Έτσι από περιέργεια ρε φίλεΚαι έτσι να ήταν δεν σημαίνει ότι ο "Γραικός" δεν μπορεί να λάβει νέες σημασίες
Όταν δηλαδή κάποιος βυζαντινός μιλούσε για Γραικούς,τι άλλο εννοούσε δηλαδή εκτός από Έλληνες;
Τους κατοίκους της ομηρικής γραιας;
Έτσι από περιέργεια ρε φίλεΚαι έτσι να ήταν δεν σημαίνει ότι ο "Γραικός" δεν μπορεί να λάβει νέες σημασίες
Ε και εσύ τώρα κάτι πράγματα που ζητάςΖαποτέκος έγραψε: 17 Ιούλ 2024, 07:56
Επαναλαμβάνω : Θα μου φέρεις 4-5 βυζαντινές αναφορές που να κάνουν αναφορά στους αρχαίους Φρύγες και Κάρες προγόνους ;
Μου λέει πως οι Βυζαντινοί γνώριζαν πως είχαν καταγωγή από διάφορες αρχαίες εθνότητες .Νετο Γκουερινο έγραψε: 17 Ιούλ 2024, 11:00Ε και εσύ τώρα κάτι πράγματα που ζητάςΖαποτέκος έγραψε: 17 Ιούλ 2024, 07:56
Επαναλαμβάνω : Θα μου φέρεις 4-5 βυζαντινές αναφορές που να κάνουν αναφορά στους αρχαίους Φρύγες και Κάρες προγόνους ;
Ταχαχαχαλαλα , σε έχω συμπαθήσει τόσο πολύ για το γέλιο που μου προκαλείς με τις βλακείες που γράφεις , που ειλικρινά ούτε να σε βρίσω δεν μπορώ.taxalata xalasa έγραψε: 17 Ιούλ 2024, 08:59
...η Γραμμικιά ήταν «βάρβαρη» γραφή γλώσσας μέχρι που την αποκρυπτογράφησε ο Ventris με τον Chadwick... δεν τον ήξερε, τον Ventris, ο Ηρόδοτος... αν τον είχε γνωρίσει θάχε άλλη γνώμη για την λαλιά της Γραμμικιάς γραφής των Πελασγών όπως ήταν ο «βάρβαρος» Αμφίλοχος από το Άργος που «εξελλήνιστηκε» το soy του από τους Αμβρακιώτες...
Οι Χάονες δεν ήταν ιλλυρικό φύλο . Ήταν ελληνικό - ηπειρωτικό. Μέχρι και τα ονόματά τους ήταν ελληνικά : Φώτυος και Νικάνωρ.Τελικά εσύ κάνεις αλβανικιά προπαγάνδα... οι 1000 Χάονες ήσαντε Ιλλυριοί που είχαν αρχηγούς αυτούς που κατάγονταν από το αρχοντικό γένος που ήσκει ενιαυσίως την αρχήν... figure out which gen!
οι υπόλοιποι ήσαντε ελληνόφωνοι και ειδικά οι Μολοσσοί που χρησιμοποιείς στο reference του Ηρόδοτου, πούστικα, για να τους μπερδέψεις με τους Χαόνας που είναι στο ίδιο γραπτό...
δεν ονομάζει βάρβαρους τους ευρυτάνες...
και εμένα βρήκες να μιλήσεις για βαρβάρους στην ελλάδα; έχω φτιάξει νήμα ρε γίδι επιτούτου
είσαι μεγάλη πούστρα...
και κάτσε να σου δώκω άλλο ένα μπουκέτο να συνέλθεις...
Ιπποκλέιδες.
Ο Κλεισθένης (τύρρανος της Σικυώνας) αποφάσισε να παντρέψει την κόρη του Αγαρίστη με τον «άριστον των Ελλήνων» και κάλεσε υποψήφιους από γνωστές οικογένειες όλου του ελληνικού κόσμου, τους οποίους φιλοξένησε. Παραβρέθηκαν περίπου δεκατέσσερις,
από την Ιταλία (από τη Σύβαρη και τη Σίτη),
από την Επίδαμνο του Ιονίου,
την Αιτωλία,
την Πελοπόννησο,
την Αθήνα,
την Ερέτρια,
τη Θεσσαλία και από
τους Μολοσσούς της Ηπείρου.
Από την Αθήνα ήταν ο Ιπποκλείδης γιος του Τεισάνδρου και ο Μεγακλής, γιος του Αλκμέωνος.
πούναι οι Μακεδόνες; Δεν υπήρχαν γνωστές οικογένειες όλου του ελληνικού κόσμου από την Μακεδονία;Οεο!;
Ανύπαρκτοι οι Μακεδόνες...
εύγε πράκτορα της Σιών...
