!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Ερώτηση για τους Χριστιανούς: Την έχω καταλάβει ορθώς τη λογική της θρησκείας σας;

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
Λοξίας
Phorum.gr user: Δέλτα / Δέλτα-Λοξ

Re: Ερώτηση για τους Χριστιανούς: Την έχω καταλάβει ορθώς τη λογική της θρησκείας σας;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας »

Kotas έγραψε: 24 Απρ 2022, 22:41 παντως ειναι συνηθες σε μια αντιμαχια απολογητη με αθεο ο δευτερος να ειναι προσβλητικος στον λογο του, δηλ. ενω κατηγορει ως φανατικο τον ενθεο ο ιδιος αποδεικνυεται σουπερ μισαλλοδοξος
Έχω, στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα, αντιλεχθεί με αρκετούς χριστιανούς.
Με τους 9 στους 10, έχουμε ανταλλάξει απόψεις, συμφωνήσαμε κάπου, διαφωνήσαμε στα περισσότερα και πάλι φίλοι είμαστε.
Ε, ο "φίλτατος Σταβρομανόρος" ανήκει στον 1 που απομένει από τους 10...
stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Re: Ερώτηση για τους Χριστιανούς: Την έχω καταλάβει ορθώς τη λογική της θρησκείας σας;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr »

Λοξίας έγραψε: 24 Απρ 2022, 23:31 stavmanr
Χαίρομαι που παραδέχεσαι, εμμέσως πλην σαφώς, πως δεν έχεις την παραμικρή απόδειξη για αυτό που ισχυρίστηκες και, επί πλέον, δεν έχεις το θάρρος να παραδεχθείς ευθέως το λάθος σου. Αναμενόμενο...
Όλα αυτά τα έκανα εγώ;
Κοίταξε πράγματα που συμβαίνουν από εμένα κατά την απουσία μου... :102:
Εγώ δεν αμφισβητώ ούτε το νόημα της αγάπης που εμπεριέχεται στον χριστιανικό λόγο ούτε κάποια καταπληκτικά χωρία που υπάρχουν.
Αλλά αυτό, δεν με εμποδίζει ώστε να μην βλέπω τις παρετυμολογήσεις που επιχειρείς, προκειμένου να περάσεις ως ο κατ' εξοχήν ερμηνευτής του χριστιανικού λόγου...
Μα τον αμφισβητείς εμπράκτως! Πώς δεν το αμφισβήτησες το νόημα της αγάπης στα πατερικά κείμενα;
Όταν μεταφράζεις τις λέξεις που συνιστούν τα κείμενα ως λέξεις μίσους, φυσικά και αμφισβητείς το νόημα της αγάπης των κειμένων αυτών.

Μην προσπαθείς να τρελάνεις κόσμο Λοξία.

Απεναντίας σου γράφω ότι η αγάπη είναι το κλειδί της μετάφρασης στα πατερικά κείμενα. Χωρίς αυτό το κλειδί, η αποκρυπτογράφηση δεν παράγει νόημα.
stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Kotas έγραψε: 24 Απρ 2022, 22:41 παντως ειναι συνηθες σε μια αντιμαχια απολογητη με αθεο ο δευτερος να ειναι προσβλητικος στον λογο του, δηλ. ενω κατηγορει ως φανατικο τον ενθεο ο ιδιος αποδεικνυεται σουπερ μισαλλοδοξος
Ξέρεις ποιο είναι το πρόβλημα;
Ότι αν μιλήσει με αγάπη και κατανόηση πέφτει στο πλαίσιο επιχειρηματολογίας του χριστιανισμού και χάνει το επιχείρημα.
Θα διαπιστώσεις λοιπόν, ότι η ανάγκη αποδόμησης όλων των ευγενών εννοιών, ακόμα και της αγάπης, είναι θεμελιακή απαίτηση του αντιχριστιανισμού σε ένα τέτοιο διάλογο.

Ο συζητητής μου μπήκε στη συζήτηση με ευχές και ευγένεια (πρόσχημα), και κατέληξε μέσα σε δύο μόλις ποστς επιθετικός κι εριστικός, με φράσεις χειρότερες από κερκίδα γηπέδου (κάτι για φτυσίματα κλπ).

