enaon έγραψε: 09 Φεβ 2023, 21:27ωραία, αλλα αν θες μην αλλαζεις τα υπολοιπα δεδομένα, εδαφος κλπ όλα ίδια, ο σεισμός του 99 και η αθήνα. Τι θα σήμαινε αν ο σεισμός ήταν 7.8 αντι 5.9; Πόση παραπάνω ενέργεια θα επρεπε να αντεξει ενα κτίριο;
Δεν αντέχει "ενέργεια" το κτήριο. Αντέχει επιτάχυνση, g. Ναι μεν οι σεισμοί με μεγαλύτερο μέγεθος προκαλούν και μεγαλύτερη επιτάχυνση, αλλά αυτό δεν είναι ακριβώς ανάλογο, ακόμη και στο επίκεντρο. Σημαντικό ρόλο στο μέγεθος παίζει και το μέγεθος του ρήγματος. Ενα μεγάλο ρήγμα με μικρή μετατόπιση θα παράξει μεγάλου μεγέθους σεισμό. Το κτήριο όμως το επηρεάζει περισσότερο η μετατόπιση παρά το συνολικό μέγεθος ενέργειας που εκλύεται (πολύ απλοποιημένα όλα αυτά βέβαια, αλλά καλύτερα από το τίποτα). Οι σεισμογράφοι ναι μεν βασίζονται στην ταλάντωση που μετρούν, αλλά μέσω του δικτύου τους και των συντελεστών διόρθωσης που χρησιμοποιούν γιά απόσταση, βάθος κ.λ.π. καταλήγουν να μετρούν το μέγεθος, δηλαδή την συνολικά εκλυόμενη ενέργεια.
Η διάρκεια του σεισμού δεν παίζει ρόλο; Ή είναι κάποιο μέγεθος που συνυπολογίζεται στο πώς προκύπτει η ενέργεια που εκλύεται κλπ;
Ένα κτίριο αντέχει μεγάλη επιτάχυνση για μικρή διάρκεια ή μικρή επιτάχυνση για μεγάλη διάρκεια Κανένα κτίριο στον κόσμο δεν αντέχει μεγάλη επιτάχυνση για μεγάλη διάρκεια. Όλα για τον σεισμό και τα προβλήματα των κατασκευών στο spoiler Spoiler
Η αντισεισμική τεχνολογία των κατασκευών ανά τον κόσμο διαθέτει εδώ και πολλά χρόνια τους πιο σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς! Εν τούτοις οι κατασκευές δεν αντέχουν σε οποιοδήποτε μεγάλο σεισμό. Υπάρχουν πάρα πολλοί αστάθμητοι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να επιφέρουν την καταστροφή και στις ποιο σύγχρονες αντισεισμικές κατασκευές. Οι συντελεστές που καθορίζουν την σεισμική συμπεριφορά των κατασκευών είναι πολυάριθμοι, και εν μέρη πιθανοτικού χαρακτήρα.
Άγνωστη η διεύθυνση του σεισμού, άγνωστο το ακριβές περιεχόμενο των συχνοτήτων της σεισμικής διέγερσης, άγνωστη η διάρκειά της. Ακόμα οι μέγιστες πιθανές επιταχύνσεις που δίδουν οι σεισμολόγοι, και καθορίζουν τον συντελεστή αντισεισμικού σχεδιασμού έχουν πιθανότητα υπέρβασης, μεγαλύτερης του 10%.
“αδρανειακές εντάσεις – δυνάμεις απόσβεσης – ελαστικές δυνάμεις- δυναμικά χαρακτηριστικά κατασκευής – αλληλεπίδραση εδάφους κατασκευής – επιβαλλόμενη κίνηση εδάφους” είναι μη γραμμικής κατεύθυνσης και διαφέρουν από κατασκευή σε κατασκευή.
