taxalata xalasa έγραψε: 16 Ιαν 2024, 05:30
Καλημέρα,
Στα δίνω έτοιμα για φάγωμα και δεν το εκτιμάς...
Τό,τι η λατινική έχει μεταγενέστερα γραφικά μνημεία από την μυκηναϊκή δεν την κάνει νεότερη γλώσσα και νεότερο κώδικα επικοινωνίας από την μυκηναϊκή, αλλά μόνο μεταγενέστερο γραπτό δόκημα από την μυκηναϊκή, όπως και είναι...
Στο ξαναρώτησα και δεν απαντάς. Ήσαντε μουγγοί οι ιθαγενείς της αουστραλίας, αμερικής, αφρικής, κ.τλ. επειδή δεν είχαν γραπτή γλώσσα όπως οι μυκηναίοι; Έφτιαχσαν κώδικα επικοινωνίας (λέξεις), απέκτησαν άγραφη γλώσσα και έμαθαν να μιλάνε μετά τους μυκηναίους;
Μην το κάνεις πάλι γάρ γάρ α! Απάντησε...
Θωράω μισαλλόδοξες και αυτάρεσκες υπεκφυγές τα πέρι αλβανών και τοιαύτες προκάτ πρεκδικάσεις, όπως και είναι...
Θες κι άλλες λέξεις από την «λατινική» που έχουν νόημα και δεν ξέρεις τι σημαίνουν στα ελληνικά ενώ τις θεωρείς ελληνικές όπως κάνουν οι πλείστοι παραμορφωμένοι παπαγάλοι τσ' Ελλαδίας ; Έχω μερικές...
Όσα λες είναι "επιχειρήματα" που σε οδηγούν στο συμπέρασμα "δεν ξέρω ποιος δάνεισε σε ποιον", ωστόσο εσύ οδηγείσαι στο συμπέρασμα "ειμαι ξερόλας, ξέρω, το pullus των Λατινων δάνεισε το πώλος των Ελλήνων" πράγμα που δείχνει τον οτιθελω-ισμό σου και στη τελική οτι κάνεις προπαγάνδα και όχι παράθεση μιας αντικειμενικής οπτικής εκθέτοντας εκτος απο τα δυνατα της σημεια και τις ξεκάθαρες αδυναμίες της.
Στην γλωσσολογία η χρονική αλληλουχία των γραπτών μνημείων αποτελεί ένδειξη για το ποια γλώσσα προηγήθηκε, ένδειξη όχι απόδειξη. Και οι ενδείξεις στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι μόνο αυτές :
- Οι Ελληνες μέσω των αποικιών στη Σικελία και έχοντας ήδη αποκτήσει γραπτή γλώσσα πήγαν στους λατινογλωσσους πληθυσμους και όχι το αντίστροφο. Άρα είναι πολύ πιο πιθανό οι πρώτοι να έδωσαν λέξεις στους δεύτερους. Χαρακτηριστικά αναφέρω πως τα πρώτα γραπτά μνημεία στην Λατινική χρονολογούνται τη περίοδο του
3ου αιώνα π.Χ. όταν οι Συρακούσες ιδρύονταν από τους Κορίνθιους το 734 π.Χ., ο Κρότωνας το 710 π.Χ. από τους Αθηναίους κλπ
- To Λατινικό αλφάβητο, προήλθε από το αλφάβητο των Ετρούσκων οι οποίοι με της σειρά τους το πήραν από το Αλφάβητο
της Χαλκίδας που έκανε αποικίες στη Νότια Ιταλία.
Οι ενδείξεις επομένως οδηγουν στο ότι σε αρχαίες λέξεις των δυο γλωσσών ο δανεισμός ήταν από την Ελληνική προς την Λατινική και όχι το αντίστροφο.
Από κει και πέρα όσον αφορά το θέμα του νήματος, η κατάληξη -πούλος ΔΕΝ ήταν ενδεικτικό Ρωμαϊικης καταγωγής αλλά ενδεικτικό ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ από τους Λατίνους της Λατινικής αυτοκρατορίας μετά την Άλωση του 1204, γιαυτο και γνωρίζει έξαρση ΜΟΝΟ από τον 13ο αιώνα ΚΑΙ ΜΕΤΑ !
Εσύ επειδή κάνεις προπαγάνδα, αφαιρείς ένα σωρό πληροφορίες και το κοντεξτ της εποχής, διαστρέφεις λέξεις γλώσσες, αρχαιολογία και ενδείξεις και λες λίγο πολύ πως τον 13ο αιώνα οι πληθυσμοί του ελλαδικου χωρου θυμηθηκαν πως ήταν ρωμαίοι και είπαν μαζικά να το δείξουν στα ονόματά τους
Αυτά είναι γελοιότητες παρόμοιες με των Αλβανών και των λοιπών βαλκανίων (Ελληνων ινκλουντιτ) που ξεράστηκαν από την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Πούστρα Αλέξανδρε Μαυροκορδάτε σκατά στο τάφο σου και τη ψυχή σου καριόλη τουρκόσπορε.