Ο άλλος παραπάνω χαχάνιζε διά πληκτρολογίου. Δηλαδή έβρισκε ως επιχείρημα τα απανωτά χτυπήματα των πλήκτρων χ και α.

Εντούτοις συνεχίζω να βρίσκω τη συνεισφορά τους στο διάλογο σημαντική, κυρίως επειδή αποκαλύπτουν πτυχές ενός εξόχως προβληματικού τρόπου σκέψης και μίας τραγικής συμπεριφοράς από την απέναντι πλευρά του διαλόγου.
Άβαταρ μέλους
Λοξίας

stavmanr έγραψε: 24 Απρ 2022, 23:51
Λοξίας έγραψε: 24 Απρ 2022, 23:31 stavmanr
Χαίρομαι που παραδέχεσαι, εμμέσως πλην σαφώς, πως δεν έχεις την παραμικρή απόδειξη για αυτό που ισχυρίστηκες και, επί πλέον, δεν έχεις το θάρρος να παραδεχθείς ευθέως το λάθος σου. Αναμενόμενο...
Όλα αυτά τα έκανα εγώ;
Κοίταξε πράγματα που συμβαίνουν από εμένα κατά την απουσία μου... :102:
Φυσικά και τα έκανες εσύ...από την στιγμή που ΔΕΝ έφερες κανένα αποδεικτκό στοιχείο για όσα ισχυρίστηκες για την λέξη "εκδίκηση", παρά μόνον τα δικά σου λόγια, φυσικά και αποδέχεσαι πως τέτοια τεκμήρια δεν έχεις. Αυτονόητο...

Αλλά ποια "κατά την απουσία σου" ρε κατακαημένε...
...ποιά απουσία σου, που είσαι καθηλωμένος στο πληκτρολόγιο μπα και σου ξεφύγει κάνα ποστ και δεν απαντήσεις άμεσα.
Το Μεγάλο Σάββατο, ήσουν στο πληκτρολόγιο από νωρίς το βραδάκι μέχρι και τις 01:30 της Κυριακής και δεν πήγες ούτε στην Ανάσταση...
Την ώρα που λεγόταν το Χριστός Ανέστη, εσύ ήσουν στο πληκτρολόγιο, μη τυχόν κα δεν απαντήσεις στον Νικ, στον Arisvilla ή σε εμένα.

Edit: Ρε συ...μπας και είσαι ΓΟΧ και γι' αυτό δεν ήσουν στην εκκλησία για την Ανάσταση;
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Λοξίας την 25 Απρ 2022, 10:19, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
Λοξίας

stavmanr έγραψε: 24 Απρ 2022, 23:51 Μα τον αμφισβητείς εμπράκτως! Πώς δεν το αμφισβήτησες το νόημα της αγάπης στα πατερικά κείμενα;
Όταν μεταφράζεις τις λέξεις που συνιστούν τα κείμενα ως λέξεις μίσους, φυσικά και αμφισβητείς το νόημα της αγάπης των κειμένων αυτών.

Μην προσπαθείς να τρελάνεις κόσμο Λοξία.

Απεναντίας σου γράφω ότι η αγάπη είναι το κλειδί της μετάφρασης στα πατερικά κείμενα. Χωρίς αυτό το κλειδί, η αποκρυπτογράφηση δεν παράγει νόημα.
Είσαι ψεύτης και διαστρεβλωτής.
Εγώ έφερα αντίρρηση, διότι αυτή είναι η πραγματικότητα, μόνον στην λέξη εκδίκηση που παρερμήνευσες και παρετυμολόγησες επίτηδες.
ΜΟΝΟΝ σε αυτήν την λέξη. Και εσύ, ως γνήσιος ψεύτης και διαστρεβλωτής, έγραψες πως οτι αμφισβητώ το νόημα της αγάπης στα πατερικά κείμενα.

Πιο Χατζιαβάτης πεθαίνεις...
Άβαταρ μέλους
Λοξίας

stavmanr έγραψε: 25 Απρ 2022, 00:01 Ξέρεις ποιο είναι το πρόβλημα;
Ότι αν μιλήσει με αγάπη και κατανόηση πέφτει στο πλαίσιο επιχειρηματολογίας του χριστιανισμού και χάνει το επιχείρημα.
Θα διαπιστώσεις λοιπόν, ότι η ανάγκη αποδόμησης όλων των ευγενών εννοιών, ακόμα και της αγάπης, είναι θεμελιακή απαίτηση του αντιχριστιανισμού σε ένα τέτοιο διάλογο.

