sharp έγραψε: 20 Φεβ 2023, 13:23
Green Dragon έγραψε: 20 Φεβ 2023, 13:21
Τι εννοείς εκδικητικό; Πάς και κάνεις ζημιά στην ευρωζώνη με την κίνησή σου και θα σου πουν και μπράβο; Φυσικά και θα αντιδρούσαν.
Εγώ τα έλεγα και τότε αυτά, που υποστήριζα δραχμή αλλά οι περισσότεροι αντιμνημονιακοί νόμιζαν ότι μπορούμε να κάνουμε ότι γουστάρουμε και όλος ο πλανήτης θα υποκύψει στο μεγαλείο μας. Νόμιζαν ότι υπήρχε και μη επώδυνη λύση, χωρίς μνημόνιο

Αφού και με δραχμή ή και με οποιαδήποτε άλλη πατέντα πάλι μνημόνιο θα είχαμε αφού το μνημόνιο προήλθε από το έλλειμμα, όχι από κάτι άλλο.
Υποστήριζες δραχμή, ρε τσάκαλε. Δεν σού τό 'χα...
Όχι. Υποστήριζα
τότε με το σκεπτικό δραχμή/κούρεμα χρέους -> υποτίμηση -> πόνος με βίαιο ισοσκελισμό του προϋπολογισμού. Πρακτικά δηλαδή ένα great reset σε επίπεδο χώρας. Είχα κουραστεί να εξηγώ ότι η δραχμή βραχυπρόθεσμα θα ήταν η πιο επώδυνη λύση, όσοι την υποστήριζαν (η μεγάλη πλειοψηφία - να είμαι δίκαιος) την έβλεπαν σαν μαγικό ραβδί και άκουγα απίστευτα πράγματα, πχ να την συνδέσουμε με το δολλάριο για να μην υποτιμηθεί (τότε τι στον διάλο βγαίνεις από το ευρώ ρε μάγκα

) ή ότι δεν θα την υποτιμήσει η αγορά
Τελικά αν είχε γίνει κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε καταστροφικά γιατί ακολούθησε η πανδημία κατά την διάρκεια της οποίας δεν θα είχαμε την χρηματοδότηση της ΕΕ. Άρα ακόμα και να ήταν σωστή η επιλογή αρχικά, θα αποδεικνυόταν λάθος στην συνέχεια.
Φυσικά δεν υποστηρίζω με τίποτα δραχμή μετά το 3ο μνημόνιο, δεν έχει κανένα μα κανένα νόημα ακόμα και αν είμαστε 100% βέβαιοι ότι δεν θα έχουμε τίποτα έκτακτο στο μέλλον (βλ. πόλεμος, πανδημία).
Edit: Τώρα πρόσεξα ότι είχες χρησιμοποιήσει παρελθόντα χρόνο. Δεν πειράζει, εξέθεσα την τρέχουσα θέση μου, καλό είναι και αυτό.