Chainis έγραψε: 15 Οκτ 2022, 10:24
Unique έγραψε: 15 Οκτ 2022, 08:53
Απο τι ποσο και πανω θα θεωρειται καποιος καπιταλιστης? 10 χιλιαρικα, 20, τι?
Αφου θα υπαρχουν μονο εργατες, ποιος θα κανονιζει ποιος παιζει το ρολο του εργοδοτη? Η δεν θα υπαρχει τετοιος?
Ούτε τα βασικά ρε;
Οποιαδήποτε συγκέντρωση πλούτου σε οποιαδήποτε ποσότητα απαγορεύεται.
Μου έλεγε Αλβανίδα που φρόντιζε την μάνα μου ότι επί Χότζα έδιναν κότες σε κάθε σπίτι στα χωριά χωρίς κόκκορα για να μην μπορούν να τις αυξήσουν και να έχουν μόνο όσα αυγά είχε καθορίσει το κόμμα ότι χρειάζονται και προφανώς τα περισσότερα ήταν πλούτος.
Προφανώς το κόμμα θα διορίζει (με εκλογές βεβαίως) τα στελέχη σε κάθε εργοστάσιο.
Κι επειδή όλοι οι κομουνιστές παίζουν στα δάχτυλα όλα τα οικονομικά μεγέθη, επενδύσεις, αγορά, αποθεματικά, εργατική πολιτική (βλέπε Νοβοτσερκάς) κλπ κλπ η πορεία τους θα είναι προδιαγεγραμμένη, όπως έγινε στις κομουνιστικές χώρες με εξαίρεση τους χαζούς Κινέζους και Βιετναμέζους που το γύρισαν στην καπιταλιστική οικονομία και πήραν βαθιά ανάσα.
Και όμως αυτό το σύστημα θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να λειτουργήσει αλλά δεν ξέρω αν θα μας άρεσε...
Στην Βόρεια Κορέα γιατί ο κόσμος δεν αντιδράσει να πετάξει τον Κιμ Γιονγκ Ουν και τους λοιπούς στην θάλασσα και να γίνει επανένωση της Κορεατικής χερσονήσου; Μήπως γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των Βορειοκορεαών δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο; Έχουν μάθει να ζούνε χωρίς iphone ,να πηγαίνουν στην δουλειά με ποδήλατα κ.τ.λ. Μήπως γιατί ζουν διαρκώς με το φόβο μιας εισβολής από την Νότια Κορέα ,την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ; Στην Βόρεια Κορέα βλέπουμε ότι η εθνικιστική προπαγάνδα συντηρεί το Κομμουνιστικοφανές καθεστώς και όχι το καπιταλιστικό. Η Βόρεια Κορέα μοιάζει περισσότερο με μεσαιωνική μοναρχία παρά με Κομμουνιστικό καθεστώς.
Για την Μαριναλέντα δεν ξέρω πολλά για το τι γίνετια εκεί.
Αλλά θα μπορούσε να λειτουργήσει το σύστημα αυτό μια χαρά αρκεί ο κόσμος να μπορούσε να δεχθεί να ζει χωρίς tablet, smartphone κ.τ.λ.
Είναι θέμα πόσο ο κόσμος μπορεί να το δεχθεί αυτό.Γιατί μια χώρα με κλασσικό σοσιαλισμό όπως αυτό της Ανατολικής Ευρώπης δεν νομίζω να έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τα άλλα κράτη για να έχει και διεθνές εμπόριο.Αν ο λαός ρωτήσει γιατί να υποστούμε αυτές τις θυσίες , τι απάντηση θα δώσει το κόμμα; Λόγω ταξικής πάλης; Η υποτιθέμενη εισβολή είναι μια καλή απάντηση.