!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Ήταν το Βυζάντιο Ελληνικό;

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
Pertinax

Re: Ήταν το Βυζάντιο Ελληνικό;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Pertinax »

Σαββάτιος έγραψε: 12 Νοέμ 2024, 16:39
Pertinax έγραψε: 12 Νοέμ 2024, 15:41 (α) Δεν λέει "στους διαδόχους των αρχαίων Ρωμαίων και των αρχαίων [Ελλήνων] Μακεδόνων", αλλά "στους διαδόχους των δύο τούτων γενών" ("τούτοιν τοιν γενοίν τοις διαδόχοις"). Το πρώτο "γένος" είναι το αρχαίο ρωμαϊκό. Το δεύτερο "γένος" ποιο είναι; Μονάχα οι αρχαίοι Μακεδόνες ή όλοι οι αρχαίοι Έλληνες;
Αφού προηγουμένως έκανε την σύνδεση του δεύτερου γένους με την πατρίδα του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου πρέπει να αποφασίσουμε ποιά είναι αυτή. Εγώ ξέρω πως:
Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα, που έδιωξες τους βάρβαρους κι ελεύθερη είσαι τώρα
Να βάλουμε και τον Ζαποτέκο να μας το τραγουδήσει. 99% αναφέρεται στη Μακεδονία και το δεύτερο γένος είναι αυτό των [Ελλήνων] Μακεδόνων. Υπάρχει και μια μικρή πιθανότητα να αναφέρεται στην Ελλάδα (εδάφη δυτικά του Νέστου) που συμπεριλάμβαναν την Μακεδονία στην οποία ανήκε η Θεσσαλονική. Τότε το δεύτερο γένος στο οποίο αναφέρθηκε ο Μανουήλ Παλαιολόγος ήταν οι Έλληνες και σε αυτή την περίπτωση ο Μανουήλ Παλαιολόγος αναφέρθηκε στη τοπική απώτερη καταγωγή των Ελλαδιτών Ρωμαίων (στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν οι Θεσσαλονικείς) από τους [αρχαίους] Έλληνες αλλά ειδικά για τους Θεσσαλονικείς.
Γιατί κουράζεσαι; Η πατρίδα είναι η Μακεδονία, αλλά εδώ σημασία έχει ποιο είναι το γένος. Γένος μπορεί να είναι μόνο το ελληνικό, διότι οι Βυζαντινοί δεν έβλεπαν τους αρχαίους Μακεδόνες ως διακριτό γένος. Άρα ο Φίλιππος και ο Αλεξανδρος και η πατρίδα τους Μακεδονία εδώ εκπροσωπούν ολόκληρο το ελληνικό γένος.
Όσο για την σοφιστεία:
Γιατί πολεμούσαν μαζί. Δεν πολεμούσαν μονάχα οι Θεσσαλονικείς.
Έχω και για αυτή απάντηση: Ο Μανουήλ Παλαιολόγος αρχικά σε αυτό το σημείο απευθύνεται ξεκάθαρα στους Θεσσαλονικείς (άρα δεν εντάσσει τον εαυτό του):
Μνημονευτέον ὑμῖν ἐστὶν ὅτι Ῥωμαῖοι ἐσμέν, ὅτι ἡ Φιλίππου καὶ Ἀλεξάνδρου ὑμῖν ὑπάρχει πατρὶς καὶ ὣς τούτοιν τοῖν γενοῖν τοῖς διαδόχοις (δηλαδή σε εσάς τους Θεσσαλονικείς...)
και σε αυτούς που θα πολεμούσαν ο μη Θεσσαλονικέας Μανουήλ θα χανόταν (ως αμελητέος αριθμιτικά στο σύνολο) μέσα στο Θεσσαλονικιώτικο πλήθος. Τώρα είδες ποιός καταφεύγει σε σοφιστείες παραβλέποντας το πνεύμα;
:lol:

Το "αμελητέος αριθμητικά" μου θύμισε το "οι Αύσονες ευγενείς ήταν αμελητέοι αριθμητικά και χάνονταν στο σύνολο". Ατάκα με μεγάλο σουξέ σε αυτό το νήμα.