Ο συζητητής μου μπήκε στη συζήτηση με ευχές και ευγένεια (πρόσχημα), και κατέληξε μέσα σε δύο μόλις ποστς επιθετικός κι εριστικός, με φράσεις χειρότερες από κερκίδα γηπέδου (κάτι για φτυσίματα κλπ).

Ο άλλος παραπάνω χαχάνιζε διά πληκτρολογίου. Δηλαδή έβρισκε ως επιχείρημα τα απανωτά χτυπήματα των πλήκτρων χ και α.

Εντούτοις συνεχίζω να βρίσκω τη συνεισφορά τους στο διάλογο σημαντική, κυρίως επειδή αποκαλύπτουν πτυχές ενός εξόχως προβληματικού τρόπου σκέψης και μίας τραγικής συμπεριφοράς από την απέναντι πλευρά του διαλόγου.
Ναι, δεν έχουν όλοι την εξευγενισμένη συμπεριφορά ενός υψηλού επιπέδου τρολλ, όπως είσαι εσύ.
Όταν ένα τρολλ επιδίδεται σε ψέματα και διαστρεβλώσεις, θα ακούσει και φράσεις γηπέδου.
Και αυτό είναι το ζητούμενο από ένα τρολλ, όπως εσύ. Να μην υπάρξει δίαλογος, αλλά flames ώστε να αποφεύγει ερωτήματα που τον κολλούν στον τοίχο.

Και, φυσικά, συνεχίζουμε τις προσπάθειες, διότι είναι αξιοσημείωτη, από επιστημονικής άποψης, η υπέρμετρη εγωϊστική συμπεριφορά, η φιλαυτία, η κομπορρημοσύνη και η συνεχής επίδειξη του "αλάθητου", ενός άσχετου κα ιντερνετικά μορφωμένου πανεπιστήμονα.
Τα ποστς του, προσφέρουν στην στατιστική που χρειάζεται η επιστήμη για να οριοθετήσει την ψυχολογική συμπεριφορά ενός τέτοιου ατόμου.
Για τα αίτια μιας τέτοιας συμπεριφοράς, καλύτερα να απευθυνθείς σε ειδικό...
Μπορεί. μικρός, να μην σε έπαιζαν τα παιδιά και να σου έμεινε απωθημένο...
Άβαταρ μέλους
Λοξίας

Και επειδή συνεχίζεις να απαντάς σε ερωτήματα που δεν τέθηκαν και απαντάς σε ερωτήματα που δεν τέθηκαν, πάρε άλλη μία...
Λοξίας έγραψε: 24 Απρ 2022, 23:31 Οπότε ξεκαθαρίζουμε, αυτό...
stavmanr έγραψε: 23 Απρ 2022, 15:22 Εκδικέω είναι η βυζαντινή απόδοση του εκδικάζω.
...ΔΕΝ μπορείς να το στηρίξεις με τεκμήρια. Συνεπώς απορρίπτεται.

Και ΜΗΝ ξεχνάς, η φασαρία ξεκίνησε από αυτά τα δυο ποστς σου
stavmanr έγραψε: 22 Απρ 2022, 22:36 Έλα, Νικ. Πες ότι δεν κατάλαβες τι σημαίνει εκδίκηση στην αρχαία γλώσσα... :D

Εκδίκηση = εκδίκαση = απονομή δικαιοσύνης.
stavmanr έγραψε: 22 Απρ 2022, 23:00
Επαναλαμβάνω: εκδίκηση στην αρχαία ελληνική και λόγια βυζαντινή σημαίνει εκδίκαση, απονομή δικαιοσύνης, και ελαστικά σημαίνει ικανοποίηση του αδικηθέντος.
Τα οποία είναι εντελώς λανθασμένα καθώς παρετυμολογούν και παρερμηνεύουν (και δεν καταλαβαίνω τον λόγο, πέραν από το να την πεις στον Νικ), την λέξη "εκδίκηση".

