Για τα υπογραμμισμένα.AlienWay έγραψε: 24 Φεβ 2022, 17:41 Αυτό που δεν καταλαβαίνω εγώ, είναι το εξής:
Συζητάμε για αυθύπαρκτα μεγέθη στο σύμπαν, όπως διαστάσεις και σχήματα που δεν μπορεί να συλλάβει η πεπερασμένη αντίληψή μας. Μέχρι πρόσφατα για παράδειγμα δεν είχε χαρτογραφηθεί η σκοτεινή ύλη, ενώ για τις περισσότερες των 4ων διαστάσεων, δεν έχουμε καν υποψία του πώς μπορεί να συνθέτουν τον κόσμο.
Κι όμως, ενώ το σύμπαν όπως είναι πραγματικά δεν "χωράει" στην αντίληψή μας και δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από αυτή, υπάρχει η θεωρία ότι η αντίληψή μας είναι αυτή που το έχει δημιουργήσει και ότι βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με αυτή.
Στην πρώτη περίπτωση το αντιληπτό σύμπαν είναι ένα απειροελάχιστο υποπολλαπλάσιο του τι υπάρχει πραγματικά.
Στη δεύτερη περίπτωση, αν εμείς πάψουμε να υπάρχουμε, δεν θα υπάρχει και σύμπαν. Οχι ότι δεν θα υπάρχει μόνο για εμάς. Γενικότερα δεν θα υπάρχει.
Διακρίνω μια αντίφαση.
Δεν έχει διατυπωθεί, τυλάχιστον όχι από εμένα, κάποια αντίρρηση για το ότι είναι έτσι κατά πάσαν πιθανότητα.
Φυσικά και αντιλαμβανόμαστε/βλέπουμε ό,τι "χωράει" στην αντίληψή μας και στις αισθήσεις μας. Και έτσι, αυτό είναι το Σύμπαν που εμείς αντιλαμβανόμαστε.
Ένα αντικείμενο, ένα ον, ένα "κάτι" τέλος πάντων, που είναι 5διάστατο, φυσικά και δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε (αλλά μάλλον ούτε και να αλληλεπιδράσουμε μαζί του), και ίσως το Σύμπαν να είναι γεμάτο από "τέτοια".
Καμία αντίρρηση.
Εκεί που υπάρχει αντιδικία, είναι στην εμμονή κάνα δυο εδώ μέσα, πως αν χαθώ εγώ, θα χαθεί και το λουλούδι που έχω στην γλάστρα!
Διότι, λένε, το λουλούδι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, επειδή δεν υπάρχει χρώμα ούτε μυρωδιά...