ksk έγραψε: 10 Ιαν 2022, 20:50
AlienWay έγραψε: 10 Ιαν 2022, 19:44
Το φυσιολογικό είναι να πιστεύει κάποιος στον θεό ή στους θεούς. Δηλαδή είναι φυσιολογική η έμφυτη ανάγκη να υπάρχει κάποιο ανώτερο ον, το οποίο να εισακούει τα παρακάλια μας και να αντλούμε δύναμη μέσα από την πίστη μας σε αυτό.
Βέβαια δεν είναι όλοι φυσιολογικοί. Εγώ π.χ. νομίζω ότι είμαι αγνωστικιστής.
Έτσι όπως το λες είναι απλά μια ανάγκη του νου...αλλά γιατί είναι φυσιολογικό αυτό;
Και συ που δεν είσαι φυσιολογικός τι είσαι;
Είναι φυσιολογικό με την ίδια λογική που κάποιοι πεινάνε και διψάνε. Ε, υπάρχουν άνθρωποι (και μάλιστα η πλειοψηφία) που άμα τους αφαιρέσεις την πίστη τους σε ανώτερα όντα, χάνουν τουλάχιστον την αισιοδοξία τους. Αν τους τύχει κάποια μεγάλη δυσκολία, δεν θα έχουν πού να στηριχθούν.
Το αίτιο βρίσκεται στις απαρχές της θρησκείας ως σύλληψη. Δηλαδή διαφορετικοί πολιτισμοί, σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη, δημιούργησαν θρησκείες. Κάνανε το ίδιο πράγμα, παρά το γεγονός ότι απείχαν μεταξύ τους εκατοντάδες μίλια και παρά το γεγονός ότι τα παράγωγα που δημιούργησαν (οι θρησκείες δηλαδή), ήταν διαφορετικές.
Διαφορετικά θα πρέπει να δεχτούμε ότι οι θρησκείες ξεκίνησαν από τους πρώτους αρχανθρώπους και κληρονομήθηκαν ως κάποιο έθιμο. Σε αυτή την περίπτωση οι διαφορές μεταξύ των θρησκειών και η εξέλιξη της καθεμιάς χωριστά, δημιουργήθηκαν μετέπειτα (π.χ. αντικατάσταση της λατρείας του Κρόνου και της Γαίας από το δωδεκάθεο). Δεν υπάρχει δηλαδή εσωτερική ανάγκη για πίστη, αλλά ένας θεσμός που κληρονομήθηκε και αργότερα εμφάνισε παραλλαγές. Αυτή η πιθανότητα, εγώ δεν θεωρώ ότι ισχύει.
Ζούμε σε ένα σύστημα.