Η λέξη αυτή, όπως έδειξα πεντακάθαρα από τέσσερα αξιόλογα λεξικά, είχε την ίδια σημασία και στην Αρχαία και στην Ελληνιστική και στην Μεσαιωνική (άνοιξε του Κριαρά το αντίστοιχο λεξικό) και στην Βυζαντινή, αλλά έχει την ιδια σημασία και στην νεοελληνική.

Εκδίκηση, και τότε και σήμερα, σημαίνει "ανταπόδοση κακού, βλάβης, αδικίας προσβολής". Σημαίνει πράξη ατομικής δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχει πουθενά εκδίκησις = εκδίκαση, απονομή δικαιοσύνης
Δεν εκδικάζεται δικαστικώς τίποτε με την εκδίκηση. Δεν απονέμεται δικαιοσύνη σε καμία δικαστική αίθουσα με την εκδίκηση.
Αυτή είναι μια ερμηνεία που έβγαλες από το κουφιοκεφαλάκι σου. Αν μπορείς, διάψευσέ με...με τεκμήρια όμως, όχι με λόγια του αέρα.

Ενώ λοιπόν εσύ δεν έχεις φέρει ΚΑΝΕΝΑ τεκμήριο της ερμηνείας σου, ζητάς να αρκεστούμε στις διαβεβαιώσεις σου!
Αμ δε! "Εν τη αποδείξει και ούτω πεισθώμεν", φίλτατε Σταβρομανόρε...
Και καθώς δεν μπορείς να παραδεχθείς λάθος, καταντάει το νήμα κάγκελο...
Αυτή ακριβώς είναι η ουσία της "διαμάχης" και θα την βλέπεις διαρκώς μπροστά σου όσο συνεχίζεις να κάνεις πως δεν βλέπεις...
stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Blackdog έγραψε: 20 Απρ 2022, 13:36
Cavaliere έγραψε: 20 Απρ 2022, 13:26
Blackdog έγραψε: 20 Απρ 2022, 13:24Το ιδιο θα μπορουσε να ισχυριστει και ενας εκπτωτος νιγηριανος πριγκιπας που χρειαζεται 50χιλ ευρω για να παρει τα 10εκατ απ την τραπεζα. :003:

Δεν καταλαβαινουμε, απλα ο αλλος χρειαζεται τα λεφτα...Και φυσικα η ανταμοιβη θα ειναι μεγαλη.
Αν ο Θεός ζητούσε τα λεφτά συ, να το έλεγες αυτό. Τα λεφτά σου όμως τα ζητάνε οι άνθρωποι, κι αυτό δεν είναι πρόβλημα του Θεού, αλλά δικό σου μαζι τους.
Το ντιμπεητ δεν ειναι για τον Θεο, αλλα για την θρησκεια.
Το νήμα είναι για τη "λογική της χριστιανικής θρησκείας" όχι για τις πρακτικές κάποιων ανθρώπων.
Πρέπει να μπορούμε να ξεχωρίσουμε τη θεολογία από τις πρακτικές της καθημερινής ζωής.
Η θεολογία το κάνει ήδη θεωρώντας σε αμαρτωλό, δηλαδή άνθρωπο που έχει κάνει και θα συνεχίσει να κάνει λάθη.
stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Νομίζω ότι το νήμα μπορεί να κλειδώσει.
Θα ξανανοίξει το Δεκέμβριο πριν τα Χριστουγεννα.
Άβαταρ μέλους
nik_killthemall

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nik_killthemall »

Το προβλημα είναι πως με γκαιμπελισκους που εξαφανιζουν λέξεις και φράσεις απο το πρωτότυπο, ή που εμφανίζουν λέξεις και φράσεις που δεν υπάρχου, και που αλλαζουν 2-3 χιλιετιες μετα, την εννοια σαφως καθορισμένων λεξεων κατα την προ-αποφαση τους, δεν μπορει να γινει συζητηση.
Δεν μπορεις να συζητησεις με καποιον που στον αριθμο 2 όταν τον συμφέρει θα αποδώσει την αξια του 4, την επομενη στιγμη που θα τον συμφέρει κατι αλλο την αξια του 13, την επόμενη στιγμή την αξια του -721 και αν κάτσει περίσταση που τον συμφέρει μπορει να αποδωσει και την πραγματικη αξία του 2.
Καταπατάται κάθε έννοια του "ίσοις όροις" στο εργαλείο επικοινωνίας (λέξεις) προς χάρην κάποιου ιερού σκοπού που πρέπει πάση θυσία να μην απορριφθεί, οπότε κάθε ψεύδος εξαγιάζεται.

