Η μάζα στη σχετικότητα δεν έχει σχέση με τη μάζα της κλασικής μηχανικής.Awesomatic έγραψε: 20 Ιουν 2022, 13:48Όχι, μιλάμε για σύγχρονη φυσική του 20ου αιώνα. Κυριολεκτικά προκύπτει απευθείας από τη θεωρία της σχετικότητας.stavmanr έγραψε: 19 Ιουν 2022, 18:43 Αν η δυναμική ενέργεια ενός σώματος αλλοιώνει το βάρος του, τότε συζητάμε για νέα φυσική.
!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Είναι το φορτισμένο κινητό πιο βαρύ απ' όσο όταν ειν' άδειο;
Re: Είναι το φορτισμένο κινητό πιο βαρύ απ' όσο όταν ειν' άδειο;
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος stavmanr την 20 Ιουν 2022, 17:25, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
- Awesomatic
- Phorum.gr user: Awesomatic
Ναι αλλά ούτε αυτό που έγραψες με αυτό που είπα. Αυτό που λες αντίθετα θα είχε νόημα μόνο στην νευτώνεια ερμηνεία του φυσικού κόσμου ενώ η σχέση μαζών και ενέργειας έχει μελετηθεί και κατανοηθεί πολύ καλύτερα από τον Αϊνστάιν και έπειτα.stavmanr έγραψε: 20 Ιουν 2022, 16:52Η μάζα στη σχετικότητα δεν έχει σχέση με τη μάζα της κλασικής μηχανικής.Awesomatic έγραψε: 20 Ιουν 2022, 13:48Όχι, μιλάμε για σύγχρονη φυσική του 20ου αιώνα. Κυριολεκτικά προκύπτει απευθείας από τη θεωρία της σχετικότητας.stavmanr έγραψε: 19 Ιουν 2022, 18:43 Αν η δυναμική ενέργεια ενός σώματος αλλοιώνει το βάρος του, τότε συζητάμε για νέα φυσική.
Tl;dr η σωστή απάντηση στην ερώτηση είναι ναι μια φορτισμένη μπαταρία θα είναι πιο βαριά σε ιδανικές συνθήκες, απειροελάχιστα πιο βαριά αλλά πιο βαριά.
Edit: Ακριβώς η ίδια ερμηνεία πολύ καλύτερα τεκμηριωμένη υπάρχει εδώ: https://physics.stackexchange.com/quest ... discharged
"Taxation is theft, purely and simply even though it is theft on a grand and colossal scale which no acknowledged criminals could hope to match. It is a compulsory seizure of the property of the State’s inhabitants, or subjects."
Άλλο πράγμα η αδρανειακή μάζα της σχετικότητας κι άλλο η βαρυτική μάζα της νευτώνειας.Awesomatic έγραψε: 20 Ιουν 2022, 17:56Ναι αλλά ούτε αυτό που έγραψες με αυτό που είπα. Αυτό που λες αντίθετα θα είχε νόημα μόνο στην νευτώνεια ερμηνεία του φυσικού κόσμου ενώ η σχέση μαζών και ενέργειας έχει μελετηθεί και κατανοηθεί πολύ καλύτερα από τον Αϊνστάιν και έπειτα.stavmanr έγραψε: 20 Ιουν 2022, 16:52Η μάζα στη σχετικότητα δεν έχει σχέση με τη μάζα της κλασικής μηχανικής.Awesomatic έγραψε: 20 Ιουν 2022, 13:48
Όχι, μιλάμε για σύγχρονη φυσική του 20ου αιώνα. Κυριολεκτικά προκύπτει απευθείας από τη θεωρία της σχετικότητας.
Προσπαθείς να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια όταν από τη μία υπολογίζεις την αδρανειακή μάζα με την ισοδυναμία ενέργειας-μάζας κι από την άλλη χρησιμοποιείς αυτή την ποσότητα που προκύπτει από τη σχετικιστική ισοδυναμία σε βαρυτική εξίσωση.
Μπορεί να είναι πολύ κοντά, ...σχεδόν ισότιμες, αλλά δεν έχουν καμία απολύτως ποιοτική, εννοιολογική, φυσική σχέση μεταξύ τους.
Η πρώτη μάζα εκφράζει την αδρανειακή κατάσταση του σώματος σε σχέση με τον παρατηρητή (αντίσταση που εμφανίζει το σώμα στη μεταβολή της κινητικής του κατάστασης), και η δεύτερη εκφράζει την ποσότητα ύλης που περιλαμβάνεται στο σώμα κατά τη εφαρμογή της νευτώνειας φυσικής.
- hellegennes
Δεν υπάρχουν διαφορετικές μάζες. Μάλλον έχεις μπερδέψει την σχετικιστική μάζα, που αφορά αποκλειστικά την σχετικότητα, με την αδρανειακή.stavmanr έγραψε: 20 Ιουν 2022, 22:16 Άλλο πράγμα η αδρανειακή μάζα της σχετικότητας κι άλλο η βαρυτική μάζα της νευτώνειας.
Η αδρανειακή και η βαρυτική μάζα είναι η ίδια μάζα.
