Βρε συ μόνο εγώ το καταπίνω σαν νεροφιδα.Awesomatic έγραψε: 27 Σεπ 2023, 21:53Δε φακ; Πόσο λάδι τρώτε; Τρώω 3-4 μέρες την εβδομάδα λαδερά όσπρια και ζήτημα να ξοδεύω 1 λίτρο το μήνα. Οικογένεια ΟΚ τρώει μεγαλύτερες ποσότητες γιατί θέλεις περισσότερο για να φάνε 3-4 άτομα.
!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Παρατηρητήριο λαδιού
- George_V
- Phorum.gr user: George_V
Re: Παρατηρητήριο λαδιού
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.
Υπάρχουν χονδρικά 2 κατηγορίες ελαιόλαδου: το εξαιρετικά παρθένο (ουσιαστικά φρέσκος χυμός που προκύπτει με σύνθλιψη) και το ραφιναρισμένο (που προκύπτει με θερμική επεξεργασία). Υπάρχουν και όλα τα ανάμεσα. Αν το καλοσκεφτείς ένα λάδι που ξεκινά από εξαιρετικά παρθένο, καθώς περνάνε τα χρόνια και καταπονείται (κυρίως) θερμικά αλλά και χημικά με την επαφή του με οξυγόνο, ουσιαστικά μετατρέπεται σε ραφιναρισμένο σε slow motion.Χαοτικός έγραψε: 27 Σεπ 2023, 21:48 ΟΚ τότε.
Για πε τώρα, γιατί λέγανε για 2 ή 3 χρόνια και μάλιστα καλύτερα το πήλινο από τον τενεκέ; Μου έχει τύχει να ανοίγω τενεκέ που είναι από την προηγούμενη χρονιά και να είναι ΟΚ το λάδι.
Έτσι ενώ δεν πρόκειται το λάδι να είναι δηλητήριο σε 2 ή και 3 χρόνια, τουλάχιστον όχι αν το έχεις ερμητικά κλειστό στην αρχική του συσκευασία, η χημική του σύσταση πλέον δεν είναι τέτοια που να στέκει ο χαρακτηρισμός "εξαιρετικά παρθένο". Ουσιαστικά έχει πέσει η ποιότητα . Με αυτήν την έννοια ισχύει 1.5-2 χρόνια ημερομηνία λήξης στο ράφι. Κατά τα άλλα είναι βρώσιμο (ΟΚ όπως λες κι εσύ) για αρκετά μεγαλύτερο διάστημα, όπως άλλωστε είναι και το ραφιναρισμένο.
Τώρα το πήλινο ΔΕΝ είναι καλύτερο από τον τενεκέ, μαλακίες λένε, ουσιαστικά της ίδιας οικογένειας με "το χύμα καλύτερο από το προτυποποιημένο", φύση vs τεχνολογία κλπ προγλωσσικά. Αλλά γενικά αν ο τενεκές είναι όντως το καλύτερο δεν ξέρω, νομίζω υπάρχουν κάτι πανάκριβα κεραμικά δοχεία (όχι απλά πήλινα του μπαρμπα-Θύμιου) που απορροφούν ενεργά τις οξειδωτικές ουσίες από το λάδι κι έτσι εξασφαλίζουν καλύτερη συντήρηση. Υπό ΚΣ το ότι ο ντενεκές είναι ερμητικά κλειστός είναι γιγάντιο πλεονέκτημα σε σχέση με ένα πήλινο πιθάρι ξερωγω που αναπνέει απο πάνω.
Ναι αλλά αν κινείσαι με ταχύτητα που πλησιάζει... όχι εντάξει. Τι έχει ο τενεκές;Bazoomba έγραψε: 27 Σεπ 2023, 21:53Γιατί συνήθως ο ένας χρόνος είναι μικρότερος από τα 3 χρόνια.Χαοτικός έγραψε: 27 Σεπ 2023, 21:48 ΟΚ τότε.
Για πε τώρα, γιατί λέγανε για 2 ή 3 χρόνια και μάλιστα καλύτερα το πήλινο από τον τενεκέ; Μου έχει τύχει να ανοίγω τενεκέ που είναι από την προηγούμενη χρονιά και να είναι ΟΚ το λάδι.
Σαν σκουπίδια τυχαία χυμένα ο πιο όμορφος κόσμος.