Ο σεισμός επιβάλει στην κατασκευή μια οριζόντια μετατόπιση και μερικές κάθετες συνιστώσες μετατόπισης, που περιέχουν άγνωστο αριθμό συχνοτήτων και άγνωστη στάθμη επιτάχυνσης, παράγοντες που συντελούν στην μικρή ή στην μεγάλη παραμόρφωση των κατασκευών και στην διαφορετική συμπεριφορά τους. Εάν η παραμόρφωση είναι αρκετά μικρή για να κρατήσει όλα τα μέλη της δομής εντός της ελαστικής περιοχής, η ενέργεια που δημιουργείται, είναι ενέργεια που αποθηκεύεται στη δομή και εκτονώνεται μετά για να επαναφέρει την δομή στην αρχική της μορφή. Όσο η μετατόπιση κρατά κάθε τμήμα οποιουδήποτε μέλους εντός ελαστικής περιοχής, όλη η ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στη δομή θα κυκλοφορήσει στο τέλος του κύκλου, προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτή η περιοχή μετατόπισης ονομάζεται ελαστική περιοχή, στην οποία δεν παρατηρούνται αστοχίες. Εάν η σεισμική ενέργεια (που μετράται από την επιτάχυνση εδάφους) είναι πάρα πολύ μεγάλη, θα παράγει υπερβολικά μεγάλες μετατοπίσεις που θα προκαλέσουν μια πολύ υψηλή καμπυλότητα στα κατακόρυφα και οριζόντια στοιχεία. Αν η καμπυλότητα είναι πολύ υψηλή, αυτό σημαίνει ότι η περιστροφή των τμημάτων των στηλών και των δοκών θα είναι πολύ πάνω από την ελαστική περιοχή (Θλιπτική παραμόρφωση σκυροδέματος πάνω από το 0,35% και τάσεις των ινών του οπλισμού πάνω από το 0,2 %) πέραν του ορίου διαρροής. Όταν η περιστροφή περάσει πάνω από αυτό το όριο ελαστικότητας, η δομή αρχίζει να «διαλύει την αποθήκευση της ενέργειας «μέσω πλαστικής μετατόπισης, το οποίο σημαίνει ότι τα τμήματα θα έχουν μια υπολειμματική μετατόπιση που δεν θα είναι σε θέση να ανακτηθεί. Ο σχεδιασμός της αντοχής ενός σημερινού κτιρίου περιορίζετε στα όρια του ελαστικού φάσματος σχεδιασμού, και μετά περνά σε ανελαστικές μετατοπίσεις παρουσιάζοντας διαρροές και πλαστικές παραμορφώσεις. Αν τα τμήματα των διατομών που βιώνουν τις πλαστικές παραμορφώσεις, ξεπερνούν το όριο του σημείου θραύσης, και είναι και πάρα πολλές πάνω στην δομή, η δομή θα καταρρεύσει.
Άλλα προβλήματα που παρουσιάζουν οι κατασκευές
1) Η υπέρ αντοχή του χάλυβα στον εφελκυσμό και η μικρή αντίδραση του σκυροδέματος στην διάτμηση επιφέρει την πρόωρη διατμητική αστοχία πάνω στην διεπιφάνεια του σκυροδέματος και του χάλυβα με αποτέλεσμα την εξόλκευση των ράβδων του χάλυβα και την καταστροφή κατά μήκος του σκυροδέματος της επικάλυψης και την καταστροφή του μηχανισμού της συνάφειας.
2) Η τέμνουσα βάσης ισούται με την δύναμη αδράνειας της κατασκευής και τέμνει κοντά στην βάση τις διατομές των κατακόρυφων στοιχείων.
3) Η καμπτική ροπή και ροπές στους κόμβους. Στον σεισμό, κατά την καταπόνηση σε κάμψη αναπτύσσονται καμπτικές ροπές, στα κατακόρυφα και οριζόντια στοιχεία του φέροντα οργανισμού, καθώς και ροπές στους κόμβους όπου πακτώνονται, οι οποίες προκαλούν αφενός μεν καμπύλωση στον κορμό τους και αφετέρου την δημιουργία μεγάλων τάσεων εφελκυσμού και θλίψης εντός του υλικού του σκυροδέματος των διατομών γύρω από τους κόμβους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πλαστικές ανελαστικές διαρροές και μεγάλες ρωγμές.
4) Αστοχία εδάφους. Το έδαφος θεμελίωσης είναι από την φύση του ανομοιογενές και παρουσιάζει κρυφούς κινδύνους όπως υπόγεια σπήλαια. Αυτό δημιουργεί μια ασαφή επιφάνεια θεμελίωσης ως προς την ικανότητά της να παραλάβει τα στατικά και σεισμικά φορτία της κατασκευής, και η κατασκευή να κινδυνεύει από μερική ή ολική καθίζηση και την παραμόρφωση ή την ανατροπή του φέροντα οργανισμού της. Για τον λόγο αυτό επιβάλετε σε κάθε έργο ο δειγματοληπτικός έλεγχος του εδάφους με την λήψη καρότων, πριν την εκτέλεση του έργου.