Ο λόγος ερμηνεύεται υπό το πρίσμα αυτού που τον εκφράζει. Λες ο Μανουήλ να θεωρούσε τον εαυτό του αμελητέα ποσότητα;
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Pertinax την 12 Νοέμ 2024, 17:04, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa »

Σαββάτιος έγραψε: 12 Νοέμ 2024, 16:40
taxalata xalasa έγραψε: 12 Νοέμ 2024, 16:06
Ζαποτέκος έγραψε: 12 Νοέμ 2024, 10:35
Πόσο άσχετος. :fp:
Πράξεις των Αποστόλων : καὶ ὅραμα διὰ τῆς νυκτὸς ὤφθη τῷ Παύλῳ· ἀνήρ τις ἦν Μακεδὼν ἑστὼς, παρακαλῶν αὐτὸν καὶ λέγων· Διαβὰς εἰς Μακεδονίαν βοήθησον ἡμῖν. :sal9:
Το ξέρμε πως είσαι άσχετος...

Μόνο σε οράματα δια της νυκτός υπήρχαν οι μακεδονες...

Τώρα υπάρχουν και σε οράματα δια της μέρας... :smt005:

Γελαει ο κόζμος!
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ! :goodpost: :+1: :bravo: :p3: :p3: :p3:
αυτες τις φράσεις χρησιμοποίησαν οι τσεβέρνοματσεντόσκατα για να πουν πως οι ίδιοι ζητάνε βοήθεια ενάντια στους κακούς γκρτσκι από την εποχή του Πάβλο...

Μιλάμε για ιλαροκωμωδία...

Γελάνε κι οι εξωγήινοι που τυχόν μας βλέπουν με τα κυάλια των...
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.
Σαββάτιος
Phorum.gr user: Σαββάτιος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σαββάτιος »

Pertinax έγραψε: 12 Νοέμ 2024, 16:57 Γιατί κουράζεσαι; Η πατρίδα είναι η Μακεδονία, αλλά εδώ σημασία έχει ποιο είναι το γένος. Γένος μπορεί να είναι μόνο το ελληνικό, διότι οι Βυζαντινοί δεν έβλεπαν τους αρχαίους Μακεδόνες ως διακριτό γένος. Άρα ο Φίλιππος και ο Αλεξανδρος και η πατρίδα τους Μακεδονία εδώ εκπροσωπούν ολόκληρο το ελληνικό γένος.
Δεν βρήκες σε καμία πηγή την φράση «γένος Μακεδόνων/Θεσσαλών/Ηπειρωτών/Αιτωλών/Ακαρνάνων κλπ»;
Όσο για την σοφιστεία:
Το "αμελητέος αριθμητικά" μου θύμισε το "οι Αύσονες ευγενείς ήταν αμελητέοι αριθμητικά και χάνονταν στο σύνολο". Αυτή η ατάκα έχει μεγάλο σουξέ σε αυτό το νήμα. Ο λόγος ερμηνεύεται υπό το πρίσμα αυτού που τον εκφράζει. Λες ο Μανουήλ να θεωρούσε τον εαυτό του αμελητέα ποσότητα;
Άλλο πράγμα οι εθνοσυμβολικοί μύθοι και άλλο πράγμα τι εννούσε ο Μανουήλ Παλαιολόγος όταν έγραφε τον λόγο του. Μην προσπαθείς να τα εξισώσεις για να επιτεθείς στο ήθος του συνομιλητή σου (στον οποίο έχεις επιτεθεί ασύστολα πολλές φορές...). Περτίνακα, το έχεις παραδεχθεί ότι αναφέρεται μόνο στους Θεσσαλονικείς, το έχει παραδεχθεί και ο Βακαλόπουλος. Ο κλήρος έπεσε στους Θεσσαλονικείς σύμφωνα με τον Μανουήλ Παλαιολόγο [αδιαπραγμάτευτο]. Δεν είχε κατά νουν ότι θα πολεμήσει και αυτός όταν έγραφε τα περί διττής καταγωγής διαδοχής [όλων των Ρωμαίων] αλλά την ιστορική κληρονομιά των Θεσσαλονικέων. Ας μην το κάνουμε τώρα θέμα αυτό. Θέλεις να πάρουμε την διαφωνία μας στον δίκης οφθαλμόν που τα πανθ' ορά και κρίνει να βγάλει τελική απόφαση;
Ο Μανουήλ Παλαιολόγος ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΤΟ ΡΩΜΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΗΜΑ. Μέχρι την νύκτα θα σου περάσει η θλίψη. Άσε με εμένα και δες τι θα κάνεις με τις ζαποτέκειες περιπτώσεις.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Σαββάτιος την 12 Νοέμ 2024, 17:31, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος »

Τι να πει κανείς ; Μιλάμε για βλακέντιους. :102:

ἐπιβάντες δὲ πλοίῳ Ἀδραμυττηνῷ μέλλοντες πλεῖν τοὺς κατὰ τὴν Ἀσίαν τόπους ἀνοίχθημεν, ὄντος σὺν ἡμῖν Ἀριστάρχου Μακεδόνος Θεσσαλονικέως

Ο απόστολος Τίτος ήταν Έλλην , χωρίς περιτομή , αλλά ο βλαξαξαλα θα το βγάλει και αυτόν εγχειρισμένο Εβραίο. :lol:

οὐδὲ Τίτος ὁ σὺν ἐμοί, Ἕλλην ὤν, ἠναγκάσθη περιτμηθῆναι
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )
Άβαταρ μέλους
Pertinax

Σαββάτιος έγραψε: 12 Νοέμ 2024, 17:07 Δεν βρήκες σε καμία πηγή την φράση «γένος Μακεδόνων/Θεσσαλών/Ηπειρωτών/Αιτωλών/Ακαρνάνων κλπ»;
Στην εποχή του Μανουήλ Β' όσοι μιλούσαν για δύο γένη εννοούσαν το ρωμαϊκό και το ελληνικό κι εσύ λες ότι ο Μανουήλ είχε τη δική του λόξα και μιλούσε για ρωμαϊκό και μακεδονικό γένος... Γιατί απλά αρνείσαι να δεχτείς την αναγωγή από το μερικό (Μακεδόνες) στο συνολικό (Έλληνες). Πόσο κολλημένος είσαι πχιά;
Ο Μανουήλ Παλαιολόγος ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΤΟ ΡΩΜΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΗΜΑ. Μέχρι την νύκτα θα σου περάσει η θλίψη. Άσε με εμένα και δες τι θα κάνεις με τις ζαποτέκειες περιπτώσεις.
:c020:

Σαββάτιε, αν δεν υπήρχες θα έπρεπε να σε εφεύρω! Δεν ξέρεις τι υπηρεσία και πόσα credits αντικειμενικότητας μου προσφέρεις.
Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa »

Ζαποτέκος έγραψε: 12 Νοέμ 2024, 17:14 Τι να πει κανείς ; Μιλάμε για βλακέντιους. :102:

ἐπιβάντες δὲ πλοίῳ Ἀδραμυττηνῷ μέλλοντες πλεῖν τοὺς κατὰ τὴν Ἀσίαν τόπους ἀνοίχθημεν, ὄντος σὺν ἡμῖν Ἀριστάρχου Μακεδόνος Θεσσαλονικέως

Ο απόστολος Τίτος ήταν Έλλην , χωρίς περιτομή , αλλά ο βλαξαξαλα θα το βγάλει και αυτόν εγχειρισμένο Εβραίο. :lol:

οὐδὲ Τίτος ὁ σὺν ἐμοί, Ἕλλην ὤν, ἠναγκάσθη περιτμηθῆναι
κουφάλα ζαποτέκε... σαν το seismic κατάντηξες...