- George_V
Ο τενεκες έιναι χαλυβδινος/σιδερένιος με επικάλυψη κασσιτερου.Χαοτικός έγραψε: 27 Σεπ 2023, 22:16Ναι αλλά αν κινείσαι με ταχύτητα που πλησιάζει... όχι εντάξει. Τι έχει ο τενεκές;Bazoomba έγραψε: 27 Σεπ 2023, 21:53Γιατί συνήθως ο ένας χρόνος είναι μικρότερος από τα 3 χρόνια.Χαοτικός έγραψε: 27 Σεπ 2023, 21:48 ΟΚ τότε.
Όσο το λάδι έρχεται σε επαφή με τον κασσιτερο είναι οκ καθώς δεν αντιδρά με αυτόν οξειδωτικα.
Επειδή όμως η επικάλυψη κασσιτερου είναι μικρή πολύ γρήγορα θα φθαρεί και το λάδι θα έρθει σε επαφή με το λευκοσιδηρο/χαλυβα/σίδερο του ντενεκε και θαρχισει η οξείδωση.
Δεν αφήνεις το λάδι πολύ καιρό σε ντενεκε για αυτόν ακριβώς το λόγο. Γιατί θα φαγωθεί ο κασσιτερος και θα έρθει σε παφη με τοιχωμα του ντενεκε.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος George_V την 27 Σεπ 2023, 22:21, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.
Ωραίος. Ευχαριστώ.foscilis έγραψε: 27 Σεπ 2023, 22:05Υπάρχουν χονδρικά 2 κατηγορίες ελαιόλαδου: το εξαιρετικά παρθένο (ουσιαστικά φρέσκος χυμός που προκύπτει με σύνθλιψη) και το ραφιναρισμένο (που προκύπτει με θερμική επεξεργασία). Υπάρχουν και όλα τα ανάμεσα. Αν το καλοσκεφτείς ένα λάδι που ξεκινά από εξαιρετικά παρθένο, καθώς περνάνε τα χρόνια και καταπονείται (κυρίως) θερμικά αλλά και χημικά με την επαφή του με οξυγόνο, ουσιαστικά μετατρέπεται σε ραφιναρισμένο σε slow motion.Χαοτικός έγραψε: 27 Σεπ 2023, 21:48 ΟΚ τότε.
Έτσι ενώ δεν πρόκειται το λάδι να είναι δηλητήριο σε 2 ή και 3 χρόνια, τουλάχιστον όχι αν το έχεις ερμητικά κλειστό στην αρχική του συσκευασία, η χημική του σύσταση πλέον δεν είναι τέτοια που να στέκει ο χαρακτηρισμός "εξαιρετικά παρθένο". Ουσιαστικά έχει πέσει η ποιότητα . Με αυτήν την έννοια ισχύει 1.5-2 χρόνια ημερομηνία λήξης στο ράφι. Κατά τα άλλα είναι βρώσιμο (ΟΚ όπως λες κι εσύ) για αρκετά μεγαλύτερο διάστημα, όπως άλλωστε είναι και το ραφιναρισμένο.
Τώρα το πήλινο ΔΕΝ είναι καλύτερο από τον τενεκέ, μαλακίες λένε, ουσιαστικά της ίδιας οικογένειας με "το χύμα καλύτερο από το προτυποποιημένο", φύση vs τεχνολογία κλπ προγλωσσικά. Αλλά γενικά αν ο τενεκές είναι όντως το καλύτερο δεν ξέρω, νομίζω υπάρχουν κάτι πανάκριβα κεραμικά δοχεία (όχι απλά πήλινα του μπαρμπα-Θύμιου) που απορροφούν ενεργά τις οξειδωτικές ουσίες από το λάδι κι έτσι εξασφαλίζουν καλύτερη συντήρηση. Υπό ΚΣ το ότι ο ντενεκές είναι ερμητικά κλειστός είναι γιγάντιο πλεονέκτημα σε σχέση με ένα πήλινο πιθάρι ξερωγω που αναπνέει απο πάνω.
Τίποτα δεν έχει. Απλά το οξυγόνο οξειδώνει τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του λαδιού. Κάθε φορά που τον ανοίγεις και μπαίνει οξυγόνο μέσα, δημιουργούνται οι αντιδράσεις που περιέγραψε ο Φοσίλις. Μετά από 3-4 χρόνια το λάδι δεν είναι καν βρώσιμο.Χαοτικός έγραψε: 27 Σεπ 2023, 22:16Ναι αλλά αν κινείσαι με ταχύτητα που πλησιάζει... όχι εντάξει. Τι έχει ο τενεκές;Bazoomba έγραψε: 27 Σεπ 2023, 21:53Γιατί συνήθως ο ένας χρόνος είναι μικρότερος από τα 3 χρόνια.Χαοτικός έγραψε: 27 Σεπ 2023, 21:48 ΟΚ τότε.