Σε όλες τις μεταβολές ενέργειας υπάρχει μεταβολή μάζας. Ούτε έχει κάποια σχέση με την ΘτΣ όλο αυτό. Η σχέση ενέργειας-μάζας χρησιμοποιείται στην σχετικότητα αλλά δεν είναι σχετικιστικό προϊόν.wooded glade έγραψε: 20 Ιουν 2022, 13:51 Όχι, πρόκειται περι χόαξ.
Μόνο στις πυρηνικές αντιδράσεις ισχύει μεταβολή μάζας. Δεν ισχύει στις χημικές.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
O τύπος E=mc^2 αφορά τη σχετικιστική αδρανειακή μάζα.hellegennes έγραψε: 20 Ιουν 2022, 22:51Δεν υπάρχουν διαφορετικές μάζες. Μάλλον έχεις μπερδέψει την σχετικιστική μάζα, που αφορά αποκλειστικά την σχετικότητα, με την αδρανειακή.stavmanr έγραψε: 20 Ιουν 2022, 22:16 Άλλο πράγμα η αδρανειακή μάζα της σχετικότητας κι άλλο η βαρυτική μάζα της νευτώνειας.
https://science.fandom.com/el/wiki/%CE% ... E%BF%CF%82
Επομένως, η αδρανειακή μάζα και η βαρυτική μάζα θεωρούνται ισότιμες (αξιωματικά), στα πλαίσια του στατιστικού σφάλματος.Αδρανειακή Μάζα
Η αδρανειακή μάζα (ή μάζα αδράνειας) είναι ένα μέτρο της αδράνειας ενός σώματος, που είναι η αντίσταση που προβάλει ένα σώμα σε κάθε αλλαγή της κινητικής του κατάστασης όταν του ασκείται μία δύναμη. Ένα σώμα με μικρή μάζα αδράνειας μεταβάλλει εύκολα την κίνησή του, ενώ ένα σώμα με μεγάλη μάζα αδράνειας μεταβάλλει την κίνησή του δυσκολότερα.
Βαρυτική Μάζα
Η βαρυτική μάζα είναι ένα μέτρο του πόσο ισχυρή είναι η αλληλεπίδραση ενός σώματος με τη βαρυτική δύναμη. Στο ίδιο βαρυτικό πεδίο, ένα σώμα με μικρότερη βαρυτική μάζα θα νοιώθει μικρότερη δύναμη από ένα σώμα με μεγαλύτερη βαρυτική μάζα. (Αυτή η ποσότητα συγχέεται μερικές φορές με το βάρος).
Έχει δειχθεί πειραματικά ότι η αδρανειακή και η βαρυτική μάζα είναι ισοδύναμες στα πλαίσια του πειραματικού σφάλματος, αν και εννοιολογικά είναι διαφορετικές. Παρακάτω θα συζητήσουμε τους ορισμούς και τις συνέπειες καθεμιάς από τις ποσότητες αυτές.
Η αδρανειακή μάζα και η βαρυτική μάζα δεν έχουν καμία απολύτως φυσική ταυτοσημία μεταξύ τους. Μιλάμε για τελείως διαφορετικές έννοιες, για τελείως διαφορετικά φυσικά μεγέθη που εκφράζουν τελείως διαφορετικά φυσικά φαινόμενα.
- hellegennes
stavmanr έγραψε: 21 Ιουν 2022, 09:34O τύπος E=mc^2 αφορά τη σχετικιστική αδρανειακή μάζα.hellegennes έγραψε: 20 Ιουν 2022, 22:51Δεν υπάρχουν διαφορετικές μάζες. Μάλλον έχεις μπερδέψει την σχετικιστική μάζα, που αφορά αποκλειστικά την σχετικότητα, με την αδρανειακή.stavmanr έγραψε: 20 Ιουν 2022, 22:16 Άλλο πράγμα η αδρανειακή μάζα της σχετικότητας κι άλλο η βαρυτική μάζα της νευτώνειας.
Έχεις μπερδέψει τα μπούτια σου. Δεν σε κατηγορώ γιατί δεν σπούδαζες φυσική, αν και καλό θα ήταν να μην προσπαθείς να διδάξεις πράγματα που δεν γνωρίζεις.
Άλλο πράγμα η σχετικιστική μάζα, άλλο η κανονική μάζα, η οποία είτε είναι αδρανειακή είτε βαρυτική είναι το ίδιο πράγμα. Ακριβώς αυτό λέει μάλιστα αυτό που παράθεσες.
Ο τύπος E=mc² είναι ειδική περίπτωση του τύπου Ε²=(pc)²+(mc²)². Αφορά τα πάντα, όχι μόνο την σχετικότητα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Ευτυχώς δηλαδή που εσύ έχεις master στην αστροφυσική και θα μας λύσεις τις απορίες.hellegennes έγραψε: 21 Ιουν 2022, 14:39stavmanr έγραψε: 21 Ιουν 2022, 09:34O τύπος E=mc^2 αφορά τη σχετικιστική αδρανειακή μάζα.hellegennes έγραψε: 20 Ιουν 2022, 22:51
Δεν υπάρχουν διαφορετικές μάζες. Μάλλον έχεις μπερδέψει την σχετικιστική μάζα, που αφορά αποκλειστικά την σχετικότητα, με την αδρανειακή.
