάρχουν μορφολογικοί κανόνες που σου δίνουν την απάντηση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η λατινική λέξη αρχίζει από ch*, άρα δεν μπορεί να είναι παρά δάνειο από την ελληνική. Αντιθέτως, αν ήταν από c*, θα έλεγες ότι η σύγχρονη ελληνική λέξη είναι από την λατινική, άσχετα αν υπάρχει ομόρριζη ελληνική λέξη στην αρχαία γλώσσα, εφόσον η σύγχρονη μορφολογικά μοιάζει για δάνειο από λατινική γλώσσα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- Παλαιομνήμων
hellegennes έγραψε: 26 Απρ 2018, 00:59 Υπάρχουν μορφολογικοί κανόνες που σου δίνουν την απάντηση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η λατινική λέξη αρχίζει από ch*, άρα δεν μπορεί να είναι παρά δάνειο από την ελληνική. Αντιθέτως, αν ήταν από c*, θα έλεγες ότι η σύγχρονη ελληνική λέξη είναι από την λατινική, άσχετα αν υπάρχει ομόρριζη ελληνική λέξη στην αρχαία γλώσσα, εφόσον η σύγχρονη μορφολογικά μοιάζει για δάνειο από λατινική γλώσσα.

Ανησύχησα! Μα κάποιοι έσπευσαν αμέσως να με "καθησυχάσουν"...
----------
9 Αυγ. 2016: https://web.archive.org/web/20160809180 ... d6eccbaaf4
----------
9 Αυγ. 2016: https://web.archive.org/web/20160809180 ... d6eccbaaf4
- Cecily Anne
Α οκ σαν το κάπα, το'χω.hellegennes έγραψε: 26 Απρ 2018, 00:59 Υπάρχουν μορφολογικοί κανόνες που σου δίνουν την απάντηση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η λατινική λέξη αρχίζει από ch*, άρα δεν μπορεί να είναι παρά δάνειο από την ελληνική. Αντιθέτως, αν ήταν από c*, θα έλεγες ότι η σύγχρονη ελληνική λέξη είναι από την λατινική, άσχετα αν υπάρχει ομόρριζη ελληνική λέξη στην αρχαία γλώσσα, εφόσον η σύγχρονη μορφολογικά μοιάζει για δάνειο από λατινική γλώσσα.
Κορίτσια με ευχαριστείτε αργότερα.Naida έγραψε: 25 Απρ 2018, 23:21 Σκέφτομαι κορδόνια και ότι αφορά αυτά. Γιατί τα ονόμασαν κορδόνια; δηλαδή πως τους ήρθε;

- enterprise-psi
- Υπερσυντονιστής
- Phorum.gr user: enterprise-psi
- Επικοινωνία:

The business man whose master plan controls the world each day,
Is blind to indications of his species slow decay.
Is blind to indications of his species slow decay.
+1 πσι-πσι
αυτός ο ρέμπελ το 'χει κάνει σκοινί-κορδόνι
αυτός ο ρέμπελ το 'χει κάνει σκοινί-κορδόνι
Κυριάκος ο Χρυσογέννητος, του Οίκου των Μητσοτακιδών, Πρώτος του Ονόματός του, Κύριος των Κρητών και των Πρώτων Ελλήνων, Προστάτης της Ελλάδος, Μπαμπάς της Δρακογενιάς, ο Κούλης του Οίνοπα Πόντου, ο Ατσαλάκωτος, ο Απελευθερωτής από τα Δεσμά των Μνημονίων.
Πες εκεί στις κυρίες της ομάδας έναν πιο δρατικό τρόπο αν τις απατάει. Όταν κοιμάται παίρνεις ένα κόκκινο κορδόνι και το τυλίγεις 5 φορές στον λαιμό του και κάνεις 9 κόμπους σφιχτούς. Είναι σίγουρο ότι δε θα την ξαναδει.
Η απάντηση σε όλα είναι νιάου...
I didn't do it, but If I did, I was drunk.
Que Sera, Sera...
I didn't do it, but If I did, I was drunk.
Que Sera, Sera...
Με χορδή θα είναι πιο αποτελεσματικό.Naida έγραψε: 26 Απρ 2018, 09:54 Πες εκεί στις κυρίες της ομάδας έναν πιο δρατικό τρόπο αν τις απατάει. Όταν κοιμάται παίρνεις ένα κόκκινο κορδόνι και το τυλίγεις 5 φορές στον λαιμό του και κάνεις 9 κόμπους σφιχτούς. Είναι σίγουρο ότι δε θα την ξαναδει.
Πάνος Σκουρλέτης
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 72 Απαντήσεις
- 3758 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από βοθρατζης
-