ΓΑΛΗ έγραψε: 09 Φεβ 2021, 16:09 Προσωπικώς, βρίσκω πολύ πιο γελοία -και σε κάποιο βαθμό επίσης γραφική- τη μεταξωτή θολούρα του σοβαροφανούς λόγου.
George_V έγραψε: 27 Σεπ 2023, 22:18Ο τενεκες έιναι χαλυβδινος/σιδερένιος με επικάλυψη κασσιτερου.
Όσο το λάδι έρχεται σε επαφή με τον κασσιτερο είναι οκ καθώς δεν αντιδρά με αυτόν.
Επειδή όμως η επικάλυψη κασσιτερου είναι μικρή πολύ γρήγορα θα φθαρεί και το λάδι θα έρθει σε επαφή με το λευκοσιδηρο/χαλυβα/σίδερο του ντενεκε και θαρχισει η οξείδωση.
Με το χρόνο θα φθαρεί η επικάλυψη ή με τα πιθανά κουνήματα από δω κι από κει; Προφανώς με όλα ε; Τώρα σκέφτομαι και την περίπτωση συστολών-διαστολών και χειμώνας-καλοκαίρι αντίστοιχα.
- George_V
Είναι πολύ μικρή η επικάλυψη και σχεδόν πιονλεπτη από τσιγάροχαρτο καθώς ο ντενεκες σχεδιάστηκε για μεταφορά και όχι για αποθήκευση.Χαοτικός έγραψε: 27 Σεπ 2023, 22:21George_V έγραψε: 27 Σεπ 2023, 22:18Ο τενεκες έιναι χαλυβδινος/σιδερένιος με επικάλυψη κασσιτερου.Χαοτικός έγραψε: 27 Σεπ 2023, 22:16
Ναι αλλά αν κινείσαι με ταχύτητα που πλησιάζει... όχι εντάξει. Τι έχει ο τενεκές;
Όσο το λάδι έρχεται σε επαφή με τον κασσιτερο είναι οκ καθώς δεν αντιδρά με αυτόν.
Με το χρόνο θα φθαρεί η επικάλυψη ή με τα πιθανά κουνήματα από δω κι από κει; Προφανώς με όλα ε; Τώρα σκέφτομαι και την περίπτωση συστολών-διαστολών και χειμώνας-καλοκαίρι αντίστοιχα.
Μοιραία θα φύγει και θα οξειδώσεις το λάδι.
Ενδιαφέρον έχει αυτό που λέει ο Φοσίλις για υλικό που αποφορά τα οξειδωτικά του λαδιού. Ακούγεται καλύτερο κι από το γυαλί.
- hellegennes
Είσαι περισσότερο ασφαλής αν είναι χύμα από πρόσωπο που δεν γνωρίζεις.foscilis έγραψε: 27 Σεπ 2023, 19:51Δε συζητάμε καθόλου αν είσαι ΑΠΟΛΥΤΑ ασφαλής, συζητάμε αν είσαι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ασφαλής σε σχέση με το χύμα.hellegennes έγραψε: 27 Σεπ 2023, 16:55Καλά, αυτό το "ήταν εγκληματική ενέργεια τρίτων" πάρ' το με δυο-τρεις πρέζες αλάτι. Δεν έχει όμως σημασία. Εδώ συζητάμε αν σαν κατανλωτής είσαι απόλυτα ασφαλής από το τυποποιημένο λάδι. Δεν είσαι.foscilis έγραψε: 27 Σεπ 2023, 16:34
Μα εκεί λέει ότι όντως ο έλεγχος έπιασε αυτό το πράγμα όταν αποπειράθηκε κάποιος να το κάνει (ακόμα και στα τελικά προϊόντα στο ράφι) και μάλιστα οι καταναλωτές παίρνουν τα λεφτά τους πίσω. Χώρια που ήταν εγκληματική ενέργεια τρίτων και δεν είχε άμεση σχέση με τον παραγωγό αυτού του τυποποιημένου λαδιού.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- hellegennes
Πολλά λες. 10-20 θα έλεγα.George_V έγραψε: 27 Σεπ 2023, 20:27Εκατό κιλά ελιές κατά μέσο όρο θα σου δώσουν χοντρικά 20 κιλά λάδι (λιγ πάνω λίγο κάτω κατά προσέγγιση το βγαζω).foscilis έγραψε: 27 Σεπ 2023, 20:09 Να ρωτήσω κάτι που είδα να αναφέρει κάπου ο Ερμής, εγώ θα έχω περίπου 100 κιλά ελιές φέτος εκτιμώ και έλεγα μήπως τις έκανα λάδι, αν είναι να τις πάω στο ελαιοτριβίο πρέπει να γραφτώ σε αυτήν την αγροτική μαλακία;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- George_V