υπόψιν! δεν βροχάει...
1. όσο μακεδόνας ήταν ο Αριστάρχος, αλλά τόσο είναι ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι... :lol: δηλαδή ό,τινάναι...

2. Ο Τιτος Ελλην σαν την γυνη Ελληνίς Συροφοινίκισσα τω γένει... Να δω πότε θα χωνέψεις πως το Έλλην και Ελληνίς αναφερόταν στην γλώσσα και στον ευρύτερο εξελληνισμό... των Ιουδαίων... εξελληνισμός εκτός θρησκείας... ο θεός του Ισραέλ είναι πάνω από τον εξελληνιζμό...
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.
Σαββάτιος

Pertinax έγραψε: 12 Νοέμ 2024, 17:20 Στην εποχή του Μανουήλ Β' όσοι μιλούσαν για δύο γένη εννοούσαν το ρωμαϊκό και το ελληνικό κι εσύ λες ότι ο Μανουήλ είχε τη δική του λόξα και μιλούσε για ρωμαϊκό και μακεδονικό γένος... Γιατί απλά αρνείσαι να δεχτείς την αναγωγή από το μερικό (Μακεδόνες) στο συνολικό (Έλληνες). Πόσο κολλημένος είσαι πχιά;
Περτίνακα με κοροϊδεύεις; Δεν κάνει καμία διαφορά σε εμένα [και στο χωρίο] αν το δεύτερο γένος είναι μόνο οι [Έλληνες] Μακεδόνες ή όλοι οι Έλληνες! Άλλος έχει κολλήσει!
Σαββάτιε, αν δεν υπήρχες θα έπρεπε να σε εφεύρω! Δεν ξέρεις τι υπηρεσία μου προσφέρεις και πόσα credits αντικειμενικότητας.
Τις ιαθήναι βουλόμενος, τον ιατρόν παροργίζει ως και εσύ;
Αρχικά έχω προσθέσει στην απάντησή μου (δεν γνωρίζω αν έχεις δει το συμπλήρωμα). Παραθέτω την φράση για να είμαι σίγουρος:
Περτίνακα, το έχεις παραδεχθεί ότι αναφέρεται μόνο στους Θεσσαλονικείς, το έχει παραδεχθεί και ο Βακαλόπουλος. Ο κλήρος έπεσε στους Θεσσαλονικείς σύμφωνα με τον Μανουήλ Παλαιολόγο [αδιαπραγμάτευτο]. Δεν είχε κατά νουν ότι θα πολεμήσει και αυτός όταν έγραφε τα περί διττής καταγωγής διαδοχής [όλων των Ρωμαίων] αλλά την ιστορική κληρονομιά των Θεσσαλονικέων.
Τώρα αφού δεν με θεωρείς αντικειμενικό σου έχω ήδη προτείνει:
Θέλεις να πάρουμε την διαφωνία μας στον δίκης οφθαλμόν που τα πανθ' ορά και κρίνει να βγάλει τελική απόφαση;
Δεν απάντησες... Τι να κάνουμε; Τις εν δικαστηρίω τον δικαστήν ου πτοείται;
Άβαταρ μέλους
Pertinax