5) Ο συντονισμός. Κάθε κατασκευή στον σεισμό έχει μια περίοδο που ταλαντώνεται περισσότερο και η οποία είναι ανάλογη του ύψους του κτιρίου. Όταν η περίοδος του κτιρίου συμπέσει με την περίοδο της μετατόπισης του εδάφους έχουμε την ιδιοπερίοδο ή αλλιώς τον συντονισμό κατασκευής εδάφους. Κατά την ιδιοπερίοδο ή τον συντονισμό η ταλάντωση μεγαλώνει κατά την διάρκεια του χρόνου προς το άπειρο μέχρι την καταστροφή της κατασκευής. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να ελέγξουμε την ταλάντωση σε κάθε κύκλο σεισμικής φόρτισης.
Όλοι αυτοί οι εν μέρη αναφερθέντες αστάθμητοι παράγοντες επιφέρουν την καταστροφή και στις πιο σύγχρονες κατασκευές.
σισμικ μαν, νοου τζοουκ, γιατι δεν πας στο ντραγκονς του ΑΝΤ1 να διεκδικησεις χρηματοδοτηση
Να είσαι καλά φίλε μου. Έχω ξοδέψει πολλά χρήματα και χρόνο για την έρευνα εδώ και 15 χρόνια.
Ποιο πολλά από αυτά που θα μπορούσαν να μου δώσουν οι ντράγκονς
Κατάλαβα ότι τα πάντα στην Ελλάδα, από διπλώματα ευρεσιτεχνίας μέχρι και για να σώσεις το σπίτι των ανθρώπων παγκοσμίως πρέπει να πληρώνεις.
Κάνεις το ένα σου ζητάνε το άλλο. Κανένας από τους φορείς του κράτος δεν ενδιαφέρθηκε να με βοηθήσει, αν και τους ρώτησα.
Ας πληρώνει τώρα ο Ερντογάν και ο κάθε Ερντογάν αυτούς που ξέρουν να τρώνε
Εγώ μόνο να προσφέρω ξέρω και αυτό δεν αρέσει ούτε στους καθηγητές ούτε στην Χαλυβουργική ούτε στους πολιτικούς μηχανικούς.
Που να πάω να μπλέξω με αυτά τα αρπακτικά χωρίς την βοήθεια του κράτους.
Αυτοί και μόνο που ξέρω χωρίς να έχω τίτλους βγάζουν καντήλες.
Δεν πάω γιατί έχω καταλάβει ότι θίγω πολλά συμφέροντα και θα με καταστρέψουν αν τους κοντράρω.
Ότι πάω να αρχίσω μου το χαλάνε.
Άρα φοβάσαι να πας.
Αν είσαι απολύτως βέβαιος για την πατέντα σου,πας και παίρνει χρηματοδότηση.
Επιχειρηματίες είναι,αν δουν ευκαιρία να βγάλουν φράγκα θα σε στηρίξουν.
Άλλωστε είσαι πτυχιούχος έργων υποδομής όπως ισχυριζεσαι,το χαρτι της πατέντας το έχεις,δημοσιεύσεις έχεις,συνεργασία με τον Καρυδη,τι άλλο μένει δηλαδή;
Κολώνεις;
Πρέπει να έχεις ιδρύσει εταιρεία και να έχεις βγάλει προϊόν στο εμπόριο για να πας στους ντραγκονς νομίζω. Ή κάνω λάθος?
enaon έγραψε: 09 Φεβ 2023, 21:27ωραία, αλλα αν θες μην αλλαζεις τα υπολοιπα δεδομένα, εδαφος κλπ όλα ίδια, ο σεισμός του 99 και η αθήνα. Τι θα σήμαινε αν ο σεισμός ήταν 7.8 αντι 5.9; Πόση παραπάνω ενέργεια θα επρεπε να αντεξει ενα κτίριο;
Δεν αντέχει "ενέργεια" το κτήριο. Αντέχει επιτάχυνση, g. Ναι μεν οι σεισμοί με μεγαλύτερο μέγεθος προκαλούν και μεγαλύτερη επιτάχυνση, αλλά αυτό δεν είναι ακριβώς ανάλογο, ακόμη και στο επίκεντρο. Σημαντικό ρόλο στο μέγεθος παίζει και το μέγεθος του ρήγματος. Ενα μεγάλο ρήγμα με μικρή μετατόπιση θα παράξει μεγάλου μεγέθους σεισμό. Το κτήριο όμως το επηρεάζει περισσότερο η μετατόπιση παρά το συνολικό μέγεθος ενέργειας που εκλύεται (πολύ απλοποιημένα όλα αυτά βέβαια, αλλά καλύτερα από το τίποτα). Οι σεισμογράφοι ναι μεν βασίζονται στην ταλάντωση που μετρούν, αλλά μέσω του δικτύου τους και των συντελεστών διόρθωσης που χρησιμοποιούν γιά απόσταση, βάθος κ.λ.π. καταλήγουν να μετρούν το μέγεθος, δηλαδή την συνολικά εκλυόμενη ενέργεια.
