panos291 έγραψε: 06 Μάιος 2023, 10:10
Εχει ξεπερασει τα ορια το μπαταχτσηλικι στον Ελ, εχει γινει φιλοσοφια και τροπος ζωης.
Ο Ελ περιμενει να δανειστει με 3% επιτοκιο το πολυ (και αυτο ληστρικο το θεωρει αλλα τεσπα) για να "βαλει ενα κεραμιδι πανω απο το κεφάλι του".
Θελει να βαλει υποθηκη το ιδιο το σπιτι (για να είναι ακατασχετο γιατι ειναι "πρωτη κατοικια") , και να μην πληρωνει αν αρρωστησει ή δεν του πανε καλα οι δουλειες. (οταν του ξαναπανε καλα οι δουλειές ομως ή ξεαρρωστησει θα συνεχισει να πληρωνει γιατι εχει κουτελο).
Φυσικα κανεις δεν εχει δικαιωμα να τον βγαλει απο το σπιτι γιατι και τι εγινε που του δανεισαν 150 χιλιαρικα για να το χτισει? αφου αυτός μενει μεσα, ειναι δικο του. Απλα πραγματα.
Συνάδελφος αγόρασε σπίτι κοντά στο χωριό της, τω καιρώ εκείνω.
Πριν την πρώτη κρίση, είχε 4-5 χρόνια ακόμα για να το ξεχρεώσει, γίνεται αναπροσαρμογή των μισθών και παίρνει το τρίτο το μακρύτερο ως μη πτυχιούχος σε βοηθητική θέση (εντάξει δεν κάνουμε την ίδια δουλειά, αλλά εγώ λέω συναδέλφους όσους εργαζόμαστε στον ίδιο χώρο). Μπήκε στον νόμο Κατσέλη, έχει πληρώσει δύο φορές την αξία του σπιτιού και της υπολείπεται και μια τρίτη φορά βάσει των επιτοκίων. Εκεί που είχε τέσσερα χρόνια, τώρα έχει άλλα 25!
Είναι στον Τειρεσία. Θέλει να το ξεφορτωθεί, να το χαρίσει στο Δημόσιο, αλλά η απάντηση είναι πως όσο το χρωστά, μπορεί μόνον να το νοικιάσει. Δημόσιο σου λέει, θα την αρμέγουμε μέχρι να πεθάνει. Εκεί που είναι, δεν το νοικιάζει κανείς και για την ώρα πωλείται δύσκολα. Άρα λογικά η Τράπεζα δεν το θέλει και θα της κάνει αφαίμαξη όσο μπορεί. Μου λέει πως μακάρι να αναβαθμιστεί η περιοχή για να το βγάλουν σε πλειστηριασμό να το ξεφορτωθεί.
Σε τι έφταιξε; Πήγε σύμφωνα με τα δεδομένα που είχε.
Ναι, είχε μισθό που ίσως δεν της αναλογούσε, αλλά δεν έβαλε βύσμα για να τον πάρει. Της τον έδωσαν. Με εξετάσεις μπήκε στο Δημόσιο.
Άλλη συνάδελφος, της ίδιας βαθμίδας, το πούλησε στην αρχή των κρίσεων, πριν μπει στον Τειρεσία, μόνον και μόνον επειδή της είχαν τύχει πολλές αναποδιές. Και οικογενειακές, διαζύγιο με μωρό παιδί και άλλα και αρρώστια στην οικογένεια. Γενικώς ήταν σε κακό χάλι ψυχολογικά, έλεγε πως τα παρατάει όλα και πάει πίσω στο χωριό της, το σπίτι ήταν στο όνομά της και το πούλησε.
Και μετά έσκασε η κρίση. Το είχε ήδη ξεφορτωθεί και τώρα μένει σε μεγάλο διαμέρισμα με τον μικρό και τους γονείς της που ήρθαν από το χωριό για να τη βοηθήσουν, βγαίνουν τσίμα τσίμα και είναι ευγνώμων γιατί με τη μείωση του μισθού της θα ήταν στην ίδια κατάσταση με την άλλη.
Η άλλη που τη λυπόταν τότε, τώρα της λέει "τι τυχερή που είσαι".
Είναι και αυτοί οι άνθρωποι.
Είμαι και εγώ που μία φορά πήρα ένα πολύ μικρό καταναλωτικό δάνειο, γιατί συμβαίνουν και πράγματα που δεν έχεις υπολογίσει και επιτόπου με γάνιασαν να μου ανοίξουν και πιστωτική (είπα ναι, γιατί αλλιώς ακόμα εκεί θα με είχαν να με πρήζουν. Τον επόμενο μήνα πήρα να την ακυρώσω. Τελικά ακυρώθηκε δύο μήνες μετά) και μετά είχα πολύ ενοχλητικά τηλέφωνα από διάφορες τράπεζες για ό,τι δάνειο και κάρτα μπορεί να φανταστείς, μέχρι και φοιτητικό!
Είδαν ότι έχω σπίτι, από την ίδια τράπεζα είχα πάρει το στεγαστικό που αποπλήρωσα, ήμουν μια καλή περίπτωση να μου το φάνε.
Όταν είδαν ότι πλήρωνα κανονικά κι έβαζα και επιπλέον για να μειωθεί το κεφάλαιο, με άφησαν ήσυχη.
Αυτό που έπαιρναν και άλλες τράπεζες όμως, μυστήριο.
Δεν είναι όλοι μπαταχτσήδες. Επίσης το γεγονός ότι δίνουν δάνεια και δέχονται ως εγγυητές, άτομα με αμφίβολη δυνατότητα να αποπληρώσουν, αλλά με περιουσία που μπορούν να αρπάξουν, αποδεικνύει πως οι τράπεζες είναι μαφιόζικες συμμορίες.