Η αδρανειακή και η βαρυτική μάζα είναι η ίδια μάζα.![]()
Έχεις μπερδέψει τα μπούτια σου. Δεν σε κατηγορώ γιατί δεν σπούδαζες φυσική, αν και καλό θα ήταν να μην προσπαθείς να διδάξεις πράγματα που δεν γνωρίζεις.
Μάλλον διάβασες λάθος άρθρο.Άλλο πράγμα η σχετικιστική μάζα, άλλο η κανονική μάζα, η οποία είτε είναι αδρανειακή είτε βαρυτική είναι το ίδιο πράγμα. Ακριβώς αυτό λέει μάλιστα αυτό που παράθεσες.
Κάπου έκανες misclick.
Το m είναι η αδρανειακή μάζα που δεν σχετίζεται με την ποσότητα της ύλης που περιέχεται σε ένα σώμα.Ο τύπος E=mc² είναι ειδική περίπτωση του τύπου Ε²=(pc)²+(mc²)². Αφορά τα πάντα, όχι μόνο την σχετικότητα.
Ο τύπος E=mc^2 περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται η αδρανειακή μάζα ενός σώματος με την ενέργειά του.
Φυσικά, δεν περιμένει κανείς να βρει περισσότερη ύλη μέσα στο σώμα (βαρυτική μάζα), επειδή αυξήθηκε η ενέργειά του. Αντίθετα, αυτό που αυξάνεται είναι η αντίσταση του σώματος σε εξωτερικές επιδράσεις. Ή αλλιώς η ..ορμή του.
Ξαναγράφω:
αδρανειακή μάζα = ικανότητα αντίστασης ενός σώματος σε εξωτερικές επιδράσεις
βαρυτική μάζα = ποσότητα ύλης που περιλαμβάνεται σε ένα σώμα
Αδρανειακή μάζα # βαρυτική μάζα.
- hellegennes
Καλά, σπούδασε πρώτα φυσική και τα ξαναλέμε.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Να δώσουμε ραντεβού για όταν σπουδάσουμε καί οι δύο φυσική, ώστε να τα λέμε ίσοις όροις;
Πάντως, το "το μήλο αυτό είναι γεμάτο ενέργεια, δεν φταίει το καντάρι" δεν πιάνει.
Το λέω για να ξεκαθαρίζω τη θέση μου.
Σταβ...αν θυμάμαι καλά...έχουν γίνει εκατοντάδες (αποτυχημένα) πειράματα για να βρουν αυτό που λες.
Beer! That frothy golden nectar of the germanic gods!
- hellegennes
Εγώ έχω σπουδάσει φυσική.stavmanr έγραψε: 21 Ιουν 2022, 17:50Να δώσουμε ραντεβού για όταν σπουδάσουμε καί οι δύο φυσική, ώστε να τα λέμε ίσοις όροις;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Κι εγώ.hellegennes έγραψε: 21 Ιουν 2022, 19:23Εγώ έχω σπουδάσει φυσική.stavmanr έγραψε: 21 Ιουν 2022, 17:50Να δώσουμε ραντεβού για όταν σπουδάσουμε καί οι δύο φυσική, ώστε να τα λέμε ίσοις όροις;
Συνεχίζουμε τώρα την κουβέντα μας χωρίς χαζές υποσημειώσεις;
- hellegennes
Δεν θυμάμαι να έχεις πει ποτέ κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με εσένα έχεις σπουδάσει ρακοσυλλέκτης, σύμφωνα με άλλους έχεις σπουδάσει δομικά έργα.
Σε κάθε περίπτωση, αυτά που γράφεις δεν αντανακλούν γνώσεις φυσικής γιατί είναι τελείως λανθασμένα. Δεν είναι κακό που δεν τα ξέρεις, κακό είναι που παριστάνεις ότι τα ξέρεις.
Σε κάθε περίπτωση, αυτά που γράφεις δεν αντανακλούν γνώσεις φυσικής γιατί είναι τελείως λανθασμένα. Δεν είναι κακό που δεν τα ξέρεις, κακό είναι που παριστάνεις ότι τα ξέρεις.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Να συμπληρώσω ότι είμαι δικηγόρος, τοπογράφος και υπάλληλος της ΝΔ στα σόσιαλ μίντια.hellegennes έγραψε: 21 Ιουν 2022, 19:31 Δεν θυμάμαι να έχεις πει ποτέ κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με εσένα έχεις σπουδάσει ρακοσυλλέκτης, σύμφωνα με άλλους έχεις σπουδάσει δομικά έργα.
Για να έχουμε μία συνολική εικόνα.
Θέλεις να επιστρέψουμε στη συζήτηση ή θα μας ξαναβγάλεις τα αλλοδαπά πτυχία σου φόρα παρτίδα;
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 38 Απαντήσεις
- 1605 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Machine ghost
-
- 20 Απαντήσεις