Σαββάτιος έγραψε: 12 Νοέμ 2024, 17:30
Pertinax έγραψε: 12 Νοέμ 2024, 17:20 Στην εποχή του Μανουήλ Β' όσοι μιλούσαν για δύο γένη εννοούσαν το ρωμαϊκό και το ελληνικό κι εσύ λες ότι ο Μανουήλ είχε τη δική του λόξα και μιλούσε για ρωμαϊκό και μακεδονικό γένος... Γιατί απλά αρνείσαι να δεχτείς την αναγωγή από το μερικό (Μακεδόνες) στο συνολικό (Έλληνες). Πόσο κολλημένος είσαι πχιά;
Περτίνακα με κοροϊδεύεις; Δεν κάνει καμία διαφορά σε εμένα [και στο χωρίο] αν το δεύτερο γένος είναι μόνο οι [Έλληνες] Μακεδόνες ή όλοι οι Έλληνες! Άλλος έχει κολλήσει!
Σοβαρά; Αν το δεύτερο γένος είναι το ελληνικό, τότε ο Μανουήλ αναφέρεται σε διττή εθνική καταγωγή του ακροατηρίου του (αν υποθέσουμε ότι εννοεί μόνο αυτό, που δεν το κάνει, διότι λέει το "εσμέν"). Οχι σε εθνική (από τους Ρωμαίους) και τοπική (από τους Μακεδόνες), όπως υποστηρίζεις εσύ.
Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος »

Σαββάτιος έγραψε: 12 Νοέμ 2024, 17:30 Αρχικά έχω προσθέσει στην απάντησή μου (δεν γνωρίζω αν έχεις δει το συμπλήρωμα). Παραθέτω την φράση για να είμαι σίγουρος:
Περτίνακα, το έχεις παραδεχθεί ότι αναφέρεται μόνο στους Θεσσαλονικείς, το έχει παραδεχθεί και ο Βακαλόπουλος. Ο κλήρος έπεσε στους Θεσσαλονικείς σύμφωνα με τον Μανουήλ Παλαιολόγο [αδιαπραγμάτευτο]. Δεν είχε κατά νουν ότι θα πολεμήσει και αυτός όταν έγραφε τα περί διττής καταγωγής διαδοχής [όλων των Ρωμαίων] αλλά την ιστορική κληρονομιά των Θεσσαλονικέων.
Θέλεις να πάρουμε την διαφωνία μας στον δίκης οφθαλμόν που τα πανθ' ορά και κρίνει να βγάλει τελική απόφαση;
Ο Βακαλόπουλος έχει την παράδοση ( Γλυκάς, Σκυλίτζης ) πως με τα βυζαντινά μακεδονικά στρατεύματα φοβούνταν πως θα νικηθούν οι Τούρκοι γιατί με τους Μακεδόνες ο Αλέξανδρος νίκησε τους Πέρσες και εσύ λες πως μιλάει μόνο για τους Θεσσαλονικείς όταν αναφέρεται στο γένος του Αλεξάνδρου ;
ὁ Μονομάχος ἐκεῖσε διαπεράσας τὰς Μακεδονικὰς δυνάμεις. ἐν οἷς ἦν στρατηγὸς καὶ Βρυέννιος· λόγος γὰρ παρὰ τοῖς Τούρκοις ἐφέρετο ὡς ὑπ' ἐκείνων καταλυθήσονται μεθ' ὧν ὁ Ἀλέξανδρος τοὺς Πέρσας κατέλυσεν
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )
Σαββάτιος

Pertinax έγραψε: 12 Νοέμ 2024, 17:40
Σαββάτιος έγραψε: 12 Νοέμ 2024, 17:30
Σοβαρά; Αν το δεύτερο γένος είναι το ελληνικό, τότε ο Μανουήλ αναφέρεται σε διττή εθνική καταγωγή του ακροατηρίου του (αν υποθέσουμε ότι εννοεί μόνο αυτό, που δεν το κάνει, διότι λέει το "εσμέν"). Οχι σε εθνική (από τους Ρωμαίους) και τοπική (από τους Μακεδόνες), όπως υποστηρίζεις εσύ.
Ναι σοβαρά!!! Σοβαρότατα! Διάβασε όλα μου τα σχόλια και όπου έγραψα «[Έλληνες] Μακεδόνες» αντικατάστησέ το με «Έλληνες». Ο Μανουήλ τότε θα αναφέρεται σε μια τοπική καταγωγή από τους Έλληνες (λόγω τοπικότητας) και σε συλλογική (με τους γνωστούς συνειρμούς) από τους Ρωμαίους (λόγω ρωμαϊκής εθνοτικότητας). Το «εσμέν» αναφέρεται ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΟΤΙ ΟΛΟΙ (ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ) ΕΙΝΑΙ ΡΩΜΑΙΟΙ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΟΧΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΕΝΩΝ. Και το έχω εξηγήσει λεπτομερέστατα. Εξήγηση την οποία δεν μπορείς σοβαρά να προσβάλεις (θα το έκανες ήδη αν μπορούσες...). Επαναλαμβάνω: Αφού δεν συμφωνούμε ας ρωτήσουμε και άλλους ανθρώπους αναγνωρισμένης αντικειμενικότητας και από τις δύο πλευρές!
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Σαββάτιος την 12 Νοέμ 2024, 19:22, έχει επεξεργασθεί 3 φορές συνολικά.
Σαββάτιος