3 χιλιετίες έχει διασαφηνιστεί η λέξη εκδίκηση και μάλιστα η έννοια της επί θυμικού τιμωρίας διατρανώνεται σε όλες τις αρχαιοελληνικές μεταφράσεις των Ιουδαϊκων Γραφών (αιματα, μαχαιρες, φονοι, σκοτωμοι με τη λέξη αυτή), αλλά όχι θα ρθει ο ψευτοχριστιανος το 2022 για να αλλαξει 3000 χρόνια λεξη και να πει πως σημαινει εκδικαση, γιατι έτσι αισθάνεται πως εξαγιάζει τον θεο του και την πίστην του την ιερά ...

Αυτες οι τακτικές ακόμα και εν ετη 2022 σε μονιμη βαση αποδεδειγμενα ειναι τακτικες ψευτοχριστιανων τυπου σταβ, τζεη παπ κλπ και στη πραγματικοτητα θα επρεπε να θλιβουν τους ίδιους τους εντιμους χριστιανους. Εμενα ως αθρησκο δεν με θλιβουν, αλλά απλά επιβεβαιωνουν την επιλογή μου.

Όλα ταλλα ειναι να χαμε να λεγαμε και να χαμε να πουμε που λεει κι ο αυγολεμονος.
Πούστρα Αλέξανδρε Μαυροκορδάτε σκατά στο τάφο σου και τη ψυχή σου καριόλη τουρκόσπορε.
jey_pap
Phorum.gr user: j_pap

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από jey_pap »

stavmanr έγραψε: 25 Απρ 2022, 11:41 Νομίζω ότι το νήμα μπορεί να κλειδώσει.
Θα ξανανοίξει το Δεκέμβριο πριν τα Χριστουγεννα.
Έχουμε και της Παναγίας όπως και του Τιμίου Σταυρού.
:oops:
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος jey_pap την 25 Απρ 2022, 22:40, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
«...γιατί σκοπός μας δεν είναι να μάθουμε πολλά. Σκοπός μας είναι μέσα από την εξάσκησή μας να φέρουμε σε κατάσταση κβαντισμού τον ίδιο το νου μας...»
jey_pap
Phorum.gr user: j_pap

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από jey_pap »

Λοξίας έγραψε: 25 Απρ 2022, 09:41

Ναι, δεν έχουν όλοι την εξευγενισμένη συμπεριφορά ενός υψηλού επιπέδου τρολλ, όπως είσαι εσύ.
Όταν ένα τρολλ επιδίδεται σε ψέματα και διαστρεβλώσεις, θα ακούσει και φράσεις γηπέδου.
Και αυτό είναι το ζητούμενο από ένα τρολλ, όπως εσύ. Να μην υπάρξει δίαλογος, αλλά flames ώστε να αποφεύγει ερωτήματα που τον κολλούν στον τοίχο.

Και, φυσικά, συνεχίζουμε τις προσπάθειες, διότι είναι αξιοσημείωτη, από επιστημονικής άποψης, η υπέρμετρη εγωϊστική συμπεριφορά, η φιλαυτία, η κομπορρημοσύνη και η συνεχής επίδειξη του "αλάθητου", ενός άσχετου κα ιντερνετικά μορφωμένου πανεπιστήμονα.
Τα ποστς του, προσφέρουν στην στατιστική που χρειάζεται η επιστήμη για να οριοθετήσει την ψυχολογική συμπεριφορά ενός τέτοιου ατόμου.
https://mondrian.mashable.com/uploads%2 ... zonaws.com
«...γιατί σκοπός μας δεν είναι να μάθουμε πολλά. Σκοπός μας είναι μέσα από την εξάσκησή μας να φέρουμε σε κατάσταση κβαντισμού τον ίδιο το νου μας...»
Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa »

nik_killthemall έγραψε: 25 Απρ 2022, 12:08
Το προβλημα είναι πως με γκαιμπελισκους που εξαφανιζουν λέξεις και φράσεις απο το πρωτότυπο, ή που εμφανίζουν λέξεις και φράσεις που δεν υπάρχου, και που αλλαζουν 2-3 χιλιετιες μετα, την εννοια σαφως καθορισμένων λεξεων κατα την προ-αποφαση τους, δεν μπορει να γινει συζητηση.
Δεν μπορεις να συζητησεις με καποιον που στον αριθμο 2 όταν τον συμφέρει θα αποδώσει την αξια του 4, την επομενη στιγμη που θα τον συμφέρει κατι αλλο την αξια του 13, την επόμενη στιγμή την αξια του -721 και αν κάτσει περίσταση που τον συμφέρει μπορει να αποδωσει και την πραγματικη αξία του 2.
Καταπατάται κάθε έννοια του "ίσοις όροις" στο εργαλείο επικοινωνίας (λέξεις) προς χάρην κάποιου ιερού σκοπού που πρέπει πάση θυσία να μην απορριφθεί, οπότε κάθε ψεύδος εξαγιάζεται.

3 χιλιετίες έχει διασαφηνιστεί η λέξη εκδίκηση και μάλιστα η έννοια της επί θυμικού τιμωρίας διατρανώνεται σε όλες τις αρχαιοελληνικές μεταφράσεις των Ιουδαϊκων Γραφών (αιματα, μαχαιρες, φονοι, σκοτωμοι με τη λέξη αυτή), αλλά όχι θα ρθει ο ψευτοχριστιανος το 2022 για να αλλαξει 3000 χρόνια λεξη και να πει πως σημαινει εκδικαση, γιατι έτσι αισθάνεται πως εξαγιάζει τον θεο του και την πίστην του την ιερά ...

Αυτες οι τακτικές ακόμα και εν ετη 2022 σε μονιμη βαση αποδεδειγμενα ειναι τακτικες ψευτοχριστιανων τυπου σταβ, τζεη παπ κλπ και στη πραγματικοτητα θα επρεπε να θλιβουν τους ίδιους τους εντιμους χριστιανους. Εμενα ως αθρησκο δεν με θλιβουν, αλλά απλά επιβεβαιωνουν την επιλογή μου.

Όλα ταλλα ειναι να χαμε να λεγαμε και να χαμε να πουμε που λεει κι ο αυγολεμονος.
αυγολεμονος for president... :8)
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.
Άβαταρ μέλους
Λοξίας

jey_pap έγραψε: 25 Απρ 2022, 22:36
Λοξίας έγραψε: 25 Απρ 2022, 09:41

https://mondrian.mashable.com/uploads%2 ... zonaws.com
Για να συζητήσεις είσαι κάτι παραπάνω από ανεπαρκής...το έχεις δείξει εδώ και αρκετά χρόνια. Οπότε κόψε το πολύ... ✊╭∩╮
Δεν ξέρω πως το λέτε στην γλώσσα σου, αλλά στα ελληνικά το λέμε "το πολύ το τάκα τάκα κάνει το παιδί λαλάκα"...
stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

nik_killthemall έγραψε: 25 Απρ 2022, 12:08

Νικ, το πρόβλημά σου είναι ότι η μόνη επαφή που έχεις με τα πατερικά κείμενα είναι η λίστα Καλόπουλου.
Είναι σα να προσπαθείς να ερμηνεύεις Καζαντζάκη, με αποσπάσματα από έναν αντικαζαντζακικό που πιάνει εκφράσεις στα πεταχτά και σου τις αναλύει όπως θέλει.

Δεν υπάρχει "προαποφασισμένη ερμηνεία λέξης". Υπάρχει η χρήση μίας λέξης στα πολιτισμικά πλαίσια της κοινωνίας και της εποχής που εξελίσσεται.
Και είναι λογικό για ανθρώπους που δεν μελετούν τέτοια κείμενα, να νομίζουν ότι οι λέξεις τότε είχαν την ίδια σημασία με αυτή που φέρουν σήμερα. Αφού μόνο το σήμερα γνωρίζουν...
Τροφή για σκέψη λοιπόν ότι στη λόγια βυζαντινή το δικαστήριο ονομάζονταν ...εκδικείον. Εκδίκηση ήταν η τιμωρία διά της δίκης, διά του νόμου.
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”