![]()
Γελάσαμε!Νετο Γκουερινο έγραψε: 17 Ιούλ 2024, 10:54 ΣαββατιοςΈτσι από περιέργεια ρε φίλεΚαι έτσι να ήταν δεν σημαίνει ότι ο "Γραικός" δεν μπορεί να λάβει νέες σημασίες
Όταν δηλαδή κάποιος βυζαντινός μιλούσε για Γραικούς,τι άλλο εννοούσε δηλαδή εκτός από Έλληνες;
Τους κατοίκους της ομηρικής γραιας;![]()
Βρε Ζαποτέκο δεν χρειάζεται να επικαλεστείς μια απώτερη συλλογική ή τοπική καταγωγή από κάποιο λαό για να σημαίνει ότι την γνωρίζεις. Προφανώς αφού μιλάμε για απώτερες καταγωγές εννοούμε λογίους. Υποστηρίζεις ότι οι λόγιοι θρακιώτες δεν γνώριζαν ότι είχαν Θράκες προγόνους;Ζαποτέκος έγραψε: 17 Ιούλ 2024, 12:22 Μου λέει πως οι Βυζαντινοί γνώριζαν πως είχαν καταγωγή από διάφορες αρχαίες εθνότητες .
Και του λέω , ωραία , φέρε μου μερικές βυζαντινές αναφορές που να μιλούν γι' αυτή την προγονική καταγωγή όπως κάνει ο Νικήτας Μάγιστρος με την αθηναϊκή , λακωνική και θεσσαλική καταγωγή του. Φέρε μου έναν που να μιλάει για τον πρόγονό του τον Μίδα.![]()
Ε, πάει αυτό ήταν. Άφρισε ο καημένος ο Σαββάτιος και άρχισε τα ακατάληπτα.![]()
Θα του απαντήσω και στις άλλες βλακείες που λέει , αφού πρώτα συγυρίσω τον Μιρντίτα τον taxaxaxalalala.
Όταν εγώ "έτρωγα βελανίδια" κατ' εσε εσύ έτρωγες πέτρες. Άνθρωπος που δεν γνωρίζει τι είναι η εθνότητα και θέλει να εκφέρει και άποψη.Νετο Γκουερινο έγραψε: 17 Ιούλ 2024, 10:12 Θα το πω τώρα
Όταν εγώ έγραψα στο πχορουμ για τις περιπτώσεις των λατινοφονων φράγκων,των σλαβόφωνων Ρως και των σλαβόφωνων Βουλγάρων,εσύ έτρωγες βελανίδια
ΝΑΙ
Μόλις στο έβαλα παραπάνω.Ναι! Με δυνατή λαλιά! Το απάντησες μόνος σου. Πουθενά δεν λέει εμείς είμαστε Έλληνες!Ζαποτέκος έγραψε: 17 Ιούλ 2024, 07:56 δράκοι μ’ ακούγω ‘ναν λαλιάν, Ελλενικόν λαλίαν !
εννοεί δυνατή/αντρειωμένη λαλιάν και όχι ελληνική ;
Ναι. Και οι Βυζαντινοί τους αποκαλούσαν Ρωμαίους όπως αυτούς.ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΚΡΙΤΗ:Σαββάτιος έγραψε: 16 Ιούλ 2024, 20:54 Οι απλοί αρχαίοι Έλληνες φαντάζονταν όλους τους Αχαιούς ως γίγαντες αποκαλώντας τους εαυτούς τους "Έλληνες" και τους γιγαντοποιημένους Αχαιούς "Αχαιούς" έχοντας ταυτόχρονα ταυτίσει το "Αχαιός" με τη λέξη "βάρβαρος" και έλεγαν ότι οι Αχαιοί δολοφονήθηκαν μαζικά από τους θεούς του Ολύμπου; Ναι η όχι;Ρε υποκριτή, οι Έλληνες πως αποκαλούσαν αυτούς που πολέμησαν στον Τρωικό πόλεμο; Έλληνες όπως αυτούς; Ναι ή Όχι; Δεν μιλάμε για ένα πρόσωπο μιλάμε για ένα ολόκληρο λαό. Πόσες φορές πρέπει να το πω για να το αντιληφθείς; Κόλλησες στον Ορέστη. Μόνο αυτός που δεν μπορεί να απαντήσει υπεκφεύγει τόσο πρόδηλα!Ζαποτέκος έγραψε: 17 Ιούλ 2024, 07:56 Απάντησα. Γίγαντες Έλληνες και ταυτόχρονα Έλλεν Κωνσταντίνο. Όλα απ' τον λαό. Τίποτα απ' τους λογίους.
Αλλά επειδή το θεώρησες βέβαιο πως στην αρχαία λαϊκή ελληνική παράδοση αποκαλούν τον Ορέστην Αχαιό/Έλλην/ίδιο με αυτούς, ορίστε η παράδοση που αναφέρει ο Ηρόδοτος : https://www.greek-language.gr/digitalRe ... 30&page=10
Πού λένε τον Ορέστη Έλληνα ή Αχαιό ; Αντίθετα λέει : εγώ θέλοντας να ανοίξω σ᾽ αυτήν εδώ την αυλή ένα πηγάδι, σκάβοντας έπεσα πάνω σ᾽ ένα κιβούρι επτά πήχεις μακρύ· επειδή αρνιόμουν να πιστέψω πως ποτέ έγιναν άνθρωποι πιο μακριοί από τους σημερινούς, το άνοιξα και είδα τον νεκρό να είναι το ίδιο μακρύς όσο και το κιβούρι.