Ανάλογα τις ελιές ποιότητα και πολλούς άλλους παράγοντες.hellegennes έγραψε: 27 Σεπ 2023, 23:10Πολλά λες. 10-20 θα έλεγα.George_V έγραψε: 27 Σεπ 2023, 20:27Εκατό κιλά ελιές κατά μέσο όρο θα σου δώσουν χοντρικά 20 κιλά λάδι (λιγ πάνω λίγο κάτω κατά προσέγγιση το βγαζω).foscilis έγραψε: 27 Σεπ 2023, 20:09 Να ρωτήσω κάτι που είδα να αναφέρει κάπου ο Ερμής, εγώ θα έχω περίπου 100 κιλά ελιές φέτος εκτιμώ και έλεγα μήπως τις έκανα λάδι, αν είναι να τις πάω στο ελαιοτριβίο πρέπει να γραφτώ σε αυτήν την αγροτική μαλακία;
- Υδράργυρος
Το ραφιναρισμενο λαδι δεν εχει αμεση σχεση με τη θερμικη επεξεργασια. Παρθενα ελαιολαδα τα οποια εχουν ιδιοτητες περα απο καποια ορια οι οποιες το καθιστουν μη βρωσιμο, υποκεινται σε δευτερογενεις βιομηχανικες επεξεργασιες για να "διορθωθουν" αυτα τα ελαττωματα και να γινουν βρωσιμα. Αυτο λεγεται ραφιναρισμα. Στην εποχη μας τα ραφιναρισμενα λαδια πανε για μαργαρινες. Παλιοτερα τα ετρωγαν.foscilis έγραψε: 27 Σεπ 2023, 22:05Υπάρχουν χονδρικά 2 κατηγορίες ελαιόλαδου: το εξαιρετικά παρθένο (ουσιαστικά φρέσκος χυμός που προκύπτει με σύνθλιψη) και το ραφιναρισμένο (που προκύπτει με θερμική επεξεργασία). Υπάρχουν και όλα τα ανάμεσα. Αν το καλοσκεφτείς ένα λάδι που ξεκινά από εξαιρετικά παρθένο, καθώς περνάνε τα χρόνια και καταπονείται (κυρίως) θερμικά αλλά και χημικά με την επαφή του με οξυγόνο, ουσιαστικά μετατρέπεται σε ραφιναρισμένο σε slow motion.Χαοτικός έγραψε: 27 Σεπ 2023, 21:48 ΟΚ τότε.
Η παραμονη στον ντενεκε δεν το κανει ραφιναρισμενο, ουτε οι διεργασιες προσομοιαζουν με το ραφιναρισμα.
Ουτε η χρηση θερμοτητας στην πρωτογενη ελαιοποιηση το κανει ραφιναρισμενο
- George_V
Απλά τα λένε εξςυγενισμενα.
Πάλι ραφιναριςμενο είναι αλλά είναι λίγο καλύτερο από το σκέτο ραφιναρισμενο το οποίο έχει υποστεί χημική επεξεργασία βασικά.
Όλα τα φτηνά λάδια στο σουπερμάρκετ είναι μείγματα εξευγενισμενων/ραφιναριαμενων λαδιων με την προσθήκη μικρής ποσότητας ισπανικού ελαιολάδου για να ανέβει η ποιότητα λίγο.
Πάλι ραφιναριςμενο είναι αλλά είναι λίγο καλύτερο από το σκέτο ραφιναρισμενο το οποίο έχει υποστεί χημική επεξεργασία βασικά.
Όλα τα φτηνά λάδια στο σουπερμάρκετ είναι μείγματα εξευγενισμενων/ραφιναριαμενων λαδιων με την προσθήκη μικρής ποσότητας ισπανικού ελαιολάδου για να ανέβει η ποιότητα λίγο.
- Eθνικοκοινωνιστης
πεςριμενουμε να λειτουργησει το αορατο χερι της αγορας 
"Καλύτερα να φορέσω το κράνος του Κόκκινου Στρατού παρά να φάω χάμπουργκερ στα mc Donald's"
Αλαιν ντε Μπενουα
Αλαιν ντε Μπενουα
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 7 Απαντήσεις
- 548 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από nowhere