Ζαποτέκος έγραψε: 12 Νοέμ 2024, 17:45
Σαββάτιος έγραψε: 12 Νοέμ 2024, 17:30 Αρχικά έχω προσθέσει στην απάντησή μου (δεν γνωρίζω αν έχεις δει το συμπλήρωμα). Παραθέτω την φράση για να είμαι σίγουρος:
Ο Βακαλόπουλος έχει την παράδοση ( Γλυκάς, Σκυλίτζης ) πως με τα βυζαντινά μακεδονικά στρατεύματα φοβούνταν πως θα νικηθούν οι Τούρκοι γιατί με τους Μακεδόνες ο Αλέξανδρος νίκησε τους Πέρσες και εσύ λες πως μιλάει μόνο για τους Θεσσαλονικείς όταν αναφέρεται στο γένος του Αλεξάνδρου ;
ὁ Μονομάχος ἐκεῖσε διαπεράσας τὰς Μακεδονικὰς δυνάμεις. ἐν οἷς ἦν στρατηγὸς καὶ Βρυέννιος· λόγος γὰρ παρὰ τοῖς Τούρκοις ἐφέρετο ὡς ὑπ' ἐκείνων καταλυθήσονται μεθ' ὧν ὁ Ἀλέξανδρος τοὺς Πέρσας κατέλυσεν
Σοβαρά; Αυτή είναι η άποψη των Τούρκων (που διατηρούσαν μέχρι την Παλαιολόγεια περίοδο μάλιστα και προήλθε από την ύπαρξη θέματος Μακεδονίας και του θρύλου του Μακεδόνα Μεγάλου Αλεξάνδρου) όχι των Ρωμαίων ή του Μανουήλ Παλαιολόγου για την οποία συζητάμε. Το παραδέχθηκε και ο Περτίνακας (μην βλέπεις τώρα που κάνει κωλοτούμπες...):
Ναι, οι Θεσσαλονικείς ήταν διάδοχοι δύο αρχαίων γενών, ρωμαϊκού και ελληνικού. Άρα ρωμαιοελληνικός λόγος. Αν μιλούσε στους Κωνσταντινουπολίτες θα τους έλεγε για το ελληνικό και ρωμαϊκό παρελθόν της Πόλης.
Άβαταρ μέλους
Pertinax

Σαββάτιος έγραψε: 12 Νοέμ 2024, 17:48 Ναι σοβαρά!!! Σοβαρότατα! Διάβασε όλα μου τα σχόλια και όπου έγραψα «[Έλληνες] Μακεδόνες» αντικατέστησέ το με «Έλληνες». Ο Μανουήλ τότε θα αναφέρεται σε μια τοπική καταγωγή από τους Έλληνες (λόγω τοπικότητας)
Όχι μονάχα τοπική, αλλά και εθνοτική. Και μιλάμε για την Παλαιολόγεια περίοδο, κατά την οποία η βαρβαρογενής κεντρική Μικρά Ασία αποτελούσε ανάμνηση. Άρα, ακόμα και αν βγάλεις απ' έξω τον Μανουήλ, η διττή εθνική υπόσταση που περιγράφεται εδώ (γιατί ο Μανουήλ εκφράζει ακραίο αρχαϊσμό) αφορούσε τη συντριπτική πλειοψηφία των τότε Ρωμιών.
Σαββάτιος