Στο πρώτο χωρίο υποκριτή λέει ότι είναι και Έλληνας και Γραικός άρα "Γραικός" δεν έιναι ο "Έλληνας". Απλά πράγματα. Στο δέυτερο λέει ότι η επισκοπή χρησιμοποιεί ελληνικά (αρχαία ελληνικά, ελληνισμός) και βρίσκεται μεταξύ ελλαδιτών ή απλών ελληνοφώνων (Γραικών). Αλλά αυτά είναι ψηλά γράμματα για εσένα!Ζαποτέκος έγραψε: 17 Ιούλ 2024, 07:56 Απόκαυκος: ὁπόσα ταῦτα τὸν Ἕλληνα με καὶ τὸν Γραικὸν τοῖς αὐτῶν ὀδοῦσι κατεμασήσαντο
Απόκαυκος : τήν τών Γρεβενών τής Βονδίτζης, τούτο μόνον ταύτης ύπερτερούσης αύτής, τόν πάντα έλληνισμόν καί τό μέσον κεισθαι Γραικών
Τώρα που είναι στις ίδιες προτάσεις κατάλαβες πως Έλλην = Γραικός ;
Και εγώ χέστηκα για τις απόψεις σου. Προτιμώ τον Αριστοτέλη και το Πάριο Χρονικό. Το παράδειγμα με τους Δαναούς στο έφερα για να καταλάβεις την μαλακία που λες με τους Γραικούς , πως δηλαδή δεν υπήρξε λαός που να αυτοπροσδιορίζεται ιστορικά Γραικοί. Έχεις πηγή μετά τους Περσικούς Πολέμους ή στους Ολυμπιακούς Αγώνες που οι αρχαίοι Έλληνες να αυτοπροσδιορίζονται συστηματικά ως "Δαναοί" ; Ε, αυτό δεν σημαίνει πως οι Έλληνες δεν αυτοπροσδιορίζονταν Γραικοί ή Δαναοί κάποια στιγμή στο παρελθόν. Απ' την στιγμή μάλιστα που έχεις πηγές γι' αυτό , πως κάποτε δηλαδή οι Έλληνες λέγονταν Γραικοί , τότε κι ένας πλίνθος σαν κι εσένα κατανοεί πως Έλληνες = Γραικοί..Χέστηκα για το τι λέει ο Αριστοτέλης ή το Πάριο Χρονικό. Μάλιστα ο Αριτσοτέλις το διευκρινιζει υποκριτή: «Ώκουν γαρ οι Σελλοί ενταύθα και οι καλούμενοι τότε μεν Γραικοί νυν δ’ Έλληνες». Δεν ρώτησα για το "Δαναοί". Απόδειξη ότι οι εθνοτικοί [αρχαίοι] Έλληνες (αυτοί μετά τους Περσικούς πολέμους ή τελοσπάντων όποτε θέτεις την ελληνική εθνογένεση π.χ. με τους Ολυμπιακούς Αγώνες) αυτοαποκαλούνταν μαζικά Γραικοί έχεις (πηγή [αρχαίου] Έλληνα δηλαδή που να αυτοπροσδιορίζεται "Γραικός" συστηματικά και να αποκαλεί τους ομοεθνείς του συστηματικά Γραικούς); Όχι βέβαια! Και έτσι να ήταν δεν σημαίνει ότι ο "Γραικός" δεν μπορεί να λάβει νέες σημασίες! Πάλι απέτυχες!Ζαποτέκος έγραψε: 17 Ιούλ 2024, 07:56 Ο Αριστοτέλης λέει πως το πρώτο όνομα των Ελλήνων ήταν Γραικοί : …περί την Ελλάδα την αρχαίαν. Αύτη δ’ εστίν η περί την Δωδώνην και τον Αχελώον… Ώκουν γαρ οι Σελλοί ενταύθα και οι καλούμενοι τότε μεν Γραικοί νυν δ’ Έλληνες…
Το Πάριο Χρονικό : πρώτον μεν Γραικοί νυν δε Έλληνες
Δεν ξέρει ο Αριστοτέλης και το Πάριο χρονικό αν ονομάζονταν Γραικοί, ξέρεις εσύ. Σαν να μου λες πως επειδή δεν βρίσκεις σε ιστορική πηγή της κλασικής εποχής να αυτοαποκαλείται κάποιος Δαναός , τότε δεν υπήρξαν άνθρωποι που να αυτοαποκαλούνται Δαναοί.
Ρε ανόητο θρασίμι για το ελληνικό κείμενο σου μιλάω. Ο Έλληνας συντάκτης αναγκάζεται να εξηγήσει πως Έλληνες είναι οι τωρινοί Ρωμαίοι. Και πώς το' πες αυτό ; Ίωνες δεν είναι οι Έλληνες ;Ρε υποκριτή τι μου έφερες; Τον Αποκαλυπτικό Ψευδο-Μεθόδιο που έγραψε αραμαιόφωνος και μεταφράστηκε στα ελληνικά όπου το αραμαϊκό Ίωνας" αποδίδεται (λανθασμένα) σαν Έλληνας (χρήση μεταφραστικού λεξικού) και πρέπει να διευκρινιστεί ότι εννοεί τους Ρωμαίους; Ο συγγραφέας δεν είναι εθνοτικός Ρωμαίος.Ζαποτέκος έγραψε: 17 Ιούλ 2024, 07:56 Αποκάλυψη Ψευδο-Μεθόδιου : βασιλεύς Ἑλλήνων, ἤτοι Ρωμαίων
Αρέθας : τά εγγενή ελληνικά έθνη
Άγιος Κύριλλος στους Χαζάρους : Εξ ημών προήλθαν πάσαι αι επιστήμαι.