Η διάρκεια του σεισμού δεν παίζει ρόλο; Ή είναι κάποιο μέγεθος που συνυπολογίζεται στο πώς προκύπτει η ενέργεια που εκλύεται κλπ;
Η διάρκεια του σεισμού φυσικά και παίζει ρόλο. Όλα αυτά συνεκτιμώνται στην κλίμακα Μερκάλι.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
seismic έγραψε: 10 Φεβ 2023, 13:16
Πρέπει να έχεις ιδρύσει εταιρεία και να έχεις βγάλει προϊόν στο εμπόριο για να πας στους ντραγκονς νομίζω. Ή κάνω λάθος?
Κάνεις λάθος.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Leporello έγραψε: 10 Φεβ 2023, 00:16
Η διάρκεια του σεισμού φυσικά και παίζει ρόλο. Όλα αυτά συνεκτιμώνται στην κλίμακα Μερκάλι.
Ναι, το κατάλαβα αυτό, όπως κι αυτό που έγραψε ο Leporello (με του seismic μπερδεύτηκα λίγο...). Απλά λέω, όταν κάθεστε και υπολογίζετε πχ πόσο πιο ισχυρός ήταν ο σεισμός της Αθήνας από αυτόν της Τουρκίας - Συρίας, δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψιν και η διάρκεια, πέρα από την ένταση; Ή μήπως η διάρκεια συνυπολογίζεται για να βγει ο τελικός λογαριασμός στο "ο τάδε σεισμός ήταν Χ φορές μεγαλύτερος από τον δείνα"; Αυτή ήταν η απορία μου. Τα joule κλπ τα περιγράφει δηλαδή η Μερκάλι που συνυπολογίζει και χρόνο, ταλαντώσεις κλπ; Ή η Ρίχτερ;
seismic έγραψε: 10 Φεβ 2023, 06:46
Να είσαι καλά φίλε μου. Έχω ξοδέψει πολλά χρήματα και χρόνο για την έρευνα εδώ και 15 χρόνια.
Ποιο πολλά από αυτά που θα μπορούσαν να μου δώσουν οι ντράγκονς
Κατάλαβα ότι τα πάντα στην Ελλάδα, από διπλώματα ευρεσιτεχνίας μέχρι και για να σώσεις το σπίτι των ανθρώπων παγκοσμίως πρέπει να πληρώνεις.
Κάνεις το ένα σου ζητάνε το άλλο. Κανένας από τους φορείς του κράτος δεν ενδιαφέρθηκε να με βοηθήσει, αν και τους ρώτησα.
Ας πληρώνει τώρα ο Ερντογάν και ο κάθε Ερντογάν αυτούς που ξέρουν να τρώνε
Εγώ μόνο να προσφέρω ξέρω και αυτό δεν αρέσει ούτε στους καθηγητές ούτε στην Χαλυβουργική ούτε στους πολιτικούς μηχανικούς.
Που να πάω να μπλέξω με αυτά τα αρπακτικά χωρίς την βοήθεια του κράτους.
Αυτοί και μόνο που ξέρω χωρίς να έχω τίτλους βγάζουν καντήλες.
Δεν πάω γιατί έχω καταλάβει ότι θίγω πολλά συμφέροντα και θα με καταστρέψουν αν τους κοντράρω.
Ότι πάω να αρχίσω μου το χαλάνε.
Άρα φοβάσαι να πας.
Άλλωστε είσαι πτυχιούχος έργων υποδομής όπως ισχυριζεσαι,το χαρτι της πατέντας το έχεις,δημοσιεύσεις έχεις,συνεργασία με τον Καρυδη,τι άλλο μένει δηλαδή;
Κολώνεις;
Λαθος ο αλλος πηγε με μια πατεντα μονο (εκεινος με το κουτακι που ανιχνευει τα ποτα-μπομπες) στους Ντραγκονς.
