πατησιωτης έγραψε: 30 Νοέμ 2022, 09:23Είπαμε ότι άλλο είναι αυτό που θέλουν αυτοί και άλλο το νομικό κάλυμμα.Το νομικό κάλυμμα είναι ότι ανοίγουν μια σχολή ξένης γλώσσας.Φυσικά αυτοί θέλουν να λένε ότι είναι μειονοτική γλώσσα αλλά αυτό δεν προβλέπεται από τη συμφωνία των Πρεσπών.Πήραν άδεια για μια ξένη γλώσσα.Το ότι ανοίγουν σχολεία σε συγκεκριμένες περιοχές δεν μπορεί να είναι λόγος για να μη δοθεί η άδεια.Εάν εγώ θέλω να ανοίξω φροντιστήριο αγγλικών στα Πατήσια δεν μπορεί να μου πει το κράτος δεν σου δίνω την άδεια εάν δεν ανοίξεις και στην Καλλιθέα.
Κανείς δεν έχει καμμία αυταπάτη εκτός από αυτούς που θέλουν να έχουν.Τα άρθρα που λες δεν έρχονται σε σύγκρουση επειδή δεν υπάρχει ιδιαίτερη μακεδονική διάλεκτος της ελληνικής ή τουλάχιστον δεν είναι γνωστή.Άρα όσον αφορά τη γλώσσα ο όρος μακεδονική ισχύει μόνο για αυτούς διότι εμείς δεν έχουμε κάτι παρόμοιο - οι Έλληνομακεδόνες μιλάνε ελληνικά.Και φυσικά μια γλώσσα μπορεί να διδάσκεται σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου ως ξένη γλώσσα.Αυτή είναι η κατάσταση.Εάν τώρα αυτοί προσπαθήσουν να κάνουν ένα σύλλογο π.χ. Μακεδόνων αρχιτεκτόνων όπως έχουν προσπαθήσει οι Τούρκοι στη Θράκη μπορεί ένα δικαστήριο να πει κύριοι βάσει άρθρου 7 στην Ελλάδα Μακεδόνας = Έλληνας και άρα το καταστατικό σας απορρίπτεται διότι εκεί δηλώνετε ότι είστε κάτι άλλο.
Η γλώσσα όμως εξαιρείται για τον λόγο που σου είπα,δεν υπάρχει ελληνομακεδονική γλώσσα.
Ο στόχος είναι η κατασκευή (κατ' αυτούς, "αφύπνιση") της μειονότητας. Τυχόν αναγνώρισή της πιθανόν θα τεθεί ως ζήτημα αργότερα εφόσον κριθεί σκόπιμο και σίγουρα η γραμμή της Βόρειας Μακεδονίας τότε θα είναι "τι θέλετε να κάνουμε, εμείς δεν ενθαρρύνουμε κανέναν, αυτοί λένε ότι είναι Μακεδόνες". Ευτυχώς, τα προηγούμενα χρόνια το Βινόζιτο ήταν σχεδόν διαλυμένο και δεν υπήρξε αντικαταστάτης. Ας ελπίσουμε να προλάβουμε να τους εξελληνίσουμε τουλάχιστον στη νοοτροπία και να γράψουν έτσι τυχόν "μειονοτικούς" εκεί που δεν πιάνει μελάνι όπως κάνει η επίσημη Ελλάδα με τους Βορειοηπειρώτες, που έχουν μάλιστα και το "πλεονέκτημα" ότι είναι ήδη αναγνωρισμένη μειονότητα.
Αυτό που λες είναι μία ερμηνεία που οι γείτονες διακινούν επί δεκαετίες και όχι μόνο για τη γλώσσα: τι σας πειράζει που υπάρχει κράτος Μακεδονία αφού εσείς χρησιμοποιείτε το όνομα μόνο σε περιφερειακό επίπεδο; Όμως, στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών, τα άρθρα έρχονται σε σύγκρουση στην ονομασία (σλαβο)μακεδονικών πραγμάτων στην Ελλάδα. Η εναλλακτική ερμηνεία είναι πως ο,τιδήποτε χαρακτηρίζεται ως "μακεδονικό" είναι αυτόματα και ελληνικό άρα, όπου υπάρχει ελληνικό πολιτισμικό πλαίσιο*, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ο όρος "μακεδονική γλώσσα" ή ακόμα και "Μακεδόνες" για τους κατοίκους της χώρας αυτής για να μην δημιουργείται σύγχυση πχ ακόμα κι εσύ χρειάστηκε να γράψεις "Ελληνομακεδόνες" για να βγάζει νόημα η πρότασή σου

. Επαναλαμβάνω πάντως ότι δεν είμαι αυτής της γραμμής γιατί δεν έχει νόημα, αν είχε και ποτέ. Το ελλαδικό κράτος φανερά χαίρεται που δεν χρειάζεται να κάνει απολύτως τίποτα πια γι' αυτό το θέμα που ήδη συνεισέφερε στην πτώση δύο κυβερνήσεων τα τελευταία 30 χρόνια. Πρέπει να αποδεχτούμε ότι οι όροι "Μακεδονία" και "μακεδονικός", σκέτοι και χωρίς άμεση ή έμμεση διευκρίνιση ότι αφορούν τις τρεις μακεδονικές περιφέρειες του κράτους, σημαίνουν είτε μια γεωγραφική περιοχή που απλώνεται σε πολλά κράτη είτε κάτι που αφορά το γειτονικό κράτος.
*
Αν οι νομικοί της Ελλάδας ήθελαν να σπάσουν νεύρα, θα μπορούσαν ακόμα και να ισχυριστούν ότι το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει και την Ευρωπαϊκή Ένωση, επίσημη γλώσσα της οποίας είναι και τα ελληνικά. Είμαι σίγουρος ότι καθημερινά ακούγονται πολύ πιο γελοία επιχειρήματα στα δικαστήρια.
Ο κόσμος που θυμάσαι δεν υπάρχει πια.
Η μόνη πηγή αισιοδοξίας είναι το μεθαύριο.