Μην μου πεις πως δεν ξέρεις από ποιον προήλθαν οι επιστήμες και ποιον συνεπώς θεωρεί πρόγονό του ο Άγιος Κύριλλος ;![]()
Πορφυρογέννητος : τὰς τῶν γειτόνων οἰκίας τῶν Γραικῶν ἐξεπόρθου
Χοιροσφάκτης ( 10ος αι. ) : αιχμαλωσίαν Γραικών
Βίος Οσίου Ευθυμίου ( 9ος - 10ος αι. ) : ...διήρων γὰρ αὐτοῖς συναντησάντων Γραικῶν...
Μαρτύριο των 63 μαρτύρων ( 10ος αι. ) : ...προς τά τών Γραικών μέρη. ήτοι της Νέας 'Ρώμης
... Όσο για τον Άγιο Κύριλλο και ένας Δυτικός λέει ότι η εμείς η Δύση (συμπεριλαμβανομένων των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων) δημιουργήσαμε τις επιστήμες. Υποστηρίζει ο Δυτικός ότι κατάγεται από τους αρχαίους Έλληνες. Είναι ο Shelley απόγονος των αρχαίων Ελλήνων;
Σου τα έφερα και απέτυχες να τα δεις.
Ο Αρέθας υποκριτή αναφέρεται στους κατοίκους της Ελλάδας που ξερίζωσαν οι Άβαροι στην Πελοπόννησο άρα δεν θεωρεί ότι κατάγεται από τους Έλληνες. Δεν αποκαλεί το λαό του συστηματικά "Έλληνες". Βρήκες τη λέξη "Έλληνας" και κατουρήθηκες από τη χαρά σου προσδίδοντάς της την σημασία που σου άρεσε. Ο Πορφυρογέννητος έχει πατρώα φωνή τα λατινικά και αποκαλεί συστηματικά το λαό του "Ρωμαίους". Κάνει άπαξ γλωσσική διάκριση μεταξύ "Σλάβων" (σλβοφώνων) και "Γραικών" (ελληνοφώνων). Διευκρινίζει το αυτονόητο: Ότι οι Ρωμαίοι έχουν πολυεθνοτική καταγωγή. Πουθενά δεν λέει ότι όλοι καταγόμαστε από τους Έλληνες και είμαστε Έλληνες! Οι Γραικοί του Χοιροσφάκτη και του Αγίου Ευθυμίου είναι οι Ελλαδικοί και άπαξ ευρισκόμενα. Πουθενά ο συγγραφέας των κειμένων δεν ονομάζει συστηματικά τους ομοεθνείς του "Έλληνες" και δεν διεκδικεί ελληνική καταγωγή. Το Μαρτύριο των 43 Μαρτύρων το λέει ξεκάθαρα: προς τά τών Γραικών μέρη. ήτοι της Νέας 'Ρώμης δηλαδή των Γραικών μέρη είναι το κλίμα της Κωνσταντινούπολης άρα οι Γραικοί εδώ είναι οι γλωσσοθρησκευτικοί Γραικοί. Άρα απέτυχες. Θυμίζω τι ζήτησα:ΚΑΝΕΝΑΣ από τους πάραπάνω συγγραφείς δεν 1) αυτοαποκαλείται "Έλληνας" και 2) ονομάζει τους ομοεθνείς του συστηματικά "Έλληνες" και 3) υποστηρίζει ότι οι ομοεθνείς του είναι "Έλληνες" κατ' ένα συστηματικό τρόπο.Φέρε μου την πηγή που γράφει εγώ ο Έλληνας που κατάγομαι από τους [αρχαίους] Έλληνες και όλοι οι ομοεθνείς μου είναι Έλληνες. Αν δεν το κάνεις τότε αποδέχεσαι ότι έχεις λάθος!
Απέτυχες.
Είναι αγράμματος , αλλά γνωρίζει πως οι ελληνόφωνοι Ρωμαίοι της εποχής του ονομάζονταν κάποτε Έλληνες και πήραν το όνομά τους απ' την Ρώμη.Ποιός σου είπε ότι ο συγγραφέας του Χρονικού του Μορέος δεν ήταν εγγράματος; Το σημαντικό είναι ότι χρησιμοποιεί την ορολογία του λαού (δημώδες Χρονικό) και σε αυτή 'Ελληνας=γίγαντας. Όσο και αν δεν σου αρέσει. Για τους ήρωες του Τρωικού πόλεμου το κοινό και ο συγγραφέας τους θέλουν Ρωμαίους δεν είναι οι ίδιοι Αχαιοί ή Έλληνες όπως ήταν πραγματικά οι ήρωες του Τρωικού πόλεμου! Ο λόγιος Σταυρινός που οικειοποιείται τους αρχαίους Μακεδόνες ως απώτερους προγόνους των Ρωμαίων έχει δεκτέι επίδραση της αρχαιολατρικής Αναγέννησης. Θυμίζω τι υποστήριξα για να φανεί η υποκρισία σου:Ζαποτέκος έγραψε: 17 Ιούλ 2024, 07:56 Και το Χρονικό του Μορέως τότε είναι λόγια πηγή γιατί ο συντάκτης είναι εγγράμματος και ξέρει για τους αρχαίους Έλληνες.
