!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Εθνικοσοσιαλισμός και Νίκος Καζαντζάκης

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Re: Εθνικοσοσιαλισμός και Νίκος Καζαντζάκης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr »

nemo έγραψε: 25 Αύγ 2022, 17:31
stavmanr έγραψε: 25 Αύγ 2022, 17:20
Δε φτάνει ν’ ακούς μέσα σου τη βουή των προγόνων. Δεν φτάνει να τους νιώθεις να παλεύουν μπροστά από το κατώφλι του νου σου.

Όλοι χύνονται να πιαστούν από το ζεστό μυαλό σου, ν’ ανέβουν πάλι στο φως της μέρας.

Μα εσύ να ξεδιαλέγεις. Ποιος πρόγονος να γκρεμιστεί πίσω στα τάρταρα του αιμάτου σου και ποιος ν’ ανηφορίσει πάλι στο φως και στο χώμα.
Δεν είναι η ράτσα, λοιπόν, το ζητούμενο. Η ράτσα σε κρατά πίσω. Προσπαθεί να επιβληθεί επάνω σου, να σε μηδενίσει. Να σε κάνει ένα άβουλο πλάσμα των δικών της επιταγών.

Το ζητούμενο για τον Καζαντζάκη είναι σε ποιον από τους προγόνους σου θα επιτρέψεις να συμμετέχει μαζί σου στη νέα ζωή. Ποιον θα επιτρέψεις να είναι συνοδοιπόρος σου στο ταξίδι σου αυτό, της ζωής, ως συνεπιβάτης του εξελιγμένου νου σου. Τους υπόλοιπους τους πετάς στα Τάρταρα της λήθης. Έκαναν το χρέος τους, ώρα να θαφτούν οριστικά για να κάνεις κι εσύ ελεύθερος το δικό σου.
ειναι η ρατσα σταβ και οχι το -δεν ειναι η ρατσα -τα υπολοιπα απο την γαλη αν εχει ορεξη
Τον Γαλή τον διαβάζω ευχάριστα σε αυτό το διάλογο.
Φαίνεται να έχει διαβάσει, τουλάχιστον, Καζαντζάκη και να μη φαντάζεται πώς θα ήταν αν διάβαζε Καζαντζάκη, όπως πολλοί άλλοι.
nemo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nemo »

ΓΑΛΗ έγραψε: 25 Αύγ 2022, 18:46
Beria έγραψε: 25 Αύγ 2022, 18:26
ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ έγραψε: 25 Αύγ 2022, 18:02

Ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον πως από κάποιο σημείο και μετά τουλάχιστον έπαψε να είναι κομμουνιστής με τη στενή έννοια
του όρου. Αν υπήρξε ποτέ- ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί πως ήταν φιλοκομμουνιστής τουλάχιστον για μία δεκαετία- φαίνεται πως
έγκατέλειψε το κομμουνιστικό κίνημα κατά το 1933. Τώρα, γενικά το πως μπορεί να αντιλαμβάνεται κάποιος τις αριστερές ιδέες
για να χαρακτηρίσει και τον Καζαντζάκη μεταξύ άλλων ως φορέα αυτών σηκώνει πολύ μεγάλη συζήτηση.
Δεν εγκατέλειψε το κομμουνιστικό κινημα διότι δεν υπήρξε ποτέ μέρος του κομμουνιστικού κινήματος

Ένας διανοούμενος που τσαλαβουτησε σε όλα τα ρεύματα του αιώνα του, χωρίς να εμπλακεί σε κανένα
:smt023
δεν μου αρεσει η λεξη "τσαλαβουτησε" και δεν ταιριαζει στην ιδιοσυγκρασια του
γιατι να μην τον προσαψουμε μια προβλεψιμοτητα για το που θα οδηγηθουν τα δυο κινηματα ναζισμος και κομμουνισμος
συν οτι ειδαμε πολλους διανοουμενους να την πατανε πιστευοντας σε ενα απο τα δυο πχ ο σαρτρ και τοσοι αλλοι
-καποιος που εγραψε την ασκητικη ή και παρομοια -δεν μπορει και δεν γινεται να τσαλαβουταει εδω κι εκει
Άβαταρ μέλους
Χαοτικός
Phorum.gr user: Χαοτικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Χαοτικός »

Για να το τελειώνουμε παιδιά. Μια χαρά ήταν ο Καζαντζίδης. Φωνάρα.
Σαν σκουπίδια τυχαία χυμένα ο πιο όμορφος κόσμος.
Άβαταρ μέλους
ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ
Phorum.gr user: ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ »

ΓΑΛΗ έγραψε: 25 Αύγ 2022, 18:22
ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ έγραψε: 25 Αύγ 2022, 17:12
ethereal έγραψε: 25 Αύγ 2022, 14:45

Εγώ θα το έγραφα ότι οι πνευματικές του επιρροές ήταν τέτοιες που τον απέτρεψαν από μια ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση απέναντι στα δρώμενα των καιρών του.
Και τι να κάνουμε τώρα δηλαδή; Να πάμε στη Χάγη;
Δεν τεκμαίρεται από κάπου αυτό, το αν διάβαζε ο Καζαντζάκης Χέγκελ ή Νίτσε και για αυτό το λόγο αρνήθηκε να γίνει ΚΚΕ
ή Βενιζελικός ή Ναζί είναι κάτι που δεν προκύπτει από πουθενά πέρα από τις εκτιμήσεις κάποιων κουλτουριάρηδων οι οποίοι
ντε και καλά πρέπει να αποδώσουν στον Καζαντζάκη, πνευματώδεις ανησυχίες για το οτίδήποτε. Αν ο Καζαντζάκης έβγαινε
στην Καθημερινή και έλεγε "Μου αρέσουν τα μακαρόνια με κιμά, αλλά αυτά τα σκέτα με τη σάλτσα όχι" θα έπρεπε να δούμε
πως οδηγήθηκε σε αυτό το βαθυστόχαστο συμπέρασμα ο συγγραφέας μέσω της νιτσεικής φιλοσοφίας. Την οποία φιλοσοφία
και άλλοι τη διάβασαν και κατέληξαν να είναι της Παναγίας τα μάτια από πολιτικής άποψης. Προφανώς, το πως μπορεί κάποιος
διαβάζοντας Νίτσε να καταλήξει στο συμπέρασμα πως δεν πρέπει να ασχολείται με τα πολιτικά αλλά με τον μακροντέμπλικο
ίσκιο του, δεν το έχουμε διαπιστώσει ακόμη, μάλλον πρέπει να πάμε μέχρι τη Χάγη ποδαράτο μπας και ακούσουμε κανένα επιχείρημα
επ'αυτού.
Mα δεν έχει κάποια σχέση ο επηρεασμός του Καζαντζάκη από τον Νίτσε με το πως έβλεπε τον κομμουνισμό.

Το ότι έχει επηρεαστεί από τον Νίτσε, τεκμαίρεται από τον ίδιο, έχει εκφραστεί με υπερβολικό ενθουσιασμό γι' αυτόν και τους "ορίζοντες" που του άνοιξε.

Με τον κομμουνισμό της εποχής του, στην αρχή ήταν ενθουσιώδης αλλά η απογοήτευση του μετά, είναι επίσης τεκμηριωμένη.
Δεν αμφισβητώ τα γραφόμενά σου, εμένα το point μου είναι άλλο, δεν είναι ανάγκη να το γράψω ακόμα μία φορά.
Άβαταρ μέλους
ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ
Phorum.gr user: ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ »

ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ έγραψε: 25 Αύγ 2022, 18:02
nemo έγραψε: 25 Αύγ 2022, 17:42
μα δεν εγκατέλειψε ποτε του τις αριστερες ιδεες - το λες συνεχως και ειναι λαθος-απλα δεν του αρεσε ο τροπος επιβολης
του συγκεκριμενου και ενας εθνικιστης ειναι συναμα και αριστερος -δεν νοειται εθνικισμος χωρις καποιες αριστερες
ιδεες αλλιως θα ειναι ψευτικος και αδειος
Ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον πως από κάποιο σημείο και μετά τουλάχιστον έπαψε να είναι κομμουνιστής με τη στενή έννοια
του όρου. Αν υπήρξε ποτέ- ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί πως ήταν φιλοκομμουνιστής τουλάχιστον για μία δεκαετία- φαίνεται πως
έγκατέλειψε το κομμουνιστικό κίνημα κατά το 1933. Τώρα, γενικά το πως μπορεί να αντιλαμβάνεται κάποιος τις αριστερές ιδέες
για να χαρακτηρίσει και τον Καζαντζάκη μεταξύ άλλων ως φορέα αυτών σηκώνει πολύ μεγάλη συζήτηση.
Δεν εγκατέλειψε το κομμουνιστικό κινημα διότι δεν υπήρξε ποτέ μέρος του κομμουνιστικού κινήματος