Pertinax έγραψε: 12 Νοέμ 2024, 18:50
Σαββάτιος έγραψε: 12 Νοέμ 2024, 17:48 Ναι σοβαρά!!! Σοβαρότατα! Διάβασε όλα μου τα σχόλια και όπου έγραψα «[Έλληνες] Μακεδόνες» αντικατέστησέ το με «Έλληνες». Ο Μανουήλ τότε θα αναφέρεται σε μια τοπική καταγωγή από τους Έλληνες (λόγω τοπικότητας)
Όχι μονάχα τοπική, αλλά και εθνοτική. Και μιλάμε για την Παλαιολόγεια περίοδο, κατά την οποία η βαρβαρογενής κεντρική Μικρά Ασία αποτελούσε ανάμνηση. Άρα, ακόμα και αν βγάλεις απ' έξω τον Μανουήλ, η διττή εθνική υπόσταση που περιγράφεται εδώ (γιατί ο Μανουήλ εκφράζει ακραίο αρχαϊσμό) αφορούσε τη συντριπτική πλειοψηφία των τότε Ρωμιών.
Βλέπω δεν τα παρατάς! Για ακόμη μια φορά βέβαια σφάλλεις. Αρχικά, [έμμεσα] εκφράζεται σε αυτό το χωρίο μια απώτερη ελληνική/μακεδονική καταγωγή μόνο για τους Ελλαδίτες/Μακεδόνες. Όχι για όλους τους Ρωμαίους και αυτοί μόνο είναι διάδοχοι των Ελλήνων/Μακεδόνων.Δεύτερον, οι Ρωμαίοι ήταν η πλειοψηφία της Μικράς Ασίας μέχρι το 1400 μ.Χ. Τότε οι μουσουλμάνοι γίνονται η πλειοψηφία της Μικράς Ασίας και οι επισκοπές του Πατριαρχείου αρχίζουν να μειώνονται ραγδαία. Όπως σου είπα παλαιότερα, η εθνοτική μνήμη καθορίζεται από όλους τους Ρωμαίους (όπου και αν βρίσκονται) και όχι μόνο από αυτούς εντός της Ρωμανίας. Σου θυμίζω ότι την εποχή του Μανουήλ Παλαιολόγου η συντριπτική πλειοψηφία των Ρωμαίων (συμπεριλαμβανομένων των ελληνογενών) ήταν υπό ξένη κυριαρχία. Σε προκαλώ ξανά: Βρες ένα χάρτη της Παλαιολόγειας Ρωμανίας (αφού μιλάς για Παλαιολόγεια περίοδο) π.χ. αυτόν: https://drive.google.com/file/d/1_gS_YM ... 50ZMq/view
και:
1) Χρωμάτισε τις περιοχές όπου υπήρχαν ελληνογενείς Ρωμαίοι, βαρβαρογενείς Ρωμαίοι και βάρβαροι εντός της Παλαιολόγειας Ρωμανίας.
2) Χρωμάτισε τις περιοχές όπου υπήρχαν ελληνογενείς Ρωμαίοι, βαρβαρογενείς Ρωμαίοι και βάρβαροι εντός και εκτός της Παλαιολόγειας Ρωμανίας.
Αν και αυτή την φορά υπεκφύγεις τότε εγώ θεωρώ πως:
α) Αποδέκτηκες πως δεν ισχύει ότι κατά την Παλαιολόγεια περίοδο οι πλειοψηφία των Ρωμαίων ήταν ελληνογενής.
β) Ότι δεν θα ξαναεπικαλεστείς αυτό το επιχείρημα.