Τι βλακείες λες μωρέ ; Και όταν οι ομηρικοί ήρωες στον Πόλεμο της Τρωάδος ( 14ος αι. ) αποκαλούνται Ρωμαίοι με ρωμαϊκή γλώσσα έχουμε επίδραση νεοελληνικής παράδοσης ;
Όταν ο Σταυρινός ( 1600 ) λέει
Αλέξανδρος ο βασιλεύς όλην την οικουμένην με τους Ρωμαίους την όρισεν … Αν Μακεδόνες είμασθε σήμερον ας φανούμε , σήμερον ας τιμήσομεν και γένος και πατρίδα, ή σήμερ' ας ποθάνομεν χωρίς άλλην ελπίδα.
έχουμε επίδραση νεοελληνικής παράδοσης ;
Οι Αθηναίοι Ρωμαίοι "στην παράδοσή τους" έλεγαν ότι οι Έλληνες και οι Τούρκοι πάλεψαν στον Μαραθώνα είναι νεοελληνική επίδραση. Κάθε λογικός άνθρωπος βλέπει εδώ την επιρροή. Αν ήταν όπως τους Ομηρικούς ήρωες που ανέφερες οι Αθηναίοι Ρωμαίοι θα έλεγαν οι Ρωμαίοι πάλεψαν εναντίον των Τούρκων στον Μαραθώνα αν έμεινε πράγματι διηνεκώς στην τοπική μνήμη η μάχη του Μαραθώνα μετά από τόσους αιώνες!
Βρε βούρλο τι υποστήριξες και σε ξεφτίλισα ;Και αλλάζει αυτό τη γενική εικόνα Ζαποτέκο; Τελικά δεν τον παριστάνεις τον υποκριτή, είσαι υποκριτής!Ζαποτέκος έγραψε: 17 Ιούλ 2024, 07:56 Θα παριστάνεις για πολύ τον χαζό ; Ο ένας Διγενής ήταν προκατακλυσμιαίος και ο άλλος κυνηγούσε Σαρακηνούς.
Είναι Κύπριος που θεωρεί Κύπριους και Καππαδόκες Έλληνες , δηλαδή ομοεθνείς.Ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Κύπριος είναι Κύπριος όχι Καππαδόκης. Απέτυχες πάλι! Στο χωρίο που παρέθεσες λεέι ότι η Καππαδοκών (άρα βαρβάρων) χώρα όπως ονομάζει την Καππαδοκία (άρα έχει πλήρη επίγνωση του εθνολογικού της παρελθόντος όπως κάθε λόγιος) κατοικήθηκε από παλιά ("ανέκαθεν") από "Έλληνες", δηλαδή από την κάστα των Ελλήνων (ελληνιστών λογίων άρα "πολιτισμένων"), την ομάδα (γένος) που είναι αφοσιωμένη στη σκέψη και άρα η Καππαδοκία ήταν "ανέκαθεν" κέντρο ακαδημαϊκού ελληνισμού. Δεν λέει ότι όλοι οι Ρωμαίοι κατάγονται από Έλληνες ούτε αποκαλεί συστηματικά τους ελληνόφωνους "Έλληνες"!Ζαποτέκος έγραψε: 17 Ιούλ 2024, 07:56 Ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Κύπριος, αναφερόμενος στην Καππαδοκία, την ιδιαίτερη πατρίδα του Αγίου Γεωργίου, λέει πως «τοὺς οἰκήτορας ἐφάνη πλουτίσασα τὸ ἀνέκαθεν Ἕλληνας, γένος ἀφοσιωμένον τῇ τῶν λόγων φύσει ». Άρα θεωρεί τους Καππαδόκες ομοεθνείς του και μιλάει και αυτός συλλογικά.

Και σε άλλο σημείο λέει:
Ναι, και το ελληνικήν λαλίαν είναι αντρειωμένη φωνή. Και το ελληνικό κοντάρι είναι το αντρειωμένο κοντάρι . Παίρνει όλα τα άλλα κοντάρια στο κυνήγι.Pertinax έγραψε: 17 Ιούλ 2024, 16:05Και σε άλλο σημείο λέει:
Δράκοι και δρακοντόπουλα, Ρωμαίικα παλληκάρια
Το Έλλενοι και το Δράκοι εναλλάσονται συνεχώς ως συνώνυμα. Και τα δύο σημαίνουν τον πολύ ανδρειωμένο.
Εξου και ο Έλλεν Κωνσταντίνος γίνεται στον Βαρβερινό Κώδικα (Χρονικό των Τούρκων Σουλτάνων) ο Δράκος Κωνσταντίνος:
"Όπου ήτονε τότε βασιλέας της Κωνσταντινουπόλεως ο Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος, και τον επαρομοιάζανε Δράκο, ότι ήτονε δυνατός, ανδρειωμένος"
"Λέγουσι ότι ο βασιλεύ έκαμε ωσάν Αχιλλέας, διατί ήτονε πολλά ανδρειωμένος, όπου τον επαρανομίζανε Δράκο από την δύναμι του κορμίου, όπου είχε"
Εξού και Τραντέλλεν = ο τριάντα φορές δυνατός, όχι... ο τριάντα φορές ελληνόφρων...![]()
Εξου και ελληνικόν λαλίαν = η στεντόρεια φωνή
Δεν πρόκειται για εθνώνυμο λοιπόν.