Ένας διανοούμενος που τσαλαβουτησε σε όλα τα ρεύματα του αιώνα του, χωρίς να εμπλακεί σε κανένα
Μπορεί κανείς να πει μεταφορικά πως το εγκατέλειψε αν τα italics ή τα εισαγωγικά είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να πούμε
πως ο ΝΚ τσαλαβούτησε στο κομμουνιστικό κίνημα χωρίς τελικά να εμπλακεί με αυτό, ας είναι.
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ »

nemo έγραψε: 25 Αύγ 2022, 21:18

γιατι να μην τον προσαψουμε μια προβλεψιμοτητα για το που θα οδηγηθουν τα δυο κινηματα ναζισμος και κομμουνισμος
συν οτι ειδαμε πολλους διανοουμενους να την πατανε πιστευοντας σε ενα απο τα δυο πχ ο σαρτρ και τοσοι αλλοι
-καποιος που εγραψε την ασκητικη ή και παρομοια -δεν μπορει και δεν γινεται να τσαλαβουταει εδω κι εκει
Η Ασκητική είναι βαθύτατα επηρεασμένη από το "Τάδε έφη Ζαρατούστρας" και όχι μόνον.

Στο βιβλίο "Αναφορά στον Γκρέκο" υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες στο 23ο κεφάλαιο με τίτλο "Παρίσι-Νίτσε ο Μεγαλομάρτυρας".

Αναφορικά δε με το "τσαλαβούτημα" που ανέφερε ο Beria, νομίζω ότι εννοεί κάτι που είχε δηλώσει και ο Καζαντζάκης.
«Τέσσερα στάθηκαν τ’ αποφασιστικά σκαλοπάτια στο ανηφόρισμά μου, και το καθένα φέρνει ένα ιερό όνομα: Χριστός, Βούδας, Λένιν, Οδυσσέας».

Αν σ' αυτά, συμπληρωθεί και ο Αντίχριστος του Νίτσε, είναι ποτάμια με τελείως διαφορετική ροή, δε νομίζεις;
Η ελπίδα είναι παγίδα.
nemo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nemo »

ΓΑΛΗ έγραψε: 25 Αύγ 2022, 23:15
nemo έγραψε: 25 Αύγ 2022, 21:18

Η Ασκητική είναι βαθύτατα επηρεασμένη από το "Τάδε έφη Ζαρατούστρας" και όχι μόνον.

Στο βιβλίο "Αναφορά στον Γκρέκο" υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες στο 23ο κεφάλαιο με τίτλο "Παρίσι-Νίτσε ο Μεγαλομάρτυρας".

Αναφορικά δε με το "τσαλαβούτημα" που ανέφερε ο Beria, νομίζω ότι εννοεί κάτι που είχε δηλώσει και ο Καζαντζάκης.
«Τέσσερα στάθηκαν τ’ αποφασιστικά σκαλοπάτια στο ανηφόρισμά μου, και το καθένα φέρνει ένα ιερό όνομα: Χριστός, Βούδας, Λένιν, Οδυσσέας».

Αν σ' αυτά, συμπληρωθεί και ο Αντίχριστος του Νίτσε, είναι ποτάμια με τελείως διαφορετική ροή, δε νομίζεις;
η ενσταση μου εχει να κανει με την χρησιμοποιηση της λεξης και μονο - τσαλαβουτω σημαινει και παιζω =δεν ειμαι σοβαρος
τα παιρνω ολα επιφανειακα κλπ κλπ ..υσ ..τωρα που προσεξα το τελευταίο -δεν νομιζω να διαφερουν και πολυ
stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr »

Χαοτικός έγραψε: 25 Αύγ 2022, 21:51 Για να το τελειώνουμε παιδιά. Μια χαρά ήταν ο Καζαντζίδης. Φωνάρα.
Το έχω ζήσει αυτό το σενάριο, Χάο.
Μία κοπέλα μου είχε πει "ο Καζαντζάκης είναι ο αγαπημένος μου τραγουδιστής"...
Άβαταρ μέλους
Χαοτικός
Phorum.gr user: Χαοτικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Χαοτικός »

stavmanr έγραψε: 26 Αύγ 2022, 20:40
Χαοτικός έγραψε: 25 Αύγ 2022, 21:51 Για να το τελειώνουμε παιδιά. Μια χαρά ήταν ο Καζαντζίδης. Φωνάρα.
Το έχω ζήσει αυτό το σενάριο, Χάο.
Μία κοπέλα μου είχε πει "ο Καζαντζάκης είναι ο αγαπημένος μου τραγουδιστής"...
Τουλάχιστον η Άντζελα τον είπε ποιητή.
Σαν σκουπίδια τυχαία χυμένα ο πιο όμορφος κόσμος.
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”