Υ.Γ.: Η Μικρά Ασία δεν ήταν «ανάμνηση» εθνολογικά αλλά πολιτικοστρατιωτικά όπως και η ίδια η Ρωμανία...
Άβαταρ μέλους
Pertinax

Σαββάτιος έγραψε: 12 Νοέμ 2024, 19:09 Αρχικά, [έμμεσα] εκφράζεται σε αυτό το χωρίο μια απώτερη ελληνική/μακεδονική καταγωγή μόνο για τους Ελλαδίτες/Μακεδόνες.
Τα ίδια Παντελάκη μου.
Δεύτερον, οι Ρωμαίοι ήταν η πλειοψηφία της Μικράς Ασίας μέχρι το 1400 μ.Χ. Τότε οι μουσουλμάνοι γίνονται η πλειοψηφία της Μικράς Ασίας και οι επισκοπές του Πατριαρχείου αρχίζουν να μειώνονται ραγδαία.
Αν ισχύει, το γεγονός που συζητάμε συνέβη στο μεταίχμιο. Δεν πετυχαίνεις κάτι με το να επικαλείσαι σχεδόν εκτουρκισμένα εδάφη και πληθυσμούς.
Χρωμάτισε τις περιοχές όπου υπήρχαν ελληνογενείς Ρωμαίοι, βαρβαρογενείς Ρωμαίοι και βάρβαροι εντός και εκτός της Παλαιολόγειας Ρωμανίας
Σημειωτέον ότι οι εξελληνισμένοι σλαβογενείς δεν μετράνε, διότι συμβολική αξία είχε το ιστορικό παρελθόν των εδαφών που κατοικούνταν από ελληνόφωνους, όχι η βιολογική καταγωγή των κατοίκων.
Σαββάτιος

Pertinax έγραψε: 12 Νοέμ 2024, 19:46Τα ίδια Παντελάκη μου.
Αντικειμενικά εσύ είσαι ο κολλημένος. Στο κείμενο του Μανουήλ Παλαιολόγου μόνο οι Θεσσαλονικείς παρουσιάζονται ως απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων/Ελλήνων. Μόνο και μόνο ο τίτλος του κειμένου (Συμβουλευτικός προς Θεσσαλονικείς) διευκρινίζει σε ποιούς αναφέρεται ο Μανουήλ Παλαιολόγος.
Αν ισχύει, το γεγονός που συζητάμε συνέβη στο μεταίχμιο. Δεν πετυχαίνεις κάτι με το να επικαλείσαι σχεδόν εκτουρκισμένα εδάφη και πληθυσμούς.
Η Μικρά Ασία ήταν πολύ μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη περιοχή που είχε ελληνόφωνους. Ακόμη και μόνο το 40% του πληθυσμού της να ήταν Ρωμαίοι τον 14ο αιώνα αυτοί θα ήταν η πλειοψηφία των Ρωμαίων. Σκέψου τι θα γίνει αν προσθέσουμε και την Θράκη!
Σημειωτέον ότι οι εξελληνισμένοι σλαβογενείς δεν μετράνε, διότι συμβολική αξία είχε το ιστορικό παρελθόν των εδαφών που κατοικούνταν από ελληνόφωνους, όχι η βιολογική καταγωγή των κατοίκων.
Προφανώς, βρε Περτίνακα! Μην ξεχάσεις τους Σλάβους του Ταϋγέτου, του Βλάχους και την μικρή βουλγαρική μειονότητα στην Θεσσαλία και Ήπειρο της Ελληνικής Χερσονήσου, τους Βουλγάρους, Βλάχους, Κουμάνους της Βουλγαρίας (συγγνώμη της Μακεδονίας...). Α και οι ελληνόφωνοι ανατολικά του Στρυμώνα είναι συμβατικά θρακογενείς για να σε προλάβω αφού αυτό υποστηρίζει ο Στράβωνας (κύρια γεωγραφική πηγή των Ρωμαίων τον οποίο αρκετές φορές αντέγραφαν κατά λέξη.)
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”