Χαίρομαι που πάει προς τα εκεί η κουβέντα. Δηλαδή στο μοντέλο εθνογένεσης δια της συγχωνεύσεως. Όχι βέβαια συγχώνευση φυλών, αλλά εθνικών συμβόλων (εθνώνυμο, κράτος, γλώσσα κλπ).Νετο Γκουερινο έγραψε: 17 Ιούλ 2024, 10:12Θα το πω τώραΣαββάτιος έγραψε: 17 Ιούλ 2024, 10:08Πριν σου απαντήσω διάλεξε ένα λαό μεταξύ των: «Γάλλων», Ρώσων, Βουλγάρων και περίγραψέ μου με δικά σου λόγια (για να δω με τι λόγια πρέπει να περιγράψω τι πιστεύω) πως ορίζουν τους εαυτούς τους. Τι σχέση έχουν αυτοί με τους γλωσσικούς τους προγόνους (παλαιότερους κατοίκους των περιοχών τους που είχαν ίδια γλώσσα με αυτούς) Γαλλορωμαίους, Ανατολικά σλαβικά φύλα, νοτιοσλαβικά φύλα αντίστοιχα και τι σχέση πιστέυεις ότι είχαν με τους γερμανόφωνους Φράγκους/βαραγγόφωνους Ρως/τουρκόφωνους Βουλγάρους και συγκεκριμένα πρόσωπα π.χ. Χλωδοβίκος (Κλοβίς)/Άγιος Βλαδίμηρος/Τσάρος Συμεών αντίστοιχα αυτοί οι λαοί.Νετο Γκουερινο έγραψε: 17 Ιούλ 2024, 09:52 Ρε συ σαββατιε μπορείς να μας πεις με απλά λόγια τι θεωρείς εσύ ότι πίστευαν οι ελληνόφωνοι βυζαντινοί για το ποια ήταν η καταγωγή τους;
Αν γίνεται χωρίς τα βαρβαρικά εθνοεθνοτικος νεοεθνοεθνοτικος,νεονεονεοεθνοτικος εθνικός κτλ
Έτσι από περιέργεια ρωταω
Όταν εγώ έγραψα στο πχορουμ για τις περιπτώσεις των λατινοφονων φράγκων,των σλαβόφωνων Ρως και των σλαβόφωνων Βουλγάρων,εσύ έτρωγες βελανίδια
Απάντησε ο Περτίνακας
Τι απέδειξες με αυτό;Ζαποτέκος έγραψε: 17 Ιούλ 2024, 15:18 Ναι. Και οι Βυζαντινοί τους αποκαλούσαν Ρωμαίους όπως αυτούς.
Το κατάλαβες βρε βούρλο ;
Και επί Τουρκοκρατίας λαϊκά στιχουργήματα που κάνουν σύνδεση με την αρχαιότητα. Γράφει ο Ματθαίος Ιωαννίτης στον θρήνο του για την κατάκτηση του Μοριά από τους Τούρκους το 1715 :
Ρωμιόπουλα έβαλαν βουλή εκείνη την ημέρα
στο μετερίζι των Τουρκών να πάρουν την παντιέρα
και παρευθύς εσάλπαραν έξω με τα σκεπέτα
κι ο Σάλας έριξε κοντά κανόνια με σακέτα,
ελάβωσε πολλά απ’ αυτά και σκότωσε στον τόπο
και την αιτία του κακού την έριξε στον κάπο .
(...)
Κλάψε Μωρέα θρήνησον , νύκτα καί την ημέρα,
Το πώς επαραδώθηκες σ’ Αγαρηνού τά χέρια.
Πού είσαι Μωριά υπέρπλουτε , καί πύργε στολισμένε ,
Σ’ Αγαρηνούς καί Χριστιανούς πάντα σου ζηλεμένε ;
(…)
Εις των Ελλήνων τόν καιρόν ως γράφει η ‘στορία,
Πολλοί πολέμοι εγίνηκαν , απάνω στον Μωρία.
Στό παλαιόν ευρίσκονταν στρατιώταις ανδρειωμένοι,
Από τήν Σπάρταν εύγαιναν άξιοι και παινεμένοι.
Από τήν Σπάρταν εύγηκαν τριακόσια παλικάρια,
Στήν Κόρθον μέσ’ τους Έλληνες εμπήκαν σαν λεοντάρια.
Όλοι εκεί χαθήκασι παράνας εγλυτώσε,
Τόν είδεν η μητέρα του και αυτόν τόν εσκοτώσε.
Όποιος διά την πατρίδα του , καί την ζωήν του χάνει,
Πρέπει του ωσάν άγιος ολόχρυσο στεφάνι.
Ευρέτε μου την σήμερον κανείν με τόσην γνώσι,
Κανείς διά τήν πατρίδα του , παιδί του να σκοτώση ;
Όλοι έλαβαν θάνατον , να γλύσουν τήν πατρίδα,
Κι ‘εσύ οπίσω γύρισες, καί μοναχόν σε είδα ;
Αυτό σού πρέπει το λοιπόν , καλιάχω νά ποθάνης ,
Γιατί αν δέν είσουν άξιος, δεν έπρεπε να πάνης.
Νά ήτον καί τήν σήμερον εκείνη η προθυμία,
Τώρα Τούρκος δέν έμπαινε να ορίση τόν Μωρία.
Αυτ’ ήτον όλοι στ’ άρματα , πάντα ανδρειωμένοι ,
Και πάντα τους στόν πόλεμον ήτανε μαθημένοι.
