Προσεγμένη ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος.hellegennes έγραψε: 29 Ιουν 2023, 13:12Όχι, ρε φίλε. Δεν ενισχύθηκε. Έχασε 135.000 ψήφους, που είναι περίπου το 6,5% επί του εκλογικού της συνόλου. Δεν θα τρελαθούμε ξαφνικά. Πριν σχολιάσεις πήγες να δεις τα αποτελέσματα των εκλογών Ιουνίου 2023 και Ιουλίου 2019 ή λες από μνήμης ό,τι σου έρχεται;Isildur έγραψε: 29 Ιουν 2023, 12:59 Αλλά και με τις 158 που λες, έχει τις ίδιες έδρες, μεγαλύτερα ποσοστά απ' το 2019 (μόλις δεύτερη φορά στη σύγχρονη ιστορία μας γίνεται αυτό για ήδη κυβερνόν κόμμα) κι έχει διαλύσει εντελώς την αντιπολίτευση. Οπότε, ναι. Βγήκε αλώβητος. Ακόμα και να μην πεις ότι ενισχύθηκε (που βάσει όλων των υπολοίπων πλην του θέματος με τις έδρες, ενισχύθηκε) το σίγουρο είναι ότι δεν έχασε. Και οι έδρες που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγαν μεν στη ΝΔ (για τους γνωστούς λόγους) αλλά δεν πήγαν και σε κάποιον άλλον συνολικά ή έστω σε μεγάλο ποσοστό, μοιράστηκαν σε ένα σωρό μικρότερα κόμματα και σε κάποια νεοεισελθέντα κάνοντας την αντιπολίτευση σκορποχώρι και έρμαιο στις ορέξεις του Μητσοτάκη, αφού δεν υπάρχει ούτε ένα κόμμα με 50+ έδρες και οι περιπτώσεις συνεργασιών έχουν μειωθεί σημαντικότατα με τον χαρακτήρα που έχει η σημερινή βουλή.
Οπότε, από πού κι ως πού λαβωμένος;
Αντίστοιχα κοίτα τι κέρδισε από τις εκλογές Σεπτεμβρίου του 2015. +725.000 πήρε το 2019. Το 2023 παίρνει -135.000 ψήφους αντίστοιχα και μου λες ότι ενισχύθηκε; Λίγα μαθηματικά βάλε στην ζωή σου. Όταν πρόκειται για την ΝΔ βάζεις παρωπίδες. Το έχω πει πολλές φορές και το αρνείσαι. Νομίζεις ότι είσαι αντικειμενικός αλλά ξεχνάς τα στοιχειώδη και βασικά όταν μιλάμε για την ΝΔ. Εντάξει, είσαι δεξιός, καλά κάνεις. Αλλά χρησιμοποίησε το νιονιό σου λίγο.
Οι έδρες του ΣΥΡΙΖΑ μια χαρά θα πήγαιναν στην ΝΔ. Δεν υπάρχουν "γνωστοί λόγοι". Όπως πήγαν το 2019, έτσι θα πήγαιναν και τώρα. Αυτοί οι "γνωστοί λόγοι" είναι τάχα μου ο διαχωρισμός δεξιά-αριστερά. Ε, παπαριά είναι αυτό που λες, γιατί σε εποχές που ίσχυε πολύ περισσότερο, όπως το 2004, η ΝΔ πήρε 45%+ και 1.000.000+ περισσότερες ψήφους. Άσε λοιπόν κατά μέρος τους "γνωστούς λόγους".
Πάντως υπάρχει μια ποιοτική διαφοροποίηση που την θεωρώ σημαντική νίκη.
Η Νέα Δημοκρατία σε αντίθεση με το 2019, κέρδισε με διαφορά σε διάφορες φτωχές η λαϊκές περιοχές της Αττικής αλλα λογικα και αλλου, με χαρακτηριστική άνεση.
Αυτό δεν είχε γίνει το 2019.