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.
seismic έγραψε: 10 Φεβ 2023, 13:16
Υποτίθεται ότι έχει -3οC στην περιοχή αυτές τις μέρες, μόνο εμένα ξέρω που θα πήγαινε σε τέτοια θερμοκρασία με αυτό το ντύσιμο, κανέναν άλλον
Φαντάζομαι θα είναι ελάχιστοι, ειδικά Έλληνες που είναι μαθημένοι στην ζέστη.
Έλα, απλά είναι μια στημένη φωτογραφία για να βάλει κάτι στο προφίλ του πχ. Εννοείται ότι δεν είναι κάτι αυθόρμητο. Απλά, αφού την βγάλανε και μετά, δεν την είδε κανείς να την ξανατραβήξουν για να μην ρεζιλευτεί; Σαν εκείνη τη φωτό του Μπους με τα καπάκια στα κυάλια, που παρίστανε ότι παρακολουθούσε μια στρατιωτική άσκηση...
Άρα φοβάσαι να πας.
Κολώνεις;
Λαθος ο αλλος πηγε με μια πατεντα μονο (εκεινος με το κουτακι που ανιχνευει τα ποτα-μπομπες) στους Ντραγκονς.
Και εγώ έχω πατέντα και διεθνή μάλιστα. Θα προσπαθήσω.
Στο λινκ θα δειτε βιντεο με προσομοιωση σεισμου 7.6 Ριχτερ σε εργαστηριο σεισμολογιας. Το πειραμα δημιουργησε παρομοιο σεισμο με αυτον που χτυπησε την Τουρκια.
Bic έγραψε: 10 Φεβ 2023, 11:51
Ναι, το κατάλαβα αυτό, όπως κι αυτό που έγραψε ο Leporello (με του seismic μπερδεύτηκα λίγο...). Απλά λέω, όταν κάθεστε και υπολογίζετε πχ πόσο πιο ισχυρός ήταν ο σεισμός της Αθήνας από αυτόν της Τουρκίας - Συρίας, δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψιν και η διάρκεια, πέρα από την ένταση; Ή μήπως η διάρκεια συνυπολογίζεται για να βγει ο τελικός λογαριασμός στο "ο τάδε σεισμός ήταν Χ φορές μεγαλύτερος από τον δείνα"; Αυτή ήταν η απορία μου. Τα joule κλπ τα περιγράφει δηλαδή η Μερκάλι που συνυπολογίζει και χρόνο, ταλαντώσεις κλπ; Ή η Ρίχτερ;
Η κλίμακα Μερκάλι υπολογίζει εκ του αποτελέσματος την ένταση. Είναι ανεξάρτητη από τα χαρακτηριστικά του σεισμού. Δεν προσδιορίζει την ένταση της δόνησης σε κάποια μορφής ενέργεια, προσδιορίζει το μέγεθος της επιφανειακής παραμόρφωσης και καταστροφής κτηρίων και υποδομών.
Η διάρκεια υπολογίζεται στις άλλες κλίμακες, γιατί δίνουν συνολική εκλυόμενη ενέργεια. Αυτά τα 7 και 8 και τα λοιπά αντικατοπτρίζουν μια συνολική ποσότητα ενέργειας και φυσικά η διάρκεια εμπεριέχεται σ' αυτόν τον αριθμό. Όμως δεν υπάρχει ευθεία αντιστοίχιση γιατί είναι εξαιρετικά πολύπλοκο πρόβλημα. Τι εννοώ;
Η διάρκεια ενός σεισμού είναι δύο πράγματα: ο χρόνος κατά τον οποίο γίνεται η ρήξη και όσο μεγαλύτερο είναι το ρήγμα τόσο μεγαλύτερη θα είναι η διάρκεια και ο χρόνος που νιώθεις εσύ την δόνηση στην επιφάνεια. Αυτό το δεύτερο είναι σχετικό και με την απόστασή σου από το επίκεντρο αλλά και με τον τύπο εδάφους. Υπάρχουν εδάφη που ελαττώνουν την ένταση των κυμάτων (τα απορροφούν) και εδάφη που αυξάνουν την ταλάντωση (τα αντηχούν). Η διάρκεια επίσης δεν είναι ακριβές μέγεθος γιατί για οποιονδήποτε μεγάλο σεισμό η ταλάντωση μπορεί να διαρκεί μέρες, ακόμη και εβδομάδες, αλλά προφανώς κανείς δεν νιώθει έναν σεισμό για εβδομάδες. Θα πρέπει να ορίσεις την διάρκεια ως προς ένα επίπεδο που γίνεται αισθητή. Αυτή δε η επίλυση είναι χειροκίνητη, δεν υπάρχει αυτόματη μέθοδος υπολογισμού.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,