Ο Αχιλλεύς από τα Φάρσαλα, Μενέλαος οκτό Άργος,
Αυτ’ ήτανε ο χαλασμός της ξακουστής Τρωάδος.
Αυτοί οι δύο στάθηκαν , τ’ ανήμερα θηρία,
Ο Μενέλαος ήτον γεννητός στό Άργος τού Μωρία.
Μωρέα πού είναι η δόξα σου, καί πού είναι η τιμή σου ;
και τώρα παραδόθηκες στα χέρια του εχθρού σου ;
(…)
Σοβαρέψου επιτέλους! Καταντάς κουραστικός!Ζαποτέκος έγραψε: 17 Ιούλ 2024, 15:18 Τι λες βρε ζώον όρθιο ; Εγώ είμαι υποκριτής ρε πρωταγωνιστή του θεάτρου σκιών ; Το Έλληνας και Γραικός δεν ξέρει ο Απόκαυκος πως είναι το ίδιο πράμα ; Του λέει πως στην επισκοπή του επικρατεί ελληνισμός και Γραικοί και όχι Βούλγαροι και εσύ το μετατρέπεις σε αρχαία ελληνικά, Ελλαδίτες και ελληνόφωνους Γραικούς ;
Δηλαδή όταν ο Αποκαυκος επέτρεψε στον αναγνώστη Ιωάννη να πάρει διαζύγιο απ' την Σλάβα σύζυγό του επειδή αυτή ήταν βάρβαρος και ουκ ορθώς ελληνίζουσα , ήταν επειδή δεν ήξερε αρχαία ελληνικά ;![]()
Όταν ο Χωματηνός γράφει : καθαρὸς Ἕλλην τὸν ἑτερόγλωσσον, ἡμίγραικος δέ τις ἢ μιξέλλην, άλλος ο ημίγραικος και άλλος ο μιξέλλην ; Φαντάζομαι θα μας πεις πως ο ημίγραικός θα είναι κάποιος μιγάς και ο μιξέλλην κάποιος που δεν ξέρει καλά αρχαία ελληνικά.
![]()
![]()
![]()
Καλά κατάλαβα απ' την αρχή πως δεν είσαι σοβαρός συνομιλητής. Δεν φταις εσύ . Φταίω εγώ που ασχολήθηκα τόσο πολύ μαζί σου.
Αυτό έχεις να πεις;Ζαποτέκος έγραψε: 17 Ιούλ 2024, 15:18 Ε, αυτό δεν σημαίνει πως οι Έλληνες δεν αυτοπροσδιορίζονταν Γραικοί ή Δαναοί κάποια στιγμή στο παρελθόν. Απ' την στιγμή μάλιστα που έχεις πηγές γι' αυτό , πως κάποτε δηλαδή οι Έλληνες λέγονταν Γραικοί , τότε κι ένας πλίνθος σαν κι εσένα κατανοεί πως Έλληνες = Γραικοί..
"Ίωνες" είναι το αραμαϊκό εξωνύμιο των Ιώνων, των [αρχαίων] Ελλήνων και των (ελληνόφωνων) Ρωμαίων.Ζαποτέκος έγραψε: 17 Ιούλ 2024, 15:18 Ρε ανόητο θρασίμι για το ελληνικό κείμενο σου μιλάω. Ο Έλληνας συντάκτης αναγκάζεται να εξηγήσει πως Έλληνες είναι οι τωρινοί Ρωμαίοι. Και πώς το' πες αυτό ; Ίωνες δεν είναι οι Έλληνες ;![]()
Και ξέχασε να πει τι ήταν Ζαποτέκο;Ζαποτέκος έγραψε: 17 Ιούλ 2024, 15:18 Ο Αρέθας αναφέρει τα ελληνικά έθνη και για την Παλαιά Ήπειρο. Και προσπαθεί να εξηγήσει πως αυτά τα ελληνικά έθνη είναι που ξαναγύρισαν στην Πάτρα και άρα η Πάτρα είναι ανώτερη απ' την Λακεδαίμονα , γιατί η Πάτρα έχει τους αρχαίους της κατοίκους σε σχέση με άλλες επισκοπές. Λες να θεωρεί τους Πατρινούς Έλληνες και τον εαυτό του όχι ; Βόδι...
Σου έφερα όχι μία, αλλά 7 πηγές. Κάθε μία σου βρώμαγε ή σου ξίνιζε. Συνέχισε να αραδιάζεις τις βλακείες σου , αλλά γνωρίζεις καλά πως δεν μπορείς να πείσεις ούτε τον εαυτό σου.
Τάδε έφη γασμούλος. Εγώ δεν τον είπα αγράμματο ξαναδιάβασε τι έγραψα.Ζαποτέκος έγραψε: 17 Ιούλ 2024, 15:18 Είναι αγράμματος , αλλά γνωρίζει πως οι ελληνόφωνοι Ρωμαίοι της εποχής του ονομάζονταν κάποτε Έλληνες και πήραν το όνομά τους απ' την Ρώμη.
Και είναι το ίδιο αλαζονικοί με τους προγόνους τους.![]()
Αναγεννησιακή επίδραση είναι το να υιοθετείς αρχαίους λαούς ως προγόνους σου όπως κάνει ο Σταυρινός. Άλλο ο Σταυρινός και άλλο ο λαός ή ένα κείμενο που απευθύνεται μαζικά στο λαό!Ζαποτέκος έγραψε: 17 Ιούλ 2024, 15:18 Τι ασυνάρτητα λες πάλι ; Αφού ο Σταυρινός έχει δεχθεί την αναγεννησιακή επίδραση γιατί δεν αντικαθιστά το Ρωμαίοι με το Έλληνες ;![]()
Με κοροϊδεύεις Ζαποτέκο; Εγώ δεν είχα πει εξ αρχής ότι άλλο ο Διγενής της Κρήτης και άλλο της Κύπρου;
Και εγώ όταν υποστήριξα ακριβώς πιο πάνω απο αυτό που έγραψα εδώ ακριβώς πάνω ότι:Ο Διγενής της Κρήτης ήταν Σαραντάπηχος. Όχι της Κύπρου!
Εννούσα ότι η γενική εικόνα την ρωμαίικων παραδόσεων ήταν παντού η ίδια. Εσύ τώρα πως με ξεφτίλισες; Μόνο εσύ ξέρεις!Οι ίδιες ήταν οι παραδόσεις των Ρωμιών παντού.
Όταν κάποιος γράφει "Βιθυνών χώρα" εννοεί την Βιθυνία. Προφανώς όμως γνωρίζει ότι η χώρα αυτή πήρε το όνομά της από έναν ανύπαρκτο πλέον λαό: Τους Βιθυνούς προγόνους των νυν κατοίκων!Ζαποτέκος έγραψε: 17 Ιούλ 2024, 15:18 Είναι Κύπριος που θεωρεί Κύπριους και Καππαδόκες Έλληνες , δηλαδή ομοεθνείς.
Λέει η "Καππαδόκων Χώρα" , άρα είναι βαρβαρική ; Μήπως και η "Βιθυνών χώρα" δεν ήταν κάποτε βαρβαρική ; Μήπως η "Θρακών χώρα" δεν ήταν κάποτε βαρβαρική ; Τι ακριβώς νομίζεις πως ανέτρεψες με αυτή την παπαριά που ξεστόμισες ;
Έφερα τον Πορφυρογέννητο. Προφανώς οι κάτοικοι των περιοχών που παρουσιάζει ως κατοικούμενες από διάφορες "βάρβαρες" φυλές είναι οι απόγονοι αυτών! Κατάλαβες;Ζαποτέκος έγραψε: 17 Ιούλ 2024, 15:18 Υ.Γ. Το ότι δεν έφερες φρυγική ή καρική μαρτυρία θα το αποδεχτώ ως δειλή και σιωπηλή παραδοχή της ήττας σου . Μπήκες με φόρα , αλλά ...
Για τους Ρωμαίους ( ευγενείς που μεταφέρθηκαν στην Πόλη, ρωμαϊκή πολιτεία ) και για τους Έλληνες/Γραικούς και την ελληνική γλώσσα έχουν έρθει τόσες πηγές. Οι υπόλοιποι λαοί πού είναι στην προγονική μνήμη ;Pertinax έγραψε: 17 Ιούλ 2024, 16:26 Η διαφορά μου με τον Σαββάτιο είναι ότι αυτός υποστηρίζει το σχήμα αρχαίοι Ρωμαίοι + Έλληνες + Θράκες/Μικρασιάτες, ενώ εγώ το αρχαίοι Ρωμαίοι + Έλληνες.
Το "αντρειωμένη φωνή" ακούγεται αστείο. Το "στεντόρεια φωνή" όμως;...Ζαποτέκος έγραψε: 17 Ιούλ 2024, 16:19 Ναι, και το ελληνικήν λαλίαν είναι αντρειωμένη φωνή. Και το ελληνικό κοντάρι είναι το αντρειωμένο κοντάρι . Παίρνει όλα τα άλλα κοντάρια στο κυνήγι.
Το μόνο που μπορείς να δείξεις με το Έλλεν είναι ότι είχε αποκτήσει θετική σημασία ως επίθετο. Όχι ότι ήταν εθνώνυμο.Μου ζήτησε λαϊκή μαρτυρία όπου οι ελληνόφωνοι να χρησιμοποιούν για τον εαυτό τους το Έλλην. Λοιπόν, αν και είναι δύσκολο να βρεις λαϊκή μαρτυρία , να που υπάρχει.
Ας δεχτώ πως είναι για τον αντρειωμένο. Έχεις πηγή που να χρησιμοποιεί το Έλλην = αντρειωμένος για τους Τούρκους ;
Περτίνακα δεν πάει πουθενά η κουβέντα αν δεν το πρόσεξες. Ναι εγώ υποστηρίζω περίπου το σχήμα "αρχαίοι Ρωμαίοι + Έλληνες + Θράκες/Μικρασιάτες". Όχι ακριβώς όμως:Pertinax έγραψε: 17 Ιούλ 2024, 16:26
Η διαφορά μου με τον Σαββάτιο είναι ότι αυτός υποστηρίζει το σχήμα αρχαίοι Ρωμαίοι + Έλληνες + Θράκες/Μικρασιάτες, ενώ εγώ το αρχαίοι Ρωμαίοι + Έλληνες.
Προσπάθησα (στου Σμερδαλέου) να τον πείσω να δει πιο σοβαρά την ελληνική συνιστώσα, αλλά γι' αυτόν αποτελεί κόκκινη γραμμή.